Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα επικρατούσε χθες στην Κοπεγχάγη, ενώ εξαιτίας της έλλειψης προόδου προς την κατεύθυνση μιας νέας συμφωνίας, πραγματοποιήθηκαν μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις, κατά τις οποίες 230 άτομα συνελήφθησαν, ενώ σημειώθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές και ρίψη δακρυγόνων από τις αρχές.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται στην πρωτεύουσα της Δανίας για την αυλαία της συνόδου.
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι μπορούμε να έχουμε μια λειτουργική συμφωνία που θα κάνει αίσθηση στην Κοπεγχάγη, μέσα στις επόμενες ημέρες», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν «βλέπει» μεγάλη δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τόνισε όμως πως είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλες τις χώρες, παρά «τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως υποστηρίζει «με όλη του την καρδιά» τις προτάσεις για παροχή βοήθειας στην Αφρική.
Αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, η η οποία θα επιτρέπει την υλοποίηση του στόχου μείωσης κατά 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας στη γη, εξέφρασε και ο Σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε., Φρέντερικ Ράινφελντ.
Από την πλευρά του ο ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Είναι απολύτως απαραίτητο να φύγουμε από την Κοπεγχάγη με μια απόφαση δεσμευτική, όχι μόνο διότι είναι εδώ περίπου 120 ηγέτες από όλο τον κόσμο, αλλά επειδή το απαιτούν οι πολίτες αυτού του πλανήτη, της κάθε χώρας, να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο θέμα, το μεγαλύτερο που έχει να απαντήσει η ανθρωπότητα».
«Σε μια δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, η Σοσιαλιστική Διεθνής θέλουμε να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο, διότι εμείς γεφυρώνουμε τις παραδοσιακές ομάδες που βρίσκονται στον ΟΗΕ. Εχουμε στους κόλπους μας και χώρες αναπτυσσόμενες και φτωχότερες, από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης που είχαν οι σοσιαλιστές ηγέτες στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή.
Σε χαώδη ατμόσφαιρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις - Προσπάθεια επίτευξης νέας συμφωνίας για το κλίμα του πλανήτη
Το συνεδριακό κέντρο βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας εξαιτίας των διαδηλώσεων. |
Ανεβαίνει ο πυρετός στην Κοπεγχάγη, όπου οι υπουργοί συνεχίζουν σε μια χαώδη ατμόσφαιρα τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για το κλίμα, στο συνεδριακό κέντρο που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας εξαιτίας των διαδηλώσεων.
Με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στην ολομέλεια, η Ινδία έκανε λόγο για το «απόλυτο παζάρι», το Τουβαλού συνέκρινε τη διάσκεψη με τον Τιτανικό και η Βραζιλία παραπονέθηκε στη δανική προεδρία διότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ήταν αποκλεισμένος από τη σκληρή υπηρεσία ασφαλείας.
Έπειτα από την παραίτηση της Κόνι Χέντεγκαρντ, η οποία ήταν επικεφαλής των άτυπων διαβουλεύσεων για μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την προεδρία της διάσκεψης ανέλαβε ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.
Εκπρόσωποι αφρικανικών χωρών είχαν διατυπώσει επικρίσεις για την Κόνι Χέντεγκαρντ, ότι ευνοεί τις πλούσιες χώρες στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης.
Στο μεταξύ, το πρωί, την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να προσπαθήσουν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του Bella Center, έδρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν. Από τα ξημερώματα, ο σταθμός του μετρό που εξυπηρετεί το κέντρο ήταν κλειστός, περιορισμοί εφαρμόσθηκαν στην είσοδο των εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ένα ελικόπτερο βρισκόταν σε πτήση επάνω από το χώρο.
Οι διαπραγματευτές, οι οποίοι προετοιμάζονται για μια, ή και δύο, λευκές νύκτες, δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους, αφού πέρασαν ήδη μια νύκτα διαπραγματεύσεων, η οποία θα επιτρέψει στη δανική προεδρία της διάσκεψης τη σύνταξη σχεδίου συμφωνίας από σήμερα.
«Είμαι λίγο ανήσυχος, διότι μένει τόση δουλειά να γίνει. Φοβάμαι μήπως συμβεί κάτι άλλο, διότι τότε θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρεσβευτής για το κλίμα Μπρις Λαλόντ, κατηγορώντας για διαδικαστική αδεξιότητα την προεδρεύουσα Δανή υπουργό Κόνι Χέντεγκαρντ, η οποία παραιτήθηκε.
Ο Γάλλος αξιωματούχος έκανε λόγο για την προσπάθεια της Κόνι Χέντεγκαρντ να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στις διαπραγματεύσεις που ερχόταν σε αντίθεση με τον επίσημο ρυθμό του ΟΗΕ. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες φοβούνται πάντα ένα πραξικόπημα των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών, και όλα αυτά προκάλεσαν πολλές εντάσεις», εξήγησε.
Εκπομπές αέριων ρύπων: Ο ΟΠΕΚ αντιμάχεται την επιβολή φόρου
Με νύχια και με δόντια αγωνίζεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ για να αποτρέψει την επιβολή φόρου στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με τον Aλγερινό υπουργό Ενέργειας.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ συναντώνται με αξιωματούχους των αφρικανικών χωρών για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση, όσον αφορά στο θέμα αυτό, κατέληξε ο ίδιος.
Παράλληλα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης της επιπρόσθετης προσφοράς της για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μεταθέτοντας για μετά το 2020 το στόχο της για μια μείωση κατά 30%, σε συνάρτηση με τις προτάσεις των άλλων χωρών.
Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., στο τέλος της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη.
Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 20% τις εκπομπές των αερίων τους που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και έχουν δηλώσει έτοιμες να προχωρήσουν σε μείωση έως και 30% κατά την ίδια ημερομηνία, αν οι άλλες βιομηχανικές χώρες κάνουν παρόμοιες προτάσεις και αν οι αναδυόμενες οικονομίες συνεισφέρουν επίσης.
Μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να διευκολύνει την ψήφιση νόμου στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού το ερχόμενο έτος, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι από την Κοπεγχάγη.
«Ωρολογιακή βόμβα» για τη διατροφική ασφάλεια - Εκτεθειμένοι οι αγροτικοί πληθυσμοί
H κλιματική αλλαγή αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για τη διατροφική ασφάλεια στον κόσμο, όπου περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα, προειδοποίησε ο εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, Ολιβιέ ντε Σιτέρ.
Δύο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, ο Σιτέρ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών που θα στηρίζονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της διατροφικής κρίσης.
«Γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος των κλιματικών αλλαγών θα γίνει περισσότερο αισθητός σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Μόνον οι πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στη σίτιση θα μειώσουν τον αντίκτυπο αυτόν στους φτωχούς πληθυσμούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις κλιματικές αλλαγές, καθώς είναι αγροτικοί πληθυσμοί ή πληθυσμοί αυτοχθόνων.
«Μπορούμε να δράσουμε, ώστε οι πολιτικές αυτές να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν κατά τρόπο που να δίδεται προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες και οι κλιματικές αλλαγές να μην συμβάλουν επιπροσθέτως στις ανισότητες και στη φτώχεια», σημείωσε ο εισηγητής του ΟΗΕ.
Ο Σαρκοζί χαιρετίζει τη δέσμευση Ομπάμα
Τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για μια φιλόδοξη συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας τον θαρραλέο.
«Θέλω να χαιρετίσω τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου με την οποία η Κοπεγχάγη θα είναι επιτυχημένη. Εχω ήδη πει ότι σκέφτομαι πως ο πρόεδρος Ομπάμα είναι θαρραλέος και είναι μπροστά από την πολιτική αμερικανική τάξη», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Υπάρχει συμφωνία για τη γρήγορη έναρξη (της χρηματοδότησης) και δεν αντιτίθεται με αυτό που εξετάζουμε για την καινοτόμο χρηματοδότηση. Μπορώ μάλιστα να πω ότι υπάρχει συμφωνία σχετικά με την ιδέα της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Πρέπει να βρούμε τακτικές και επαναλαμβανόμενες χρηματοδοτήσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αρκετά ανοιχτός σε αυτά τα θέματα», πρόσθεσε ο κ. Νικολά Σαρκοζί.
Προϊδεάζει τους φτωχούς ο Μπαν Κι Μουν
Ο γ.γ. του ΟΗΕ. |
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί ότι τα φτωχά κράτη μπορεί να χρειαστεί να συμβιβαστούν με την απουσία άμεσης δέσμευσης από τα πλούσια κράτη για την παροχή οικονομικής βοήθειας.
Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας δεν είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί σε αυτή τη σύνοδο.
«Αν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή τη φορά στην Κοπεγχάγη, θα πρέπει να υπάρξει κάποια αρχική συμφωνία. Τώρα πρέπει να κυριαρχήσουν η κοινή λογική, ο συμβιβασμός και η συνερ