Pages - Menu

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ευχαριστώ, κ. Χριστοφοράκο - Ετσι ο Καραμανλής που τάχα δέν ήξερε, δέν γνώριζε τίποτε, αλλά ευχαριστούσε τις προσφορές της ΖΙΜΕΝΣ στη ΝΔ

Ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τη νίκη της 7ης Μαρτίου 2004, με προσωπική επιστολή, που σήμερα αποκαλύπτει η «Ε», αναφέρει στον Mister 2% (του πολιτικού μαύρου χρήματος που αυτός μοίραζε στα κόμματα εξουσίας): «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξή σας στη μεγάλη μας προσπάθεια για το νέο ξεκίνημα και να σας διαβεβαιώσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως μείζονα στόχο της να κάνει τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων, για ένα καλύτερο αύριο, πραγματικότητα».

Ποιος ζήτησε από τον Καραμανλή να ευχαριστήσει τον άνθρωπο της Siemens; 
Ποιος ζήτησε από τον Καραμανλή να ευχαριστήσει τον άνθρωπο της Siemens; Η επιστολή αυτή (δημοσιεύεται σήμερα αυτούσια) φέρει ημερομηνία 24 Μαΐου 2004, είναι γραμμένη από τη Ρηγίλλης 18 και ο τότε πρωθυπουργός την απευθύνει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο υπό τον τίτλο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η προσφώνηση «Κύριε Χριστοφοράκο» αλλά και η υπογραφή «με εκτίμηση, Κ. Καραμανλής» είναι χειρόγραφες.
Η επιστολή του Κ. Καραμανλή 
Η επιστολή του Κ. Καραμανλή Η σημαντική αυτή επιστολή κρατήθηκε στο προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Χριστοφοράκου (αρχείο Γενικής Διεύθυνσης στη Siemens Ελλάδος) και μάλιστα με ειδική φροντίδα.
Και με σφραγίδα
Πάνω αριστερά «σφραγίσθηκε» με στάμπα «Karamanlis» και υπογραμμίσθηκε από τους θεματοφύλακές της. Ωστόσο, παρά τη φροντίδα για τη φύλαξή της... αποσιωπήθηκε επί πολλά χρόνια. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αυτή περιήλθε στα χέρια των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών που κατάσχεσαν το περιβόητο αρχείο Χριστοφοράκου.
Η ευχαριστήρια επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον ισχυρό -τότε- άνδρα της Siemens περιλαμβάνεται στην πολύκροτη δικογραφία του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκιών, με τα δύο μεγάλα κόμματα -ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- να «ταΐζονται» με μαύρες χορηγίες που συναρτώντο με τις χρυσές συμβάσεις στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, στις ένοπλες δυνάμεις, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (C4Ι). Δικαστικά, ουδείς τόλμησε να την αξιολογήσει. Πολιτικά όμως, ενόψει της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής, πρέπει να φανεί πώς εξηγείται το ευχαριστώ Καραμανλή προς τον Χριστοφοράκο για την υποστήριξή του στη μεγάλη προσπάθεια της Νέας Διακυβέρνησης...

Ο ισχυρός manager της Siemens ασφαλώς δεν έφτιαχνε πανό, ούτε ήταν αφισοκολλητής της Ν.Δ. Ο Κώστας Καραμανλής δεν τον ευχαριστεί γιατί παρέστη σε κάποια συγκέντρωση. Αλλά για την υποστήριξη που αυτός έδωσε. Προφανώς οικονομική! Αν αυτή η υποστήριξη είναι ο οβολός του Μιχάλη Χριστοφοράκου ως οπαδού, αυτή θα γράφεται στα βιβλία της Νέας Δημοκρατίας (όριο νόμιμης ενίσχυσης είναι τα 3.000 ευρώ). Αν κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, μήπως τότε μιλάμε για αφανή ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας από τα μαύρα της Siemens, κατά τις εκλογές του 2004, όταν η μητρική εταιρεία ενέκρινε πολιτικό κονδύλι υπέρ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ;
Είναι άλλωστε κάτι που έχουν ομολογήσει οι αλεπούδες των μαύρων ταμείων (Ζίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ) όταν ενέκριναν το «αίτημα» Χριστοφοράκου, αποδεχόμενοι το σκεπτικό του ότι «έτσι θα έχουμε ευμενή μεταχείριση ως Siemens και από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία».
Προς στιγμήν, τα ερωτήματα που εγείρονται με αφορμή την ευχαριστήρια αυτή επιστολή και τα οποία οφείλει να απαντήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αλλά και η Ν. Δημοκρατία, είναι τα εξής:
1 Ποιος ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να στείλει ευχαριστήρια επιστολή προς τον Μ. Χριστοφοράκο;
2 Ποιος ή ποιοι από την Οικονομική Επιτροπή της Ν.Δ. (αυτή που συγκέντρωνε το χρήμα για τις εκλογικές δαπάνες) ενδέχεται να παρέλαβαν τη χορηγία της Siemens;
3 Πώς αυτό μπορεί να διακινήθηκε; Μήπως σε βαλίτσες ή μέσω της αλυσίδας των αχυρανθρώπων του Μ. Χριστοφοράκου και κατηγορουμένων της υπόθεσης Α. Λέτσα και Γ. Καλδή που δρομολόγησαν το πολιτικό χρήμα μέσω λογαριασμών χρηματιστών;
4 Πού πήγαν τα 100 εκατ. ευρώ των ελληνικών μιζών της Siemens, εκ των οποίων περίπου 15 εκατ. ευρώ εμφανίζονται από τη γερμανική δικογραφία να έχουν καταλήξει απευθείας σε κομματικά ταμεία;
5 Σε πόσους και σε ποιους άλλους «Χριστοφοράκους» έχει -και εάν- αποσταλεί παρόμοια επιστολή από τον Κ. Καραμανλή και γιατί;
Να θυμίσουμε πως ο Μιχ. Χριστοφοράκος στις 2/7/2009 ενώπιον της εισαγγελέως Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ παραδέχθηκε πως ο ίδιος διαχειριζόταν το 2% για τα κόμματα. Βεβαίωσε ότι ο Θ. Τσουκάτος έλαβε το 1998 ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ, από τη μητρική, ύψους 1 εκατ. μάρκων. Κατέθεσε όμως και ότι από το 2000 που άλλαξε το σύστημα «πληρωμών» «...έπαιρνα τηλεφωνήματα από τους δύο ταμίες των κομμάτων, ονομαστικά από τους κυρίους Κώστα Γείτονα από το ΠΑΣΟΚ και τον (εκλιπόντα πλέον) Βαρθολομαίο, υπεύθυνο για τα οικονομικά της Ν.Δ. Αυτοί οι κύριοι έπαιρναν ρευστό, χωρίς φυσικά αποδείξεις... Για μένα ήταν καθαρό ότι αυτοί παρέδιδαν τα χρήματα στα κόμματα...» (αποσπάσματα από την κατάθεσή του στις 2/7/2009).
Πάντως, μετά και την αποκάλυψη του «ευχαριστώ» του Κ. Καραμανλή προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο δεν έχει την παραμικρή αξία η δήλωση (είναι από τις τελευταίες για την υπόθεση Siemens) του πρώην πρωθυπουργού κατά την περσινή συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι: «Η Ν.Δ. δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από τη Siemens, ούτε έχει δεχθεί χορηγία από αυτή. Είμαστε ανοιχτοί να έρθουν να εξετάσουν τα βιβλία». Ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει το ευχαριστώ στον Χριστοφοράκο. Μόνο αυτό, καθώς η παραπομπή στα βιβλία είναι παρελκυστική. Ολοι ξέρουν ότι «χορηγίες» των εταιρειών και των επιχειρηματιών δεν γράφονται στα κανονικά βιβλία. Εισπράττονται, δαπανώνται και δημιουργούν δουλείες στο πολιτικό σύστημα.

Ανοίγει ο κύκλος των Εξεταστικών

Νέες «φωτιές» αναμένονται από αύριο στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η Βουλή εισέρχεται στον αστερισμό των εξεταστικών επιτροπών.
Εν μέσω αγροτικών «μπλόκων» ανοίγει ο πρώτος κύκλος διερεύνησης των σκανδάλων, με την δρομολόγηση της πρώτης εξεταστικής για το Βατοπέδι, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η Siemens.
Οι δύο επιτροπές, που θα λειτουργήσουν παράλληλα, με διαδικασίες εξπρές. Εχει συμφωνηθεί -εκτός απροόπτου- να παραδώσουν το πόρισμά τους μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεύτερη δυάδα των Ομολόγων και του Χρηματιστηρίου. Τρίτη στη σειρά θα είναι η εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote.
Η συζητούμενη αύριο πρόταση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου αναμένεται να αποτελέσει και το πρώτο «κρας τεστ» για τη συνοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τον χειρισμό που θα επιλέξει ο Α. Σαμαράς για να ξεπεράσει τους σκοπέλους, θα εξαρτηθούν πολλά, λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν κρύβουν μάλιστα την αγωνία τους για τις εξελίξεις, καθώς και στα δύο σκάνδαλα εμπλέκονται στελέχη του άμεσου περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού αλλά και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει να ορίσει ως μέλη των επίμαχων επιτροπών βουλευτές του κλίματος των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών. Στην εξεταστική για το Βατοπέδι θα είναι όλοι πιστοί «Καραμανλικοί» και για την Siemens πιστοί «Μητσοτακικοί».
«Γαλάζια» στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. λένε ότι στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να μην δοθεί η ευκαιρία, πρωτίστως, στην Ντόρα Μπακογιάννη να τον κατηγορήσει ότι δεν την στήριξε ή την υπονόμευσε. Σε κάθε επιτροπή θα ορίσει έναν υπεύθυνο για να ενημερώνει τον ίδιο αλλά και τους δημοσιογράφους, όταν χρειάζεται.ΝΤ. ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου