Pages - Menu

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΦΛΑΣ! ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ;

ΤΕΤΑΡΤΗ 20-1-2010

Η βάφλα είναι ένα προιόν που καταναλώνεται πάρα πολύ στις μέρες μας!  Πολλές οικογένειες μαζεύονται τις Κυριακές σε καφετέριες και εστιατόρια απλά για να απολαύσουν νόστιμες βάφλες. Αλήθεια όμως ποιά είναι η ιστορία της;
Η ιστορία ξεκινά τα αρχαία χρόνια όταν οι έλληνες μαγείρευαν επίπεδα κέικ ψήνοντάς τα ανάμεσα σε δύο καυτές μεταλλικές πλάκες.  Αυτή η μέθοδος συνεχίστηκε σε όλο το μεσαίωνα.
Το 1200 ένας Έλληνας βιοτέχνης σφυρηλατώντας μεταλλικά πιάτα ανακάλυψε το χαρακτηριστικό σχήμα των κηρήθρων.
Το 1620 Άγγλοι προσκυνητές που ζούσαν στην Ολλανδία, μεταναστεύουν με το ξύλινο καράβι (mayflower) στην Αμερική μεταφέροντας μαζί τους το Ολλανδικό wafel από το οποίο ξεκίνησαν οι γνωστές μας βάφλες.
Το 1700 τα πάρτι βάφλας καθιερώνονται ως μια δημοφιλής μορφή οικογενειακής ψυχαγωγίας.
Το 1789 ο Thomas Jefferson (3ος πρόεδρος της Αμερικής) επέστρεψε από τη Γαλλία με μια μηχανή ψησίματος βάφλας, δηλαδή ένα ταψάκι που έδινε μορφή και τραγανότητα στην βάφλα.
Το 1911 δημιουργείται η πρώτη ηλεκτρική μηχανή βάφλας.
Το 1955 ανοίγει το πρώτο εστιατόριο βάφλας, σε ένα προάστιο της Ατλάντας.  Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1300 ίδια εστιατόρια.
Το 1960 ο Maurice Vermersch παρουσιάζει στη διεθνή έκθεση στο Βέλγιο, την "Βάφλα των Βρυξελλών", μια συνταγή βάφλας της συζύγου του.  Για πρώτη φορά η βάφλα παρουσιάζεται διακοσμημένη με κρέμα και φράουλες.
Το 1964 η ίδια συνταγή παρουσιάζεται στην παγκόσμια έκθεση της Νέας Υόρκης και αλλάζει το όνομά της σε "Βελγική Βάφλα".
Και ενώ μπορεί εμείς οι Έλληνες να δώσαμε την ιδέα στους δημιουργούς της βάφλας, η βάφλα γίνεται και Ελληνική πάρα πολύ πρόσφατα, μόλις το 2002 όταν μία Ελληνική εταιρία κατασκευάζει μια Ελληνική πρωτοποριακή επαγγελματική μηχανή ψησίματος βάφλας.
Τελικά η πρώτη Ελληνική συνταγή βάφλας κυκλοφορεί το 2003! (ΠΗΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου