Pages - Menu

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

"Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα" του Γιάννη Κορομήλη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-1-2010
«Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα – έλεγε ο Μάο Τσε Τουγκ πριν τη μεγάλη Πορεία - Όταν ο ήλιος ανατέλλει στη δύση δύει στην ανατολή. Κάπου θα βρεθεί ένα κομμάτι της και για μας».
 Η Κίνα είναι όντως μια μεγάλη χώρα. Πρώτη στον κόσμο σε πληθυσμό (1,5 δις περίπου) κι απ’ τις πρώτες ως οικονομική δύναμη. Και στις χειρότερες μέρες της παγκόσμιας κρίσης η ανάπτυξή της ήταν (και παραμένει) πολύ υψηλή. Οι ΗΠΑ χρωστούν στην Κίνα πάνω από ένα τρις δολάρια!
Η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη. Και μόνο για να πληρώσει φέτος τα χρέη της, θα πρέπει να δανειστεί περί τα 55 δις ευρώ. Προχθές μόλις δανείστηκε οκτώ δις. Το προηγούμενο μήνα είχε δανεισθεί άλλα δύο. Τα τελευταία οκτώ δις με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο (6,2%) τη στιγμή που η Γερμανία μπορεί να δανεισθεί με 3% περίπου. Και 6,2 % σημαίνει μόνο για τόκους 500 περίπου εκατ. ευρώ το χρόνο.
Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Με νέο δανεισμό; Και μετά άλλον; Όλα όμως έχουν όρια. Και δεν γίνεται να αποφύγουμε την χρεοκοπία αν το επιτόκιο διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Ή και να ανεβεί ακόμη περισσότερο. Ήδη χθες (λόγω φημών) ανέβηκε.... στο 6,9%. Εκτός κι αν αναζητήσουμε και βρούμε φθηνότερη χρηματοδότηση. Αν δηλαδή στραφούμε στην Κίνα για παράδειγμα. Μια χώρα με μακραίωνη (όπως και η Ελλάδα) ιστορία και φιλικά αισθήματα του λαού της προς τους Έλληνες.
Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης η οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal» έγραψε για φλερτ της Ελλάδας με την Κίνα. Ρεπορτάζ που επανέλαβε πιο έντονα προχθές Τετάρτη η «Financial Times».
Τα δημοσιεύματα αυτά έκαναν μεγάλη ζημιά στη χώρα αφού εκτίναξαν ακόμη πιο ψηλά τα επιτόκια δανεισμού. Ο Υπουργός Οικονομικών διέψευσε, με αρκετή καθυστέρηση, τα δημοσιεύματα όμως το κακό είχε γίνει. Και επιπλέον επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια περί χρεοκοπίας.
Το χειρότερο βέβαια ήταν ότι χθες ο Κινέζικος Τύπος αναφέρθηκε, με ευμενή μάλιστα σχόλια για τη χώρα μας, στο ενδεχόμενο κινεζικής χρηματοδότησης διαψεύδοντας έτσι την… διάψευση του Υπουργού μας.
 Αναδείχθηκε έτσι, για μια ακόμη φορά, το πρόβλημα του συντονισμού που υφίσταται στο εσωτερικό της Κυβέρνησης. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης.
Ακολούθησε θύελλα στις διεθνείς αγορές και ανησυχία στην εγχώρια. Καθώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κι ανησυχούν γιατί θεωρούν ως βέβαιη την ένταση των πιέσεων των ξένων και την αύξηση των επιτοκίων.
Η «Financial Times» στο δημοσίευμα τους – που διαψεύστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών  έγραψε – έγραψε ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε δύο φορές στην Αθήνα με κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας Goldman Sachs και ζήτησε τη συνδρομή της στη βολιδοσκόπηση της Κίνας ώστε να της διατεθούν ελληνικά ομόλογα αξίας 10 έως 20 δις δολάρια.
Τα σενάρια περί χρεοκοπίαςΣτο μεταξύ τα σενάρια περί χρεοκοπίας ή μη της χώρας «δίνουν και παίρνουν». Με «πρώτο και καλύτερο» αυτό  του γνωστού ως «προφήτη της καταστροφής» Νουριέλ Ρουμπινί που απόχτησε αυτό το χαρακτηρισμό γιατί ήταν ο μόνος που προέβλεψε το 2007 την μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση που επακολούθησε.
Ο Ν. Ρουμπίνι οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε προχθές ότι «η Ελλάδα έχει πτωχεύσει». «Θα πρέπει οι Έλληνες – είπε – να
ζητήσουν βοήθεια από την Κίνα». Και συμπλήρωσε: «Τώρα είναι σειρά της Ισπανίας. Αν η Ελλάδα πτωχεύσει είναι πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Αν πτωχεύσει η Ισπανία, θα είναι καταστροφή».
Εκτός από τον Ρουμπίνι προς την Κίνα δείχνει και ο πρόεδρος της Μπουντεσμπανγκ Αξελ Βέμπερ. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που προαναφέραμε (Wall Street Journal και Finanscial Times) είπε: «Η Κίνα είναι πλέον παίκτης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Είμαι ευτυχής που Κινέζοι και άλλοι συμμετέχουν στο Παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Ο Προεδρεύων του Eurogroup Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ούτε ότι θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας για την Ελλάδα απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με την υπόθεση για το αν θα αναγκασθούν άλλοι να παρέμβουν πέραν των προσπαθειών που η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει από μόνη της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τράπεζα της Αμερικής θεωρεί απίθανα τα σενάρια περί χρεοκοπίας. Αντίθετα η Ελβετική Τράπεζα Credit Suisse δεν βλέπει εύκολα αναστρέψιμη τη δυναμική του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Πρός την Κίνα αλλά…Προς την Κίνα λοιπόν δείχνουν τόσο σοβαροί Οικονομολόγοι όσο η πορεία των πραγμάτων. Ωστόσο από τις έντονες αντιδράσεις των γνωστών μας αγορών προκύπτει ότι δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτό το ενδεχόμενο.
Είναι φυσικό να μην θέλουν να χάσουν χρυσοφόρους πελάτες, όπως εμείς. Η όλη εξέλιξη εξάλλου της υπόθεσης Κινέζικης χρηματοδότησης δείχνει σαφώς μιαν απειρία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και σημαντική έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού.
Ο γέγονε γέγονε. Άλλωστε παθαίνοντας μαθαίνει κανείς. Το μέλλον θα δείξει πόσο ακριβό είναι το μάθημα.
Έτσι ή αλλιώς πάντως είναι καιρός να ασχοληθεί η Κυβέρνηση με την ανάπτυξη και την καινοτομία. Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, χωρίς έμφαση στην ποιότητα, είμαστε καταδικασμένοι. (ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ) του Γιάννη Κορομήλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου