Pages - Menu

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας;


Αβάσιμο, αναληθές και κινδυνολογικό χαρακτηρίζει η ΔΕΥΑΚ το προχθεσινό ρεπορτάζ μας για το νερό της Χράνης, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Εκ των διευκρινίσεών της όμως … μας ζώσανε τα φίδια.
Στην έγγραφη απάντηση που μας έστειλε χθες η Δημοτική Επιχείρηση, αναφέρει:
«Μετά από πρόσφατους προγραμματισμένους προληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους σε διάφορα σημεία του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Κατερίνης με προτεραιότητα τα σχολικά συγκροτήματα, διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα που ελέγχθηκαν εκπληρώνουν πλήρως τους όρους των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων ΚΥΑ Υ2/2600/2001.
Μοναδική εξαίρεση σε αυτούς τους ελέγχους καταγράφηκε στο δίκτυο Χράνης (το οποίο υδροδοτείται μεικτά από γεώτρηση στο Δ.Δ. Χράνης και από τον Σύνδεσμο Βόρειας Πιερίας) και μόνο στο εσωτερικό του Δημοτικού Σχολείου ως προς την ύπαρξη κολοβακτηριδίων σε τιμές 47/100 ml στον πρώτο έλεγχο και 11/100 ml στον δεύτερο, ενώ το Ε coli (παθογόνα) και εντερόκοκκοι είχαν μηδενικές τιμές.
Η προαναφερθείσα παράμετρος των κολοβακτηριδίων περιλαμβάνεται στις 'ενδεικτικές παραμέτρους' (μέρος Γ) και όχι στις μικροβιολογικές παραμέτρους (μέρος Α) της ΚΥΑ Υ2/2600/2001.
Οι 'ενδεικτικές παράμετροι' (μέρος Γ) καθορίζονται σύμφωνα με την..... εν λόγω ΚΥΑ (άρθρο 5) για λόγους παρακολούθησης, ενώ οι παράμετροι του μέρους Α (κοπρανώδη κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι) αποτελούν δείκτες παθογένειας και στον συγκεκριμένο έλεγχο έχουν μηδενικές τιμές.
Με αφορμή το δημοσίευμα του οποίου ο συντάκτης, θέλουμε να πιστεύουμε από άγνοια και όχι από σκοπιμότητα, δημιούργησε θόρυβο και ανησυχία, ως προς το τόσο ευαίσθητο θέμα της υγείας των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου και για την αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε ότι δεν είναι ασφαλής η κρίση του συντάκτη του εν λόγω δημοσιεύματος για το ότι τα κολοβακτηριοειδή είναι δυνατόν να προκαλέσουν κρούσματα γαστρεντερίτιδας και βέβαια δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός για δήθεν κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χράνης. Αντιθέτως μάλιστα, όπως διαβεβαιώνει ο Διευθυντής αυτού του Σχολείου, δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα και επομένως τα όσα κινδυνολογούνται στο εν λόγω δημοσίευμα είναι αβάσιμα και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και την πρόθεση ενημέρωσης της κοινής γνώμης, η οποία δεν έχει λόγο ανησυχίας, εφόσον το νερό του δικτύου της Χράνης είναι κατάλληλο για πόση».

Κι όμως, υπήρξαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας!

Για τουλάχιστον 6 κρούσματα γαστρεντερίτιδας κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Χράνης. Τα δυο αφορούσαν μαθητές του Δημοτικού, το ένα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στα αρχεία του Νοσοκομείου Κατερίνης, όπου οδηγήθηκε βραδιάτικα μαθητής γυμνασίου, τα υπόλοιπα ήταν μικρά που παίζουν (όπως συνηθίζουν) στην αυλή του σχολείου.
Τα στοιχεία των γονιών στη διάθεση της ΔΕΥΑΚ και του Διευθυντή του Σχολείου που δεν εντόπισε κανένα κρούσμα.

Ενδεικτικές (παράμετροι) για τι πράγμα;

«Ενδεικτικές παράμετροι, είναι η συγκέντρωση κολοβακτηριοειδών (μέρος Γ)», που καθορίζονται από την ΚΥΑ Υ2/2600/2001«για λόγους παρακολούθησης», λέει η ΔΕΥΑΚ, «ενώ οι παράμετροι του μέρους Α (κοπρανώδη κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι) αποτελούν δείκτες παθογένειας και στον συγκεκριμένο έλεγχο είχαν μηδενικές τιμές».
Υποθέτουμε πως η ΔΕΥΑΚ έχει αναλυτικότερα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το Τμήμα Υγείας της Νομαρχίας (το οποίο στην απάντησή του προς τον Σύλλογο της Χράνης έκανε λόγο γενικά για «κολοβακτηριοδειδή»), ωστόσο, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα ολικά κολοβατηριοειδή δεν προέρχονται μόνο από τα κόπρανα των ανθρώπων και ζώων, αλλά και από το χώμα και τα φυτά και επόμενα από μόνη της η παρουσία τους (εφόσον δεν συνυπάρχουν και άλλες βακτηριολογικές παράμετροι στα αποτελέσματα μιας εξέτασης νερού) θα μπορούσε να υποσημαίνει ενδεχόμενη περιβαλλοντικής προέλευσης μόλυνση του νερού. Εξ ού και οι λόγοι παρακολούθησης της συγκέντρωσής τους στο πόσιμο νερό.

Κάποιος μετέτρεψε τη γεώτρηση του νερού σε αποθήκη ξυλείας!

Ένα από τα μέτρα που ζητούσε η Υπηρεσία της Νομαρχίας να πάρει η ΔΕΥΑΚ ήταν και «ο καθαρισμός του οικοπεδικού περιφραγμένου χώρου γύρω από τη γεώτρηση ύδρευσης της Χράνης και η απομάκρυνση παντός αχρήστου ή άσχετων με το χώρο αντικειμένων που βρέθηκαν εκεί στοιβαγμένα».
«Δεν ήταν τίποτε», μας είπε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Νίκος Παπαζιώγας. «Απλά κάποιος κάτοικος μετέτρεψε το χώρο σε αποθήκη ξυλείας. Τα απομακρύναμε».
Μένει να ελπίζουμε ότι, την επόμενη φορά που θα εισβάλλει κάποιος ανενόχλητος στον περιφραγμένο χώρο της γεώτρησης ύδρευσης, δεν θα είναι για να μολύνει ηθελημένα ή αθέλητα το νερό που φτάνει στις βρύσες του οικισμού.

Πολλά τα ερωτηματικά, ανεπαρκείς οι απαντήσεις

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ πάντως, πιθανολογεί (δεν είναι ακόμη βέβαιος) ότι η ύπαρξη κολοβακτηριοειδών στο νερό του σχολείου μπορεί να οφείλεται σε εσωτερικό πρόβλημα του δικτύου του σχολείου, για το οποίο δε φέρει ευθύνη η δημοτική Επιχείρηση.
«Στην περίπτωση αυτή», μας είπε, «αν το Τμήμα Υγείας έκρινε ότι οι μετρήσεις του νερού στη συγκεκριμένη παροχή ήταν ανησυχητικές, θα έπρεπε να ειδοποιήσει τη διεύθυνση του σχολείου να κλείσει τις βάνες. Προφανώς όμως και οι ίδιοι δεν θεώρησαν ότι υπάρχει κίνδυνος».
Δηλαδή κανείς δεν ανησύχησε ιδιαίτερα έτσι ώστε για προληπτικούς λόγους και μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, να ενημερώσει τους κατοίκους της Χράνης, οι οποίοι (επίσης προφανώς) δεν έφτασαν μέχρι τη Νομαρχία να ζητούν έλεγχο του νερού τους, γιατί δεν είχαν τι άλλο να κάνουν.
Ίσως γι' αυτό το έγγραφο του Τμήματος Υγείας της Νομαρχίας, με τις συστάσεις, προς τη ΔΕΥΑΚ, για άμεση υγειονομική αναγνώριση των αιτιών της επιβάρυνσης του νερού, που φέρει ημερομηνία 25 Γενάρη, έφθασε στη δημοτική επιχείρηση μετά από τρεις μέρες.
Μετά από όλα αυτά, δεν είναι περίεργο που οι κάτοικοι της Χράνης θέτουν, εν αμφιβόλω την αξιοπιστία τόσο της ΔΕΥΑΚ, όσο και των υπηρεσιών της Νομαρχίας.
(Πολιτεία/Β.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου