Pages - Menu

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ζητούνται λύσεις αναζητούνται ευθύνες

BASIKO

Επί τάπητος θα τεθεί το πρόβλημα της μη έκδοσης οικοδομικών αδειών στη νότια Πιερίας, λόγω μη έγκρισής τους από την αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία «δεσμεύει» τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός-ιστορικός τόπος
Σημαντική θεωρείται η έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, την Παρασκευή το απόγευμα, με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την τακτική που ακολουθεί η αρχαιολογική υπηρεσία στην έκδοση οικοδομικών αδειών στη νότια Πιερία.
Στην συνεδρίαση, την οποία ζήτησε να διεξαχθεί ο Γιώργος Παπαθανασίου, εκτός από τους βουλευτές, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και τους δημάρχους έχουν κληθεί ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, η Γενική ....
Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, η ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. «Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις όλων και να σχεδιάσουμε από κοινού την ανάπτυξη του νομού μας», είπε ο νομάρχης Πιερίας, ερωτηθείς στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
nomarxisΟ κ. Παπαστεργίου, έκανε λόγο για πολύ σημαντικό πρόβλημα, απέφυγε να αποδώσει ευθύνες και υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση, αφού το πρόβλημα συνεχώς αυξάνεται με την τακτική που ακολουθείται από την αρχαιολογική υπηρεσία και την απόφασή της να χαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα (μεταξύ αυτών και εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες) ως ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο.
Όπως ανέφερε από το 2002 και με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου μια μεγάλη περιοχή χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός-ιστορικός τόπος, αλλά το πρόβλημα άρχισε να γίνεται εντονότερο τα τελευταία χρόνια, αφού όσοι επιχείρησαν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες στα οικόπεδά τους, συνάντησαν την άρνηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι εκτός από τους αρχαιολόγους υπάρχουν και άλλοι φορείς και πολίτες οι οποίοι σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά, σημειώνοντας πως η αρχαιολογία δεν μπορεί  να είναι πάνω από τους νόμους του Κράτους. Ο νομάρχης Πιερίας, ανέφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει στο Λιτόχωρο, όπου ενώ υπάρχει εγκεκριμένο από την πολιτεία Πολεοδομικό Σχέδιο, η αρχαιολογική υπηρεσία αρνείται να συναινέσει για την έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών.
«Δεν αρνούμαστε τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατά την εκσκαφή για το χτίσιμο μιας οικοδομής, αλλά δεν μπορεί να δεσμεύονται χιλιάδες στρέμματα, πριν καν ανακαλυφθούν κάποια ευρήματα», είπε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι πρόθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και να μην αφήσει τους πολίτες εκτεθειμένους. «Δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αν η αρχαιολογία δεν έμπαινε σε ξένα χωράφια», είπε ο νομάρχης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, θα δώσουν το παρόν και εκπρόσωποι της ΚΖ Εφορίας, ώστε να αναπτύξουν αναλυτικά το σκεπτικό της πρακτικής τους. «Θέλουμε να ακούσουμε και τους αρχαιολόγους και δεν αποκλείουμε ότι μπορεί να μας πείσουν με τα επιχειρήματά τους» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πάντως ότι δεν θα απαξιωθεί από κανέναν η επιθυμία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να βρεθεί η χρυσή τομή στην επίλυση του προβλήματος.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει, έθεσε προσφάτως προς τον Υπουργό Πολιτισμού με επιστολή του και ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ, Θανάσης Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει σ’ αυτήν ότι η έκταση που έχει ονομαστεί Πιερικός Όλυμπος υπολογίζεται σε 280.000 στρέμματα και ζητά από τον κ. Γερουλάνο, να εξετάσει «με πνεύμα δικαίου και κατανόησης» το πρόβλημα και να δώσει τις απαραίτητες κανονιστικές οδηγίες ή να στείλει αναλυτική εγκύκλιο ερμηνείας του Νόμου 3028/2002 και κυρίως της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 474/1985) που αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. υποστηρίζει ότι στη μισή Νότια Πιερία δεν επιτρέπεται καμιά οικοδομική δραστηριότητα, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. «Αυτή η κοινωνική αναστάτωση και η αντιπαράθεση μιας υπηρεσίας με τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να σταματήσει πριν πάρει ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, με τεράστιο κόστος για όλους», καταλήγει στην επιστολή του ο Θανάσης Παπαγεωργίου.(Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου