Pages - Menu

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

«Πράσινη ανάπτυξη»

Άρθρο της Βουλευτού Πιερίας Μαρία Μίχου για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων..
Ο μόνος τρόπος ώστε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και φιλικό περιβάλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές
Το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον 21ο αιώνα, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Η προστασία του περιβάλλοντος, αν και μέχρι πρότινος βρισκόταν χαμηλά στην ατζέντα των εθνικών κυβερνήσεων, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς οι επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης στο περιβάλλον γίνονται όλο και πιο εμφανείς, όλο και πιο έντονες. Οι διαρκώς αυξανόμενες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι σύγχρονες κοινωνίες κάνουν την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση τους πιο επιτακτική από ποτέ.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην χώρα μας ραγδαία αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής  για το 2006, η παραγωγή αυτή ανερχόταν σε 4.8 εκατομμύρια τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων ετησίως, ενώ οι προβλέψεις για το 2016 μιλούν για 5.2 εκατομμύρια τόνους. Επιπλέον, εάν λάβουμε υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραγόμενων απορριμμάτων στην Ελλάδα επιδέχεται επεξεργασία, είναι εύκολο να αντιληφθούμε τους στόχους που πρέπει να θέτει κάθε πολιτική που έρχεται να ρυθμίσει τον συγκεκριμένο τομέα. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την μείωση των αποβλήτων που τελικά δεν αξιοποιούνται με κανέναν τρόπο.
Οι μέθοδοι για την αξιοποίηση των αποβλήτων είναι πολλές, ακόμα περισσότερα όμως είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτησή τους. Εξοικονόμηση ενέργειας, πρώτων υλών και καυσίμων, μείωση της ρύπανσης στον αέρα και το νερό είναι μερικά μόνο από αυτά. Ας δούμε όμως τα οφέλη  σε αριθμούς. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού εξοικονομεί 15-20 δέντρα, 30 κυβικά μέτρα νερού, εκατοντάδες κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 230 κιλά ισοδύναμου πετρελαίου.
Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω στον τομέα αυτό. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε λειτουργούν εκατοντάδες παράνομες χωματερές σε όλη τη χώρα, οι οποίες δεν επιβαρύνουν μόνο το περιβάλλον αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αν και οι περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου εδώ και χρόνια εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων, στην Ελλάδα μόλις το 2001 δημιουργήθηκε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Παρότι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο σύγχρονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εφαρμογή του έδειξε ότι υπάρχουν ακόμα κενά και αδυναμίες.
Ο πρόσφατος νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  για την «τροποποίηση της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων και άλλες διατάξεις», επιδιώκει την αντιμετώπισή τους, έτσι ώστε να επιτευχθούν το συντομότερο δυνατό οι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων δεν αρκεί από μόνη της για να προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον. Η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται ακόμα και αυτήν τη στιγμή στον κόλπο του Μεξικό δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ανάγκη για αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης είναι πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως προοδευτική πολιτική δύναμη έχει τονίσει, ήδη από το 2004, την ανάγκη για σταδιακή στροφή της χώρας σε μία οικονομία, η οποία θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι ο μόνος τρόπος ώστε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και φιλικό περιβάλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου