Pages - Menu

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Δήμαρχοι: Κανένα πρόβλημα με το νερό

DHMARXOI
Ελλιπή χλωρίωση διαπίστωσε έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής σχολής ΑΠΘ σε δείγματα νερού που πήρε από τους δήμους Πύδνας, Κορινού και Μεθώνης. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό μας, δήλωσαν στην «Π» οι δήμαρχοι Πύδνας και Κορινού, ενώ ο δήμαρχος Μεθώνης παραδέχθηκε πως παρουσιάστηκε πριν από μέρες βλάβη στον χλωριωτή, η οποία επιδιορθώθηκε.
Η έρευνα του εργαστηρίου του Α.Π.Θ έγινε σε ..περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών και στους τρεις δήμους της Πιερίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της (τα οποία ανακοινώθηκαν στο 25ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 18 έως 20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη), στο 55% των δειγμάτων της Πιερίας διαπιστώθηκε απουσία υπολειπόμενου χλωρίου, πράγμα που υποδηλώνει ελλιπή χλωρίωση και κίνδυνο ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τους δημάρχους των περιοχών αυτών, ο μόνος που αποδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος ελλιπούς χλωρίωσης ήταν ο δήμαρχος Μεθώνης Κώστας Αβραμίδης. «Πράγματι», μας είπε, «πριν από 15 μέρες εντοπίστηκε σε δειγματοληψίες υποχλωρίωση του νερού, η οποία οφείλονταν σε βλάβη του χλωριωτή. Η βλάβη επιδιορθώθηκε και δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα. Το νερό ελέγχεται τακτικά, από εταιρεία στην οποία αναθέσαμε το έργο της παρακολούθησής του και η ποιότητα του νερού μας είναι άριστη».
«Προφανώς πήραν δείγματα πριν από τα δίκτυα των δημοτικών διαμερισμάτων», μας είπε, ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης. «Η χλωρίωση του νερού γίνεται και γίνεται στις δεξαμενές κάθε δημοτικού διαμερίσματος και στις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή και όχι στις πηγές του Συνδέσμου», διευκρίνισε, «γιατί μέχρι να φτάσει το νερό από κει ως τον δήμο μας η απόσταση είναι πάρα πολλή μεγάλη και η χλωρίωση θα χανόταν καθ’ οδόν».
Μας διαβεβαίωσε δε ότι οι μετρήσεις της ποιότητας του νερού είναι συστηματικές κι ότι δεν έχει προκύψει κανένα έλλειμμα χλωρίωσης.
Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο δήμαρχος Κορινού Νίκος Αβραμίδης, ο οποίος χαρακτήρισε «υπερβολές» τα ευρήματα της έρευνας.
«Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα υποχλωρίωσης, ή υπερχλωρίωσης», μας δήλωσε. «Εμείς ελέγχουμε 2 φορές τη βδομάδα τις δεξαμενές του πόσιμου νερού, στη Σεβαστή μάλιστα έχουμε τοποθετήσει πιλοτικά υπεραυτόματο χλωριωτή και ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα».
«Δεν ξέρω πώς και από πού πήραν δείγματα», είπε για την ομάδα του Α.Π.Θ, «αν όμως πήραν από το τελευταίο σπίτι του δικτύου, είναι λογικό να μη φτάνει το χλώριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπερχλωρίωση για να φτάνει παντού. Αυτό είναι γνωστό και είναι πρόβλημα όλων των δήμων».

Κι η αλήθεια είναι ότι, όσο αφορά τουλάχιστον τη χλωρίωση, το πρόβλημα δεν είναι μόνον των δήμων της Πιερίας. Η μέθοδος αυτή απολύμανσης του νερού, ενέχει δυο κινδύνους: η υπερβολική χλωρίωση προκαλεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, η ελλιπής χλωρίωση επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο των καταναλωτών το νερού.
Γι’ αυτό και αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις εγκαταλείπουν μεθόδους, όπως αυτή, δημιουργώντας ζώνες προστασίας γύρω από την υδροληψία και διατηρώντας το δίκτυο διανομής του νερού σε άριστη κατάσταση.
Πράγμα μάλλον δύσκολο στην Πιερία, όπου οι μεν πηγές και γεωτρήσεις βρίσκονται εν τω μέσω εντατικών καλλιεργειών (με υπερβολικές δόσεις φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων), τα δε δίκτυα ύδρευσης χρονολογούνται προ αμνημονεύτων ετών.(
Πολιτεία/Βέτα Χαϊλατζίδου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου