Pages - Menu

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

«Θρίλερ» η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας Πυρετός διεργασιών

ΠΕΜΠΤΗ 25-3-2010
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Μέχρι την τελευταία στιγμή το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με το μηχανισμό στήριξης -οποίος κατά τα φαινόμενα θα είναι μεικτός, με τη συμμετοχή δηλαδή του ..Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ανοικτό παραμένει επίσης το εάν θα συγκληθεί Eurogroup κορυφής προ της Συνόδου. Η πρώτη σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 5:30 μ.μ. και το κρίσιμο δείπνο εργασίας των ηγετών θα γίνει στις 8:15 μ.μ. Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις 10:30 μ.μ. Η δεύτερη μέρα των εργασιών, την Παρασκευή, ξεκινά στις 10:00 π.μ. και το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο απηύθυνε εκ νέου την Τετάρτη έκκληση στις χώρες της Ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί οικονομική βοήθεια, δείχνοντας τη θέληση της Κομισιόν να υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής για ένα μηχανισμό στήριξης.
Αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τόνισε για το ίδιο θέμα ότι «υπάρχει ήδη η τεχνική προετοιμασία, τώρα χρειαζόμαστε μια πολιτική απόφαση» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο ευρώ, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποφασίσει τον τρόπο με τον οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα.
Θολό το τοπίο
Παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για γαλλογερμανική συμφωνία εν όψει της Συνόδου Κορυφής, από την γερμανική καγκελαρία -με δήλωση του εκπροσώπου της στο Reuters- διαψεύδεται ότι η Μέρκελ έχει πει το «ναι» σε οποιοδήποτε σχέδιο. Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε εξακολουθεί να εμφανίζεται αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο βοήθειας.
Εντούτοις, οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για αποδοχή της Γερμανίας να συζητήσει πάνω σε ένα σχέδιο, υπό τους δικούς της όμως αυστηρούς όρους: Ενεργοποίηση του μηχανισμού μόνο σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές, συμμετοχή του ΔΝΤ και νέους σκληρούς κανόνες ελέγχου ελλειμμάτων και χρεών, καθώς και ποινές για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Έριδα για το ΔΝΤ
Θέμα που διχάζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε έναν τέτοιο μηχανισμό στήριξης. Οι απόψεις που διατυπώνονται εντός της ΕΕ ποικίλουν για το αν πρέπει να υπάρξει ανάμιξη του ΔΝΤ. Αλλά ακόμα και ανάμεσα σε όσους θα ήταν έτοιμοι να αποδεχτούν ρόλο του ΔΝΤ, δεν υπάρχει ομοφωνία για το ποια θα είναι η έκταση της συμμετοχής του και ποιος ακριβώς ο ρόλος του.
«Αν είχαμε προσφύγει στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα ήταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο με τη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού μέσα στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι εκπρόσωποι της Ασίας έχουν όλο και μεγαλύτερη επιρροή», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Die Zeit ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι θα μπορούσε να επινοήσει το ΔΝΤ σε σχέση με τις συστάσεις που έχουν γίνει σε τεχνικό επίπεδο», είπε και ένα ακόμη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Κρίστιαν Νόγιερ την Τετάρτη.
Επίσης, η Γαλλία, διά του υπουργού Ανάκαμψης τάχθηκε κατά της συμμετοχή του ΔΝΤ. «Αν θέλουμε το νόμισμα μας, το οποίο είναι σεβαστό σε όλον τον κόσμο, να εξακολουθήσει να είναι, πρέπει να το υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι» είπε. «Θα ήταν σημάδι αδυναμίας να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί το ίδιο της το νόμισμα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει Ελλάδα» πρόσθεσε.
Από την άλλη, ο επίτροπος Όλι Ρεν, που δεν θα ήταν αντίθετος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης, ερωτηθείς σχετικώς, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προτιμούσε να δει την Ευρώπη να πρωτοστατεί σε μια λύση για την Ελλάδα. Αλλά και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι υποστήριξε τη λύση μιας κοινής παρέμβασης της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα ενεργήσει μόνον ως «τράπεζα» και ότι τη διαχείριση της κατάστασης θα έχει η Ευρώπη.
Αντίθετα, Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε αφενός ότι κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ιδέα της συμμετοχής του ΔΝΤ και αφετέρου τόνισε ότι «η θέση της Γερμανίας είναι να υπάρχει σημαντική συμβολή του ΔΝΤ στην όποια βοήθεια».
Το μόνο κοινό έδαφος φαίνεται πως είναι ότι το όποιο σχέδιο που θα ανακοινωθεί δεν θα είναι αποκλειστικά για την Ελλάδα. «Το ανακοινωθέν -αναφέρει η γερμανική εφημερίδα- δεν θα περιλαμβάνει ειδικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την Ελλάδα, κυρίως θα αναφέρεται σε έναν γενικότερο μηχανισμό βοήθειας για χώρες της Ευρωζώνης, που έχουν ανάγκη, ενώ θα περιλαμβάνει επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους παραβάτες» γράφει η εφημερίδα Die Welt.
Έκτακτο Eurogroup;
Το δύσκολο έργο του συντονισμού των διαπραγματεύσεων έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οποίος την Τετάρτη πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Οι δύο πολιτικοί φάνηκαν να συμφωνούν στη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup κορυφής (με τη συμμετοχή των ηγετών) πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπως ζήτησαν Σαρκοζί και Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο.
Αλλά ακόμα και σε αυτό, η Γερμανία αντιδρά και μέχρι στιγμής αρνείται να συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρώ. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε χαρακτήρισε «πολύ ριψοκίνδυνη» την προτεινόμενη έκτακτη συνάντηση, καθώς ένα πιθανό ναυάγιο θα μπορούσε να δυναμιτίσει τη Σύνοδο Κορυφής.
Κόντρα στην Ευρωβουλή
Το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε την Τετάρτη και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την αντίθεσή της στην εμπλοκή του ΔΝΤ εκφράζει και η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, με τον αρχηγό της Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς να επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ επιβαρύνει την αξιοπιστία του κοινού νομίσματος στις διεθνείς αγορές.
«Δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος» είπε από το έδρανό του ο ευρωβουλευτής, υποστηρίζοντας πως τα κράτη της Ευρωζώνης θα έπρεπε να παράσχουν αδιαμεσολάβητη βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να βγει από το χρέος με τις δικές της δυνάμεις. Το ζητούμενο, ανέφερε, είναι να σταματήσει η κερδοσκοπία με το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, ώστε να μειωθούν έτσι το κόστος δανεισμού.
Ακόμη εντονότερα εξέφρασαν την κριτική τους και οι Γερμανοί Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου, η επικεφαλής των οποίων Ρεμπέκα Χαρμς μάλιστα δήλωσε «ντροπιασμένη που είναι Γερμανίδα», επιρρίπτοντας επίσης λαϊκισμό στην Ανγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να είναι εντός πλαισίου ευρωπαϊκών προδιαγραφών.(ΝΕΑ)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου