Pages - Menu

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Απόλυτο μπλοκάρισμα

APOLYTO_1
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού εναποθέτει τις ελπίδες της η Πιερία για το «ξεμπλοκάρισμα» του προβλήματος που έχει προκύψει από την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης του 1985 και του Νόμου του 2002 για τον Πιερικό Όλυμπο, αφού η ερμηνεία που κάνει η ΚΖ’ Εφορία έχει «μπλοκάρει», όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο, κάθε οικοδομική δραστηριότητα στη νότια Πιερία
Με απόντες τους ...εκπροσώπους των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την έκδοση οικοδομικών αδειών στη Νότια Πιερία με το «σταγονόμετρο», λόγω της αυστηρότητας που επιδεικνύει η ΚΖ΄ Εφορία.

APOLYTO_2Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις βουλευτές Πιερίας του Πα.Σο.Κ., αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση ολιγομελούς αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Πολιτισμού, από τον οποίο θα ζητήσουν την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης του 1985 (η οποία θα καταστήσει ανενεργό για την περιοχή μας και το νόμο Βενιζέλου του 2002), την ταύτιση των ορίων αρχαιολογικού Ολύμπου με τα όρια του Εθνικού Δρυμού, αλλά και την αποστολή διευκρινιστικών εγκυκλίων προς τις αρχαιολογικές υπηρεσίες με τις οποίες θα αποσαφηνίζεται η εφαρμογή των νόμων, εφόσον αυτοί θα συνεχίσουν να ισχύουν.

APOLYTO_3Η συζήτηση εξελίχθηκε σε έναν μονόλογο, αφού βουλευτές, Νομάρχης, δήμαρχοι και εμπλεκόμενοι φορείς, είχαν παρόμοιες θέσεις και απόψεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν εμμέσως πλην σαφώς και οι απαξιωτικές αναφορές εναντίον της προϊσταμένης της ΚΖ’ Εφορίας, καταλογίζοντάς της τη μεγαλύτερη ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εμμονή της να τηρεί σκληρή στάση για την έκδοση αδειών σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως υποστήριξαν, να δεσμεύονται χιλιάδες στρέμματα και να μπαίνει «φρένο» στην ανάπτυξη ενός ολόκληρου νομού.
APOLYTO_4Η απουσία εκπροσώπων των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, σχολιάστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων αρνητικά και ήταν αυτή που προκάλεσε την αποχώρηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση. «Είναι προσβολή προς όλους μας. Δεν περίμενα ότι δεν θα είναι κανένας από την αρχαιολογική υπηρεσία», είπε ο κ. Παπαθανασίου αποχωρώντας, προτείνοντας την αναβολή της συνεδρίασης η οποία, όπως είπε, δεν έχει κανένα νόημα, αφού δεν παραβρίσκεται κάποιος αρμόδιος για να απαντήσει σε ερωτήματα που τυχόν τεθούν.
Προσβλητική χαρακτήρισε την απουσία των υπηρεσιακών παραγόντων και ο νομάρχης Πιερίας, ο οποίος ωστόσο δεν δέχθηκε την αναβολή του θέματος, ενώ σχολίασε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού μπορεί να μην υπάγονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, «αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουν να συνεργάζονται».
Ο κ. Παπαστεργίου, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δεσμεύει μεγάλες εκτάσεις κυρίως στην νότια Πιερία, τονίζοντας ότι «κανείς δεν ξέρει αν το οικόπεδο που έχει μπορεί να οικοδομηθεί, αφού η έκδοση άδειας εξαρτάται από τα κέφια του κάθε αρχαιολόγου».
APOLYTO_5Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση η πολεοδομία της Νομαρχίας, εξέθεσε η προϊσταμένη της Πολεοδομίας κ. Τσακίρη, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά όλο το νομό πλην των περιοχών που είναι στο παλιό σχέδιο πόλης της Κατερίνης, της Παραλίας και της Καλλιθέας. «Για τον υπόλοιπο νομό στο φάκελο που κατατίθεται στην Πολεοδομία θα πρέπει να περιλαμβάνεται και άδεια από την ΚΖ’ Εφορία», είπε.
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι παρά τα χρόνια που είναι στην Πολεοδομία, δεν κατάφερε  να αντιληφθεί ακόμα ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται και ποιες στις οποίες δεν επιτρέπεται η δόμηση, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν η προστασία, να είναι συνώνυμο της απαγόρευσης». Πάντως η κ. Τσακίρη διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάτι παράνομο στην πρακτική της ΚΖ Εφορίας, αφού όλα είναι νομότυπα και αυτό ίσως να είναι το σημείο που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αποσαφηνιστεί.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Πιερίας, ο οποίος σχολιάζοντας την απουσία των εκπροσώπων της ΚΖ΄ Εφορίας υποστήριξε ότι «γίνεται αντιληπτό πόσο απαξιώνουν πρόσωπα και θεσμούς, άνθρωποι που κινούνται στα όρια της ψυχιατρικής έρευνας». Ο κ. Χιονίδης, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να λειτουργήσει η κοινή λογική «και όχι οι ξενόφερτοι σωτήρες οι οποίοι λειτουργούν, όπως λειτουργούν», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να κρέμεται ένας ολόκληρος νομός από έναν διορισμένο υπάλληλο».
Στο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες Λιτοχώρου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Τσιφοδήμος, προτείνοντας την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης του 1985.
Ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ και πρώην Κοινοτάρχης Παντελεήμονα, Γιώργος Μπούρος υποστήριξε ότι το κακό ξεκίνησε το 2000 όταν σύμβουλοι του τότε Υπουργού Πολιτισμού Βαγγέλη Βενιζέλου εισηγήθηκαν το σχετικό νόμο (επαίσχυντο τον χαρακτήρισε) «καθιστώντας τους αρχαιολόγους ειδικούς επί παντός επιστητού». Ο κ. Μπούρος, τόνισε ότι κανείς δεν αγαπάει τον τόπο, «περισσότερο από εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σ’ αυτόν», ζητώντας επίσης την κατάργηση της απόφασης του 1985 και του νόμου του 2002.
Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας γενικός αφορισμός εναντίον των αρχαιολόγων, εξέφρασε ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε ότι είναι γενικό και αόριστο το νομοθετικό πλαίσιο και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον κάθε προϊστάμενο να το ερμηνεύει όπως ο ίδιος θέλει, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην αρχαιολογία, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες.
Ο κ. Παπαχρήστος τόνισε ότι θα πρέπει και οι αυτοδιοικητικοί φορείς να μιλήσουνε για τις δικές τους ευθύνες, ζητώντας να αντιμετωπιστεί από μια «συλλογική» επιτροπή, διότι όσα έχουν σχέση με την ανάπτυξη του τόπου δεν μπορεί να καθορίζονται από ένα άτομο.
«Η απαγόρευση δόμησης σε μια περιοχή με μεγάλη ζήτηση δημιουργεί και αυθαίρετα», υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Πιερίας Τάσος Τασιούλας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την δόμηση και αν τελικά αυτή επιτρέπεται και πού.
Ο κ. Τασιούλας είπε ότι «δυστυχώς έχουν δίκιο μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι ότι δεν προστατεύουμε όσο θα έπρεπε τον Όλυμπο», λέγοντας ότι έχει γεμίσει αυθαίρετα, παράγκες, τροχόσπιτα και λαμαρίνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου