Pages - Menu

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

“Ανάσα” μέσω ΤΕΜΠΜΕ

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010
Χαμηλότοκα δάνεια 2 δισ. ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις
“Ανάσα” μέσω ΤΕΜΠΜΕ
Χαμηλότοκα δάνεια, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του Δημοσίου, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, σε 100.000 επιχειρήσεις, για την εξόφληση φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οφειλών σε προμηθευτές, εξήγγειλε την Δευτέρα η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
Στόχος, όπως επισήμανε, είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και να υπάρξουν ταμειακά οφέλη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.....Οι λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής των προγραμμάτων θα καθοριστούν από το ΤΕΜΠΜΕ στις 15 Μαρτίου, ωστόσο οι βασικές κατευθύνσεις όπως τις παρουσίασε η κυρία Κατσέλη προβλέπουν τα εξής:

- Στα προγράμματα εντάσσονται επιχειρήσεις όλων μορφών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κ.λπ.) και των κλάδων της οικονομίας, με προϋπόθεση να απασχολούν έως 50 άτομα και ο τζίρος τους να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

- Τα δάνεια για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς κλιμακώνονται από 5.000 έως 100.000 ευρώ. Για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα το όριο είναι 40.000 ευρώ, από 5 - 20 άτομα 70.000 ευρώ και από 20 ως 50 άτομα 100.000 ευρώ.
Για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές τα όρια είναι 5.000 - 300.000 ευρώ. Το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6% (Euribor εξαμήνου συν περιθώριο 4 ή 5%).
- Τα δάνεια θα αντιστοιχούν μέχρι και στο 100% των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) και τους προμηθευτές, έναντι τιμολογίων. Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80% του δανείου και οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες έως και για το 10%.

- Το πρόγραμμα για Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα «τρέξει» ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα, για την εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Θετικές αντιδράσεις από την αγορά

«Μέτρα όπως αυτά μπορούν να διώξουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος.
Ενώ το 2007 το 17,5% των επιχειρήσεων δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, το 2009 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 33% και το 2010 προβλέπεται να φθάσει στο 38%.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης είπε ότι τα προγράμματα αυτά, όπως και ο νόμος 3816 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών, αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία για την αγορά.

Ωστόσο η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι παραμένει το αίτημά της να μην εξαιρούνται επιχειρήσεις που έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α' φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω.

Όπως τόνισε ο κ. Κορκίδης: «είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης για την αποφυγή του κινδύνου να εισέλθει η οικονομία της χώρας μας σε παρατεταμένη ύφεση, να ενεργοποιήσει όλους τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς, όπως το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, το ΤΕΜΠΜΕ και τον Αναπτυξιακό Νόμο για την επιβίωση και την ενίσχυση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης».

Ο γγ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρ.Γκόρτσος ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, μέσω των οποίων έχουν διοχετευθεί μέχρι σήμερα στην αγορά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, για κινήσεις εντυπωσιασμού κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.
Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Κ.Χατζηδάκης, «οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ΤΕΜΠΜΕ αποδεικνύουν πως πάνω από όλα βρίσκεται ο εντυπωσιασμός. Αφού οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επί μήνες άκουγαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται σε ένα νέο ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα αντιμετώπιζε, δήθεν, όλα σχεδόν τα προβλήματά τους, σήμερα διαπιστώνουν, πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε απλώς δύο υποπρογράμματα με εξειδικευμένη στόχευση»
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ότι από τεχνικής πλευράς η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση.

Ο τομεάρχης της ΝΔ υπογραμμίζει τρία σημεία: Πρώτον: Οι στόχοι των υποπρογραμμάτων που παρουσιάστηκαν ήταν επιτρεπτό να καλυφθούν και από το ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα. Δεύτερον: Το επιτόκιο των νέων υποπρογραμμάτων είναι ενδεχόμενο να είναι λιγότερο συμφέρον από αυτό του ήδη υφιστάμενου προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ. Τρίτον:Δεν περιέχονται με σαφή τρόπο στις ανακοινώσεις οι ρήτρες που ίσχυαν μέχρι σήμερα για διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που ενισχύονται.

Το ΠΑΣΟΚ με καθυστέρηση αναγνωρίζει το πολύτιμο εργαλείο του ΤΕΜΠΜΕ και αυτό προκαλεί ικανοποίηση, σημειώνει ο πρώην υπουργός και προσθέτει: «Οι μικρομεσαίοι έχασαν πολύτιμο χρόνο και δημιουργήθηκε ασάφεια και ανασφάλεια γύρω από το Ταμείο, με αποτέλεσμα, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2009 είχαν εγκριθεί πάνω από 12.000 δάνεια, το αντίστοιχο πρώτο δίμηνο του 2010 να εγκριθούν μόνο 1.300».

ΚΡΑΧΤΗΣ - http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου