Pages - Menu

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Σχεδιάζεται αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου

Τετάρτη 09 Ιούνιος 2010  
Αναστολή της εφαρμογής εγκυκλίου, ζήτησε ο βουλευτής, αλλά ….
Την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις μετακλήσεις αλλοδαπών εργατών, αναφέρει η ..υφυπουργός Εσωτερικών κ. Τζάκρη, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, αναφορικά με τα προβλήματα που προέκυψαν με μεγάλο αριθμό αγροτών του δήμου Δίου που «έχασαν» τις εγγυητικές τους επιστολές, λόγω μη επιστροφής των αλλοδαπών εργατών στις χώρες προέλευσής τους.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Πιερίας, για πρώτη φορά φέτος (με την εφαρμογή εγκυκλίου που εκδόθηκε βάσει Κ.Υ.Α του 2008), γίνεται κατάπτωση του ποσού των εγγυητικών επιστολών των εργοδοτών υπέρ του Δημοσίου, για τους αλλοδαπούς που δεν επιστρέφουν στη χώρα τους μετά την ολοκλήρωση της περιόδου παραμονής τους στον τόπο όπου έχουν μετακληθεί.
Στην Πιερία, ανέφερε στην ερώτησή του ο βουλευτής, η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσμενή οικονομικά, υποχρεώνει 120 αγρότες του νομού να υποστούν την απώλεια των εγγυητικών τους που φτάνει στα 900 ευρώ περίπου ανά αλλοδαπό αγρότη.
Για το λόγο αυτό ζητούσε να μάθει αν τα αρμόδια υπουργεία προτίθενται να αναστείλουν την ισχύ των δυο παραγράφων Θ 2 και 4 της εγκυκλίου, ώστε να μην υποστούν οι αγρότες το άδικο και δυσβάσταχτο αυτό κόστος.

Στην απάντησή της η υφυπουργός παραθέτει επί μακρόν το υφιστάμενο σήμερα νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργοδότες για τη μετάκληση των αλλοδαπών εποχιακών εργατών, καθώς και τις προϋποθέσεις επιστροφής των εγγυητικών επιστολών, σημειώνοντας πως αν η Περιφέρεια διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτές καταπίπτουν υπέρ του Δημοσίου και αποτελούν έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Δεν απαντά ωστόσο στο ερώτημα-αίτημα του βουλευτή για την αναστολής εφαρμογής των συγκεκριμένων παραγράφων της εγκυκλίου, παρά παραπέμπει το θέμα στο μέλλον.
«Το Υπουργείο μας σχεδιάζει την αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια», λέει η Τζάκρη, «και στο πλαίσιο αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση της ισχύουσας διαδικασίας εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή εργασίας, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου