Pages - Menu

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Τι αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο, τι θα προβλέπει η εγκύκλιος της Επιτροπής - MEΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩ PASOK GR - Δεν προχωράει η πρόταση για παραιτήσεις όσων βουλευτών θα είναι υποψήφιοι

ΤΡΙΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010


 
Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει τελικά η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μέσω του pasok.gr. Την απόφαση αυτή πήρε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα λήξει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ενώ η επιλογή για τις περιφέρειες και τις 10-15 μεγάλες ....
πόλεις θα γίνει στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου από το Εθνικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφίων. Ενδιαμέσως θα υπάρξει σύσκεψη της Επιτροπής με του γραμματείς των περιφερειακών και των νομαρχιακών οργανώσεων, προκειμένου να υπάρξει συντονισμος στην επιλογή των υποψηφίων.

Με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφίων στην οποία ήδη συμμετέχουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο βουλευτής Θανάσης Τσούρας, ο διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών Λάμπρος Μίχος, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου (αποχωρεί οικειοθελώς λόγω των καθηκόντων του στο υπουργείο) προστίθενται η Συλβάνα Ράπτη, ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Χρυσάνθη Κισκήρα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και ο Χρήστος Σπίρτζης, μέλος της γραμματείας Οργανωτικού.

Δεν προχωράει η πρόταση για παραίτηση των βουλευτών

Τις επόμενες ημέρες (ίσως και σήμερα) η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει εγκύκλιο που θα περιγράφει την παραπάνω διαδικασία και θα θέτει τα κριτήρια της αξιολόγησης των υποψηφίων. Δηλαδή, το ήθος, την εντιμότητα, τη συνέπεια, την διείσδυση σε άλλους κοινωνικούς χώρους, την εμπειρία, την στήριξη στο εγχείρημα του «Καλλικράτη» κλπ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ετέθη από πολλά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου το ερώτημα «αν οι βουλευτές που θα δηλώσουν και θα επιλεγούν ως υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες θα πρέπει να παραιτούνται από το βουλευτικό αξίωμα». Ωστόσο, δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα, αν και η αίσθηση είναι ότι τελικώς δεν θα προκριθεί η λύση της παραίτησης, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να έχει περισσότερες δυνατότητες επιλογής υποψηφίων.

Επιπλέον, συζήτηση έγινε και την επαναφορά του 42%, υπέρ του οποίου τάχθηκαν πολλά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου με το επιχείρημα ότι μέσα σ' αυτό το κλίμα οι συνεργασίες για το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ δύσκολες, ενώ με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό και τυχόν "αντάρτικα" ψηφοδέλτια..Να υπενθυμίζουμε ότι αν και ο "Καλλικράτης" προβλέπει εκλογή με 50%+1, για το θέμα έχει εξαγγείλει διάλογο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης (για να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6907).

Παπανδρέου: Μεγάλη ευκαιρία ο «Καλλικράτης»

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση του να επιτευχθεί ο στόχος μιας διαφορετικής Ελλάδας, πολύ πιο ισχυρής, πολύ πιο δίκαιης και αναπτυξιακής. «Το ουσιαστικό βήμα είναι, αυτός ο θεσμός να πάρει σάρκα και οστά, να στελεχωθεί, να λειτουργήσει, να πάρει ζωή, για τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει, για να υπάρξει διαφάνεια, για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, για να μεταφέρουμε ευθύνες, αρμοδιότητες και πόρους στον πολίτη, στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας:

«Ο «Καλλικράτης» είναι μια ευκαιρία μέσα σ’ αυτή την κρίση να αναδιοργανώσουμε και τις δυνάμεις μας, για να πρωτοπορήσουν σε τρία βασικά θέματα. Το ένα είναι μια κοινωνία δικαίου, που βεβαίως αφορά και τη δικαιοσύνη, στην απόδοση δικαιοσύνης, στο χτύπημα της διαφθοράς, αλλά και στο κοινωνικό κράτος, στην αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους. Το δεύτερο είναι το αναπτυξιακό που αφορά και στην στήριξη του πολίτη, ώστε, τρίτον, να μπορεί να είναι συμμέτοχος, να μπορεί να είναι δημιουργικός",  πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και κατέληξε, λέγοντας: «Θα πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο, ακόμη περισσότερο και απ’ τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι και τις εκλογές, με πολύ πιο συστηματικό τρόπο, πολύ πιο οργανωμένο και στοχευμένο τρόπο, και όχι στενά στο πλαίσιο της προεκλογικής ατμόσφαιρας. Εκ των πραγμάτων αυτή θα υπάρχει, αλλά με τη συμμετοχή όλων, της κυβέρνησης, των στελεχών μας, των κοινωνικών εταίρων, να δώσουμε ώθηση στη χώρα.»



ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Πολλές φορές το πολιτικό σύστημα αντιλαμβανόμενο τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε κατά καιρούς η χώρα, έχει προσπαθήσει να διακηρύξει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας. Για την ανάγκη αυτής της οριοθέτησης και επανεκκίνησης χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ο όρος του «τέλους της εποχής της μεταπολίτευσης». Η παρακαταθήκη του ανένδοτου, του αντιδικτατορικού αγώνα, του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία και απεξάρτηση από τον ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό και τις σφαίρες επιρροής, δεν ήταν ανεξάντλητη.
Παρότι η πατρίδα μας κατάφερε να καλύψει μεγάλο μέρος της απόστασης που τη χώριζε στο επίπεδο της πολιτικής λειτουργίας αλλά και της κοινωνικής ευημερίας από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες επέλεξε να συμπορευθεί, δεν κατάφερε ποτέ να εγκαθιδρύσει ένα σταθερό αξιακό σύστημα μέσα από μια πολιτική συμφωνία στη βάση του ελληνικού λαού.
Αποτέλεσμα αυτού του ελλείμματος ήταν να επιστρατεύονται ιδεολογήματα προκειμένου να προσδώσουν αιτιολογική βάση ύπαρξης σε ένα ελλειμματικό, συγκεντρωτικό και πατερναλιστικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, που ως σκληρό πυρήνα είχε τη συναλλαγή του πολιτικού με τον πολίτη. Ο πολίτης παρέχει ψήφο, ο πολιτικός παρέχει προνόμια και εύνοια. Ο πολιτικός εξαρτάται από τη ψήφο του πολίτη και ο πολίτης εξαρτάται από τη δύναμη της εξουσίας του πολιτικού.
Αυτό όμως το σύστημα αλληλεξάρτησης που εγκαθιδρύσαμε, οδήγησε τελικά σε αλληλεξουδετέρωση. Σήμερα οι πολιτικοί παραπονιούνται ότι είναι όμηροι του πολιτικού συστήματος και της ανάγκης εξυπηρέτησης των ψηφοφόρων, που τους πιέζουν για την επίλυση των ζητημάτων τους όχι μέσω κοινωνικά συμφωνημένων και διαφανών διαδικασιών και ότι υπό το βάρος αυτό είναι δύσκολο να συνδιαμορφώσουν και να βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας.
Οι πολίτες από την άλλη καταγγέλλουν ότι αφού οι πολιτικοί δεν μπορούν να τους λύσουν τα προβλήματα που τους αφορούν και να επιβάλλουν ένα σύστημα δίκαιης κοινωνικής λειτουργίας, προφανώς ενδιαφέρονται μόνο για τα προνόμια και τη μέθη της άσκησης της εξουσίας και γι΄αυτό πρέπει να απαξιωθούν.
Και βέβαια ανάμεσα σε αυτό το κενό ουσιαστικής πολιτικής όσμωσης ανάμεσα στους πολιτικούς και στους πολίτες, εμφιλοχώρησε πανεύκολα η διαφθορά. Η αποστασιοποίηση των πολιτικών από το λαό και η παράδοση σε έναν πολιτικό κοσμοπολιτισμό και τον πλήρη λαϊκισμό, πορεύτηκε παράλληλα με τη νόθα ευημερία του έλληνα πολίτη, που δανείστηκε ανεξέλεγκτα πιστεύοντας ότι η πρόοδος είναι τζόγος και ότι η προσωπική ευημερία μπορεί να κατακτηθεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Και τώρα που τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο για τη χώρα και υπήρξε η ουσιαστική πολιτική βούληση να μην συγκαλυφθεί η διαφθορά, εμφανίζονται στον ορίζοντα ως αυτόκλητοι σωτήρες επιχειρηματίες και managers, που διακηρύσσουν ότι είναι εκτός διεφθαρμένου συστήματος και υπόσχονται τη δημοσιονομική και ηθική εξυγίανση, με βάση τις τεχνοκρατικές και επιχειρηματικές τους ικανότητες.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, από το συνέδριο του 2005, περιέγραψαν στον ελληνικό λαό την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτών, που σαν βάση της θα έχει την ελευθερία της επιλογής και όχι την εξάρτηση. Μίλησαν για την ανάγκη να σπάσει το καθεστώς συναλλαγής με επίκεντρο την ψήφο. Μίλησαν για την ανάγκη της εθνικής ανεξαρτησίας μέσα από ένα νέο πατριωτισμό, με βάση ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα παράγει πλούτο, χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή. Έβαλαν στο κέντρο της σκέψης των πολιτικών και των πολιτών την ανάγκη για την απελευθέρωση όλων από τα δεσμά των συντηρητικών, κατεστημένων και ανελεύθερων αυτών εξαρτήσεων και την εγκαθίδρυση ενός νέου, συμφωνημένου από την κοινωνία μας, αξιακού συστήματος, ως βάση για την οργάνωση της.
Τότε και για πολλά χρόνια κάποιοι είπαν ότι αυτό δεν είναι ιδεολογία. Ότι είναι απολίτικη ηθικοπλασία. Ότι είναι επικοινωνία χωρίς περιεχόμενο. Ότι υπάρχει ιδεολογικό έλλειμμα και έλλειμμα πολιτικής. Ότι σημασία έχει να κερδίζεις τις εκλογές και να έχεις το πάνω χέρι στην πολιτική επικαιρότητα και πραγματικότητα.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ το 2005, να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα με δράσεις και προτάσεις για τη διαφάνεια και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, υπήρξε όχι προφητική αλλά κυρίαρχα ρεαλιστική, ασχέτως της ανικανότητας των πολιτικών μας αντιπάλων να δουν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας μας.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε διαβεί πολύ δρόμο, άλλοτε τρέχοντας και άλλοτε σημειωτόν, αλλά πάντοτε στην ίδια σταθερή κατεύθυνση. Ανανεωθήκαμε σε λειτουργίες και σε πολιτικό δυναμικό σε μεγάλο βαθμό, σαφώς πιο γρήγορα από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και αυτός είναι ένας λόγος που μας επέλεξε ο λαός για να ξανακυβερνήσουμε.
Σήμερα οι εξελίξεις με τις αποκαλύψεις από τη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών δημιουργούν συνθήκες πολιτικής σάρωσης των πάντων. Παρότι έχουμε έγκαιρα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλα τα παραπάνω και γι'αυτό μας αντιμετωπίζει με προσμονή, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στις γραμμές αυτών που έχουν ήδη θεωρηθεί ξεπερασμένοι. Οι εξελίξεις είναι τόσο καταιγιστικές που παρότι τρέχουμε, ενδεχόμενα φαινόμαστε στάσιμοι.
Ο ελληνικός λαός αποδέχεται ότι εκφράζουμε την προσπάθεια για πρόοδο, διαφάνεια, αξιοκρατία, και κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Εκτός από τις προθέσεις και την προσπάθεια απαιτεί ακόμη δυο σημαντικά στοιχεία. Αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη.
Απαιτεί συγκεκριμένα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση όπως υποσχεθήκαμε. Απαιτεί να του δίνουμε λογαριασμό καθημερινά για το τι από αυτά που του υποσχεθήκαμε υλοποιούμε ή έστω με τη λειτουργία μας προάγουμε, καθώς και το ποια θετική επίπτωση θα έχει στην καθημερινότητά του το κάθε τι που κάνουμε. Με λίγα λόγια απαιτεί προγραμματισμό, έλεγχο και λογοδοσία, για να κρίνει την αποτελεσματικότητά μας.
Ακόμη απαιτεί την εκκαθάριση της περιόδου της εκνομίας, προκειμένου να νιώσει ότι η κάθαρση αποτελεί το ξεκίνημα της νέας περιόδου συνολικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Όπως είπαμε και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης τώρα ανοίγει νέος κρίσιμος ιστορικός κύκλος για την πατρίδα μας. Τώρα, πρέπει όλοι μαζί, να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα και της ευημερίας για τους πολίτες. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μη προνομιούχων, έχουν νόημα και σκοπό: όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας. Ότι ο πόνος μας από τη θέση που βρέθηκε η πατρίδα μας και οι Έλληνες πολίτες δεν είναι πόνος ανίατης ασθένειας αλλά οδύνες τοκετού. Και όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, να διεκδικήσουμε το μερίδιο συνευθύνης μας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που θα αλλάξει ριζικά την Ελλάδα και θα τη βγάλει από το φαύλο κύκλο του χρέους.
Οι ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, με οδηγό τις ιδέες μας, το πρόγραμμά μας και την προοδευτική μας ταυτότητα, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, αποτελεί το ιστορικό χρέος της κυβέρνησης απέναντι στην πατρίδα. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, με διαφάνεια, με αυταπάρνηση, με αίσθηση του χρέους, με σεβασμό στον πολίτη και το δημόσιο χρήμα, με συντροφικότητα, συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί τη συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας, σε μια ευρεία συμμαχία με εθνικό βεληνεκές και προοδευτική ταυτότητα. Ο λαός, οι πολίτες, είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος και δεν έχουμε κανένα λόγο να αποφεύγουμε την άμεση επαφή μαζί του. Θυμώνει αλλά και κατανοεί. Αναθεματίζει αλλά και προσμένει. Είναι τιμωρός αλλά και επιβραβεύει. Το ΠΑΣΟΚ θα βάλει την ψυχή του για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση του τόπου. Η Ελλάδα που επαγγελθήκαμε, σήμερα είναι εφικτή και αναγκαία περισσότερο από ποτέ.
Αυτή η ιστορική στιγμή που ζούμε σήμερα ταυτίζεται χρονικά με την εφαρμογή του Καλλικράτη και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση την νέα αρχιτεκτονική. Η εκλογική αυτή αναμέτρηση θα μπορούσε από μόνη της να είναι σημαντική ως η πρώτη γενική εκλογική αναμέτρηση μετά την μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 2009. Πόσο περισσότερο που συμπίπτει με τον Καλλικράτη και την εφαρμογή του νέου διοικητικού μοντέλου της χώρας. Πόσο ακόμη περισσότερο που ταυτίζεται με την ιστορική συγκυρία της απειλής της πτώχευσης της χώρας, της απρόβλεπτης και καθημερινής αποσύνθεσης και ανασύνθεσης πολιτικών παραμέτρων της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, της ευκαιρίας να μετατρέψουμε την κατάρρευση των πάντων σε νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα.
Πέρα από κοινοτυπίες λοιπόν, μετά την ψήφιση στη Βουλή του Καλλικράτη, το Κίνημα μας εισέρχεται ουσιαστικά στην τελική ευθεία για τις επερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, οι οποίες αποτελούν μια πολιτική αναμέτρηση καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, αλλά και ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι και για το ΠΑΣΟΚ, διότι:
Θα αποτελέσουν μια πρώτη δοκιμασία για την επιβεβαίωση της πορείας μας, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Θα γίνουν με το νέο μοντέλο διοικητικής διαίρεσης της χώρας και συνεπώς απαιτείται επανασχεδιασμός και αναδιάταξη των πολιτικών μας δυνάμεων, κυρίως στους Δήμους που συνενώνονται.
Θα διεξαχθούν με νέους πολιτικούς όρους, δεδομένου ότι υπάρχει έντονη τάση αμφισβήτησης του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος και η κοινωνία δείχνει πλέον σοβαρές τάσεις αλλαγής των κριτηρίων με τα οποία ψηφίζει.
Οι νέες δομές της αυτοδιοίκησης θα αποτελέσουν τη βάση, πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και το αποκεντρωμένο κράτος.
Από την ικανότητα των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών και την ενεργοποίηση και λειτουργία των αυτοδιοικητικών στελεχών μέσα από τις παρατάξεις τους, θα κριθεί για τον πολίτη και η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που θέλουμε και είναι αναγκαίο να προωθήσουμε στη χώρα.
Είναι συνεπώς κρίσιμο, όχι μόνο για λόγους καταγραφής πολιτικών συσχετισμών, αλλά και για τη διασφάλιση της πορείας της χώρας και της ομαλής εφαρμογής του προγράμματος που έχουμε για την ανασυγκρότηση της, να κερδίσουμε τη μάχη σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε Δήμο. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν προσέρχεται στις εκλογές της αυτοδιοίκησης για να καταγράψει την κομματική του επιρροή. Αυτό αποτελεί επιδίωξη άλλων πολιτικών παρατάξεων. Εμείς επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη με όλες τις δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας.
Όσοι επιλεγούν για να είναι υποψήφιοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να διαθέτουν το ήθος για να διαχειριστούν με δημοκρατικότητα, εντιμότητα και διαφάνεια τις τοπικές υποθέσεις, τη γνώση για να τις σχεδιάσουν και να τις υλοποιήσουν αποτελεσματικά και τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν όλες τις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Είναι αυτοί που με τη δημόσια παρουσία τους και την εμβέλειά τους στην κοινωνία, θα κάνουν το πολιτικό μας όραμα και σχέδιο υπόθεση του ελληνικού λαού και θα μετουσιώσουν σε πρακτικό αποτέλεσμα για την ποιότητα ζωής του πολίτη και την ανάπτυξη του τόπου τους, τη νέα μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση.
Συνεπής με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» στον συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διακυβέρνησης. Έχουμε ιστορική ευθύνη ως Κίνημα να είμαστε πρωτοπόροι και να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας, να την κάνουμε υπόθεση μας, αλλά και υπόθεση όλου του ελληνικού λαού για μια Αυτοδιοίκηση που:
Θέτει ως επίκεντρο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, με υπηρεσίες ποιότητας και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων.
Δίνει νέα ώθηση στις τοπικές κοινωνίες, έχοντας τη γνώση και την πρακτική δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Μπορεί να συμμετέχει άμεσα στις Ευρωπαϊκές διεργασίες και να διεκδικεί απευθείας πόρους και ευκαιρίες.
Διευρύνει τη συμμετοχή του πολίτη στις τοπικές αποφάσεις, εμβαθύνει την δημοκρατία, αναδεικνύει το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και του εθελοντισμού.
Γίνεται το κύτταρο για την πιλοτική εφαρμογή σε μικρή κλίμακα, των μεγάλων αλλαγών που θα φέρει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.
Τώρα που ο στόχος είναι η καθολική ανασυγκρότηση της χώρας μας, οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία: Οι τοπικές κοινωνίες να δώσουν το μήνυμα και τον τόνο της αλλαγής στο πολιτικό σύστημα. Οι 13 περιφέρειες και οι 325 νέοι δήμοι να γίνουν πυρήνες δημοκρατίας, ήθους, ποιότητας, σεβασμού στον πολίτη, βιώσιμης ανάπτυξης και ευθύνης. Ο Καλλικράτης μας δίνει τις προϋποθέσεις, προσφέρει τα εργαλεία: λιγότεροι και ισχυρότεροι δήμοι, περισσότερες αρμοδιότητες, αποτελεσματικοί πόροι. Είναι καθήκον για το ΠΑΣΟΚ, για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, για όλους τους πολίτες, να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Σε αυτή λοιπόν την πολιτική και οικονομική συγκυρία, στην οποία βρίσκεται η χώρα και δεδομένης της κρισιμότητας των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, πρέπει με το πολιτικό πλαίσιο που θέτουμε για την αυτοδιοίκηση, αλλά και με τις επιλογές των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, οι οποίες πρέπει να γίνουν με νέα αντίληψη και καινοτόμα κριτήρια, να σηματοδοτήσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τους στόχους που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός και το Κίνημά μας, αντιλαμβανόμενοι πλήρως, την αλλαγή των πολιτικών συνθηκών, το νέο τοπίο στο οποίο έχει εισέλθει η χώρα, καθώς και τις ανάγκες που αυτά δημιουργούν.
Έτσι σήμερα, πέρα από το ποιος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογήσουμε και το ποιος μπορεί μετά την εκλογή του να διαχειριστεί τα τοπικά πράγματα με την αποτελεσματικότητα, την ικανότητα και τη διαφάνεια που απαιτούν πλέον οι περιστάσεις, αλλά και με την φιλοσοφία και το όραμα που έχει ο Πρόεδρος μας για τη χώρα. Αυτό δεν αρκεί μόνο να το κατανοήσουμε εμείς. Είναι απαραίτητο να πείσουμε και την κοινωνία ότι το κατανοήσαμε. Και θα την πείσουμε ξεπερνώντας στερεότυπα και παραδοσιακές αντιλήψεις για την πολιτική, δείχνοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι να τα τηρήσουμε, χωρίς συμβιβασμούς και λογικές ισορροπιών και πολιτικού κόστους.
Με εφόδια την οραματική μας πρόταση για την Αυτοδιοίκηση, την πολιτική επάρκεια, την ικανότητα και την κοινωνική καταξίωση των υποψηφίων μας και του πολιτικού μας δυναμικού που θα πέσει στη μάχη, κυρίως όμως την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, εισερχόμαστε σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση, μαζί με όλα τα όργανα του Κινήματος, τα στελέχη, τα Μέλη και του Φίλους μας, σε μια συντεταγμένη και νικηφόρα πορεία, με συσπείρωση και ενότητα.
Λειτουργώντας πάντα στα πλαίσια του καταστατικού μας και ενεργοποιώντας όλα τα εργαλεία που αυτό μας παρέχει, το Κίνημα θα προχωρήσει συντεταγμένα και με διαφάνεια στην επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Με τη συλλογική μας προσπάθεια, αυτές οι εκλογές θα καταγράψουν για άλλη μια φορά τη βούληση των ελλήνων πολιτών να συμπορευτούν με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Α. Παπανδρέου στην μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.
Θα αναδείξουν περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θα κάνουν πράξη τον Καλλικράτη και όχι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θα ακυρώσουν στην πράξη τον Καλλικράτη.
Καθώς ξαναχτίζουμε τη χώρα μας, η αυτοδιοίκηση μπορεί τώρα να γίνει ο πολιορκητικός κριός που θα διαλύσει την Ελλάδα της μιζέριας, του συμβιβασμού και των πελατειακών σχέσεων. Αυτό είναι το στοίχημα των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Σε όσους παραιτούνται απέναντι στα μεγάλα προβλήματα λέγοντας «αυτή είναι η Ελλάδα», εμείς απαντάμε με την Ελλάδα των προσδοκιών του ελληνικού λαού και της νεολαίας.(http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6996)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου