Pages - Menu

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Γ. Αμοιρίδης: Όχι στο γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους

Μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που, με αποκλειστικές τους δηλώσεις στη χθεσινή, κυριακάτικη Real news, εκφράζουν... ανοιχτά τις διαφωνίες τους στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στα εργασιακά, είναι και ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης. «Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δικαιολογία. Μπορούμε όμως να γκρεμίζουμε πράγματα που τόσα χρόνια αποτελούσαν το κοινωνικό κράτος;» λέει ο βουλευτής.
Σύμφωνα με τη δήλωσή του στην εφημερίδα, δυο είναι τα σημεία της διαφωνίας του στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας να προωθήσει μέτρα «σοκ και δέος» στα εργασιακά, και μάλιστα μέσω Προεδρικού Διατάγματος χωρίς να περάσουν από τη Βουλή.
Η πρώτη αφορά το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση. «Να μην είναι τέσσερις μήνες, αλλά ένας χρόνος», λέει ο κ. Αμοιρίδης, «διαφορετικά, οι εργαζόμενοι-μέσω της απειλής για απόλυση-θα αναγκάζονται να υποκύπτουν στους όρους της εργοδοσίας».
Η δεύτερη αφορά τις αλλαγές που προβλέπονται για τον ΟΜΕΔ, τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, οι οποίες στην ουσία καταργούν τη δυνατότητα σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο Π.Δ δηλώνουν στην εφημερίδα άλλοι εννέα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τέσσερις εκ των οποίων (Σοφία Γιαννακά, Νίκος Σαλαγιάννης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης) είχαν συνυπογράψει, όπως και ο βουλευτής Πιερίας, την ερώτηση-παρέμβαση των 14 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Εργασίας, ζητώντας του να μην αποδεχθεί όσα εκτός μνημονίου εισηγείται η τρόϊκα για το ασφαλιστικό.
«Ψηφίσαμε το Μνημόνιο», λέει στη Real news ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, «δεν δώσαμε όμως εν λευκώ εξουσιοδότηση σε κανέναν. Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται με αυτοπεποίθηση, θέτοντας και κόκκινες γραμμές όπου πρέπει».
Ενώ ο βουλευτής Ηλίας Γιάννης Κουτσούκος βλέπει στο σχέδιο Π.Δ του υπουργού Εργασίας μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της εργοδοσίας («κινείται πέραν του Μνημονίου», λέει), προειδοποιώντας ότι οι βουλευτές θα πάρουν όλες τις πρωτοβουλίες ώστε το θέμα να έρθει στη Βουλή.
Ορισμένοι κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα, οι περισσότεροι ωστόσο εκτιμούν ότι το σχέδιο έχει περιθώρια βελτίωσης. Το ενδεχόμενο αυτό, κάποιων δηλαδή βελτιωτικών διορθώσεων (όπως η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης των υπό απόλυση εργαζομένων, που ζητά ο Γιάννης Αμοιρίδης), άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Εργασίας, μετά από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με διαφωνούντες βουλευτές.

Είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι
Αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Real news έκανε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνιών και Εμπόρων Πιερίας και του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης.
Απαντώντας στους διαμαρτυρόμενους εμπόρους που στενάζουν από την οικονομική κρίση, και απολογούμενος στην ουσία για την πολιτική της κυβέρνησης τόνισε: «Είμαι από τους πρώτους που αντέδρασαν και σήμερα μας έχουν πάλι οι εφημερίδες. Πάλι αντάρτες μας έχουν, επειδή δεν θέλουμε να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επειδή δεν θέλουμε να μειωθεί η σύνταξη, να μη χάσει η χήρα τη σύνταξη. Εκεί αγωνιζόμαστε».
«Είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι»,πρόσθεσε, «όμως πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε και ποια είναι κοινωνικά η χώρα μας».
Πολιτεία/Β.Χ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου