Pages - Menu

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Δώστε και σώστε!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010
 Το φημολογούμενο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Δώστε
και σώστε!
Το φημολογούμενο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, των μελών της Ευρωζώνης -κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας- και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο για τη βοήθεια της Ελλάδας που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ορίστηκε άλλη μία τηλεδιάσκεψη, αυτή τη φορά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αντικείμενο το «ελληνικό πρόβλημα» και τις επιπτώσεις του στη ζώνη του ευρώ.
Στη σειρά επαφών τηρείται «σιγή ιχθύος», με.. αποτέλεσμα να επικρατεί αβεβαιότητα για τη μορφή της στήριξης την οποία θα εκφράσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν κεκλεισμένων των θυρών στη Βιβλιοθήκη Σολβέ των Βρυξελλών, μακριά από το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ και από τα φώτα της δημοσιότητας.
Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία: η Σύνοδος Κορυφής να περιοριστεί σε μία πολιτική δήλωση στήριξης προκειμένου να δοθεί «σήμα εμπιστοσύνης» στις αγορές· να υπάρξει δανεισμός της Ελλάδας με ευρωπαϊκή εγγύηση· να υπάρξει διμερής δανεισμός από χώρες πρόθυμες να το πράξουν, όπως ενδεχομένως η Γερμανία και η Γαλλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, προτείνουν ως καλύτερη λύση την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εντούτοις, η λύση αυτή απορρίπτεται από πολλά επίσημα χείλη σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αλλά και στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «τέτοια προβλήματα θα πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο της Ευρώπης».
Δεν αποκλείεται πάντως, οι εξελίξεις και τα εργαλεία που θα δρομολογηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να μην έχουν στόχο μόνο την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και κάθε αντίστοιχη περίπτωση στην Ευρωζώνη, ενώ από κορυφαίους κοινοτικούς παράγοντες ακούγονται φωνές για ενίσχυση της κεντρικής διακυβέρνησης.
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός είχε δίωρη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, έπειτα από την οποία διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να εφαρμόσει «κατά γράμμα» το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά «και ό,τι είναι αναγκαίο» προκειμένου να υλοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.
Eν όψει της Συνόδου Κορυφής o πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον, τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Επίσης σε δείπνο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε επαφές με τους κ.κ. Σόκρατες, Θαπατέρο και Μπράουν.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαιτέρως εκείνες της ζώνης του ευρώ, θα υποστηρίξουν την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση που περνά, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έγινε γνωστό, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι αφορούσε τις αποφάσεις για την ευρω-βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη, οι αγορές όμως έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης με τη ραγδαία αποκλιμάκωση των spread. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις αυτές, προκειμένου να θωρακιστεί το ευρώ από την κερδοσκοπία που πλήττει και τα ελληνικά ομόλογα, θέτοντας όμως «αυστηρές προϋποθέσεις».
Η Αθήνα θα αντιμετώπιζε θετικά έμπρακτες εκδηλώσεις κοινοτικής αλληλεγγύης, εντούτοις υπάρχει ανησυχία για τα μέτρα που μπορεί να ζητηθούν ως αντάλλαγμα.
Το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε το απόγευμα ότι είναι πιθανόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό, αλλά η Σύνοδος Κορυφής δεν θα κάνει το μεγάλο βήμα να ανακοινώσει ένα πακέτο βοήθειας.
Αντιθέτως, γερμανικές πηγές επικαλούνται δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι επιλογές της βοήθειας προς την Ελλάδα εκτείνονται πέραν των εγγυήσεων για δάνεια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώνυμη γερμανική πηγή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το δανεισμό είναι περισσότερο ελαστικοί από όσο θεωρούσε αρχικά η γερμανική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε πάντως αρνήθηκε «να συμμετέχει στη φημολογία»
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου