Pages - Menu

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Μας φάγανε οι «τοπικοί πρωθυπουργοί»

KAPRPOYZAS

«Όποιος νομός είχε βουλευτή-υπουργό ή υφυπουργό είχε και μια ξεχωριστή κυβέρνηση»
«Τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν εντοπίζονται στον Οκτώβριο (του 2009), αλλά στην πρώτη τετραετία της, όπου η Νέα Δημοκρατία ήταν πανίσχυρη και μπορούσε να ασκήσει εξουσία τέτοια, που να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του λαού για δεκαετίες», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «ΕΠΤΑ» ο τέως βουλευτής Πιερίας, Αντώνης Καρπούζας.
Ο κ. Καρπούζας, αναφέρεται στα λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης, επιρρίπτει ευθύνες και παραδέχεται ότι δεν έγιναν όσα θα έπρεπε στο νομό, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους βουλευτές.
Ο τέως βουλευτής, ανοίγει τα χαρτιά του όσον..... ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ... αφορά τις δικές του επιλογές στο μέλλον, ενώ υποστηρίζει ότι η Πιερία έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει πολύ περισσότερα πράγματα, «πατώντας» στις συνέπειες από τη σύμβαση παραχώρησης της Εθνικής Οδού. Ξεκαθαρίζει ότι η ευθύνη για την αποκατάσταση των Τεμπών βαραίνει μόνο την παραχωρησιούχο Εταιρία, ενώ εξαπολύει βολές και κατά του τέως Περιφερειάρχη, λέγοντας χαρακτηριστικά «μας πούλησε», όσον αφορά τη χρηματοδότηση σημαντικών οδικών έργων του νομού μας.
Τέλος, αισθάνεται δικαιωμένος για όσα υποστήριζε σε σχέση με το χρόνο λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Κατερίνης, όπως και για μια σειρά προτάσεων που κατέθεσε και δεν έτυχαν αποδοχής από τους συναδέλφους του και από τα μέσα ενημέρωσης.
Με ειλικρίνεια αναφέρεται στη διετία 2007-2009, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδο και για τον ίδιο, λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία δεν άφηνε πολλά περιθώρια διαφοροποίησης, ακόμη και για θέματα με τα οποία αυτός και άλλοι συνάδελφοί του διαφωνούσαν.

ΕΠΤΑ: Υπάρχει μια καταιγίδα μέτρων. Άδικα μεν απαραίτητα δε, παραδέχονται ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Στάση υπευθυνότητας χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τη στάση της έναντι των μέτρων, για ιδιότυπη συγκυβέρνηση Πα.Σο.Κ., Νέας Δημοκρατίας και Λα.Ο.Σ. κάνει λόγο η Αριστερά. Ήτανε όντως «μονόδρομος» αυτά τα μέτρα και ποιος εγγυάται τελικά ότι και αυτές οι θυσίες δεν θα πάνε στράφι;

Αντώνης Καρπούζας: Η αμφισβήτηση των πολιτών για τους πολιτικούς και το σύστημα είναι διάχυτη. Η αμφισβήτηση είναι δικαιολογημένη, διότι είναι πραγματικότητα η ανευθυνότητα της πολιτείας, με την ευρύτερη έννοια και όπως εκφράζεται από την Κυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση και γενικότερα των δομών του Κράτους. Τα μέτρα είναι απαραίτητα, αλλά δικαίως αμφισβητείται το κατά πόσο θα αποδώσουν. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης ότι αυτές οι θυσίες που θα υποστεί ο Ελληνικός λαός θα έχουν και αποτέλεσμα. Εκεί έχω τις αμφιβολίες μου, όπως έχει αμφιβολίες όλος ο κόσμος, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές.
Θα περίμενα από την κυβέρνηση, να προσδιορίσει την πολιτική η οποία εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις της, αλλά και από την εφαρμογή κάποιων μέτρων. Θα έπρεπε να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για τη μείωση της σπατάλης, την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Κράτους, αλλά και την προστασία του χρήματος των Ελλήνων φορολογουμένων.
Εάν δεν ξεκαθαριστούν οι κανόνες διαχείρισης του χρήματος, δικαιολογημένα θα υπάρχουν αμφισβητήσεις για το τελικό αποτέλεσμα των θυσιών. Θεωρώ όμως ότι ήταν απαραίτητα μέτρα, αν και η οριζόντια ισοπέδωση όλων των εισοδημάτων και όλων των κοινωνικών ομάδων είναι σε λάθος κατεύθυνση. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Ε.: Αν κατάλαβα καλά, αυτό που λέτε είναι ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα μεν, αλλά είναι μονόπλευρα και έχουν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα;
Α. Κ.: Θα ήθελα σε πρώτη φάση να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των δαπανών του Κράτους. Οι οποιεσδήποτε αναφορές σε περικοπές μισθών βουλευτών και κρατικών λειτουργών δεν αρκούν. Θα έπρεπε να γίνει μια ριζική τομή σε όλα τα έξοδα-σπατάλες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ. Αν λάβετε υπόψη ότι στους 13 δήμους της Πιερίας υπάρχουν ένα και δύο αυτοκίνητα για την μετακίνηση των αιρετών, καταλαβαίνετε τι σπατάλη γίνεται σε επίπεδο επικράτειας, όπου υπάρχουν εκατοντάδες δήμοι. Επιβάλλεται να γίνει ένας εξορθολογισμός όλων των κονδυλίων τα οποία διαχειρίζεται σήμερα αλόγιστα η εκάστοτε κυβέρνηση και η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Απαραίτητος είναι ο εξορθολογισμός εκτέλεσης δημοσίων έργων. Δεν μπορεί ένα δημόσιο έργο να στοιχίζει 7 και 10 φορές περισσότερο από όσο στοιχίζει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί ένα έργο να εκτελείται και λόγω κακής μελέτης και κακής εκτίμησης των συνθηκών, να πληρώνεται δυο και τρεις φορές.

Ε.: Όλα αυτά τα οποία επισημαίνετε δεν είναι ζητήματα που γεννήθηκαν ξαφνικά…
Α.Κ.: Τα έλεγα πάντα όμως. Δεν τα λέω μόνο τώρα. Πάντοτε άσκησα κριτική, πάντα έλεγα τις παρατηρήσεις μου, για αυτό άλλωστε δεν ήμουν και τόσο αρεστός.

Ε.: Η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον κατά την πρώτη τετραετία είχε την εμπιστοσύνη πολιτών, ακόμη και εκείνων που δεν την ψήφισαν. Δεν τόλμησε να πάρει αποφάσεις για να διορθώσει όλα όσα εντοπίζετε. Θεωρείτε ότι αυτή η αναβλητικότητα τελικά κόστισε περισσότερο από όσο ίσως υπολόγιζαν ακόμη και τα ίδια τα στελέχη της;
Α.Κ.: Το κόστος το υπολογίσαμε μόνο όλοι εκείνοι που δεν ήμασταν στον κυβερνητικό μηχανισμό. Ο κυβερνητικός βουλευτής, έχει παρεξηγηθεί. Δεν είναι ο άμεσος υπεύθυνος για την πολιτική, ιδιαίτερα όταν είναι βουλευτής μιας Κυβέρνησης, που από μόνος του αποτελεί το οριακό σημείο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση για κάποιον βουλευτή, από το να θεωρεί ότι από τη δική του άποψη και θέση εξαρτάται μια κυβέρνηση.

Ε.: Δεν πρέπει να βάζει όμως τα πράγματα σε μια ζυγαριά; Από τη μια η Κυβέρνηση και από την άλλη το συμφέρον της χώρας;
Α.Κ.: Αυτό είναι το λογικό και δεν αμφισβητώ την παρατήρησή σου. Πλην όμως, αυτό μπορεί να το πει κάποιος που δεν είναι βουλευτής και δεν αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο δίλημμα. Δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση από το να βρίσκεσαι σε τέτοιο δίλημμα και ιδιαίτερα τα δύο χρόνια 2007-2009, μπορώ να σου πω ότι έχασα και το χαμόγελό μου, έχασα και την ηρεμία μου. Είναι άδικο να καταλογίζουμε ευθύνες στους απλούς βουλευτές, όχι ότι δεν έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, αλλά σίγουρα δεν έχουν όλη την ευθύνη.

Ε.: Οι προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λένε κάποιοι, ότι δικαιώνουν όσους υποστήριζαν εντός της Νέας Δημοκρατίας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού μια κυβέρνηση 151 βουλευτών, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναγκαίες και οδυνηρές αποφάσεις. Εσείς ήσασταν κατά των πρόωρων εκλογών…
Α.Κ.: Ακόμη και σήμερα, εμμένω σε εκείνη την άποψη. Τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν εντοπίζονται τον Οκτώβριο, αλλά στην πρώτη τετραετία της, όπου η Νέα Δημοκρατία ήταν πανίσχυρη και μπορούσε να ασκήσει εξουσία τέτοια, που να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του λαού για δεκαετίες. Δυστυχώς, ξέφυγε ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου, διότι στην ουσία δεν είχαμε μια κυβέρνηση για όλη τη χώρα. Είχαμε κυβέρνηση Λάρισας με πρωθυπουργό το Σουφλιά. Είχαμε κυβέρνηση Πιερίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντόπουλο. Είχαμε κυβέρνηση Κιλκίς με πρωθυπουργό τον Τσιτουρίδη. Όποιος νομός είχε βουλευτή-υπουργό ή υφυπουργό είχε και μια ξεχωριστή κυβέρνηση! Αυτό ήταν τραγικό και λειτούργησε πολύ αρνητικά για το Κυβερνητικό έργο και την εικόνα της κυβέρνησης.
Επίσης, έγιναν μεγάλα λάθη στην επιλογή των προσώπων τα οποία στελεχώσανε τον κρατικό μηχανισμό.  Ο κάθε υπουργός, κουβαλούσε όλο το περιβάλλον του, ασχέτως ικανοτήτων και δυνατοτήτων. Αυτή η ισοπέδωση της αξιοκρατίας ήταν ένα μεγάλο λάθος το οποίο πληρώσαμε ακριβά. Μας ξέφυγε ο έλεγχος της άσκησης εξουσίας σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών, αλλά και σε επίπεδο στελεχών και αυτό ήταν επίσης ένα μεγάλο πλήγμα.
Οι διορθωτικές κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν και για τις οποίες εμείς οι απλοί βουλευτές συνεχώς προκαλούσαμε με τις δικές μας παρεμβάσεις, που δυστυχώς κάποιοι τις θεωρούσαν εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν έγιναν ποτέ. Έπρεπε να εισακουστούμε τότε! Δεν έγιναν διορθωτικές κινήσεις, δεν αποπέμφθηκαν πρόσωπα από την Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ας θυσιαζόταν η κυβέρνηση και ας πήγαινε σε εκλογές. Θα ήταν προτιμότερο από τον τρόπο που τελικά πήγε σε εκλογές λίγους μήνες μετά.

Ε.: Άρα συμφωνείτε ότι η μη αποπομπή κάποιων στελεχών, αφαίρεσαν το ηθικό πλεονέκτημα από τη Νέα Δημοκρατία…
Α.Κ.: Ελπίζω αυτό το ηθικό πλεονέκτημα να το ανακτήσουμε, ώστε να ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση η οποία θα μας ξαναφέρει στην εξουσία. Δεν πιστεύω ότι θα έρθουμε σύντομα στην εξουσία, πιστεύω όμως ότι θα γίνει σε κάποια χρόνια και η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει την κυβέρνηση για να παραμείνει πολλά χρόνια.

Ε.: Η Νέα Δημοκρατία το 2007, κέρδισε τις εκλογές, παρότι αυτές έγιναν μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο…
Α.Κ.: Αμέσως μετά όμως ξεκίνησε η εσωστρέφεια η οποία δεν μας είχε κυριεύσει το πρώτο διάστημα. Όμως κι εκείνο το αποτέλεσμα το οποίο έδινε οριακή πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, ήταν επίσης άδικο. Όλες οι προσπάθειες τις οποίες κάναμε ήταν στη σωστή κατεύθυνση και εξαιρώ συμπεριφορές κάποιων προσώπων.  Δεν είχαμε όμως την παραμικρή στήριξη ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε βέβαια από τα συνδικάτα. Αντίθετα σήμερα, δυστυχώς, αναγκάζονται να στηρίξουν πολύ σκληρότερα μέτρα από εκείνα που θα έπαιρνε η δική μας κυβέρνηση.

Ε.: Θα ήθελα να μιλήσουμε όμως και για την Πιερία, αν και εμμέσως απαντήσατε για τις «τοπικές κυβερνήσεις» που είχε ο κάθε νομός…
Α.Κ.: Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι αυτό συνεχίζεται και με τη σημερινή κυβέρνηση. Η κ. Μπατζελή, στα αιτήματα των αγροτών της Φθιώτιδας όπου εκλέγεται, βρήκε 22 εκ. ευρώ, ενώ για την Πιερία και την υπόλοιπη Ελλάδα δεν κατάφερε να εξοικονομήσει τίποτα.
Τέτοιου είδους πολιτικές είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

Ε.: Οι Πιεριείς, επί πολλά χρόνια εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών. Παρόλα αυτά κανένα στέλεχος του κόμματος, δεν μπορεί να απαντήσει στο απλό ερώτημα, ποιο μεγάλο έργο δρομολόγησε ή άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο νομό μας.
Α.Κ.: Έχουν δίκιο οι πολίτες όταν το ρωτούν. Είναι και δικό μου ερώτημα. Όλοι όμως οι βουλευτές προσπαθήσαμε και είναι άδικο να μας επιρρίπτουν όλη την ευθύνη. Δεν υπήρχε καμιά συνεργασία μεταξύ των φορέων της Πιερίας, ώστε να καταρτίσουμε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης. Ο κάθε βουλευτής, ο κάθε δήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας, υποστήριζε τη δική του γραμμή. Ακόμη και σήμερα, δεν έχει αποφασιστεί αν αποτελεί προτεραιότητα η 13η Εθνική Οδός ή η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης. Αυτό είναι τραγικό!

Ε.: Ίσως να γίνεται αυτό, γιατί και τα δύο είναι απαραίτητα έργα. Το κλείσιμο των Τεμπών, νομίζω ανέδειξε την αναγκαιότητα κατασκευής της 13ης Εθνικής Οδού η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός δρόμος…
Α.Κ.: Δεν θα ήταν εναλλακτικό δίκτυο. Εν μέρει ίσως. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο εναλλακτικό δίκτυο, δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πχ τα μεγάλα οχήματα.
Τα έργα που συνδέονται με την κατασκευή Εθνικών δρόμων, όπως η 13η Εθνική Οδό, θα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους! Δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Δυστυχώς από τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια η Πιερία δεν πήρε το μερίδιο που της αναλογούσε για οδικά έργα.

Ε.: Ούτε και από αυτό φάνηκε να παίρνει. Η κ. Λιονή είπε ότι όπως έγινε ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για την Πιερία
Α.Κ.: Δυστυχώς ο κ. Τσιότρας, ο «αξιότιμος» κ. Τσιότρας πάνω σ’ αυτό το θέμα, μας πούλησε και μας κορόιδεψε στην κυριολεξία! Υπήρξανε επανειλημμένες επαφές με τον κ. Τσιότρα, ο οποίος ήταν και διορισμένος,  κατά τις οποίες μας διαβεβαίωνε, ότι τουλάχιστον ένα από τα μεγάλα έργα που προτείνουμε θα χρηματοδοτηθεί. Είχε αποδεχθεί περίπου, πως από τα 60 εκ. ευρώ του τομέα υποδομών του ΕΣΠΑ, η Πιερία θα λάμβανε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια. Μ’ αυτό το ποσό, ένα από τα δύο μεγάλα έργα της Πιερίας, εγώ πρότεινα την Περιφερειακή της Κατερίνης, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον κατά το μισό! Θα μπορούσε να είχε γίνει το κομμάτι από το νότιο κόμβο, μέχρι το νέο Νοσοκομείο…

Ε.: Το νέο νοσοκομείο το οποίο ακόμα δεν λειτουργεί…
Α.Κ.: Νομίζω, ότι και σ’ αυτό το σημείο δικαιώθηκα, όταν πριν χρόνια είχα πει ότι δεν θα λειτουργήσει πριν το καλοκαίρι του 2010! Έλεγα ότι αν λειτουργήσει πριν το 2011 θα είμαι ευχαριστημένος.

Ε.: Στην προκειμένη περίπτωση, ούτε ο «τοπικός πρωθυπουργός» όπως αναφέρατε δεν κατάφερε να υλοποιήσει την υπόσχεση του Καραμανλή από την πλατεία της Κατερίνης για λειτουργία του νέου νοσοκομείου μέσα στο 2006…
Α.Κ.: Η τοπική κυβέρνηση, δεν λειτούργησε συλλογικά. Ήταν κυβέρνηση ενός ανδρός. Αυτό το πλήρωσε ο τόπος και αυτό είναι κάτι που αποδεχόμαστε όλοι. Ακόμη και ο ίδιος ο τότε «τοπικός πρωθυπουργός» της Πιερίας, αποδέχεται σήμερα πως δεν υπήρξε συλλογική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα.

Ε.: Πεποίθηση πολλών είναι πως δεν υπήρχε συλλογική προσπάθεια, όχι επειδή οι στόχοι ήταν διαφορετικοί, αλλά επειδή υπήρχαν προσωπικές κόντρες. Ο Αντώνης Καρπούζας δεν είχε καλές σχέσεις με τον Πολύζο. Ο κ. Πολύζος δεν έλεγε ούτε καλημέρα με τον Παπαστεργίου. Ο Παπαστεργίου δεν μιλούσε με τον Παπαδημητρίου, ο Κωνσταντόπουλος δεν έλεγε ούτε καλημέρα με τον Πολύζο και ένα σωρό άλλα παραδείγματα…
Α.Κ.: Σε πολιτικό επίπεδο, εγώ είχα επαφές και συζητούσα με όλους. Σε προσωπικό επίπεδο, επειδή ανέφερες κάποιον πρώην συνάδελφο, δεν υπήρχε περίπτωση να έχω κάτι περισσότερο. Είχαμε διαφορετική χημεία και μια εντελώς διαφορετική σκέψη και νοοτροπία. Ακόμη και βουλευτής να μην ήμουν δεν θα μπορούσα να έχω κάποια σχέση μαζί του. Εν πάσει περιπτώσει, υπήρξαν προσπάθειες εκ μέρους των βουλευτών να λύσουν προβλήματα, αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό. Θα σου πω, ότι ερχόταν στην Αθήνα ο νομάρχης ή οι δήμαρχοι για κάποιο πρόβλημα που είχαν στην περιοχή τους και επέλεγαν έναν βουλευτή για να επισκεφθούν τα αρμόδια υπουργεία. Δεν έλεγαν ποτέ ότι υπάρχει πρόβλημα και ελάτε όλοι να πάμε για να το λύσουμε. Στο τέλος, το θετικό του αποτελέσματος το καρπώνονταν ο ένας και τα αρνητικά όλοι μας! Αυτό ήτανε τραγικό λάθος. Αυτήν την κατάσταση, απεύχομαι να τη ζήσουν οι νέοι βουλευτές μας και όπου μπορώ να βοηθήσω για να αποτραπεί μια τέτοια κατάσταση, την οποία επαναλαμβάνω κακώς ακολουθήσαμε εμείς, θα το κάνω.
Από εκεί και πέρα, είναι άδικο να επιρρίπτονται οριζόντια σε όλους οι ευθύνες. Προσωπικά έκανα προσπάθειες, κατέθεσα προτάσεις τις οποίες δεν αποδέχθηκαν, αλλά στην πορεία δικαιώθηκα. Όταν κατέθετα τις προτάσεις, δεν τις κατέθετα για να δικαιωθώ μετά από 5 χρόνια και ούτε μ’ αρέσει που δικαιώνομαι. Μακάρι να είχα κάνει λάθος εγώ τότε! Ας μου πουν όμως, ότι οι προτάσεις που απορρίφθηκαν τότε από κάποιους, αν έγιναν και από άλλους συναδέλφους! Εγώ βρισκόμουν σε συνεχή αντιπαράθεση ακόμη και με τα μέσα ενημέρωσης για τις απόψεις μου. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω, ότι θα πρέπει να έχετε κι εσείς ως μέσα ενημέρωσης τις απόψεις σας, αλλά καλά θα κάνετε να προβάλλετε τις οποιεσδήποτε προτάσεις των τοπικών παραγόντων οι οποίες θα κρίνονται από το λαό και χωρίς προηγουμένως να έχετε διαμορφώσει εσείς την κοινή γνώμη. Σε μια συζήτησε μπορούμε να πούμε οτιδήποτε, αλλά όταν καταγράφεται η άποψη του δημοσιογράφου, τότε διαμορφώνετε εμμέσως πλην σαφώς μια άποψη, αρνητική ή θετική.

Ε.: Προφανώς αναφέρεστε στην κριτική που δέχθηκε η πρότασή σας για τη δημιουργία φυλακών στην Πέτρα…
Α.Κ.: Δεν είναι μόνο αυτή. Παλιότερα είχα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου νεοσυλλέκτων τα οποία έγιναν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, εκτός της Πιερίας. Είχα αναφερθεί σε προτάσεις για τα διόδια και για τα ανταποδοτικά οφέλη. Μπορεί και εγώ να μην συμφωνώ με τα διόδια, πλην όμως είναι ένα γεγονός το οποίο δυστυχώς πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει. Είναι μια σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και ενός παραχωρησιούχου.

Ε.: Η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή, στην οποία συμμετείχατε…
Α.Κ.: Ναι, κυρώθηκε από τη Βουλή, αλλά ούτε την επεξεργαστήκαμε, ούτε τη συντάξαμε στη Βουλή! Ήταν μια σύμβαση ενός έργου, η οποία δύο μήνες πριν έρθει στη Βουλή, είχε υπογραφεί! Από εκεί και πέρα, θα έπρεπε να αναζητήσουμε τα οφέλη, ώστε να μειώσουμε τη ζημιά. Και θα μπορούσαμε να είχαμε οφέλη, από την κατασκευή της παραθαλάσσιας οδού, από την διέλευση των Πιεριέων εντός των ορίων του νομού χωρίς να πληρώνουν διόδια. Θεωρώ ότι αυτή η οδός είναι επαρχιακή. Θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την κατασκευή της παλαιάς εθνικής οδού προς το Αιγίνιο. Όλα αυτά, θα μπορούσαμε μέσα από αυτήν την παραχώρηση να τα διεκδικήσουμε και να τα πετύχουμε! Χάσαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε κάποια σημαντικά έργα για το νομό μας εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παραχώρηση της Εθνικής Οδού.
Εν πάσει περιπτώσει, θα ήθελα να πουν όλοι εκείνοι οι οποίοι με κατέκριναν, ποιες είναι οι δικές τους προτάσεις για τον τόπο.

Ε.: Σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πιερία, εσχάτως προστέθηκε και ο αποκλεισμός της, λόγω της κατολίσθησης στην Κοιλάδα των Τεμπών…
Α.Κ.: Φαντάζεστε αυτό το πρόβλημα να είχε δημιουργηθεί επί Νέας Δημοκρατίας;

Ε.: Στη Νέα Δημοκρατία χρεώνεται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης…
Α.Κ.: Ναι, αλλά δεν πιστεύω ότι πέσανε τα βράχια επειδή έβαλε υπογραφή ο Σουφλιάς!

Ε.: Το γεγονός είναι, ότι ένας μήνας τουλάχιστον χάθηκε ερίζοντας Εταιρία και Δημόσιο για το ποιος θα πληρώσει το κόστος αποκατάστασης…
Α.Κ.: Το ποιος φέρει την ευθύνη, προκύπτει με σαφήνεια από τη σύμβαση. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι την ευθύνη τη φέρει ακέραια, η παραχωρησιούχος εταιρία.

Ε.: Ακόμα κι αν οφείλεται η κατολίσθηση σε ακραία καιρικά φαινόμενα;
Α.Κ.: Για τα πάντα! Ακόμα και αν η κατολίσθηση οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα, καλύπτεται η ζημία από την ασφάλεια την οποία υποχρεούται η παραχωρησιούχος εταιρία να επισυνάψει ταυτόχρονα με την υπογραφή της σύμβασης. Η Εταιρία ήταν υποχρεωμένη να αναφέρει στο Υπουργείο, ότι έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη ασφάλεια, με συγκεκριμένο κόστος, για συγκεκριμένες συνθήκες.
Το πρόβλημα είναι όμως, ότι δεν υπήρξε η πολιτική βούληση εξαιτίας της σχέσης και της εξάρτησης που έχει η εκάστοτε εξουσία με κάποια συμφέροντα. Η κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να πει στην εταιρία να ξεκινήσει άμεσα την αποκατάσταση της περιοχής. Όμως και αν ακόμα παραδεχθούμε ότι υπήρχε ασάφεια όσον αφορά το ποιος θα πληρώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, για μένα θα έπρεπε άμεσα να ξεκινήσει η αποκατάσταση και μέσω της δικαστικής οδού, να προσδιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς και ποιος θα το πληρώσει. Δεν επιτρέπεται, τόσους μήνες μετά, ο Έλληνας πολίτης να μην μπορεί να κυκλοφορεί στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Ε.: Δικαιούνται της διεκδίκησης αποζημιώσεων οι επιχειρήσεις της νότιας Πιερίας;
Α.Κ.: Όλος ο κόσμος δικαιούται αποζημίωση. Ακόμα και ο πολίτης, που θέλει να έχει πρόσβαση από το συγκεκριμένο σημείο και θεωρεί ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος, παρακωλύεται η απρόσκοπτη διέλευσή του.

Ε.: Είχατε μια συνεπή στάση, τα 5,5 χρόνια που υπήρξατε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Σας άφησε πικρία το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών;
Α.Κ.: Πικρία όχι. Υπήρξε δυσαρέσκεια και στεναχώρια για το αποτέλεσμα, αλλά θέλω να σου πω ότι ήταν αναμενόμενο. Είμαι άτομο το οποίο και προγραμματίζει και ψυχρά αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα. Πέραν αυτού πεποίθησή μου είναι, ότι το οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο ξεκινώντας την ενασχόληση με τα κοινά, θα πρέπει εκ των προτέρων να συνειδητοποιήσει ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα ‘ρθει το τέλος. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, αλλά ούτε και κάτι που κάποιος μπορεί να προσδιορίσει εκ των προτέρων τη διάρκεια την οποία θα έχει. Ως εκ τούτου σε μένα ήταν γνωστό ότι δεν θα μπορέσω να συνεχίσω την Κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα. Άλλωστε το πρόγραμμά μου ήταν, να μην ξαναπολιτευτώ στο τέλος της τετραετίας.
Έχω προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αλλά δεν σας κρύβω ότι η δραστηριότητα την οποία είχα μου λείπει.

Ε.: Αυτό σημαίνει, ότι αποχωρείτε γενικώς από την πολιτική δραστηριότητα;
Α.Κ.: Πιστεύω ότι διαθέτω ακόμα τη δυνατότητα και έχω τη βούληση να συνεχίσω να προσφέρω. Χρωστάω ακόμα πολλά στον τόπο μου, διότι αυτός ο τόπος στον οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα, μου τα έδωσε όλα απλόχερα.

Ε.: Να θεωρήσω ότι αυτή η απάντηση σημαίνει ότι θα επιστρέψετε εκεί από όπου ξεκινήσατε; Θα επιστρέψετε στην Αυτοδιοίκηση;
Α.Κ.: Η σκέψη αυτή υπάρχει, αλλά όχι σε επίπεδο ηγεσίας κάποιου ψηφοδελτίου. Θέλω να συμμετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο έχοντας πάντα ως σκέψη την προσφορά στον τόπο μου, από οποιαδήποτε θέση.

Ε.: Μια τέτοια θέση, θα μπορούσε να είναι στη νέα Περιφέρεια, αν τελικά προχωρήσει ο Καλλικράτης;
Α.Κ.: Δεν το αποκλείω. Όμως με την εφαρμογή του Καλλικράτη και τη δημιουργία μεγάλων Δήμων, η επιλογή του οποιουδήποτε υποψηφίου θα εξαρτάται από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και από την Επιτροπή τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ως εκ τούτου, εάν μου ζητηθεί να συμμετέχω σε ένα οποιοδήποτε σχήμα από οποιαδήποτε θέση, θα το κάνω.

Ε.: Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο Καλλικράτης. Σ’ αυτήν την περίπτωση αλλάζουν τα σχέδια;
Α.Κ.: Αν δεν προχωρήσει ο Καλλικράτης, έχω δηλώσει ότι θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Παραλίας. Στο Δήμο Παραλίας κατοικώ σχεδόν το μισό χρόνο, γνωρίζω τον τόπο και ως εκ τούτου με την επιλογή κάποιων άξιων και ικανών, πάντοτε σε υπερκομματικό επίπεδο, θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις και να επιλύσουμε μαζί χρόνια προβλήματα, αναπτύσσοντας την περιοχή.
Οι δυνατότητες του Δήμου Παραλίας είναι τεράστιες και πιστεύω ότι μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε όλη την Πιερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου