Pages - Menu

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Η ΑΠΟΨΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2010  
Αντιδρούν οι δικηγόροι,έχουν δίκιο όμως?

Αντιδρούν οι δικηγόροι, το θέμα είναι όμως  αν οι κινητοποιήσεις διαρκείας που κάνουν θα έχουν αποτέλεσμα ή όχι. Και δεν το λέω αυτό για να προπαγανδίσω φυσικά τις κινητοποιήσεις ,αλλά άποψη μου είναι πως πρέπει να σταματήσουν οι ‘‘επαναστάσεις’’ για πράγματα τα οποία χρόνια ξέραμε και αυτό διότι ....
πολλά από τα νέα μέτρα είναι ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 123/2006 και ψηφίστηκε με το ν.3844.2010(στις 3 Μαΐου.

Αρχικά, η Συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. Κατερίνης  αναφέρει πως με την εφαρμογή του νόμου θα επέλθει η εμπορευματοποίηση των νομικών υπηρεσιών, αλλά το Δ. Ο. Α. Τ. Α. Π. έχει σαν σκοπό την αναγνώριση των πτυχίων από το εξωτερικό και χωρίς την ύπαρξη σοβαρών δικαιολογητικών πολλές φορές  (http://www.doatap.gr/gr/dikaiolog.php ) ,οπότε μπορούμε να αναλογιστούμε πως το επάγγελμα μεγαλώνει και από την αθρόα είσοδο ‘πτυχιούχων‘ νομικής που σε συνδυασμό με τον ήδη αυξημένο αριθμό εισακτέα στα 3 νομικά τμήματα της χώρας το επάγγελμα απελευθερώνεται και με αυτό τον τρόπο, πράγμα για το οποία πάλι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα για να προασπίσουν τα συμφέροντα των δικηγόρων (και των νέων),δηλαδή φωνάζουν για υπερπληθυσμό της δικηγορίας χωρίς ουσιαστικά να κάνουν τίποτα απολύτως.

Ακόμη, γιατί στην ανακοίνωση του Δ.Σ. Κατερίνης  αναφέρουν πως φοβούνται πιθανό κλείσιμο των συλλόγων, πράγμα που συνεπάγεται πως δεν θα γίνεται πειθαρχικός έλεγχος και θα έχουμε υπαλληλοποίηση. Το θέμα είναι οι Δικ. Σύλλογοι με την παρούσα μορφή τους έχουν λόγο ύπαρξης? γιατί φοβούνται δηλαδή? Σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο είναι δυνατή η δημιουργία επιτροπής, που θα έχει αυτό τον σκοπό. Φυσικά αυτή η επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη χωρίς κομματικές αποχρώσεις και γιατί θεωρείται απίθανος ο έλεγχος από μια ,παράλληλη λειτουργία και άλλων υπο-επιτροπών(ανά γεωγραφικά διαμερίσματα). Απλά μια πρόταση είναι αυτή για να μην θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η παρουσία του Συλλόγου. Και για να διασφαλιστεί η συνδικαλιστική δράση των δικηγόρων μπορούν να την πραγματοποιούν ως παραρτήματα του μοναδικού Συλλόγου που θα υπάρχει, και αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί η φωνή του δικηγόρου θα πρέπει να είναι μαζική και όχι σπασμωδική όπως τώρα(απέχουν οι δικηγόροι σε ορισμένες πόλεις με αποτέλεσμα να μην αντιστέκονται σθεναρά στα μέτρα, εφόσον το απαιτεί η πλειοψηφία).

Επίσης, η επιβολή του Φ.Π.Α. αναφέρει ο Σύλλογος πως θα τον μετακυλήσουν οι δικηγόροι στους πολίτες και τότε θα γίνουν οι νομικές υπηρεσίες και η προσφυγή στη δικαιοσύνη πιο δαπανηρή για τα ήδη άσχημα οικονομικά του έλληνα πολίτη. Είναι ουτοπικό να πιστεύω πως εφόσον θέλουν οι δικηγόροι να μην είναι ακριβές οι νομικές υπηρεσίες μπορούν να απορροφήσουν τον Φ.Π.Α.. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν σταθερά τα έξοδα των πολιτών, αλλά και οι δικηγόροι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μειώνοντας τα κέρδη τους. Όμως, είναι λανθασμένη η κίνηση για κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, αφού και αυτή διασφαλίζει τους πολίτες στην συναλλαγή τους με τον δικηγόρο. Αντιφατικό, αν συνειδητοποιήσουμε πως  δεν υπάρχει κατοχυρωμένη ελάχιστη αμοιβή για τους ασκούμενους δικηγόρους με αποτέλεσμα να είναι κακοπληρωμένοι πτυχιούχοι νομικής. Δηλαδή οι δικηγόροι ενδιαφέρονται μόνο για τα έσοδα τους να παραμείνουν σταθερά, ενώ τα έξοδα τους (αμοιβή ασκουμένου) δεν τους απασχολεί ή μάλλον του ευνοεί  το status quo σήμερα, και εκτός αυτού υποτιμούν το ίδιο το επάγγελμα και τις νομικές υπηρεσίες.

Εν συνεχεία, είναι παράλογο να λέγεται πως θα εμπορευματοποιηθεί η νομική υπηρεσία, επειδή θα ‘εισβάλλουν’  μεγάλες εταιρίες(εμπορικές) και θα οδηγήσουν τους δικηγόρους να δουλεύουν για ως υπάλληλοι με χαμηλές τιμές. Είναι λάθος να δαιμονοποιούμε την δυνατότητα αυτή που θα έχουν και όλοι οι δικηγόροι, δηλαδή θα είναι δυνατή η δημιουργία μιας εταιρίας από μια ομάδα δικηγόρων(νέων, έμπειρων γενικά όλων).Και επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η μη ύπαρξη του κριτηρίου εντοπιότητας θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να τους υπερασπίζετε ο δικηγόρος της επιθυμίας τους, ακόμα και αν είναι από άλλο Δικ. Σύλλογο, Και είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί αυτό καθώς στα πλαίσια της Ε.Ε. και όπως ορίζει και προωθεί μια κοινή αγορά βασισμένη στην ανταγωνιστικότητα θα είναι αντίθετη η άποψη των ελλήνων δικηγόρων στις βασικές αρχές της Ε.Ε.

Γενικά σε μια περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή δεν είναι έξυπνο να κάνουμε την ‘επανάσταση’ για μέτρα που είτε τα γνωρίζαμε πως θα παρθούν είτε όχι(όπως το Φ.Π.Α.).Η προάσπιση των συμφερόντων των δικηγόρων δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που αντιβαίνει στα συμφέροντα τους με αποχές διαρκείας, που σαν αποτέλεσμα έχει μόνο την οικονομική και προσωπική καταπόνηση τους. Επίσης, ‘πόλεμος’ της κυβέρνησης στους δικηγόρους είναι άδικος, αφού δεν γίνεται να γενικεύεις το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και να δημιουργείς ψευδή εικόνα για τον δικηγορικό κλάδο στην υπόλοιπη κοινωνία.

Τέλος, πρέπει να δραστηριοποιούνταν οι δικηγόροι, εφόσον το ήθελαν, εδώ και καιρό και όχι ενώ οι αποφάσεις είναι ειλημμένες καιρό τώρα από την Ε.Ε. σε συνεργασία με τα κόμματα της Βουλής,οφείλατε να γνωρίζετε τι θα γίνει και να ξέρετε τώρα είναι αργά για αγώνες και αντιδράσεις!

Φοιτητής Νομικής
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου