Pages - Menu

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Θ. Παπαγεωργίου: Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

thanasis-papageorgiouΟμιλία του Βουλευτή. Πιερίας του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εντυπωσιακό ότι στη χώρα μας η... οικονομική κρίση εστιάζεται και σε ένα τρίτο έλλειμμα-εκτός από τα δίδυμα ελλείμματα-αυτό του τεράστιου ανοίγματος στο εμπορικό ισοζύγιο, στο τεράστιο άνοιγμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. Οι εισαγωγές έχουν κατακλύσει τη χώρα. Η χώρα έχει κρίση ανταγωνιστικότητας. Και αντί σε αυτή την περίοδο να επικεντρωθεί η επενδυτική δραστηριότητα στο κλείσιμο του ενεργειακού ισοζυγίου έχουμε το εξής καταπληκτικό φαινόμενο: παράγουμε 8000 μεγαβάτ ετησίως και καταναλώνουμε 10.000 και 12.000.
Εισάγουμε τεράστιες ποσότητες από γείτονες χώρες σε βάρος της οικονομίας της χώρας μας. Δεν είναι εντυπωσιακό πραγματικά για μια χώρα που έχει ήλιο, έχει νησιά και αέρα, που μπορεί να αναπτύξει την ηλιακή ενέργεια και έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει τις ΑΠΕ; Εμείς καθυστερούμε έναντι άλλων χωρών ακόμα και στα φωτοβολταϊκά έναντι της Γερμανίας που δεν έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με εμάς. Είναι εντυπωσιακό.
Και μιλούμε κατά τα άλλα για ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα. Σε μια χώρα που έχει αυτή την δυνατότητα, τον ήλιο, την θάλασσα, τα κύματα, την γεωθερμία, όπου μπορούμε να παράξουμε φιλικά, όπου όντως είναι το ζητούμενο για την μη παραγωγή αερίων μαζών, για τήρηση των διεθνών συμφωνιών, εμείς μόνο και η Αγγλία εξακολουθούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη.
Αυτή είναι δυστυχώς η μιζέρια και κατά τα άλλα θεωρούμε ότι η συζήτηση παρέλκει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή λέμε γενικά πράσινη ανάπτυξη όταν εδώ είναι η ανάπτυξη στην ουσία. Εδώ είναι η ανάπτυξη. Αν αναπτυχθούν οι ΑΠΕ μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, εισοδήματα, πόροι για τον προϋπολογισμό, ανάπτυξη για την χώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο είναι σωστό. Πρέπει να επαινέσουμε την Υπουργό και το Υπουργείο και όσους έχουν συντελέσει. Είναι πολύ σωστό το νομοσχέδιο. Είναι πολύ σωστό γιατί είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη περίοδο εξαιρετική καθυστέρηση στην έγκριση και την προαγωγή των επενδύσεων. Ήταν χρονοβόρες οι διαδικασίες εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Και απαντά το νομοσχέδιο τώρα σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα.
Ήταν ανορθολογική η λειτουργία της αδειοδότησης. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στοιβάζονται 2700 αιτήσεις εδώ και χρόνια. Για να μην πούμε όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις παλινωδίες και μέσα από τους υπολογισμούς που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Έτυχε να συμμετάσχω στην συζήτηση που έγινε και στην Βουλή στις προηγούμενες φάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον κ. Σιούφα κ.ο.κ. Συζήτηση για την συζήτηση και παραγωγή νόμων οι οποίοι προσέθεταν γραφειοκρατία. Αυτή ήταν δυστυχώς η κατάσταση σ’ αυτή τη χώρα.
Μήπως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα προηγούμενα χρόνια, με το προηγούμενο πλαίσιο δεν είχαν δημιουργηθεί συνθήκες τραγικής εμπορίας των κατόχων αδειών; Δεν υπήρχαν εκτεταμένες πωλήσεις, δεν υπήρχε μαύρη αγορά με 150.000 με 200.000, ας πούμε μια μικρή μονάδα, για να πάρει ένας νέος επενδυτής από έναν κάτοχο ο οποίος δεν ξέρω πώς βρέθηκε κάτοχος μιας άδειας; Είναι αυτό επενδυτική λογική και δεν είναι αρρωστημένη λογική σ’ αυτή τη χώρα; Δεν είχαν εκτοξευθεί οι μελέτες στα ύψη; Και είχαν φτιαχτεί διάφορα γραφεία τα οποία ενέμοντο και ελυμαίνοντο αυτόν το χώρο. Ή μήπως δεν ήταν πληθώρα οι αιτήσεις οι οποίες εκκρεμούσαν;
Νομίζω ότι με το νομοσχέδιο, το οποίο επαναλαμβάνω είναι σωστό, απαντώνται αυτά τα σοβαρά προβλήματα της γραφειοκρατίας, της χρονοβόρας καθυστέρησης, της διαδικασίας καθήλωσης ενός σοβαρού τομέα.
Γιατί όπως ισχυρίζεται και η κυρία Υπουργός με το νομοσχέδιο μειώνεται ο χρόνος υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων: από τρία έως πέντε χρόνια που ήταν ο χρόνος υλοποίησης στους οχτώ έως δέκα μήνες, τουλάχιστον κατά την αδειοδοτική διαδικασία.
Επιταχύνεται, όπως φιλοδοξεί το νομοσχέδιο, η ολοκλήρωση των παλιών και των νέων επενδύσεων. μάλιστα έχει μια στόχευση από 100 μεγαβάτ περίπου το χρόνο στα περίπου 500 έως 1000 ετησίως. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά ειλικρινά προβληματίζεται κανένας πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν.
Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, επαναλαμβάνω στα φωτοβολταϊκά ξεκίνησαν μαζί με μας και έχουν καλύψει τεράστιες ποσοστιαίες παραγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Εμείς, εδώ δυστυχώς καθυστερούμε, το συζητάμε, ημερίδες, μελέτες και δεν γίνεται τίποτα. Επαναλαμβάνω εξαιτίας αυτής της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας, της εμπορίας, της μελέτης, μια δηλαδή κωλυσιεργία, η οποία παρήγαγε νοσηρά φαινόμενα σε βάρος της ανάπτυξης.
Είναι τραγικό κάθε χρόνο η χώρα να βρίσκεται στον κίνδυνο να καταρρεύσει στο σύστημα και τη θερινή περίοδο της μεγάλης κατανάλωσης να τρέχουμε στις γείτονες χώρες, να αγοράζουμε, επειδή, λέει, έχουν πυρηνικά εργοστάσια. Ωραία, εντάξει, είναι μια λύση.
Είναι δυνατόν να παρακαλάμε την Αλβανία, τη Βουλγαρία και να ανεβαίνουν τα τιμολόγια στα ύψη; Δεν είναι που εισάγουμε 3000 μεγαβάτ, τα τιμολόγια εκείνη την περίοδο είναι πανάκριβα. Αγοράζουμε μεν σε βάρος της χώρας, αλλά αγοράζουμε και ακριβά.
Κυρία Υπουργέ, όντως η προσπάθειά σας είναι σοβαρή, αλλά θα παρακαλούσα και εσάς και την Κυβέρνηση, επειδή ναι μεν στα φωτοβολταϊκά έχετε έναν τιμοκατάλογο, σας είπα και στην Επιτροπή, πρέπει να δείτε τις τιμές και για τα αιολικά για να μην γίνει η προσπάθεια και η περιβαλλοντική φιλοδοξία ένας χώρος για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι. Πρέπει να ξαναδείτε τις τιμές, γιατί η τεχνολογία αλλάζει, γιατί μπήκε η Κίνα και η Ιαπωνία και παράγουν πολύ πιο σύγχρονα εργαλεία παραγωγής φωτοβολταϊκών μηχανών.
Το τελευταίο που θα ήθελα να σας κάνω έκκληση, κυρία Υπουργέ, σε συνεργασία με την κ. Κατσέλη το Υπουργείο Ανάπτυξης να δείτε τι θα κάνουμε στο αναπτυξιακό. Ωραία τα φωτοβολταϊκά, δώσαμε τιμές, δεν έχουμε πόρους. Εντάξει. Αλλά υπάρχουν και οι άλλες δράσεις που πρέπει στο αναπτυξιακό να δούμε, δηλαδή, πώς θα ενισχυθούν. Τα φωτοβολταϊκά τα απαντήσαμε, γιατί με το νόμο τιμολογούμε τα πράγματα.
Να δούμε γιατί είναι κρίμα και λυπάμαι, κυρία Υπουργέ, αλλά το λέω γιατί ήμουνα εισηγητής στο προηγούμενο νομοσχέδιο πριν από πέντε χρόνια και τότε άκουγα διάφορα φοβερά και μεγάλα περί αλλαγής και καταδίκης της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τους τότε Υπουργούς. Κάνουμε τώρα τον απολογισμό μετά από πέντε χρόνια. Και τι γίνεται; Τίποτα. Να μην περιπέσουμε πάλι στην ίδια τη διαδικασία καθήλωσης σ’ αυτή τη χώρα.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου