Pages - Menu

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

«Η Ν.Δ. φταίει για το ΔΝΤ» Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για τον μηχανισμό βοήθειας

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
«Εγκληματικές πολιτικές»  στην κυβέρνηση Καραμανλή  καταλόγισε ο 
Γιώργος Παπανδρέου  μιλώντας (φωτό)  χθες το βράδυ στην  ετήσια σύνοδο 
του  ΣΕΤΕ, για το γεγονός ότι η Ελλάδα  τελεί ήδη υπό την επιτήρηση της 
Ε.Ε.  και του ΔΝΤ
Επιχείρηση αποσύνδεσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από μια πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όσα αυτή συνεπάγεται ως προς τις επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και της χώρας στο σύνολό της έχει θέσει σε κίνηση η κυβέρνηση.
Παράλληλα- μία ημέρα μετά ...την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου- η κυβέρνηση περνάει στην αντεπίθεση και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι η μέχρι τώρα υποτονική στάση της έδωσε την ευκαιρία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ψευδείς εικόνες στην κοινωνία για το «ποιος φταίει» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

«Εγκληματικές πολιτικές» στην κυβέρνηση Καραμανλή καταλόγισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χθες το βράδυ μιλώντας στη 18η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο Μέγαρο Μουσικής, για το γεγονός ότι η Ελλάδα τελεί ήδη υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δίνοντας το έναυσμα για την ολομέτωπη επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υποστήριξε ακόμη ότι «μειώθηκε η εθνική μας κυριαρχία από τις εγκληματικές πολιτικές του χθες. Εξαφανίστηκαν πολλές επιλογές μας, τα περιθώρια ελιγμών που θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Μπροστά στο τρομακτικό έλλειμμα και χρέος της, η Ελλάδα δεν είχε καμία διέξοδο παρά μόνο τη δήλωση χρεοκοπίας και την προσφυγή αποκλειστικά στο ΔΝΤ. Τώρα έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. ευρώ για φέτος- αν και όταν χρειαστεί».

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή σύσκεψη, θα έχουν διττό χαρακτήρα: από τη μία θα επιχειρηθεί να ανατραπεί η επικρατούσα εικόνα ότι «η χώρα είναι στο ΔΝΤ» και από την άλλη θα γίνει προσπάθεια να αποσαφηνιστεί ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης «δεν είναι δική μας πολιτική, είναι μια ανάγκη που προέκυψε από την καταστροφική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας». Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης, η οποία περιγράφεται «πολύ σημαντική» για τα βήματα που θα κάνει στη συνέχεια η κυβέρνηση για το θέμα της κρίσης, ο Πρωθυπουργός που άκουσε με προσοχή του συμμετέχοντες υπουργούς φέρεται να δήλωσε ότι «οφείλουμε να απευθύνουμε στον λαό με ειλικρίνεια και ευθύτητα και να τον εμψυχώσουμε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «να υπενθυμίζουν πού οφείλεται αυτή η κατάσταση», γιατί όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά «κοντεύουμε πια να το ξεχάσουμε».


Απευθείας διαπραγμάτευση


ΕΓΚΥΡΕΣ
πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έχει ορίζοντα το τέλος του μηνός και πως μετά είναι θέμα ημερώνίσως και εντός του πρώτου 15ημέρου του Μαΐου- η ενεργοποίηση του μηχανισμού. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να διαπραγματευθεί την καταβολή ποσών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να περιμένει να κινηθεί η διαδικασία δανεισμού από τις χώρες της ευρωζώνης, στη λογική ότι μπορεί να καθυστερήσει επειδή χρειάζονται αποφάσεις Κοινοβουλίων.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου