Pages - Menu

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας - Σύμφωνα με το ΔΝΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για ν'αρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας - ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου

ΔΕΥΤΕΡΑ 3-5-2010
Στα εκατόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ θα φτάσει το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) και θα έχει τριετή ορίζοντα, όπως ...ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Σύμφωνα με τον κ.Γιούνκερ, οι πρώτες δόσεις θα διατεθούν στην Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου, οπότε θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα διαθέσουν μέχρι 80 δισ.ευρώ από τα οποία, τα 30 δισ. ευρώ, θα δοθούν φέτος. Τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ, από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ, θα διατεθούν από το ΔΝΤ.

Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 7 Μαΐου, για να συζητηθεί η κατάσταση της Ελλάδας και το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε σήμερα.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για το μέλλον της Ελλάδας και τη σταθερότητα της ευρωζώνης και είπε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα είναι «δύσκολα, οδυνηρά αλλά απαραίτητα». Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα μέχρι να αρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ
Σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε σήμερα, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν

Σημειώνει επίσης ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα το οποίο ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία, να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την σταθερή δέσμευσή της να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επαναφέρει την οικονομία της χώρας στη σωστή κατάσταση και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο Ντομινίκ Στρος Καν προσθέτει ότι η δημοσιονομική πολιτική και τα αναπτυξιακά μέτρα είναι οι δύο κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο συνδυασμός των περικοπών και της αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 11% του ΑΕΠ, τα οποία είναι επιπλέον των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, αποσκοπεί στο να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ και αρχής γενομένης από το 2013 να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, αναφέρει.

Καθοριστική η στιγμή για την Ελλάδα

Νωρίτερα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, τόνιζαν σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ότι, σε αντάλλαγμα για το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η Αθήνα ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια. «Υπάρχει συμφωνία από τις ελληνικές αρχές ότι, αν υπάρξει ανάγκη για επιπλέον μέτρα, τα επιπλέον μέτα θα ληφθούν», επισήμανε ο Σερβας Ντερούς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταθέτουν κάθε τρίμηνο εκθέσεις στους δανειστές. «Θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, ίσως χωρίς προηγούμενο στους όρους, σε σχέση με αυτό που κάνουμε με άλλε χώρες», τόνισε ο Ντερούς και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και θα τους ζητήσει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι πολιτικές θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται συνέχεια, επισήμανε από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν, από το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας «δρακόντειες» τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες κατέληξαν οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές. «Θα είναι δύσκολα αλλά θα γίνουν. Είναι καθοριστική η στιγμή για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ταμείο των Τραπεζών

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει τη δημιουργία ειδικού Ταμείου έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, που μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με επισφάλειες. Το «Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης θα διασφαλίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια ανά πάσα στιγμή», τόνισε Ντερούς. «Όπως πάντα, όμως, θα υπάρχουν προϋποθέσεις», διευκρίνισε.
τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου