Στην οδό του μνημονίου Η εμπιστοσύνη στο ευρώ, οι ισορροπίες της κυβέρνησης και τα νέα επώδυνα μέτρα που έρχονται - Σε πείσμα της φημολογίας που θέλει τη χώρα να πτωχεύει, η ελληνική οικονομία δείχνει ότι αντέχει τη μεγάλη πίεση
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος συζητούν στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Και οι δύο επιθυμούν να τελειώνουν με το Ασφαλιστικό ως τις αρχές Ιουλίου
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
Κουτσά-στραβά η χώρα παίρνει σιγά σιγά έναν δρόμο, δείχνει ότι, παρά τα πολλά βάρη και την ανασφάλεια που γεννούν τόσο οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες φήμες για δήθεν επικείμενη πτώχευση όσο και η αμφισβήτηση της πολιτικής από τις... αποκαλύψεις του «μαύρου χρήματος» της Siemens και των άλλων σκανδάλων, μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση. Ο κόσμος συγκλονίζεται, είναι αλήθεια, από όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, αλλά διαισθητικά αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πολλές επιλογές και ισορροπεί σε λεπτό σχοινί μεταξύ ανασφάλειας και οργής. Αμφισβητεί την πολιτική, τρελαίνεται από τις αποκαλύψεις για τις μίζες και το «μαύρο χρήμα», οικτίρει τα κόμματα, αλλά δεν θυσιάζει με τίποτε το ευρώ και την ασφάλειά του. Ερευνα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κατέδειξε τις προηγούμενες ημέρες ότι το 80% των πολιτών δεν θέλει ούτε να ακούσει για ενδεχόμενη απώλεια του ευρώ, θεωρεί την προοπτική αυτή οπισθοδρομική και απόλυτα καταστροφική για τη χώρα. Αυτή ακριβώς η εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας προς το ενιαίο νόμισμα αναστέλλει αντιδράσεις και δημιουργεί ανοχές ακόμη και σε μέτρα-σοκ, όπως αυτά για τους μισθούς, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας, που ελήφθησαν ή θα ληφθούν.
Σε αυτό το ιδιότυπο περιβάλλον ισορροπεί και η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία, αφού κέρδισε τον χρόνο που επιζητούσε, προσπαθεί τώρα να ικανοποιήσει τις μεγάλες υποχρεώσεις έναντι της κοινής διεθνούς βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να κλείσει στη διάρκεια του καλοκαιριού τα επικίνδυνα μέτωπα του Ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας και μαζί να διέλθει των σκανδάλων και του κλίματος αμφισβήτησης που διαμορφώνεται στην κοινωνία.
Ηδη κατάφερε να δείξει τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας ελέγχου των δημοσίων οικονομικών και μπόρεσε διά αυτών να χλευάσει τις πολλές αστήρικτες φήμες που διακινούνται συστηματικά από το Λονδίνο και προκαλούν κάθε τόσο πανικό στην Αθήνα. Και μαζί να διεκδικήσει την προσοχή των διεθνών αγορών και των αναλυτών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων πια υποχρεώνονται να ασχοληθούν με τους νέους ελληνικούς αριθμούς, οι οποίοι δεν είναι αδιάφοροι. Αντιθέτως, κινούν την προσοχή και σπάνε τη βεβαιότητα της πτώχευσης που εντέχνως καλλιέργησε τους προηγούμενους μήνες ο αγγλοσαξονικός Τύπος.
Η μείωση των ελλειμμάτων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου κατά 5,1 δισ. ευρώ απέδειξε ότι τα μέτρα είναι ισχυρά και επιδρούν παρά την ύφεση και την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Και δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι μόλις μεταβληθούν οι συνθήκες και έλθει η ανάκαμψη θα αποδώσουν περισσότερο και θα βεβαιώσουν ακόμη και τους καχύποπτους ότι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι εξασφαλισμένη.
Ζητείται εξυγίανση και διαφάνεια Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαιτέρως θερμό. Αν όντως περάσει το Ασφαλιστικό και εφαρμοστούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, θα έλθουν στο προσκήνιο οι τραπεζικοί γάμοι, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προκαλέσουν αντίστοιχο κύμα συγχωνεύσεων σε ολόκληρη την επιχειρηματική αγορά. Και αν εν τω μεταξύ εξελιχθεί το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων και προσελκυθούν ξένοι επενδυτές, η χώρα όντως θα αλλάξει. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσειτο κλίμα αναξιοπιστίας που πνίγει το πολιτικόσύστημα και να διαμορφώσει περιβάλλον νέαςεμπιστοσύνης. Οι πολίτες δείχνουν με κάθε τρόπο ότι χωρίς εξυγίανση της δημόσιας ζωής δεν θα συναινέσουν. Θα αμφισβητούν και θα κλονίζουν τη συνοχή των κομμάτων. Είναι ευθύνηκαι ευκαιρία του κ. Παπανδρέου να επιβάλει καθεστώτα ισονομίας και ισοπολιτείας. Αν το επιτύχει, όλα θα γίνουν ευκολότερα. Το μεγάλο αγκάθι του Ασφαλιστικού
Αναθαρρημένη η κυβέρνηση από την επίδοση των δημοσιονομικών μέτρων και τα πρώτα καλά λόγια που εξασφάλισε από τους ευρωπαίους επισήμους, σπεύδει να κλείσει και επίμαχα μέτωπα του Ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Απασχόλησης κ. Α.Λοβέρδος επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Υπολογίζει ότι την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ώστε στις 23 Ιουνίου να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και να το υπερψηφίσει πριν από το κλείσιμο της Βουλής στις αρχές Ιουλίου. Αντιστοίχως το επόμενο διάστημα θα σπεύσει να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις που μεταβάλλουν το καθεστώς της αγοράς εργασίας ώστε να φύγουν από τη μέση τα μεγάλα αγκάθια που είναι ικανά να ανοίξουν επικίνδυνες ρωγμές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Με το νέο Ασφαλιστικό νομοθετημένο και την αγορά εργασίας πιο κινητική, η κυβέρνηση θα έχει ξεπεράσει το πιο βασανιστικό κομμάτι των υποχρεώσεων που πηγάζουν από το μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελευθερωμένη θα μπορεί να ασχοληθεί με λιγότερο δυσάρεστες υποθέσεις.
Θα ακολουθήσουν η νομοθέτηση και η δημιουργία του προβλεπόμενου από το μνημόνιο Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας και βεβαίως θα τρέξουν τα πολλαπλά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία σε συνδυασμό με το κλίμα σταθερότητας στα δημόσια οικονομικά θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις και κεφαλαιούχους ξανά στην Ελλάδα.(BHMA)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου