Αίτηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των δανείων του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε η κυβέρνηση.Με ρευστοποιήσεις αντέδρασαν τα Χρηματιστήρια στην ...Αθήνα, την Ευρώπη και την Ασία, μετά την θεαματική άνοδο, που κατέγραψαν την Δευτέρα, σε συνέχεια της απόφασης του EcoFin να δημιουργηθεί νέος μηχανισμός στήριξης και σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τις αγορές δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Σε έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα, όμως υπογραμμίζει ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης.
Ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, στην περίπτωση που υπάρξουν ευνοϊκότεροι όροι για μια άλλη χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα.
«Εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό και με χαμηλότερα επιτόκια θα είναι μια ευκαιρία και για μας να επαναδιαπραγματευτούμε τα επιτόκια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι θα τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς.«Όπου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των πολιτών, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ωστόσο ότι πολλά από αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως.
Το σχέδιο βοήθειας προς τη ζώνη του ευρώ που παρουσιάσθηκε από την ΕΕ είναι "αξιόπιστο" και έχει "το σωστό μέγεθος", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.
"Το πακέτο είναι αξιόπιστο, στο σωστό μέγεθος και θα προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για να εκτιμηθεί αντικειμενικά" η κατάσταση, "επειδή κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση", δήλωσε ο Γκουρία στο τέλος μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η κυβέρνηση υπέβαλε στην Ε.Ε. την αίτηση να της δοθεί η πρώτη δόση των δανείων προς τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση υπέβαλε στην Ε.Ε. την αίτηση να της δοθεί η πρώτη δόση των δανείων προς τη χώρα μας.
Η αίτηση αφορά ποσό 14,5 δισ. το οποίο θα εκταμιευτεί την επόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη, θα εκταμιευτεί και ποσό 5,5 δισ. από το ΔΝΤ.
Πτώση στο ΧΑΑ
Στο XAA, μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας, οι τιμές των μετοχών κατέγραφαν πτωτικές τάσεις καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τελικά στις 1.735,29 μονάδες, με πτώση -2,47%.
Κριστίν Λαγκάρντ : Υπερβολική η αντίδραση των αγορών
Υπερβολική, χαρακτήρισε την αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
"Οι αγορές έδωσαν υπερβολική απάντηση, με άνοδο των δεικτών, τέτοια που δεν είχαμε δει ανάλογη εδώ και είκοσι χρόνια" τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ και εκτίμησε ότι οι αγορές θα ξαναπέσουν και η κατάσταση θα ηρεμήσει.
ΔΝΤ: "Διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος"
Σε έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα, όμως υπογραμμίζει ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Επίσης προβλέπει επιστροφή σε δύο χρόνια της χώρας μας στις αγορές για δανεισμό.
Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στο 120% το 2020, τη στιγμή που το 2009 ήταν 115%.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζει "το σταθερά μεγάλο έλλειμμα στο δημόσιο τομέα (το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013), το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό".
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015.
- Για κάθε δε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να αυξηθεί στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
- Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.
Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά εξάλλου ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εσωτερικής ρύθμισης των τιμών και της φορολογικής αναπροσαρμογής αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, ενώ σε τόσο αρχικό στάδιο (εφαρμογής των μέτρων) το περιθώριο αντίδρασης σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων είναι πολύ περιορισμένο.
Θεωρεί δε ότι η αντιμετώπιση των ουσιαστικότατων φορολογικών δυσλειτουργιών απαιτεί ισχυρή πολιτική και λαϊκή στήριξη.
Θεωρεί δε ότι η αντιμετώπιση των ουσιαστικότατων φορολογικών δυσλειτουργιών απαιτεί ισχυρή πολιτική και λαϊκή στήριξη.
Το Ταμείο εκτιμά τέλος ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανεικών της αναγκών.
Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο του οίκου Moody's βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα, στο πλαίσιο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου