Pages - Menu

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Στις 423 μονάδες το spread και ανεβαίνει !

ΠΕΜΠΤΗ 15-4-2010
Ανοίγει ακόμη περισσότερο η...

“ψαλίδα” ανάμεσα στο ελληνικό 10ετές ομόλογο και το αντίστοιχο γερμανικό.
Αν και χθες το περίφημο spread έκλεισε στις 387,5 μονάδες, στις 11.05 "έσπασε" το φράγμα των 400 μονάδων, φτάνοντας στις 409, γιά να εκτιναχθεί σε 20 λεπτά στις 423!

Εντωμεταξύ η οριστικοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα εξετασθούν το πρωί της Παρασκευής στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών του Εurogroup που θα διεξαχθεί στην Μαδρίτη.

Η συνάντηση του Εurogroup θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί ώρα Μαδρίτης (10.00 ώρα Ελλάδος) και στις 12.30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματά της από τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημειώνεται πως η τεχνική επιτροπή που συστάθηκε για την αποκρυστάλλωση του μηχανισμού δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, καθώς εκκρεμούν κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις, εξουσιοδοτήσεις, αλλά και αποσαφηνίσεις για τις αρμοδιότητες κάθε μέρους. Υπάρχει ασυμφωνία για την ερμηνεία του όρου ultima ratio (ύστατη λύση), αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού, ήτοι αν θα απαιτηθεί η απόφαση Συνόδου Κορυφής ή όχι.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση και για το αντίστοιχο νομοθετικό έργο, για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο τομέα υγείας και στο εργασιακό, αλλά και για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα κλειστών αγορών.

Όλι Ρεν: δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στα χρέη της, διεμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn."Δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία", δήλωσε από τις Βρυξέλλες.
Επιπλέον ο κ.Rehn σημείωσε πως δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω η δέσμευση συμμετοχής της Γερμανίας στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας παρά τις πιθανές νομικές προκλήσεις.

Εξάλλου, ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποτίμησαν την ανάγκη ουσιαστικής δράσης για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ οι «ασαφείς» δηλώσεις τους ότι η χώρα θα επιλύσει μόνη της τα προβλήματά της δεν βοήθησαν.

«Τα ασαφή σχόλια ότι κάποια πράγματα, όπως η χρεοκοπία, δεν θα συμβούν, δεν είναι τα ενδεδειγμένα για να καθησυχάσουν οι αγορές», δήλωσε ο Smaghi από το Kyoto, σύμφωνα με την ομιλία του, όπως αυτή αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο της ΕΚΤ. «Χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις. Αυτό έγινε πλήρως κατανοητό τους τελευταίους μήνες».

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ : αξιόπιστο το πακέτο στήριξης της Ελλάδας

«Αξιόπιστο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion, υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη στήριξη της Ελλάδας, ενδέχεται να χρειαστεί να δημιουργήσει ένα μηχανισμό στήριξης για να βοηθήσει τις χώρες με οικονομικές δυσκολίες.

«Καταφύγαμε σε αυτά τα δάνεια (για την Ελλάδα) καθώς δεν υπήρχε άλλη λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Για το μέλλον θα πρέπει να εγκαταστήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που δεν θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να καθησυχάζουν και να μην ισορροπούν τα οικονομικά τους», φέρεται να δήλωσε ο Juncker.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου