Pages - Menu

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Χωροταξικό για… δυνατούς λύτες!

BASIKO
Τις ενστάσεις τους και τις επιφυλάξεις τους σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου «Καλλικράτης» εξέφρασαν οι δήμαρχοι του νομού κατά τη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Πιερίας. Στο σύνολό τους, τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το κράτος στις νέες υποχρεώσεις του έναντι των δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις.
Όσον αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό, τουλάχιστον οι ...μισοί δήμαρχοι, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους, με τις σημαντικότερες αντιδράσεις να προέρχονται από τους δημάρχους Αιγινίου, Μεθώνης, Πύδνας, Δίου, αλλά και από τον δήμαρχο Πέτρας ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου.
Η συζήτηση για τον «Καλλικράτη», διευρύνεται απόψε, αφού ορίστηκε νέα σύσκεψη της ολομέλειας της ΤΕΔΚ στις 8 το βράδυ, με τη συμμετοχή των βουλευτών, του νομάρχη Πιερίας και του προέδρου του ΕΒΕ.

«Το καλό του τόπου είναι να γίνει ένας Δήμος από τη συνένωση του Κορινού, της Μεθώνης, της Πύδνας, του Αιγινίου και του Κολινδρού», ανέφερε ο δήμαρχος Μεθώνης. Ο Κώστας Αβραμίδης εξέφρασε την αντίθεσή του με τον ορισμό του Κολινδρού ως έδρα του νέου δήμου, προτείνοντας τον Μακρύγιαλο, ενώ δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό των συνδημοτών του, στις όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσουν.

«Πρέπει την εμπειρία μας από τον Καποδίστρια να την εκμεταλλευτούμε, ώστε να κάνουμε τα λιγότερα λάθη. Ο Καλλικράτης είναι ακόμη μεγαλύτερη τομή και το θετικό είναι ότι βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα περισσότερα σημεία του, σύμφωνη», είπε ο δήμαρχος Δίου.
Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί η πολιτεία έναντι των νέων δήμων στους οποίους μεταβιβάζονται αρμοδιότητες με μεγάλο κόστος. «Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και μόνο με ευχές, δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την Πιερία, εξέφρασε την ικανοποίησή του που εν μέρει υιοθετήθηκε η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος μαζί με άλλους δημάρχους για τους ιστορικούς δήμους και που τουλάχιστον διατηρούνται τα ιστορικά ονόματα. Παρόλα αυτά, όπως είπε, η επικρατούσα άποψη των πολιτών του Δήμου Δίου, η οποία εκφράστηκε και στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, είναι ότι ο Δήμος Δίου θα μπορούσε να πορευθεί και μόνος του. «Αυτό είναι το αίτημά μας και αυτό θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε για όσο διαρκεί η διαβούλευση», κατέληξε.

«Η εξέλιξη των πραγμάτων ικανοποιεί τους δημότες μου, όποια και από τις δύο προτάσεις τελικά εφαρμοστεί», είπε ο δήμαρχος Κορινού Νίκος Αβραμίδης, σημειώνοντας πως για τη δημιουργία ορεινού ή όχι δήμου, ο πρωταρχικός λόγος ανήκει στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

«Οι ανάγκες του σήμερα και του μέλλοντος, επιβάλλουν τη δημιουργία ισχυρών διοικητικών και καλά οργανωμένων κέντρων», υποστήριξε ο Πασχάλης Κατσάρας σημειώνοντας πως «αν η κοινωνία ήταν έτοιμη, η καλύτερη πρόταση θα ήταν αυτή του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη, για δημιουργία ενός δήμου σε όλο το νομό». Σχολιάζοντας τις δύο προτάσεις που φέρουν το δήμο του να συνενώνεται με το Δήμο Κατερίνης, είπε ότι αντικατοπτρίζουν τις εκφρασμένες ήδη απόψεις των Τοπικών Συμβουλίων οι οποίες ήθελαν συνένωση με την Κατερίνη.

Ο Κολινδρός αξίζει να είναι η έδρα του νέου Δήμου, σχολίασε ο Θωμάς Σολοποτιάς, ο οποίος πάντως στάθηκε ιδιαίτερα και στο θεσμικό κομμάτι του σχεδίου Καλλικράτης και κυρίως με εκείνο που έχει να κάνει με τα χρέη των Δήμων. «Υπάρχει περίπτωση πλεονασματικοί δήμοι να μπουν υπό επιτήρηση επειδή θα συνενωθούν πιθανόν με άλλους υπερχρεωμένους δήμους» κατέληξε.

«Ο Καλλικράτης πρέπει να πετύχει» υποστήριξε ο Θανάσης Τσιφοδήμος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι θεσμοθετημένοι πόροι είναι. Ο δήμαρχος Λιτοχώρου, εξέφρασε την ενόχλησή του από την απουσία στις ονομασίες των Δήμων της λέξης «Όλυμπος», καθώς και την άποψη ότι όσο μεγαλύτεροι οι δήμοι που θα προκύψουν, τόσο πιο ισχυροί θα είναι και συντάχθηκε πλήρως με την πρόταση του ΙΤΑ

«Είμαστε υπέρ του Καλλικράτη, διότι θα σχηματιστεί ένας ισχυρός δήμος στη νότια Πιερία», είπε ο δήμαρχος Αν. Ολύμπου. Ο Διονύσης Αρωνιάδης, συμφώνησε με την άποψη του κ. Τσιφοδήμου σχετικά με το όνομα «Όλυμπος», ενώ τάχθηκε και υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου στα Πιέρια.

«Ο Δήμος της βόρειας Πιερίας, θα πρέπει να έχει έδρα το Αιγίνιο», είπε ο Βασίλης Κοντός, εκφράζοντας τη διαφωνία του και με τις δύο προτάσεις που παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο δήμαρχος Αιγινίου, ανακοίνωσε στους συναδέλφους του, ότι αν δεν αποκατασταθεί η αδικία, υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παραίτηση του ίδιου, αλλά και όλων των μελών του.

«Από 1η Γενάρη, θα είμαστε και πάλι μόνοι μας» υποστήριξε ο Θωμάς Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται προ των πυλών της χρεοκοπίας και «όλοι μιλάμε με αισιοδοξία για τον Καλλικράτη, λες και δεν είμαστε τόσα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο δήμαρχος Πέτρας, υποστήριξε ότι αν υπήρχαν χρήματα, θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη και με τον Καποδίστρια, «αλλά χρήματα δεν υπάρχουν», είπε. Ο κ. Παπαδημητρίου μεταφέροντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρας, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου από τη συνένωση Πέτρας και Πιερίων, χαρακτηρίζοντας τιμητικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει σε μια από τις δύο προτάσεις του, αυτό το ενδεχόμενο.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πύδνας, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δήμου που θα πληροί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης, Πύδνας και Κορινού, είπε ο Δημήτρης Βασιλειάδης.

Επιφυλάξεις για το εάν θα πετύχει ο Καλλικράτης εξέφρασε ο Δημήτρης Βαϊνάς, υποστηρίζοντας ότι μεταβιβάζονται μεγάλες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως, υπό τις παρούσες συνθήκες θα ανταποκριθεί το Κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο χωροταξικό, είπε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η συνένωση με την Κατερίνη. Ο κ. Βαϊνάς, μετέφερε και τη δική του άποψη, η οποία είναι υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου, προσθέτοντας ότι τον τελικό λόγο θα έχουν οι δημότες κατά τις τοπικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαϊου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των Πιερίων.

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Δήμος Παραλίας έχει άμεση συνάφεια σε επίπεδο χωροταξίας και υποδομών, με το Δήμο Κατερίνης» σχολίασε ο δήμαρχος Παραλίας, ο οποίος συμφωνεί με την συνένωση του δήμου του, με την Κατερίνη. Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης, είπε ότι ο Καλλικράτης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να ξεκαθαριστεί το ζήτημα των πόρων οι οποίοι πρέπει να θεσμοθετηθούν με σαφήνεια.

«Τρεις δήμοι για την Πιερία είναι και πολλοί, ειδάλλως ας πάμε στα οριζόντια κριτήρια», ανέφερε ο Σάββας Χιονίδης κατά την τοποθέτησή του. Ο δήμαρχος Κατερίνης, διευκρίνισε ότι τα κριτήρια δημιουργίας νέων δήμων θα πρέπει να είναι ίδια για όλους και για αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια επιλέγουμε. Αν πάμε με το πληθυσμιακό κριτήριο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας Δήμος από τον Κορινό και την Πύδνα, από την Μεθώνη το Αιγίνιο και τον Κολινδρό, το Δίον να μείνει ως έχει, το Λιτόχωρο να συνενωθεί με τον Αν. Όλυμπο, η Παραλία με την Κατερίνη και την Ελαφίνα και η Πέτρα με το δήμο Πιερίων, είπε ο κ. Χιονίδης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει να περιπέσουμε στα λάθη του παρελθόντος» και προτείνοντας τοπικά δημοψηφίσματα για τις περιοχές όπου δεν είναι «ξεκάθαρα τα πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου