Pages - Menu

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ρημάζουν αναξιοποίητα

BASIKO_1
Κλειστό και αναξιοποίητο, βορά στη φθορά του χρόνου, παραμένει, 17 μήνες μετά τα εγκαίνιά του, το ορειβατικό καταφύγιο στη θέση «Κορομηλιά» του Ολύμπου. Την ίδια τύχη έχει και το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην Αγία Τριάδα Βροντούς, που ολοκληρώθηκε πριν από  περίπου έναν χρόνο, αλλά δεν ευτύχησε ακόμη να εξυπηρετήσει κανέναν επισκέπτη.
Όταν τον Οκτώβρη του 2008 εγκαινιαζόταν εν χορδαίς και τυμπάνοις, από τον τότε περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας και τον Νομάρχη Πιερίας το ορειβατικό καταφύγιο Κορομηλιάς (που κόστισε πάνω από μισό εκ. ευρώ), ο δήμος Δίου ετοιμαζόταν για τη διαχείρισή του, καμαρώνοντας γιατί θα ....διέθετε μια ακόμη υποδομή για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που είναι και στρατηγικός του στόχος για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
BASIKO_2Πέρασαν όμως 17 ολόκληροι μήνες από τότε και το καταφύγιο παραμένει κλειστό, προς απογοήτευση των επισκεπτών του βουνού και του δήμου Δίου που, από τον Νοέμβρη του 2008, προσπαθεί με έγγραφα και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου να αναλάβει τη διαχείριση του.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστο, ο λόγος που το καινούργιο καταφύγιο δεν έχει ακόμη ανοίξει τις πόρτες του είναι η αναποφασιστικότητα της Διεύθυνση Δασών Πιερίας, στην κυριότητα της οποίας είναι το καταφύγιο.
«Δυστυχώς μέχρι σήμερα», λέει ο δήμαρχος, «η Διεύθυνση Δασών δεν έχει αποφασίσει αν θα το παραχωρήσει στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, ή στο δήμο μας. Έτσι, το κτίριο παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο. Ήδη η φθορά του χρόνου είναι εμφανής, ενώ έχουν παρουσιαστεί και φαινόμενα δολιοφθοράς, καθώς κάποιοι, προκειμένου να βρουν καταφύγιο στο εσωτερικό του, έσπασαν την πόρτα».
Ο δήμος Δίου έφερε πρόσφατα το θέμα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος, η περιφερειάρχης Μαρία Λιονή ζήτησε από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχώρησης του καταφυγίου στο δήμο.
Την επίσπευση παρόμοιων διαδικασιών περιμένει από τη Διεύθυνση Δασών ο δήμος Δίου και για την παραχώρηση του Κέντρου Υποδοχής Επισκεπτών Ολύμπου, που κατασκευάστηκε από τη Δασική Υπηρεσία σε έκταση του δήμου στη θέση Αγία Τριάδα της Βροντούς.
Το κτίριο θα έπρεπε κανονικά από το περασμένο καλοκαίρι να εξυπηρετεί τους επισκέπτες του Ολύμπου που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις μαγικές διαδρομές που επιφυλάσσει το βουνό και σ’ αυτήν την πλούσια σε ιστορία και φυσικές ομορφιές πλευρά του, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί.
BASIKO_3«Έχουμε αποδείξει», λέει ο δήμαρχος Δίου, «ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τέτοιου είδους υποδομές, όπως κάναμε και με το ορειβατικό καταφύγιο στη θέση ‘Κρεβάτια’, η λειτουργία του οποίου δέχεται τις θετικότερες των κριτικών από τους επισκέπτες του. Περιμένουμε από τη Διεύθυνση Δασών να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες και από την υπουργό Περιβάλλοντος να υπογράψει το συντομότερο δυνατό την παραχώρηση του καταφύγιου στην Κορομηλιά, του Κέντρου Υποδοχής Επισκεπτών, αλλά και του καταφυγίου στη Πετρόστρουγκα, που επίσης ολοκληρώθηκε αλλά δεν λειτουργεί».
Νέα προσπάθεια για τη δημιουργία του Δασικού Χωριού
Από την υπουργό Περιβάλλοντος έχει κι άλλες προσδοκίες ο δήμος Δίου, καθώς σκοπεύει να καταθέσει τη μελέτη κατασκευής του Δασικού Χωριού στον Όλυμπο, που είχε εγκριθεί το 2004 από το Υπουργείο Γεωργίας της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε απορριφθεί από τη μετέπειτα κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής», λέει ο δήμαρχος, που εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά τα σχέδιά του θα τελεσφορήσουν.
Η μελέτη, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή 17 ξυλόκτιστων κατοικιών, χωρητικότητας 120 ατόμων, εστιατόριο, παιδικές χαρές και περιπατητικά μονοπάτια, στην περιοχή της Αγίας Κόρης, στη Βροντού.
(Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου