Pages - Menu

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Έντονη αντιπαράθεση Παπανδρέου - Σαμαρά στη Βουλή - «Θα υπάρξει ευνομία ή θα μας πάρουν με τις πέτρες»

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, μεταξύ του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά με αφορμή ερώτηση του τελευταίου προς τον Πρωθυπουργό, και με αντικείμενο τη διαφάνεια, και τις ευθύνες για την κατάσταση της ...οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποκαταστήσει την διαφάνεια στην Ελλάδα και προανήγγειλε διερεύνηση όλων των σκανδάλων που απασχολούν την κοινή γνώμη.
«Θα πρέπει να υπάρξει ευνομία, αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες, και δικαίως», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
«Απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων, αλλά δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση, τον κ. Ζορμπά.
Βοηθήστε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που αφήσατε πίσω σας για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στη χώρα, να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας.
Απαιτώ, κύριε Σαμαρά, τη συμβολή σας στα θέματα αυτά και τις προτάσεις σας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Σε ότι αφορά την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.).
«Θα είχε ενδιαφέρον, κύριε Σαμαρά, να μας μεταφέρετε τις αντιδράσεις τους.
Πείστε τους ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τεράστια ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε σπατάλη».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ΝΔ γνώριζε πολύ καλά τι έκανε, όταν έστελνε τα λανθασμένα στοιχεία για το έλλειμμα στην ΕΕ.
«Ήταν μια συνειδητή πράξη.
Κάνατε το έλλειμμα του 12% 6%.
Είπατε συνειδητά ψέματα στους Ευρωπαίους.
Αυτά πληρώνουμε σήμερα», τόνισε.
Υπερασπιζόμενος τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να ρυθμιστούν οι χρηματιστηριακές αγορές, υποστήριξε ότι «οι πρωτοβουλίες αυτές δρομολογήθηκαν από την Ελλάδα.
Μας κατηγορείτε για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, όταν τόσα χρόνια δεν πήρατε καμία σχετική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ανέφερε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτησή του ήταν «κομματική, αμυντική και εκτός θέματος».
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν στο στυλ: «γεια σου, Γιάννη, κουκιά σπέρνω».
Ο κ. Σαμαράς χρέωσε, επίσης, στην κυβέρνηση ότι αποφάσισε να χαλαρώσει την εποπτεία και να διευρύνει ντε φάκτο τις προθεσμίες, σε μια περίοδο που ευνοήθηκε η κερδοσκοπία.
Επιπλέον, προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες η Ν.Δ. «θα παρουσιάσει και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας, της ανάγκης για ανάταξη, δηλαδή του δικαιώματος της προοπτικής για ανάπτυξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τη μόνιμη προσφυγή στο χθες, αλλά πάντοτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις του σήμερα».
Όσον αφορά στο θέμα της οικονομίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι καλό θα ήταν να μην τα ρίχνουμε όλα στο χθες, αλλά να κοιτάξουμε το παρόν και συγκεκριμένα το πρόβλημα της ανεργίας.
Κατά τη δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «χαλάρωση ήταν το σύστημα το οποίο υιοθετήθηκε επί ημερών σας».
Σημείωσε ότι η Επιτροπή Διαφάνειας κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά.
Όπως επισήμανε, μετά την διακομματική συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, της ζητήθηκε να κάνει μια αξιολόγηση της λειτουργίας των θεσμών, ώστε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της διαφάνειας, πέραν εκείνων που η κυβέρνηση κάνει για την αξιοκρατία.
«Μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεπίσημη οικονομία, η λεγόμενη μαύρη οικονομία, η διαφθορά.
Αν χτυπήσουμε τη μαύρη οικονομία, θα έχουμε εξοικονομήσει τεράστιους πόρους.
Βεβαίως, η προσπάθειά μας είναι επίπονη και επώδυνη.
Πρέπει να επικρατήσει το αίσθημα δικαίου, γιατί διαφορετικά γιατί κάποιος να πληρώσει το φόρο του;
Γιατί να βοηθήσει;
Γιατί να συμβάλλει στο έργο των εξεταστικών επιτροπών, για παράδειγμα;» είπε.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος με αφορμή την ερώτηση του κ. Σαμαρά (αλλά και των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), έκανε λόγο για πρόταση μομφής στο πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη.

«Ο στρατάρχης, όμως, δεν μπορεί να είναι τραυματισμένος στη μάχη», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης και ζήτησε να προσέλθει ο Γ. Προβόπουλος και να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.
«Τραυματισμένος ο κεντρικός τραπεζίτης δεν μπορεί να συνεχίσει στη μάχη», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου