Pages - Menu

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Προτάσεις γα το νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Anastasios Koutsoukos 

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010
Δρ  Κουτσούκος Αναστάσιος
ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!
1.    Πρέπει να γίνει αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα ...δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία,  ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη.
2.    Δεν πρέπει από τον πολίτη να ζητηθεί τώρα η πληρωμή των καθυστερημένων δόσεων, για να μπει στη ρύθμιση που προτείνετε, αλλά μπορούν οι καθυστερημένες δόσεις να «ενταχθούν μέσα στη συνολική οφειλή με ανάλογη χρονική επιμήκυνση»... Καμία νέα προσημείωση ακινήτων.
3.    Καμία νέα ρύθμιση με επιτόκιο υψηλότερο του προηγούμενου. Ας προτείνει ο ίδιος ο κάθε πολίτης ένα πλάνο πληρωμών που δύναται να εφαρμόσει!
4.    Πολλές επειδή έκαναν μια μικρή ρύθμιση στο παρελθόν δεν θέλουν να κάνουν νέα ρύθμιση με το νέο νόμο.! Οπότε η ρύθμιση πρέπει να αρχίζει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, άσχετα με το τι έγινε στο παρελθόν!
5.    Ήδη οι Ελληνικές τράπεζες, πήραν «τζάμπα - στήριξη» 39 δις, αλλά έως τώρα, δεν κάνανε τίποτα ουσιαστικό, για τους «σωτήρες τους», τους απλούς πολίτες! Αντίθετα, απειλούν, υβρίζουν και οδηγούν στην αυτοκτονία τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες μόλις καθυστερήσουν μια δόση για μια μέρα!
6.    Για το σύνολο των οφειλών των δόσεων σε όλα τα δάνεια ο πολίτης δεν πρέπει να δίνει πάνω από το 1/3 του μισθού του, γιατί αυτομάτως χάνει την συνταγματική του ελευθερία και μετατρέπεται σε σκλάβο των τραπεζιτών. Καμία ρύθμιση χρεών με επιτόκιο υψηλότερο του προϋπάρχοντος!
7.    Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο ½ γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200!! Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων  σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει «ένα πακέτο ανά τράπεζα» ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα «σεισάχθειας»!
8.    Θετικό είναι ότι αναστέλλονται, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οι πλειστηριασμοί από τους ληστρικούς τραπεζίτες, που δεν υπερβαίνουν το ποσό των €200.000 Με τη ρύθμιση - η οποία κατατέθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «διασυνοριακή πτώχευση». Θετική είναι και η μείωση της ισοτιμίας του Ευρώ, έναντι του δολαρίου!
Νέα Σεισάχθεια: Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να ακολουθηθούν, για την Νέα Σεισάχθεια», αν και δεν έχω το κείμενο του νόμου που προτείνετε, όπως :
1.    Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία,  ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη.
2.    Δεν πρέπει από τον πολίτη να ζητηθεί τώρα η πληρωμή των καθυστερημένων δόσεων, για να μπει στη ρύθμιση που προτείνετε, αλλά μπορούν οι καθυστερημένες δόσεις να «ενταχθούν μέσα στη συνολική οφειλή με ανάλογη χρονική επιμήκυνση»... Ας προτείνει ο ίδιος ο κάθε πολίτης ένα πλάνο πληρωμών που δύναται να εφαρμόσει!
 
3.    Μετατροπή υπολοίπων καρτών σε δάνεια σε κάθε τράπεζα και ενοποίηση διαφορετικών δανείων ανά τράπεζα, ή συνολικά δημιουργία πακέτων μεταφοράς υπολοίπων υπερχρεωμένων σε μία τράπεζα, κατά προτίμηση κρατική, χωρία αναγκαστική πληρωμή τώρα,  των μέχρι σήμερα καθυστερημένων δόσεων! Πολλές τράπεζες ακόμα και τώρα για να κάνουν «ρύθμιση οφειλών» μη υπερχρεωμένων προσώπων,  ζητούν ως προϋπόθεση να είναι πληρωμένες όλες οι έως σήμερα καθυστερημένες δόσεις, πράγμα αδύνατον! Καμία ρύθμιση δανείων με επιτόκιο υψηλότερο του υπάρχοντος!
4.    Μη ξεχνάμε ότι μερικά πρόσωπα θα μπορούσαν να επωφεληθούν και από το νόμο «περί πτωχεύσεως» που ήδη ισχύει και να πληρώσουν μόνο το 10% των δανείων τους, αλλά πολλά άλλα άτομα που είναι στα όρια της χρεοκοπίας μπορούν να επωφεληθούν από ένα συνδυασμό των δύο νομοσχεδίων προς όφελος και της τράπεζας και του πολίτη!
5.    Άμεσα πραγματοποιήσιμο είναι η κάθε τράπεζα να μειώσει μόνη της τη δόση του κάθε πολίτη στο 1/3 (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις, ή έχει γίνει καταγγελία,  ή είναι στον Τειρεσία, ή αν υπάρχει δικαστική διαταγή). Ευκολίες αποπληρωμής κάθε είδους δανείων. Δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί, αλλά οι δόσεις στα δάνεια να είναι ίδιες!
6.    Παράταση της απαγόρευσης  τουλάχιστον 3 ετών για κάθε είδους πλειστηριασμού και κατάσχεσης, εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης, κρίσης,  και υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ αι της ΕΕ. Επίσης, πάγωμα πληρωμών δόσεων έστω για λίγους μήνες ή και έτη, λόγω έκτακτων οικογενειακών και οικονομικών αναγκών (ασθένεια κλπ.), με ταυτόχρονη χρονική επιμήκυνση του συνόλου του δανείου. Κατωτέρω παραθέτουμε  ένα σκεπτικό και μερικές ωφέλιμες προτάσεις ταχείας εξόδου από την κρίση
7.    Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Αφού δούμε συνολικά όλες τις οφειλές του πολίτη μέσω Τειρεσία, να υπάρξει διακανονισμός ούτως ώστε να μην πληρώνει μηνιαίες δύσεις στο σύνολο των οφειλών του προς όλες τις τράπεζες, οι οποίες θα καταμερίζονται αναλογικά σε όλα τα δάνεια ή τράπεζες που χρωστάει.
8.    Παράδειγμα Α. Αν ο  πολίτης  κ. Χ παίρνει τώρα μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, να δώσει για το σύνολο οφειλών και δανείων συνολικά σε όλες τις τράπεζες μόνο τα 300 ευρώ, δηλ. το 1/3 του μηνιαίου μισθού του.. Το ποσό των 300 ευρώ να πηγαίνει αναλογικά σε τράπεζες που χρωστάει ανάλογα του ύψους των δανείων, πχ, στην τράπεζα Α 65 ευρώ (ενώ πλήρωνε πριν 200 ευρώ) , στην τράπεζα Β 45 ευρώ (ενώ πλήρωνε πριν 150 ευρώ) κλπ….
9.    Παράδειγμα Β. Να δεχτεί μια κρατική τράπεζα μεταφορά υπολοίπων υπερδανεισμένων που είναι στον Τειρεσία ή έχουν διαταγή πληρωμής, ξεπερνώντας όλα τα κωλύματα ή «υποθήκες» κλπ και να κάνει «πακέτα μεταφοράς υπερχρεωμένων, με ανάλογες μηνιαίες δόσεις. Για δάνειο 100.000 η δόση να είναι 200 ευρώ. Για δάνειο 200.000 η δόση να είναι 300 ευρών κλπ…
10.    Παράδειγμα Γ. Αν κατά την σύναψη των πρώτων δανείων είχαν υπογραφεί και «υποθήκες ή προσημειώσεις» αυτές είτε μεταφέρονται ως έχουν στη νέα ρύθμιση, αλλά δεν θα ζητηθεί επιπλέον «υποθήκη, ή προσημείωση  ή «εγγύηση». Αν η υποθήκη ή η προσημείωση αφορά κύρια και μοναδική κατοικία, αυτή θα μπορούσε να διαγραφεί εντελώς, ειδικά για δάνεια κάτω από 300.000.
11.    Παράδειγμα Δ. Αν  κατά την σύναψη των πρώτων δανείων είχαν υπογράψει και «εγγυητές», που συνήθως είναι συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα μπορεί κατά τη ρύθμιση «να απελευθερωθούν οι εγγυητές» και τη νέα ρύθμιση να υπογράφει μόνο ο ένας οφειλέτης! Έτσι, θα απελευθερωθούν περίπου το 30% των πολιτών που είναι «εγγυητές» σε συγγενείς και φίλους (και πολλές φορές υπέγραψαν – εγγυήθηκαν, υπό την πίεση των συνθηκών)!. Επίσης εφόσον το προσδόκιμο ζωής του πολίτη αυξάνεται στα 90 περίπου έτη, οπότε έχουμε και αύξηση των ετών συνταξιοδότησης στα 67, επομένως αυξάνεται αναλογικά και το όριο χρόνου χορήγησης δανείων!
12.    Παράδειγμα Ε. Αν η δόση του συνόλου των οφειλών μειωθεί στο 1/3 του μηνιαίου μισθού των πολιτών, τότε, παραδόξως, ενώ ουσιαστικά μειώνονται οι μισθοί λόγω της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ, στην ουσία θα υπάρχει μια «λειτουργική αύξηση» του μηνιαίου εισοδήματος, που τον ονομάζουμε και «κοινωνικό μισθό ή πράσινο μισθό ή μισθό σεισάχθειας». Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ πριν ο μισθωτός που έπαιρνε π.χ. 1300 ευρώ μηνιαίο μισθό, έδινε για τις συνολικές οφειλές του στις τράπεζες πολλές φορές ΚΑΙ ΤΑ 1300 ευρώ και δανειζόταν και συνεχώς άλλα για να πληρώσει, φτάνοντας σε έναν φαύλο κύκλο υπερδανεισμού. Μετά την οικονομική κρίση ο πολίτης με τη μείωση του μισθού του παίρνει π.χ.  μόνο 1.000 ευρώ το μήνα. Αν γίνει «η ρύθμιση οφειλών νέας σεισάχθειας, που προτείνουμε» τότε ο πολίτης θα δίνει ΜΟΝΟ 300 ευρώ στο σύνολο των δόσεων του. Έτσι, παραδόξως ο πολίτης θα έχει τουλάχιστον 700 άλλα ευρώ το μήνα υπόλοιπο για να κινηθεί και να ζήσει! Έτσι θα έχουμε και μια σχετική ρευστότητα και σχετική αναθέρμανση της αγοράς τη στιγμή που τίποτα δεν κινείται!
13.    Πρέπει να σταματήσουν σήμερα, οι τράπεζες να καταγγέλλουν το συνολικό ποσό του  δάνειου  ή το συνολικό ποσόν της κάρτας αν ο οφειλέτης καθυστερεί να πληρώνει 3 δόσεις και να μετατεθεί η καταγγελία αν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει το ήμισυ των δόσεων του δανείου ή της κάρτας.
14.    Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Δεν μπορεί να υπάρχει ποτέ καταγγελία δανείου ή κάρτας ύψους έως 10.000 ευρώ!
15.    Πρέπει να σταματήσουν σήμερα, οι τράπεζες να καταγγέλλουν το συνολικό ποσό του  δάνειου  ή το συνολικό ποσόν της κάρτας αν ο οφειλέτης καθυστερεί να πληρώνει 3 δόσεις και να μετατεθεί τη καταγγελία αν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει το ήμισυ των δόσεων του δανείου ή της κάρτας ή καλύτερα να μην καταγγέλλεται ποτέ και όλες οι καθυστερημένες δόσεις να μετατίθενται χρονικά μετά την λήξη του δανείου.. .
16.    Νέο πνεύμα στις σχέσεις λειτουργίας των τραπεζών και κατάργησης της λειτουργίας των μεσαιωνικών εταιριών «ενημέρωσης – εκφοβισμού»  οφειλετών. Παραθέτω στη συνέχεια σκεπτικό αι αναλυτικότερες μακροπρόθεσμες προτάσεις.
17.    Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο ½ γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200!! Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων  σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει «ένα πακέτο ανά τράπεζα» ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα «σεισάχθειας»!
18.    Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να δανείζονται με 15 από την ΕΚΤ και μεταδανείζουν τα δανεισθέντα ακόμα και 17% με τις πιστωτικές κάρτες, μια κλοπή παγκόσμιας πρωτοτυπίας χωρίς προηγούμενο! Καμία ρύθμιση δανείων, με επιτόκιο υψηλότερο του υπάρχοντος! Αντισταθείτε έχουν μετατρέψει το πολίτευμα από κοινοβουλευτική Αστική Δημοκρατία σε ολιγαρχική τραπεζο-δικτατορία! Πολλοί στη Κυβέρνηση, δεν αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του ΣΝ περί " Ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών". Όποιος υπουργός δεν υπογράφει αυτό το νομοσχέδιο, δεν έχει πλέον θέση σε μια κυβέρνηση Πασοκ. Σχεδόν όλη η ύπαρξη του Πασοκ βασίζεται σε αυτό το νομοσχέδιο! Οι περισσότεροι πολίτες καταβάλλουν στις τράπεζες, κάθε μήνα, όλο το μισθό τους και έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους σκλάβους των τραπεζιτών!
19.    Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες μερικών υπουργών, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε πιο σύντομα! Στην ιστοσελίδα της Βουλής από τις 4 Δεκεμβρίου 2009, εμφανίζεται το ΝΣ "Ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων ", αλλά δεν έχει προχωρήσει έκτοτε γιατί περίμεναν την θετική εισήγηση της ΕΚΤ που ήρθε! Καμία ρύθμιση δανείων, με επιτόκιο υψηλότερο του υπάρχοντος!
20.    http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Ypo-Katathesi-S-N  
21.    Σήμερα, η Σύγχρονη μορφή δουλείας ανθεί στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν τολμάει να αντισταθεί! Δέκα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι δούλοι σε δέκα μόνο τραπεζίτες!
22.    Εμπαίζονται οι δανειολήπτες; Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο; Πολίτες, δανειολήπτες, νέο-σκλάβοι στους τραπεζίτες, αντισταθείτε, κάντε μηνύσεις στις τράπεζες και στις εταιρείες ενημέρωσης κατασχέσεων και σε όσους σας εμπαίζουν και σας εκμεταλλεύονται!!

23.    Η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα, παρανόμως και αντισυνταγματικά, είναι νέο-σκλαβοι των τραπεζιτών αφού εργάζονται μόνο και μόνο για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους που έχουν συνάψει με υπερβολικό επιτόκιο. Πρέπει επειγόντως να αποδοθεί η ελευθερία στους πολίτες, με μια νέα Σεισάχθεια, κατά τα πρότυπα της Σεισάχθειας του Σόλωνα (που απελευθέρωσε από την δουλεία τότε τους Αθηναίους πολίτες). Οι πολίτες  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πληρώνουν -για το σύνολο των δανείων τους- σύνολο δόσεων,  πάνω από το 1/3 του μηνιαίου εισοδήματός τους! Καμία ρύθμιση δανείων με επιτόκιο υψηλότερο του υπάρχοντος! Όσο αφορά τα καταναλωτικά και τις κάρτες το επιτόκιο πρέπει να είναι αυτό των στεγαστικών!

24.    Η «νέα σεισάχθεια» μπορεί να σώσει μόνο από την νεο-σκλαβιά τους Νεοέλληνες πολίτες. Η «νέα σεισάχθεια» μπορεί να περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τα εξής μέτρα – ασφαλιστικές δικλείδες:
25.    Να γίνει αυτόματη ενοποίηση όλων των δάνειων που έχει ο κάθε πολίτης σε διάφορες τράπεζες, σε ένα σε μία μόνο τράπεζα και μείωση της δόσης τουλάχιστον στο ένα τρίτο της σημερινής, που δεν ξεπερνά το ένα τρίτο του μηνιαίου μισθού του κάθε πολίτη!!. Το μέτρο αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση των δανειοληπτών και στην παύση της συνεχούς νέας δανειοδότησης για να ξεπληρώσουν τις υπέρογκες μηνιαίες δόσεις. Επειδή ο κάθε πολίτης έχει μεγάλες μηνιαίες δόσεις αναγκάζεται να ξαναδανειστεί από άλλη τράπεζα για να καλύψει τα προηγούμενα...και πάλι ξαναγυρίζει ξαναδανείζεται και πέφτει σε ένα φαύλο κύκλο!! Στη συνέχεια εγγυάται ο συγγενής του, αρχίζουν οι υποθήκες και στο τέλος κατάσχεται το σπίτι. Στο τέλος έρχεται η υποδούλωση - σκλαβιά και τέλος η αυτοκτονία!.
26.    Οι ψυχολογικές συνέπειες της κρίσης: Το στρες της οικονομικής κρίσης καταβάλλει τους εργαζόμενους, με συνέπεια να αυξάνονται κατακόρυφα τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η λήψη αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ακόμα και οι αυτοκτονίες. Επιστήμονες από τον βρετανικό οργανισμός ψυχικής υγείας Mind πραγματοποίησαν δημοσκόπηση σε περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν ο ένας στους δέκα χρειάστηκε να απευθυνθεί στους γιατρούς με κρίση άγχους – και από αυτούς, το 7% παίρνουν πλέον αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να αντέχουν. Η τελευταία διετία είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος ακόμα και για όσους δεν έχασαν την δουλειά τους. Σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκαν οι υπερωρίες και έτσι το εισόδημα, σε άλλες έγιναν μειώσεις προσωπικού και έτσι αυξήθηκαν οι ώρες που πρέπει να δουλεύουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, ενώ πολλοί αισθάνονται ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο ένας στους τρεις εθελοντές που συμμετείχαν εργάζεται πλέον περισσότερες ώρες και πιο σκληρά απ’ ό,τι μέχρι πέρυσι, ενώ σχεδόν το 50% αγωνιούν για το αν θα κρατήσουν την δουλειά τους. Επιπλέον, ο ένας στους πέντε έχει παρουσιάσει σωματικό πρόβλημα υγείας εξαιτίας του στρες και ο ένας στους τέσσερις έχει ξεσπάσει σε κλάματα κάποια στιγμή στην δουλειά του, μη αντέχοντας άλλο την πίεση. Οι δανειολήπτες έχουν ήδη πεθάνει ψυχολογικά και αυτοκτονούν! Να φύγει η σαπίλα! Αντισταθείτε!

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα δυναμική κυβερνηση που δεν θα προέρχεται από “αυλικούς” και “αυλητρίδες” για να πάρει σημαντικές ταχύτατες αποφάσεις για την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία, την παιδεία, την ποιότητα ζωής. http://www.koutsoukos-anastasios.gr/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου