Pages - Menu

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ζητούν από το ΕΣΠΑ τα … στοιχειώδη

BASIKO_1
Στη διαδικασία της επανα-ιεράρχησης των αναγκαίων, κατά προτεραιότητα, έργων μπήκαν για άλλη μια φορά οι δήμοι της Πιερίας, ενόψει της αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ. «Λεφτά υπάρχουν», τους διαμήνυσε τον περασμένο μήνα η περιφερειάρχης ..κεντρικής Μακεδονίας, «αλλά δεν έχετε καταθέσει μελέτες». «Να καταθέσουμε, αλλά ούτε τις δυνατότητες έχουμε, έχουμε, ούτε τα κονδύλια!», λέει ο δήμαρχος Πύδνας.
Η σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη η Νομαρχία, για να κατατεθούν από όλους τους δήμους τα ώριμα, από άποψη μελετών, έργα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, έφερε στην επιφάνεια (για μια ακόμη φορά) τις αδυναμίες των μικρών Καποδιστριακών δήμων του νομού.
BASIKO_2«Ο δικός μας δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό επάρκειας και δεν διαθέτει και κανέναν τεχνικό υπάλληλο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εκτελέσει κανένα έργο του ΕΣΠΑ, αλλά ούτε καν να εκπονήσει την πιο μικρή μελέτη», επεσήμανε ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης.
Έτσι, μπορεί η περιφερειάρχης, που τα «έψαλλε» στους δήμους του νομού γιατί δε βοηθούν στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2010 (που δεν έχει πιάσει ακόμη διψήφιο αριθμό) να έχει δίκιο, μεγαλύτερο όμως δίκιο φαίνεται να έχουν οι μικροί δήμοι που παραμένουν αβοήθητοι στην ανεπάρκειά τους, από τεχνικής και οικονομικής άποψης.
«Κάθε φορά που κατά το παρελθόν καταθέσαμε τις προτάσεις μας απορρίφθηκαν ως μη επιλέξιμες», είπε ο δήμαρχος Πύδνας στη σύσκεψη της Νομαρχίας «Και ευτυχώς», πρόσθεσε, «που δεν στερήσαμε χρήματα των δημοτών μας για τη σύνταξη μελετών που δεν θα είχαν κάποια τύχη, διότι δεν θα ήταν σύμφωνα με τους στόχους του περιφερειακού σχεδιασμού, ή θα είχαν τελειώσει τα χρήματα για το δικό μας δήμο»!
Το τελευταίο πάντως, δεν φαίνεται να αφορά μόνο του μικρούς δήμους με τα μικρά τους έργα. Μεγάλα έργα του νομού, όπως η 13η εθνική οδός, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αφού η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας είχε άλλους σχεδιασμούς και άλλες προτεραιότητες.
Στον 21ο αιώνα χωρίς δίκτυα αποχέτευσης-ύδρευσης και δρόμους
BASIKO_3Παρ’ όλα αυτά, οι μικροί δήμοι επανα-κατέθεσαν τις ιεραρχημένες προτάσεις τους και τις μελέτες τους (ολοκληρωμένες ή όχι, επαρκείς ή ανεπαρκείς), ελπίζοντας να τύχουν αυτή τη φορά χρηματοδότησης.
Κι έχει ιδιαίτερη αξία να τις παραθέσουμε, καθώς, όπως φαίνεται, από τους δήμους της Πιερίας απουσιάζουν στοιχειώδεις υποδομές.
Στην κορυφή της λίστας των 10 έργων που πρότεινε ο δήμος Πύδνας είναι η ολοκλήρωση των υποδομών του λιμανιού του Κίτρους, η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και η κατασκευή περιφερειακού ιατρείου.
Πέντε όλα κι όλα είναι τα έργα που ζητά ο δήμος Μεθώνης, με πρώτο την κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς του, δεύτερο την κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου και τρίτο την κατασκευή του πολυσυζητμένου Εμπορευματικού Κέντρου.
Ο καθαρισμός της κοίτης του Αλιάκμονα (που ευθύνεται για συχνά πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές στις καλλιέργειες) βρίσκεται πρώτο στη λίστα των έργων περιφερειακής αρμοδιότητας που κατέθεσε ο δήμος Αιγινίου, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση φιγουράρουν δυο έργα οδοποιίας (βελτίωση σημείων της παλαιάς εθνικής οδού, που προκαλούν συχνά ατυχήματα).
Έξι ώριμα προς ένταξη έργα πρότεινε ο δήμος Κολινδρού. Στην κορυφή τους η δημιουργία πολυδιάστατου πολιτιστικού-αρχαιολογικού χώρου στον οικισμό των Παλιαμπέλων, όπου έχει ανασκαφεί νεολιθικός οικισμός (προϋπολογισμού 3,7 εκ. ευρώ), το δίκτυο αποχέτευσης Λιβαδίου και αγροτικοί δρόμοι.
Τρία έργα (με τους προϋπολογισμούς του, συνολικού ύψους 4,7εκ. ευρώ) έχει η λίστα του δήμου Κορινού: αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κορινού, αποχέτευση λυμάτων παραλιακής ζώνης Κορινού και ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος από Κορινό προς παραλία.
Το έργο της αποχέτευσης ομβρίων στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα είναι το πρώτο στη λίστα των 8 έργων που κατέθεσε ο δήμος Παραλίας. Στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα η ανακαίνιση του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων Παραλίας και Καλλιθέας.
Δρόμοι (συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκ. ευρώ έχουν απόλυτη προτεραιότητα (και την απαραίτητη ωριμότητα μελετών) στο δήμο Πέτρας.
Δίκτυα και δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας του δήμου Πιερίων (συνολικού προϋπολογισμού 2,9 εκ. ευρώ), ενώ ακολουθούν επίσης ζωτικής σημασίας έργα, όπως δίκτυα αποχέτευσης και αγροτικοί δρόμοι.
Αρδευτικά έργα περιλαμβάνει και η κορυφή της λίστας του δήμου Ελαφίνας.
Έργο απόλυτης προτεραιότητας για το δήμο Δίου (τι άλλο;) η αντιπλημμυρική του προστασία. Στη δεύτερη και τρίτη θέση δίκτυα αποχέτευσης σε όλα τα δημοτικά του διαμερίσματα.
Δεκάξι έργα περιλαμβάνει η λίστα του δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Στην κορυφή βρίσκονται τρεις μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 741.000 ευρώ) και αφορούν την αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων στον Πλαταμώνα τις «διαδρομές ερμηνείας φυσικού περιβάλλοντος και υποδομές αισθητικής ανάδειξης του ορεινού όγκου ανατολικού Ολύμπου και «έργα ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης στη περιοχή της Σκοτίνας, του Ν. Παντελεήμονα και των Ν. Πόρρων».
Πόσα και ποιά από αυτά τα έργα θα κρίνει η περιφέρεια ότι είναι ώριμα να χρηματοδοτηθούν και πότε θα ξεκινήσουν, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάγκη να γίνουν πολλά από αυτά είναι παραώριμη, εδώ και χρόνια.
(Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου