Pages - Menu

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Λύση ευρωπαϊκή

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010
Έντονες διαβουλεύσεις για στήριξη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής
Λύση ευρωπαϊκή
Έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι αν στη Σύνοδο Κορυφής δεν ληφθεί κάποια απόφαση θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Παράλληλα, τη λήψη απόφασης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, επιθυμεί η ισπανική προεδρία της ΕΕ, παρά τις γερμανικές επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα, σε συντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ.Μπαρόζο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα ...συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων που θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είμαστε, καθώς αυτό θα απειλήσει την σταθερότητα της ευρωζώνης και θα ενθαρρύνει την κερδοσκοπία» τόνισε.
Επιμένει σε εμπλοκή του ΔΝΤ η Γερμανία
Έτοιμη να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της για τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα, με μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δηλώνει τώρα η Γερμανία, επαναλαμβάνοντας την απροθυμία της για καθαρά ευρωπαϊκή λύση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ, οι «αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες» προς την Ελλάδα «δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» της Συνόδου Κορυφής.
«Να επιδειχθεί πολιτική βούληση»
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι «αυτό που προέχει είναι να υπάρξει απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης μέσα από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αγορών».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το σχέδιο της Επιτροπής είναι σύμφωνο και με την αρχή της ΕΕ που απαγορεύει τη διάσωση κάποιου κράτους μέλους της ευρωζώνης, αλλά επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την παροχή βοήθειας.
Ο ίδιος τόνισε ότι το ζητούμενο στη Σύνοδο Κορυφής είναι να επιδειχθεί η κατάλληλη πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Τέλος, επεσήμανε ότι η απόφαση για τη σύσταση του μηχανισμού δεν σημαίνει αυτόματα και την ενεργοποίησή του καθώς, όπως υπενθύμισε, δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.
Υπέρ η ισπανική προεδρία
Εν τω μεταξύ, την επιθυμία της να επιτύχει η έγκριση της αρχής της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στη διάρκεια της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα, παρά τη μεγάλη επιφυλακτικότητα της Γερμανίας εξέφρασε η ισπανική προεδρία της ΕΕ.
«Η ισπανική προεδρία θα εργαστεί για το θέμα αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, λίγο πριν από την συνάντηση των ομολόγων του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη που πιστεύω ότι αξίζει η Ελλάδα, λόγω των μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση Παπανδρέου», πρόσθεσε.
Γαλλία και Ιταλία υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, παίρνοντας έτσι αποστάσεις από τη Γερμανία, η οποία αρνείται προς το παρόν να αναλάβει δέσμευση. «Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ, γιατί η Ελλάδα ανήκει σε αυτήν», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας, οι οποίοι πρότειναν ένα πολύ θαρραλέο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για να μειώσουν το έλλειμμά τους», πρόσθεσε ο Κουσνέρ. «Θα ήταν καλύτερο εάν καταφέρναμε να μιλήσουμε γι'αυτό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε ο Γάλλος υπουργός, απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις θα πληγούν από τις διαφορές των δύο πλευρών στο ζήτημα αυτό.
Και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, με τη σειρά του, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Αθήνα. «Έχουμε ανάγκη από μία συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, πιστεύω ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Στις Βρυξέλλες οι ελπίδες της Ελλάδας
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ να εγκρίνουν στη Σύνοδο, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την εφαρμογή μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Η Ελλάδα ελπίζει πως με μια τέτοια απόφαση θα μπορέσει να καθησυχάσει τις οικονομικές αγορές και θα της δώσει τη δυνατότητα να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια απο ότι σήμερα για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της. Όμως η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αρνείται προς το παρόν να δεσμευτεί σε κάτι τέτοιο.«Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης», δήλωσε η Μέρκελ την Κυριακή. http://kraxtis-gr.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου