Pages - Menu

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Δηλώσεις του Γ. Παπαθανασίου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση

Image 

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
«Καλλικράτης» χωρίς διάλογο;
* Πρότεινε συνένωση δήμων Λιτοχώρου και Αν.Ολύμπου καθώς και διευρυμένο δήμο Δίου
* Και μιλώντας για την κρίση είπε ότι είναι ευκαιρία να ξεφύγουμε από το «ρεμπέτ» και το «ραχάτ»
 Δήμοι με κοινά ...αναπτυξιακά χαρακτηριστικά είναι ανάγκη να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης» για νέες συνενώσεις δήμων, ώστε να μείνει ο κόσμος και στην ελληνική περιφέρεια, υποστηρίζει με δηλώσεις του στο «Ράδιο Ενημέρωση» ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νομαρχιακό συμβούλιο, Γιώργος Παπαθανασίου.
Και επειδή υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση ως προς τη διαβούλευση αλλά και επειδή σε λίγες ημέρες κλείνει η βουλή και θα ανοίξει μετά το Πάσχα, ο κ. Παπαθανασίου θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να γίνει διάλογος κατά τόπους και ευρύτερα. Γι αυτό και προτείνει να μετατεθούν κατά ένα χρόνο οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δηλαδή να γίνουν του χρόνου, το Νοέμβριο του 2011.
Επίσης, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει κι ένας απολογισμός για το πώς πήγε το πρόγραμμα συνενώσεων «Ιωάννης Καποδίστριας», «να δούμε πού πέτυχε αλλά και πού απέτυχε», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Καλλικράτης» χωρίς …διάλογο;

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Περιμένουμε να δούμε το τελικό σχέδιο «Καλλικράτης», γιατί υπάρχει ένα ζήτημα εδώ. Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι για τον «Καλλικράτη» δεν έχει γίνει καμία κουβέντα με τους φορείς και με τους πολίτες.
Διευκρινίζω, έγινε κουβέντα σε επίπεδο αυτοδιοικητικό, δηλαδή στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και στο συνέδριο της ΕΝΑΕ, δεν έγινε όμως κουβέντα με τους φορείς και με τους πολίτες, ώστε να ξέρουν τι ακριβώς γίνεται και τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και στον κόσμο έξω μια άγνοια για το τι πάει να γίνει, δε γνωρίζουν ότι η Ε.Ε. δεν βάζει, σώνει και καλά, περιοριστικούς όρους όσον αφορά τον πληθυσμό. Ευχή εκφράζει να είναι πάνω από 10.000 κατοίκους κάθε δήμος.
Αυτό που βάζει αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. είναι να έχει κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε δήμος που είναι υπό συνένωση. Κι αυτό πρέπει να το δούμε κάποια στιγμή».
Μιλώντας για τις προτάσεις του ινστιτούτου τοπικής αυτοδιοίκηση αναφορικά με το ποιοι δήμοι πρέπει να γίνουν στην Πιερία, τονίζει: «Το ινστιτούτο τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια μελέτη του προτείνει για την Πιερία να υπάρχουν τρεις δήμοι, ένας στο κέντρο, ένας στο βορρά και ένας στο νότο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή πρότεινε κάτι το ινστιτούτο αυτό, ότι είναι και σωστό.
Το ινστιτούτο πήρε κάποια στοιχεία από ορισμένους ανθρώπους οι οποίοι μέτρησαν περισσότερο κάποια χαρακτηριστικά με τεχνοκρατικό τρόπο παρά κάποιες πραγματικές καταστάσεις».
Ο κ. Παπαθανασίου επικρίνει τη γενική φιλοσοφία του «Καλλικράτη» για δήμους λιγότερους, ώστε να υπάρχουν και λιγότερα έξοδα. Υπογραμμίζει ότι αυτή αποτελεί μια οικονομίστικη πτυχή του σχεδίου ενώ φάνηκε να είναι μάλλον αντίθετος και με την πρόταση Αμοιρίδη για έναν δήμο στην Πιερία, όταν αναρωτήθηκε: «Πρέπει να κάνουμε πόλεις υδροκέφαλες»;
«Να δούμε και κάποια αναπτυξιακά χαρακτηριστικά», λέει ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρο ώστε να κρατηθεί ο κόσμος στην ελληνική περιφέρεια. Και αναφέρει ως παράδειγμα την επέκταση της Κατερίνης, που προσελκύει κόσμο ενώ ο κόσμος στα Πιέρια Όρη φεύγει, αφού, για παράδειγμα, οι εκεί κάτοικοι δεν έχουν λύκειο για να στείλουν τα παιδιά τους, τα οποία και ταλαιπωρούνται.

Πρότεινε διευρυμένο Δ.Δίου

Υποστηρίζει επίσης ότι «πρέπει να γίνει ένας διάλογος. Να δούμε, άραγε μπορεί να γίνει ένας δήμος ορεινός»; Αναφέρει, στη συνέχεια, ότι στη Νότια Πιερία, στο σχέδιο του ινστιτούτου τοπικής αυτοδιοίκησης, προβλέπεται ένας δήμος που θα περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Δίου, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου. Και αναρωτιέται: «Τι κοινά όμως έχουν αυτοί οι δήμοι»;
Κατά την άποψή του, οι δήμοι Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου έχουν κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, με βασικό χαρακτηριστικό τον τουρισμό. Αντίθετα, ο δήμος Δίου έχει δικά του χαρακτηριστικά και γι αυτό αναρωτιέται: «Άραγε γιατί να μην πάρει και κάποια δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Πέτρας και να αποτελέσει έναν ξεχωριστό δήμο; Γιατί να μη γίνει ο δήμος Δίου ένας πρότυπος αγροτικός δήμος; Γιατί να μην αναπτυχθεί εκεί ακόμη περισσότερο ο αγροτουρισμός»;

Να ξεχάσουμε το ραχάτι μας

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση αλλά και στην κρίση που διέρχεται σήμερα η χώρα λόγω των αρνητικών δημοσιονομικών της: «Η κατάσταση η οικονομική εδώ στη χώρα μας είναι κρίσιμη. Είμαστε, θα ‘λεγα, σε ένα μεταβατικό στάδιο και πρέπει να προσαρμοστούμε, γιατί τώρα ξεφεύγουμε λίγο από το «ρεμπέτ» και το «ραχάτ» το οποίο γίναμε και πλέον, θέλουμε δεν θέλουμε, στην τροχιά της Ευρώπης, να προσαρμοστούμε στα πραγματικά δεδομένα, να γίνουμε μια οργανωμένη κοινωνία και να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται».
Και συνεχίζει: «Κάποτε ο Γιάννης Τσαρούχης είχε πει ότι «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», αυτό όμως πλέον δεν πρέπει να ισχύει. Θα πρέπει να είσαι ό,τι είσαι και όχι ό,τι δηλώσεις. Διότι παρουσιαζότανε το φαινόμενο να είναι 11 εκ. ο πληθυσμός της Ελλάδας και να έχουμε 12 εκ. ασφαλισμένους. Αυτά όμως είναι εις βάρος των ταμείων, είναι εις βάρος όλων μας. Γι αυτό πρέπει κάποτε να μπει κάποια σειρά, να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται».

Η Ε.Ε. να δείξει την αλληλεγγύη της

Και κλείνοντας τις δηλώσεις του υποστηρίζει: «Μέχρι τώρα «καθένας από εμάς» λέγαμε «δε βαριέσαι, από την ώρα που δεν θίγει εμένα και θίγει τον άλλον, καλό είναι». Και μόλις αυτό το θίξιμο ήρθε και σ’ εμάς, λέμε «αμάν, θίγει και μένα τώρα». Αυτά πρέπει να τα ξεχάσουμε κάποια στιγμή και να δούμε όλοι μας το πώς θα είμαστε σ’ ένα κράτος οργανωμένο όπου καθένας θα ξέρει τι θέλει, θα ξέρει τι δουλειά έχει, θα ξέρει γιατί φορολογείται».
Τέλος, μίλησε για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, ώστε μπορούμε να δανειζόμαστε με μικρότερα επιτόκια. Γι αυτό και επέκρινε τη μέχρι τώρα στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο για αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει μέσα στην Ε.Ε., διότι, όπως είπε με νόημα: «Αλλιώς τι Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή»;(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου