Pages - Menu

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Λίστα με 9 «μαντέληδες» Ψάχνουν τώρα τον «μητρικό» λογαριασμό των μαύρων ταμείων

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
▅Οι εγκαταστάσεις της Siemens στο Μόναχο. Η έφοδος του ΣΔΟΕ στα 
γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα είχε ως στόχο να εντοπιστούν ίχνη των 
 «χορηγιών» στα βιβλία του γερμανικού κολοσσού
Εναν τροφοδότη λογαριασμό και... εννιά «μαντέληδες» αναζητεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο της γενικευμένης έρευνας για το σκάνδαλο της Siemens, που μπορεί να γίνει θρυαλλίδα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος μετά την ωμή παραδοχή του πρώην υπουργούΤάσου Μαντέλη ότι ...χρηματίστηκε από τον γερμανικό κολοσσό.
Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής κατευθύνονται πλέον προς έναν τροφοδότη λογαριασμό από τον οποίο έφευγαν, τουλάχιστον ώς το 2006, οι μίζες προς διάφορους λογαριασμούς «δικαιούχων» σε τράπεζες της Ελβετίας (κατά κύριο λόγο) και της Γερμανίας. Ο εντοπισμός άλλωστε του συγκεκριμένου λογαριασμού ήταν το αντικείμενο της αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποίησε- κατ΄ εντολήν της Εξεταστικής- κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων στα κεντρικά γραφεία της Siemens χθες. Η Εξεταστική Επιτροπή έχει την υπόνοια ότι πίσω από έναν συγκεκριμένο κωδικό της εταιρείας, στον οποίο χρεώνονταν τα πάσης φύσεως δώρα που στέλνονταν σε πολιτικά πρόσωπα, κρύβεται ο τροφοδότης λογαριασμός από τον οποίο οι μίζες πήγαιναν κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αποδεκτών τους. Στέλεχος της επιτροπής εξέφρασε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», την (έστω και συγκρατημένη) αισιοδοξία ότι «πιθανότατα να βρισκόμαστε κοντά στο να βρεθεί το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις βαριές πόρτες που κρύβουν τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου». Ενισχυτική των προσδοκιών που εκφράζονται για το τι θα αποφέρει ο πιθανός εντοπισμός του τροφοδότη λογαριασμού είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος, μιλώντας στον Βήμα FΜ 99,5, έκανε λόγο για 10 πολιτικά πρόσωπα που φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens, συμπεριλαμβανομένου του Τ. Μαντέλη. Οι δηλώσεις του κ. Βαλυράκη δημιουργούν την αίσθηση ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, καθώς οι αναμενόμενες αποκαλύψεις, κατά τα φαινόμενα, δύσκολα θα αφήσουν ανέγγιχτο κάποιον πολιτικό χώρο.

Η αντίδραση
Με εντολή του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής προχώρησε χθες στη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ εισέρευσε μαύρο χρήμα και χαρακτήρισε γενναία και αποφασιστική πράξη του ΠΑΣΟΚ τη διαγραφή των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, το 2008, σε αντιδιαστολή «με άλλα κόμματα (που αντιμετωπίζουν το σκάνδαλο) με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία (και) αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν, παρά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα τιμωρηθεί ο Τ. Μαντέλης, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών ευθυνών και ενδεχομένως των ποινικών».

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «η ηθική χρεοκοπία είναι χειρότερη από τη δημοσιονομική κρίση. Γι΄ αυτό και υπάρχει άμεση ανάγκη όχι απλώς να έρθουν όλα στο φως, όχι απλώς να ματώσουμε όλοι, αλλά να τιμωρηθούν όλοι, και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι».
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ
Στα βιβλία της Siemens αναζητείται ο κωδικός στον οποίο χρεώνονταν τα «δώρα»

Συναγερμός χθες στο Μαξίμου

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ συγκροτήθηκε σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Επισήμως η σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Χ. Καστανίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Παμπούκης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Πεταλωτής, ο Ν. Αθανασάκης κ.ά., αφορούσε την προώθηση μέτρων «για την ευνομία στη δημόσια ζωή». Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκε ευρύτατα το θέμα Μαντέλη, και ειδικότερα το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να επανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα που διέθετε έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, που έδειξε να αιφνιδιάζεται από την κυνική ομολογία του Τ. Μαντέλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρασε ένα μικρό σοκ χθες το πρωί, όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες πως ο πρώην υπουργός είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΥΠ για να διαπιστωθεί με «τεχνικά μέσα» ότι ο Τ. Μαντέλης βρισκόταν στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν χθες το βράδυ, μετά την επιβολή στον Τ. Μαντέλη της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, να εκδοθεί και ένταλμα σύλληψής του με βάση τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που του απήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Παράλληλα ζητήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη να επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες υπουργών, επισημάνθηκε η αμήχανη αντίδραση της κυβέρνησης μπροστά στο κολοσσιαίο πολιτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε, και ειδικότερα οι σκιές που άφησε στην απολογία του ο πρώην υπουργός για μίζα 10 εκατομμυρίων ευρώ, και τονίστηκε ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που θα δείξουν στους πολίτες πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτε η κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου που φέρεται να τόνισε στη σύσκεψη ότι «πρέπει να εκλείψει το αίσθημα ατιμωρησίας και να υπάρξουν τιμωρίες για τα σκάνδαλα, χωρίς όμως ανθρωποθυσίες και ρεβανσισμούς», αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα δημόσια στην Κομοτηνή, την οποία επρόκειτο να επισκεφθεί το πρωί.


Δίωξη εξπρές για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ- ΣΟΚ του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη ότι πήρε χρήματα από τη Siemens... έσπασε το τείχος της «υπουργικής ασυλίας» του και τον έφερε στη θέση του κατηγορούμενου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Λίγες ώρες μετά την παραδοχή του κ. Μαντέλη, με διάταξη των εισαγγελικών αρχών έκλεισαν τα σύνορα της χώρας για τον πρώην υπουργό, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική του παρουσία ενώπιον της Δικαιοσύνης. Προηγουμένως είχε ενεργοποιηθεί και είχε προσωποποιηθεί εις βάρος του συγκεκριμένου πολιτικού η κατά παντός υπευθύνου ποινική δίωξη για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, το καλοκαίρι του 2008.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες, «αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο πρώην Υπουργός κ. Τάσος Μαντέλης, ζήτησε από τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κ. Ιωάννη Σακελλάκο να κινήσει τη διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του παραπάνω τέως Υπουργού, που είναι κατηγορούμενος για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Αμέσως, η Εισαγγελία εξέδωσε και κοινοποίησε στα αστυνομικά τμήματα διάταξη απαγόρευσης εξόδου του κατηγορουμένου πρώην υπουργού. Στην περίπτωση του κ. Μαντέλη, όπως σημειώνουν νομικοί, τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης λειτούργησαν άμεσα, με σκοπό να τον προλάβουν πριν εκείνος φύγει εκτός Ελλάδος, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τους βασικούς κατηγορούμενους στην ίδια υπόθεση Μιχάλη Χριστοφοράκο και Χρήστο Καραβέλα- ο τελευαταίος παραμένει ακόμη άφαντος για τις Αρχές. Είναι η πρώτη φορά που η τακτική δικαιοσύνη επιλαμβάνεται πράξης που, κατά ομολογία του, τέλεσε πρώην υπουργός και δεν καλύπτεται από το «δίχτυ» της παραγραφής των αδικημάτων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Βουλή δεν επιλήφθηκε και δεν κίνησε την ποινική διαδικασία μέσα σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους από τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος, όπως απαιτεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Για τον λόγο αυτόν, όπως εκτιμούν δικηγόροι, το ζήτημα θα κριθεί στην πράξη. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για «νομική ακροβασία», καθώς η Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοια υπόθεση και το «κοντέρ» της νομολογίας είναι μηδενικό.

Το κατηγορητήριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αδίκημα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αποδίδεται στον κ. Μαντέλη αφορά τα εντάλματα πληρωμής που κατατέθηκαν σε λογαριασμό που είχε ανοίξει ο κουμπάρος του με τον κωδικό «Α. Ρόκος». Και οι δύο καταβολές, 200.000 γερμανικά μάρκα, το έτος 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το έτος 2000, έγιναν την περίοδο που ήταν ακόμα υπουργός. Και στις δύο περιπτώσεις το αδίκημα της δωροδοκίας, λόγω του πλημμεληματικού του χαρακτήρα, έχει παραγραφεί αφού έχει συμπληρωθεί πενταετία χωρίς να ασκηθεί δίωξη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που είναι κακούργημα και ο προβλεπόμενος χρόνος παραγραφής είναι τα 15 έτη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η κατηγορία για τον κ. Μαντέλη αφορά το διάστημα που εξακολουθούσε να έχει στην κατοχή του τα επίμαχα χρηματικά ποσά, μετά την... έξοδό του από την πολιτική. Και αυτό, γιατί- κατά τις ίδιες πηγές- ο νόμος δεν τιμωρεί ως ξέπλυμα μόνο την κατάθεση του «βρώμικου χρήματος», αλλά και την κατοχή των επίμαχων ποσών. Το δεδομένο ότι τα χρήματα παρέμειναν σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού και μετά το τέλος της θητείας του, θεωρείται ικανή ένδειξη για να κινηθεί εις βάρος του η ποινική δίωξη.
Βουλευτές: «Δεν μπορούμε να τον συλλάβουμε εμείς...»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας

ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ σήκωσε χθες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, καθώς με ομόφωνη ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι εξαιτίας της ιδιότητάς της δεν θα μπορούσε να ζητήσει την άμεση σύλληψη του Τάσου Μαντέλη.

«Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής», σημειώνεται στην επιστολή της Εξεταστικής. Και επισημαίνεται πως «δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και Αρχές (Δικαιοσύνη, Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ΣΔΟΕ, διωκτικές αρχές, κυβέρνηση κ.λπ.)».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρκετοί βουλευτές της Εξεταστικής ζητούν να κληθεί να καταθέσει ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στην Επιτροπή αφού- όπως έλεγαν- στενοί του συνεργάτες έχουν ήδη παραδεχθεί ότι χρηματίζονταν από τη Siemens. Αυτήν τη θέση εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Γρηγοράκος ενώ ανάλογα τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κ. Τζαβάρας.

Στο κλίμα αυτό η οργή του πολιτικού κόσμου από την ομολογία για τη μίζα που πήρε ο τέως υπουργός συνεχίστηκε και χθες στη Βουλή. Ο Γ΄ αντιπρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης, δήλωσε ότι νιώθει ντροπή και ζήτησε συγγνώμη γιατί- όπως είπε- στο όνομα του πρώην συναδέλφου του «ενοχοποιούμαστε όλοι».

«Ο κ. Μαντέλης είπε πως πήρε λίγα και υπάρχουν κι άλλα, ψάξτε να τα βρείτε... Κι αυτά είναι μοιρασμένα στο πολιτικό σύστημα. Αν εσείς δεν είστε πολιτικό σύστημα βγάλτε τον εαυτό σας απ΄ έξω. Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να το κάνω...», είπε.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα λέγοντας ότι «η κυνική ομολογία πρώην υπουργού ότι χρηματιζόταν από πολυεθνική επιχείρηση που πέτυχε να αλώσει τον δημόσιο οικονομικό χώρο της χώρας, καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις μιας διαφθοράς που κατατρώγει τα σωθικά της Δημοκρατίας, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή». Και πρόσθεσε ότι η «ομολογία Μαντέλη» θα μείνει στην ιστορία ως «το πλέον αρνητικό ορόσημο στη σχέση του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».

Σε ανάλογους τόνους η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «πρώτη φορά βλέπει τέτοιο κυνισμό» και πως «ευτυχώς που προσωποποιούνται οι ευθύνες για να μην πέφτει λάσπη στον ανεμιστήρα για όλους τους πολιτικούς», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε ότι «πρέπει να ξεριζώσουμε τη ρίζα του κακού γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία».

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι «υπάρχουν “λερωμένα πρόσωπα” που έχουν ληστέψει τον μόχθο του ελληνικού λαού και πρέπει να πάνε φυλακή», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης σημείωσε: «Η κυνική εμφάνιση και ομολογία Μαντέλη αναδεικνύει, πέρα από το θράσος και ύβρι προς τον ελληνικό λαό, πως έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται ότι δεν υπήρξαν ούτε και υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα».


«Θλίβομαι και οργίζομαι»

ΘΥΕΛΛΑ έχει προκαλέσει η κυνική παραδοχή του πρώην υπουργού ότι έπαιρνε μίζες από τη Siemens υπό τον μανδύα των προεκλογικών παροχών. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν σε έντονους τόνους τα ξίφη τους, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, του οποίου ο Τ. Μαντέλης είχε διατελέσει στενός συνεργάτης, δήλωσε εξοργισμένος από την ομολογία του πρώην υπουργού του. Κάνοντας λόγο για «παρανομίες και αθλιότητες» που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο κ. Σημίτης τόνισε:

«Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996- 2004.

Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα.

Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ολη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα.

Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του».

Πηγές της Εξεταστικής Επιτροπής πάντως διέψευδαν ότι υπάρχει περίπτωση να κληθεί ο κ. Σημίτης ενώπιον της επιτροπής για να καταθέσει για την περίπτωση του Τ. Μαντέλη. Δεν απέκλειαν όμως το ενδεχόμενο να κληθεί να παράσχει διευκρινίσεις στην Προανακριτική Επιτροπή εφόσον αυτή συγκροτηθεί.?(ΝΕΑ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου