Pages - Menu

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Τα ζεστά καλοκαίρια του αιώνα μας...

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
         Η Αθήνα, η Ρώμη, η Μασσαλία και άλλες μεγάλες πόλεις της Μεσογείου απειλούνται να πληγούν από περισσότερα και πιο ισχυρά κύματα καύσωνα στη.. διάρκεια των επόμενων καλοκαιριών του αιώνα μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα, που επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες και για την υγεία των κατοίκων.
         Η μελέτη εκτιμά ότι οι καύσωνες θα πλήξουν κυρίως τις παράλιες πόλεις και τις παράκτιες περιοχές στα δέλτα των ποταμών της Μεσογείου. Η έρευνα έγινε από τον Έριχ Φίσερ και τον Κριστόφ Σαρ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience".
         Χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα κλιματικών προβλέψεων, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συνδυασμός της αυξημένης θερμοκρασίας και της υγρασίας, που προβλέπεται να επικρατήσει στα παράλια της Μεσογείου, θα διευκολύνει την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας και, σε ακραίες περιπτώσεις, θα οδηγήσει σε αυξημένους θανάτους διάφορα ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα νήπια.
         Έως το 2100, σύμφωνα με την μελέτη, σε μερικές παράκτιες μεσογειακές περιοχές εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 40 ημέρες υπερβολικής ζέστης κάθε χρόνο κατά την περίοδο 2071-2100 και 13 μέρες κάθε χρόνο κατά την περίοδο 2021-2050, έναντι μόλις δύο κατά μέσο όρο στη διάρκεια της περιόδου 1961-1990. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου και η μεγάλη υγρασία θα επιδεινώνουν τις επιπτώσεις για την υγεία που θα επιφέρουν οι καύσωνες.
         Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2008, σχετικά με τις συνέπειες που είχαν οι καύσωνες σε 15 ευρωπαϊκές πόλεις, εξήχθη το συμπέρασμα ότι, πάνω από ένα όριο θερμοκρασίας, κάθε αύξηση κατά 1% της «φαινομενικής» θερμοκρασίας (μετρά το συνδυασμό ζέστης και υγρασίας) οδηγεί σε αύξηση κατά 3% στον αριθμό θανάτων στις μεσογειακές πόλεις.
   Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/abs/ngeo866.html
   Ο θερμότερος Απρίλιος φέτος
   Ο Απρίλιος του 2010 υπήρξε ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας διαμορφώθηκε στους 14,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.
   Παράλληλα, η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Γη κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 και ήταν 13,3 βαθμοί Κελσίου, αποτέλεσε το θερμότερο πρώτο τετράμηνο έτους που έχει υπάρξει ποτέ, από τότε που κρατιούνται αρχεία θερμοκρασιών.
   Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν υπήρξε ομοιόμορφη στον πλανήτη. Οι περιοχές που είχαν υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο τους, ήσαν ο Καναδάς, η Αλάσκα, οι ανατολικές ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Ασία, η Βόρεια Αφρική και η βόρεια Ρωσία. Χαμηλότερη του μέσου όρου τους θερμοκρασία κατέγραψαν η Μογγολία, η Αργεντινή, η ανατολική Ρωσία, οι δυτικές ΗΠΑ και η Κίνα.
   Σύμφωνα με τους αμερικανούς κλιματολόγους, το θερμό ρεύμα Ελ Νίνιο του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού εξασθένησε φέτος τον Απρίλιο, καθώς οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην επιφάνεια της θάλασσας μειώθηκαν.
   Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ (www.noaa.gov) οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα παρέμειναν κάτω από το φυσιολογικό επίπεδό τους για 11ο συνεχόμενο Απρίλιο, καλύπτοντας μιας συνολική έκταση 14,7 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αντίθετα, οι πάγοι της Ανταρκτικής παρέμειναν φέτος τον Απρίλιο κοντά στο διαχρονικό μέσο όρο τους, μόλις 0,3% κάτω από την μέση έκτασή τους κατά την περίοδο 1979-2000.(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου