Pages - Menu

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ο στρατηγός κι ο «σύγχρονος πατριωτισμός»

BASIKO_1
Απόντες από τη συνάντηση ο Γραμματέας και τα μέλη της Ν.Ε. Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, ως διαμαρτυρία για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» στο νομό
Τα επώδυνα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση υπεραμύνθηκε με δηλώσεις της από την Κατερίνη το μέλος του ..Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μαρία Παυλίδου, η οποία είχε συνάντηση στα γραφεία της Ν.Ε. Πιερίας με μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, με σκοπό να τους ενημερώσει για την αναγκαιότητα των μέτρων που συνεχίζουν να προκαλούν την αντίδραση εργαζομένων, μισθωτών και συνταξιούχων.

BASIKO_2Η κ. Παυλίδου υποστήριξε ότι τα μέτρα «υπαγορεύτηκαν» από τον «σύγχρονο πατριωτισμό» και την κόκκινη γραμμή που έθεσε ο πρωθυπουργός για να μην χρεοκοπήσει η χώρα «και ζήσουμε τα χειρότερα».
Απαντώντας στο ποιος εγγυάται την επιτυχία των μέτρων όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι είναι πέρα από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, η κ. Παυλίδου σχολίασε ότι η χώρα βρίσκονταν ουσιαστικά σε έναν πόλεμο. «Στον πόλεμο θα πρέπει να πάρεις μέτρα και θα πρέπει να συνταχθείς πίσω από τον στρατηγό. Ο στρατηγός πρέπει να πάρει μέτρα για να μην χάσει ούτε τη μάχη, ούτε τον πόλεμο. Σκεφτείτε ότι έλαχε ο κλήρος, στο τιμόνι της χώρας, στη συγκεκριμένη συγκυρία, να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ», είπε, και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά ευτύχημα που βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν άφησε να χρεοκοπήσει η χώρα. Βρισκόμασταν με το ένα πόδι για το άλμα στο κενό. Πήραμε έκτακτα μέτρα επειδή βρισκόμασταν μέσα στον πόλεμο και αυτά τα μέτρα έχουν σχέση με τη σωτηρία της πατρίδας. Αυτό υπαγορεύει ο σύγχρονος πατριωτισμός. Η κόκκινη γραμμή που θέσαμε ως ΠΑΣΟΚ είναι να μην χρεοκοπήσει η χώρα και ζήσουμε τα χειρότερα».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Στρος Καν, με τις οποίες φέρεται να υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν τα επέβαλε στο ΔΝΤ, αλλά είναι προτάσεις της κυβέρνησης, παραδέχθηκε πως πράγματι τα μέτρα είχαν ληφθεί προτού να μπούμε στο μηχανισμό στήριξης, και πως όταν διαπιστώθηκε το έλλειμμα, καταρτίστηκε το πρόγραμμα σταθερότητας με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά οι αγορές δεν τιθασεύονταν. «Εξακολουθούσαμε να είμαστε για τις αγορές, ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης και επιπλέον, ενώ οι Ευρωπαίοι είχαν αποδεχθεί το πρόγραμμα σταθερότητας, δεν είχαν καμιά διάθεση να στηρίξουν τη χώρα, εάν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα», υποστήριξε η κ. Παυλίδου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η χώρα μας δεν προσέφυγε στο ΔΝΤ με δική της πρωτοβουλία, αφού όπως είπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης την επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τα μέτρα είναι δύσκολα και τα πήραμε με πόνο ψυχής, είναι μέτρα τα οποία αντιβαίνουν στο πρόγραμμά μας, αλλά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα η χώρα θα χρεοκοπούσε και δεν θα μπορούσε να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρα θα κατέρρεε και θα δηλώναμε πτώχευση», επανέλαβε η κ. Παυλίδου.

Ηχηρές απουσίες, λόγω «Καλλικράτη»

BASIKO_3Παρόντες στη συνάντηση με το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν μόλις τρία μέλη της Ν.Ε Πιερίας και ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου. Απόντες οι άλλοι δυο βουλευτές του Κινήματος, Γιάννης Αμοιρίδης και Μαρία Μίχου, αλλά και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιάννης Μαλτζάρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι απουσίες σχετίζονταν με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να προτείνει (στο τελικό σχέδιο νόμου για τον Καλλικράτη που κατατέθηκε στη Βουλή) τη δημιουργία τριών και όχι τεσσάρων δήμων στην Πιερία.
Η κ. Παυλίδου, δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την απουσία των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής από τη συνάντηση. Όταν ρωτήθηκε για το αν γνωρίζει τους λόγους που απουσιάζουν, αρχικά απάντησε ότι «είναι κάτι που αφορά εκείνους που απουσιάζουν», συμπληρώνοντας πως δεν γνωρίζει αν οι απουσίες είναι σκόπιμες. «Αυτό που έπρεπε να κάνουμε το κάναμε πάρα πολύ καλά, με όσα στελέχη βρίσκονται εδώ. Αυτοί που δεν ήρθαν προφανώς είχαν κάποιους λόγους», είπε η κ. Παυλίδου.
Όταν όμως της επισημάνθηκε ότι οι απόντες αντιδρούν με το χωροταξικό του «Καλλικράτη» στην Πιερία δήλωσε: «Αν πράγματι οι σύντροφοί μου λείπουν για αυτόν τον λόγο θλίβομαι πάρα πολύ, γιατί δείχνει ότι δεν ενέσκηψαν μέσα σ’ αυτό το νομοθέτημα, μέσα σ’ αυτήν την πραγματική επανάσταση για τη σύγχρονη Ελλάδα».
Προτίμησε πάντως να  μη σχολιάσει περαιτέρω τις απουσίες και να αναφερθεί στο γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «τέτοια ανατροπή δεν έχει γίνει από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους» και πως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο καθιστά τις τοπικές κοινωνίες «αναπτυξιακά εργαλεία», ενώ παράλληλα αναφέρεται και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Η κ. Παυλίδου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου όπως αυτό κατατέθηκε, λέγοντας πως από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα, μόλις 200 είχαν διαχειριστική επάρκεια, ενώ τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να πάει σε έναν Καλλικράτη-ανατροπή και όχι σε έναν Καποδίστρια ΙΙ.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου