Pages - Menu

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Φούσκωναν δαπάνες - Μεγάλη φοροδιαφυγή στους συμβολαιογράφους αποκάλυψαν έρευνες του ΣΔΟΕ - Το ποσοστό φοροδιαφυγής μεταξύ των συμβολαιογράφων άγγιξε το 47%


Δευτέρα 19 Απριλίου 2010  
Περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες. Συμβολαιογράφοι βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν, ...δηλώνοντας ανύπαρκτες δαπάνες, προκειμένου να περιορίσουν τα καθαρά τους κέρδη και να γλιτώσουν φόρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μετά τους 151 ιατρούς του Κολωνακίου για τους οποίους ήδη ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί, σειρά πήραν 352 συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα που ελέγχθηκαν τον Μάρτιο και τα στοιχεία που προέκυψαν είναι εντυπωσιακά: Σχεδόν οι μισοί (166) βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας ανύπαρκτες δαπάνες προκειμένου να περιορίσουν τα καθαρά τους κέρδη και να γλιτώσουν φόρο. Εντοπίστηκαν συνολικά 560 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 343 αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές.

Η συνηθέστερη πρακτική αποφυγής φόρων, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, έχει σχέση με τις δαπάνες. Ενώ δήλωναν κανονικά τα έσοδά τους, συμπλήρωναν στις δηλώσεις τους φουσκωμένες δαπάνες κατά το... δοκούν, χωρίς αποδεικτικά, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μειώσουν τον οφειλόμενο φόρο.
«Αυτή την κατάσταση της φορολογικής ασυδοσίας θέλουμε να αντιστρέψουμε, κάνοντας παραπάνω από αισθητή την παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων και της αγοράς», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θυμίζοντας πως στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί φέτος έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι στους συμβολαιογράφους διενεργήθηκαν στο διάστημα 12 με 19 Μαρτίου και μέσα σε μία εβδομάδα ελέγχθηκαν 352 επαγγελματίες σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό παραβατικότητας άγγιξε το 47%. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου από τους 26 που ελέγχθηκαν οι 14 (ποσοστό 54%) είχαν υποπέσει σε 88 παραβάσεις.
Στη δεύτερη θέση της κλίμακας παραβατικότητας εντοπίζονται οι 17 συμβολαιογράφοι των Ιονίων Νήσων, στους οποίους εντοπίστηκαν 9 με παραβάσεις (παραβατικότητα 53%) και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι 29 συμβολαιογράφοι της Πελοποννήσου με ποσοστό παραβατικότητας 52% (σε 15 από τους 29 εντοπίστηκαν παραβάσεις).
Οι περισσότεροι έλεγχοι, όπως είναι φυσικό, διενεργήθηκαν στην Αττική, όπου από τους 82 συμβολαιογράφους οι 42 είχαν 85 παραβάσεις, ενώ οι πιο συνεπείς φορολογούμενοι συμβολαιογράφοι εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο. Ελέγχθηκαν 4 και δεν βρέθηκε κανένας με παράβαση.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν και οι γιατροί. Ο έλεγχος συνεχίζεται για τους 151 γιατρούς του Κολωνακίου και επεκτείνεται τώρα σε επιπλέον 130 μεγαλογιατρούς στο σύνολο της Αττικής, όπου οι πρώτες διασταυρώσεις στοιχείων που έχουν γίνει, έβγαλαν λαβράκι. Αυτές έδειξαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ακαθάριστων εσόδων και δηλωθέντων κερδών, ενώ στην πλειονότητά τους οι γιατροί αυτοί δήλωναν εισοδήματα 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Για τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για 37 από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί του Κολωνακίου βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο από τον περασμένο Νοέμβριο όταν από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι από τους 151, ο ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόλις 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν και τρεις γιατροί που ενώ διατηρούσαν ιατρείο σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδημα από 300 έως 1.002 ευρώ.

Τέλος, μετά τους γιατρούς και τους συμβολαιογράφους σειρά παίρνουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες με ροπή στη φοροδιαφυγή, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων «τρέχει» ήδη διασταυρώσεις στοιχείων για 24 κατηγορίες επαγγελματιών με κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα.(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου