Pages - Menu

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ο ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 (ΠΗΓΗ PRESSMME)

H επανεμφάνιση Σαμαρά έρχεται την ίδια ημέρα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Ποντίκι για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. και τον ρόλο του Γ. Σουφλιά. Ο Α. Σαμαράς δεν δίστασε να ταχθεί στο πλευρό του Κ. Καραμανλή στηρίζοντας την οικονομική πολιτική που ακολουθείται από τον Γ. Παπαθανασίου με προφανή σκοπό και στόχο, να υποδηλώσει στα στρατόπεδα Μπακογιάννη, Σουφλιά και Αβραμόπουλου ότι έχει διαφορετικό ρόλο από το να στοιχηθεί πίσω από αυτούς. Βλέπει τα δύσκολα ο Μεσσήνιος πολιτικός, μετρά τα κουκιά του και δεν φαίνεται αποφασισμένος να κάνει το επόμενο βήμα μόνος του. Ο Α. Σαμαράς προτίμησε από το "είμαι παρόν" του Γ. Σουφλιά να δηλώσει ότι "είμαι με τον Καραμανλή"!
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Αμεση διερεύνηση των συνθηκών θανάτου της Αικατερίνης Γκουλιώνη,ζήτησε ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρησ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

  1. Δικαιοσύνης κ. Δένδια
  2. Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο

ΘΕΜΑ: Ανάγκη για άμεση διερεύνηση των συνθηκών θανάτου της κρατούμενης Αικατερίνης Γκουλιώνη, που αγωνιζόταν για την κατάργηση της εξευτελιστικής κολπικής και πρωκτικής εξέτασης των κρατούμενων!

Υπό τουλάχιστον περίεργες συνθήκες βρέθηκε νεκρή η κρατούμενη Αικατερίνη Γουλιώνη, στο πλοίο που την μετέφερε από την Αθήνα στην Κρήτη, κατά την διάρκεια μεταγωγής της στις φυλακές Νεάπολης. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες μάλιστα, βρέθηκε πισθάγκωνα δεμένη και με αίματα στο πρόσωπο.

Οι περίεργες αυτές συνθήκες θανάτου της κρατούμενης εμβάλλουν σε σοβαρές υποψίες, αν συνδυασθούν με το γεγονός ότι υπήρξε αγωνίστρια για τα δικαιώματα των κρατουμένων, πρωτοστατώντας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους. Ιδίως είχε αγωνισθεί για την κατάργηση του κολπικού και πρωκτικού ελέγχου με το ...χέρι στις κρατούμενες, ώστε να διαπιστωθεί δήθεν μήπως μεταφέρουν ή κρύβουν ύποπτες ουσίες και ιδίως ναρκωτικά, μία διαδικασία η οποία κατατάσσει το ελληνικό «σωφρονιστικό» σύστημα στην κατηγορία των πλέον αυταρχικών και απαξιωτικών για την ανθρώπινη υπόσταση στην Ευρώπη!

Ο «περίεργος» αυτός θάνατος επέρχεται κατά την διάρκεια μεταγωγής, η οποία, για όσους γνωρίζουν, κρίνεται ότι ενέχει στοιχεία εκδίκησης προς την κρατούμενη, για την συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις του 2008, καθώς αποφασίσθηκε μόλις 15 ημέρες μετά την εκδίκαση της υπόθεσής της από το Εφετείο. Μάλιστα κατά την μεταγωγή της η θανούσα κρατούνταν χωρίς προφανή λόγο χωριστά από τους άλλους μεταγόμενους.

Ιδιαίτερα σοκαριστική αλλά και αποκαλυπτική είναι αναλυτική αναφορά της θανούσας προς τον Συνήγορο του Πολίτη ένα μόλις μήνα πριν, σχετικά με την εξευτελιστική διαδικασία της κολπικής και πρωκτικής εξέτασης, αλλά και της εν γένει απαξιωτικής για το ανθρώπινο ον συμπεριφοράς του «σωφρονιστικού» προσωπικού έναντι των κρατουμένων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί

1 Έχει διενεργηθεί η κατά νόμο εξέταση για τις συνθήκες θανάτου της κρατούμενης Αικατερίνης Γουλιώνη, και αν ναι, ποιο είναι το αποτέλεσμά της;

2 Ποιο είναι το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης;

3 Υπάρχει η βούληση, εφ’ όσον διαπιστωθούν παράνομες και παραβατικές συμπεριφορές σχετιζόμενες με τον ως άνω θάνατο, να αποδοθούν οι τυχόν ποινικές και λοιπές ευθύνες;

4 Ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν την μεταγωγή της θανούσας, αλλά και τις ειδικές συνθήκες αυτής της μεταγωγής;

5 Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες θα προέλθει η Κυβέρνηση για την κατάργηση κάθε απάνθρωπης και εξευτελιστικής για την ανθρώπινη υπόσταση «σωφρονιστικής» διαδικασίας, όπως η κολπική και πρωκτική εξέταση και άλλες ανάλογες πρακτικές, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν σύγχρονες επιστημονικές και απόλυτα συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τεχνικές εντοπισμού ναρκωτικών ουσιών ή επικίνδυνων αντικειμένων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Κύκλωμα τοκογλύφων στη Θεσσαλονίκη


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ apn.gr
Το πάθος ατόμων που είναι εθισμένα στα τυχερά παιχνίδια, εκμεταλλεύονταν τα μέλη ενός κυκλώματος τοκογλύφων που δρούσε στη Θεσσαλονίκη και εξαρθρώθηκε από της αστυνομία και τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.Συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος των τοκογλύφων που έστηναν “καρτέρι” στα υποψήφια θύματά τους σε νόμιμες και παράνομες λέσχες, internet café, ή ακόμη και μέσα στα καζίνο, προσέγγιζαν τους εθισμένους στον τζόγο που είχαν χάσει τα χρήματά τους και αναζητούσαν δανεικά.

Με το πρόσχημα ότι θα τους βοηθήσουν οικονομικά, τους δάνειζαν χρήματα με τόκο που κυμαινόταν από 72% ως και120%, ανά έτος, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Μετά από καταγγελίες, οι άνδρες της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Θεσσαλονίκης τους εντόπισαν και τους έθεσαν υπό παρακολούθηση.

Στο γραφείο ενός από τους τοκογλύφους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ανεπίσημα στοιχεία από τα οποία προέκυψε ότι μέσω της προεξόφλησης επιταγών είχε διακινηθεί ποσό περίπου 1 εκ. ευρώ, με το κέρδος του κυκλώματος να ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.

Η αναφορά της αστυνομίας έχει ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για τα περεταίρω.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ apn.gr

europaiki_kentriki_trapeza0000_4Σημαντική για ασφαλιστικά ζητήματα, αναμένεται να είναι η απόφαση που θα εκδοθεί την Πέμπτη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας γυναικών και ανδρών και η απόφαση αναμένεται να είναι καταδικαστική για τη χώρα μας και αφορά γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο το στρατό και τα σώματα ασφαλείας.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι εργαζόμενες που μπήκαν στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 ασχέτως οικογενειακής κατάστασης όπου θα κληθούν να εργαστούν από 5 έως 17 χρόνια επιπλέον οι μητέρες ανηλίκων και οι τρίτεκνες ασφαλισμένες μετά τη 1/1/1993 που θα επιβαρυνθούν με 6 έως 10 χρόνια επιπλέον εργασίας.

Εξαιρούνται όσες γυναίκες εργάζονται από 1/1/1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων, γιατί ήδη ισχύουν ενιαία όρια με τους άνδρες συναδέλφους τους και όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

Σε πρακτικό επίπεδο οδηγούνται σε αποχώρηση τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενες, με συνέπεια να πάρουν συντάξεις κάτω από 600 ευρώ, αλλά και να επιβαρυνθεί το ταμείο πρόνοιας με 2 δισ ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, δικαιώθηκε άνδρας ασφαλισμένος του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα για συνταξιοδότηση των ανδρών πριν από τα 65 έτη.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogapot.com

Δύο νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο στην Μανωλάδα

Πηγή:http://www.ert.gr ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
agro

ΦΩΤΟ: AGROSCHANNEL.COM

Δύο νεκροί, ένας τραυματίας και εκτεταμένες υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την βορειοδυτική Ηλεία και κυρίως τον δήμο Βουπρασίας. Λόγω των ισχυρών ανέμων (κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για πέρασμα ανεμοστρόβιλου), αυτοκίνητο που κινείτο στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανωλάδας εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε μάνδρα, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο δύο από τους επιβαίνοντες. Επίσης, ένας ακόμη από τους επιβαίνοντες τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα καθώς ο ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή 15 λεπτά μετά τη λήξη της παρέλασης και αφού είχε αποχωρήσει ο κόσμος.

Ζημιές προκλήθηκαν σε στέγες σπιτιών και σε κολώνες της ΔΕΗ, ξεριζώθηκαν δένδρα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ξηλώθηκαν ακόμα και παγκάκια από πλατείες.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε πόλεις και χωριά της βόρειας Ηλείας για να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και να παράσχουν βοήθεια, όπου χρειαστεί. Επίσης αναμένεται να γίνει καταγραφή και τυχόν ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες.

ΚΡΑΧΤΗΣ

kraxtis-gr.blogspot.com

ΚΛΕΦΤΟΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ



ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Το κείμενο Εγραψε ο λαογράφος Βασίλης Τζιώλης από τον Πλαταμώνα (13-3-2009 ΠΗΓΗ ΠΙΕΡ.ΑΝΤΙΛ)

Γράφοντας σήμερα αυτά τα λίγα ιστορικά, του Ολύμπου, και της περιοχής του Πλαταμώνα, θυμίζουμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας.
Μεταξύ όλων των λαών της Ελλάδας, είναι και ο λαός του Ολύμπου, και της περιοχής Πλαταμώνα.
Οι κάτοικοι του Ολύμπου από παράδοση ανέβαιναν στα βουνά και μεταβάλλονταν σε κλέφτες και αρματολούς. Πρώτος καπετάνιος από το αρματολίκι του Ολύμπου ήταν ο Καραμιχάλης.
Ο Καραμιχάλης γεννήθηκε στη Σκαμνιά Ολύμπου το 1575 περίπου και το πραγματικό του όνομα ήταν Γερομιχάλης. Σε ηλικία είκοσι ετών (20) διοργάνωσε μια ομάδα από πέντε αρματολούς και πήγαν στα βουνά του Ολύμπου. Μετά λίγον καιρό πήγαν στην Ελασσόνα και πιάσαν δέκα Τούρκους, τους πήραν τα όπλα τους, τα ρούχα τους, και άφησαν ένα χαρτί που έγραφε «θ’ αγωνιστούμε για την πατρίδα και την πίστη της ελευθερίας». Αυτοί ήταν οι πρώτοι αρματολοί και κλέφτες στον Όλυμπο, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα στα τέλη του 15ου αιώνα. Όπως αναφέρουν τα (ιστορικά στοιχεία) ο Όλυμπος είχε τους πρώτους κλέφτες με αρχηγό τον Καραμιχάλη, στα τέλη του 15ου αιώνα. Άλλες πηγές αναφέρουν πως λεγόταν Γερομιχάλης και το ‘Καρά’ το πήρε από τους Τούρκους για τον τρόμο και φόβο που τους έπιανε. Σε κάθε πέρασμα σε κάθε περιοχή θα έπιανε μερικούς Τούρκους και θα ζητούσε να του δώσουν γρόσια ή χρυσό για να τους αφήσει ελεύθερους.
Όμως οι Τούρκοι μη μπορώντας ν’ αντέξουν, κάλεσαν μεγάλες δυνάμεις Τούρκων απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας για να πιάσουν τον Καραμιχάλη.
Σε μια σπηλιά πιο πάνω από τον Σπαρμό Ελασσόνας με προδοσία κύκλωσαν τον Καραμιχάλη, και μετά από σκληρή μάχη σκότωσαν δύο από τους συντρόφους του ενώ αυτόν τον τραυμάτισαν.
Μια μέρα πήγε στον ηγούμενο στο μοναστήρι του Σπαρμού, της Αγίας Τριάδας και το παρακάλεσε να τους φιλοξενήσει μερικές μέρες, τους έβαλε σ’ ένα μπουντρούμι του μοναστηριού που σώζεται μέχρι σήμερα, κι έχει την επιγραφή χαραγμένη σε μια πέτρα. «Κ.Μιχ. 1605» το μοναστήρι κτίστηκε το 1119.
Μετά αποφάσισε με τους τρεις συντρόφους του να ντυθούν μοναχοί και να ακολουθούν όλες τις διαταγές του ηγούμενου. Εκείνη την εποχή ηγούμενος στο μοναστήρι ήταν ο πάτερ Ανδρέας από τα Μετέωρα.
Μετά τρία χρόνια ο Καραμιχάλης κατάφερε να συγκεντρώσει, δώδεκα άνδρες και έκανε το πρώτο χτύπημα στην Ελασσόνα, πιάσαν δέκα Τούρκους, τους σκότωσαν και τους πήραν τα ρούχα και τα όπλα τους.
Δεν πέρασαν πολλές μέρες και η ομάδα του Καραμιχάλη κατέβηκε στον Πλαταμώνα. Κοντά στην αρχιεπισκοπή του Πλαταμώνα ήταν το χωριό Πλαταμώνας.
Ο Πλαταμώνας ήταν περιτοιχισμένος με πέτρινα ντουβάρια ύψους 5 μέτρα περίπου γύρω γύρω.
Έξω από το τοίχος υπήρχε μια βρύση και από εκεί παίρναν οι Τούρκοι και οι σκλάβοι νερό και το πήγαιναν στο Κάστρο. Δεν πέρασε πολύ ώρα και επτά Τούρκοι και δέκα σκλάβοι με τα πήλινα κιούπια στον ώμο κατέβηκαν στη βρύση για να πάρουν νερό. Ο Καραμιχάλης επιτέθηκε στους Τούρκους και τους έπιασε όλους, τους πήραν και τους πήγαν πιο πάνω στο δάσος. Μετά δύο μέρες έστειλαν έναν Τούρκο στο Κάστρο να πει στον φρούραρχο να στείλει τα γρόσια που είχαν ζητήσει για να τους αφήσει ελεύθερους.
Ο Τούρκος επέστρεψε την ίδια μέρα κι έφερε τα γρόσια. Ο Καραμιχάλης φεύγοντας από τον Πλαταμώνα πήγε βόρεια δυτικά του Ολύμπου. Πέρασε από τη μονή του Αγίου Διονυσίου που τότε κτιζόταν, και μετά στην Πέτρα Ολύμπου.
Εκεί διοργάνωσε κι άλλες ομάδες κλεφτών και σιγά σιγά άρχισε να μεγαλώνει η κλεφτουριά στον Όλυμπο και στα Πιέρια.
Ο Όλυμπος ήταν για την Μακεδονία, αλλά και για την Θεσσαλία, ιερό βουνό των κλεφτών. Οι κλέφτες εξακολουθούν να δρουν και να βρίσκουν καταφύγιο στους πολλούς φυσικούς κρυψώνες του Ολύμπου.
Τα πολύχρονα δεινά των Τούρκων ανάγκασαν τους Έλληνες, να ενωθεί η Μακεδονία με την Ελλάδα και να σχηματίσουν την προσωρινή κυβέρνηση.
Εν Λιτόχωρω Ολύμπου 19 Φεβρουαρίου 1878.
Η προσωρινή Κυβέρνησις της Μακεδονίας.
Ευαγ. Κοροβάγκος Πρόεδρος, Αστερ. Αστερίου, Β. Ζαχαριάδης, Νικηφόρος Ιερομόναχος της Μ. Πέτρας, Παππά Αθανάσιος, Ιωάννης Βεργίδης, και Γιάννης Νικολάου.
Στις 2 Μαρτίου, ένα απόσπασμα Ελλήνων κατέλαβε το Κάστρο του Πλαταμώνα.
Οι κάτοικοι του Πλαταμώνα κήρυξαν την επανάσταση. Ως το τέλος Φεβρουαρίου, όλα τα χωριά της Πιερίας είχαν επαναστατήσει.
Το ίδιο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι συγκέντρωσαν στρατιωτικές δυνάμεις από την Πρίστινα, τα Σκόπια, και από τη Θεσσαλία, και από άλλα μέρη και ενισχύθηκε σημαντικά η τουρκική δύναμη, στον Πλαταμώνα, αλλά και στην Πιερία.
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Πρόταση για την ανάδειξη της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Πρόταση για την ανάδειξη της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

καταθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Στην ανάδειξη της πολιτιστικής εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσω ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης και βιωματικής προβολής της πορείας του μεγάλου Έλληνα Στρατηλάτη, στοχεύει η πρόταση που καταθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Η πρόταση της Νομαρχίας, που ενέκρινε στη συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας, κατατίθεται με τεχνικό δελτίο στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" και έχει τίτλο "ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ".

Η πράξη αφορά στη δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης και βιωματικής προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ικανής να προσελκύσει, να φιλοξενήσει και να συνενώσει το πολιτιστικό απόθεμα όλων των Εθνών που επηρέασε με το μεγαλείο του και να προωθήσει την ιστορία, τα επιτεύγματα, τον πολιτισμό και το έργο του, αναδεικνύοντας την εθνική και παγκόσμια διάσταση και σημασία του.

Το σύστημα θα αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες πολυδιάστατης βιωματικής προβολής και αξιοποίησης του ιστορικού πλούτου, συνδυάζοντας την εικονική πραγματικότητα και τα παίγνια με ευφυή πρότυπα διαχείρισης και αυτοσυσχέτισης του επιστημονικά πολυμεσικού και πολυγλωσσικού περιεχομένου (εικόνα, βίντεο, animation, τρισδιάστατα εκθέματα, μοντέλα και αναπαραστάσεις).

Ο προϋπολογισμός είναι 1.600.000 + 304.00 ΦΠΑ = 1.904.000 και χρηματοδοτείται 100% από το Ε.Π. "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ".

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

Χθες το απόγευμα στο κέντρο της πόλης μας Πορεία διαμαρτυρίας για τα διόδια


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 (ΠΗΓΗ ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ)

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Κ.Κ.Ε.

Πορεία διαμαρτυρίας, για τα νέα διόδια που κατασκευάζονται στη Λεπτοκαρυά και στο Αιγίνιο οργάνωσε χθες το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κ.Κ.Ε. Πιερίας από την πλατεία Συντριβανίου μέχρι την πλατεία Ελευθερίας.

Κατά τη διάρκεια της πορείας ακουστήκαν τα συνθήματα "Όλοι οι δρόμοι ανήκουν σε όλο το λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό", "Ούτε φθηνά ούτε ακριβά, όχι σε όλα τα διόδια", "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλι".

Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας όπου από μέλος του ΚΚΕ έγινε αναφορά για τα νέα διόδια που πρόκειται να γίνουν στο Νομό μας.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

Κατσαντώνης.. ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Ο Κατσαντώνης σύμφωνα με μερικούς συγγραφείς γεννήθηκε στο Μύρεση (Μάραθος ) των Αγράφων. Το πότε ακριβώς γεννήθηκε δεν είναι γνωστό. Ο Ε. Φραγκίστας γράφει ότι ο Κατσαντώνης έγινε κλέφτης το 1802 σε ηλικία εικοσιπέντε ετών επομένως θα πρέπει να γεννήθηκε την άνοιξη του 1777.
Κατάγεται από Σαρακατσαναίηκη οικογένεια των Αγράφων , ο πατέρας του ήταν ο τσέλιγκας Γιάννης Μακρυγιάννης η μητέρα του ονομάζονταν Αρετή είχε αλλά τρία αδέρφια (τον Γιώργο Χασιώτη, τον , Κώστα Λεπενιώτη και τον Μήτρο η Κούτσικο και μία αδερφή την Κατερίνα) η οικογένεια του ξεκαλοκαίριαζε στ'; Άγραφα και στα Τζουμέρκα και τον χειμώνα διαχείμαζε στη Λεπενού . Συγγενείς του επίσης ήταν ο Γιώργος Τσόγκας ,ο Δημοτσέλιος ο Καραϊσκάκης και πολλοί άλλοι καπεταναίοι.


Αχ εχετε γεια, μωρέ γεια ψηλά βουνά,
κι εσείς κοντές ραχούλες ραχούλες
,γειά σου Κατσαντώνη μου
,κι εσείς κοντες ραχούλες ραχούλες,
γειά σου καπετάνιε μου.
Αχ Σούλι, Τζουμέ-μωρέ Τζουμέρκα κι Άγραφα,παλικαριών λημέρια αχ λημέρια,
γειά σου Κατσαντώνη μου,
παλικαριών λημέρια αχ λημέρια,
γειά σου καπετάνιε μου.
Αχ τον Κατσαντώνη πιάσανε,
στα Γιάννενα τον πάνε αχ τον πάνε,
γειά σου Κατσαντώνη μου,
στα Γιάννενα τον πάνε αχ τον πάνε,

Τον Μάιο του 1805 ο Βεληγκέκας ξεκίνησε για τα Άγραφα με 800 άντρες .Δεν ήταν εύκολο να βρει τον Κατσαντώνη .Κάποια στιγμή ο Βελιγκέκας κατασκήνωσε σε ενός παπά το σπίτι .Την ώρα που έτρωγε πήρε γράμμα από τον Κατσαντώνη που έγραφε:< Βελη-Γκέκα ,λένε πώς με γυρεύεις και παραπονιέσαι πως δεν μπορείς να με βρεις .Αν στ'; αλήθεια έχεις όρεξη , έλα στην Κρύα Βρύση .Θα είμαι εκεί και θα σε περιμένω . Ο Κατσαντώνης και ο Βεληγκέκας συναντήθηκαν στην Φιδόσκαλα του Προσηλιάκου, ανάμεσα στα χωριά Μύρεσι και τα Άγραφα .Στην μάχη που ακολούθησε ο Βεληγκέκας έπεσε από το χέρι του ίδιου του Κατσαντώνη. Για την νικηφόρα μάχη του Κατσαντώνη και τον θάνατο του Βεληγκέκα μας λέει το παρακάτω τραγούδι.


Βγήκαν Αντώνης στ'; Άγραφα με τον Καραγιαννάκη
Πήγαινε δίπλα στα βουνά δίπλα στα βιλαέρτια.
Γράφουν και στέλνουν μια γραφή σ'; αυτόν τον Βεληγκέκα.
Σε σε Βελή ντερβέναγα , ρεντζάλι του Βεζίρη,
έλα να πολεμήσουμε ψηλά στο Προσηλιάκο.
Να ιδής κλέφτικα σπαθιά , τα κλέφτικα ντουφέκια.
Κι ο Βεληγκέκας τα'; κουσε , βαρύ του κακοφάνει ,
και το ασκέρι έμασε και πάνω του πηγαίνει.

Τι ειν'; το κακό που γίνεται φέτος το καλοκαίρι ,
που βγήκε ο Αντώνης στ'; Άγραφα με τον Καραϊσκάκη.
Πιάνουν γράφουν γράμματα σ'; αυτόν τον Βεληγκέκα.
Και ο Βελής σαν τ'; άκουσε πολύ του κακοφάνει.
Γραμματικέ μου φώναξε , μάσε τα παλικάρια,
ο Κατσαντώνης καρτερεί μεσ'; του πουλιού την βρύση.



Τετάρτη 25 Μαρ 2009
H φοβερή επιστολή στον Αλή Πασά (ΑΠΟ ΤΑΧΑΛΙΑ)

Σούλι τέσσαρες του Μαγιού, χίλια οκτακόσια ένα.
Αλη Πασά. Το μήνυμα πούστειλες ψες σε μένα,
τόλαβα και το διάβασα κι αμέσως απαντώ.
Που με κτιμάς Αλη Πασά, πολύ σ΄ ευχαριστώ.
Μα τα λεφτά σου κράτα τα, φύλαχτα στα πουγκιά σου,
για σένα και την φάρα σου την άπιστη γενιά σου.
Να τα μετρήσω δεν μπορώ. Μ΄ ακόμα κι αν μπορούσα
λιθάρι της πατρίδας μου, γι΄ αυτά δεν θα πουλούσα.
Όχι που γράφεις ν΄ αρνηθώ άρματα και πατρίδα.
Γελάστηκες Αλη Πασά για μένα όπως είδα.
Για μένα δόξα και τιμή και πλούτη τ΄ άρματα μου.
Μ΄ αυτά έχω Σούλι λεύτερο κι άσφαχτα τα παιδιά μου.
Μ΄ αυτά ανασαίνω τ΄ όμορφο της λευτεριάς τ΄ αγέρι.
Μ΄ αυτά φυλάω τις εκκλησιές απ΄ το δικό σου χέρι.
Τούτα σου γράφω Αλη Πασά και μην ξεχάσεις ότι
Τα ΄γραψε χέρι ΕΛΛΗΝΙΚΟ, του ΖΕΡΒΑ, του ΣΟΥΛΙΩΤΗ.
+++++++++++++++++++++++++++++++
Το έστειλε ο οπλαρχηγός Τζήμα Ζέρβας στον Αλη Πασά όταν εκείνος επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να παραδώσει του Σούλι, στις 1 Μαίου, 1801.

ΚΡΑΧΤΗΣ
kraxtis-gr.blogspot.com

Ήρωες της Επανάστασης του 1821

Τετάρτη, 25 Μάρτιος 2009

Ήρωες της Επανάστασης του 1821


Θεόδωρος Κολοκοτρών
ης


Απόσπασμα από την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.

Ιωάννης Μακρυγιάννης
Απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Ιωάννη Μακρυγιάννη:
«Εκεί οπούφκιαχνα τις θέσες εις τους Μύλους (Κοντά στο Ναύπλιο) ήρθε ο Ντερνυς (Γάλλος Στρατιωτικός) να με ιδή. Μου λέγει. 'Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύνατες. Τι πόλεμον θα κάνετε με τον Μπραϊμη αυτού;'
- Του λέγω, είναι αδύνατες οι θέσεις κι' εμείς, όμως είναι δυνατός ο θεός όπου μας προστατεύει. Και θα δείξωμεν την τύχη μας σ' αυτές τις θέσεις τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραϊμη, παρηγοριόμαστε μ' ένα τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Κι όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν»
Στρατηγός Μακρυγιάννης
kraxtis-gr.blogspot.com

Τιμή στους ήρωες του ‘21!!!


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα, όλη η Ελλάδα τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ελληνικές σημαίες στις αυλές των σπιτιών να ανεμίζουν προς τιμή των ηρώων που πλήρωσαν με τη ζωή τους την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.
Πριν από 188 χρόνια, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα σημαίνοντας και τυπικά την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης που μέσα από αγώνες και θυσίες οδήγησε στην αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830 με την συνθήκη του Λονδίνου.
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός. (Πηγή: Zougla.gr)

ΚΡΑΧΤΗΣ

kraxtis-gr.blogspot.com

Δικαιώθηκε ο λόγος της επανάστασης του 1821?

Τετάρτη, 25 Μάρτιος 2009

Δικαιώθηκε ο λόγος της επανάστασης του 1821?

Τέτοιες μέρες ακούμε μεγάλα λόγια για τον αγώνα των προγόνων μας να εξασφαλίσουν για εμάς τους νεότερους μία ελεύθερη πατρίδα, στηριγμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας...

Πράγματι, τα κίνητρα και οι μάχες που έδωσαν οι αγωνιστές του '21 ήταν, τις περισσότερες φορές, αγνά. Διαβάστε στο ΔΙΚΤΥΟ (εδώ) το λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ριγήστε από συναισθήματα. Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις...

Ομως, καμμιά φορά, όταν βλέπω το χάλι της Ελλαδας, που οι κάποιοι "κουρασμένοι" την ξανάκαναν ... Ψωροκώσταινα, αναλογίζομαι:

Αξιζε τελικά εκείνος ο αγώνας?
Δικαιώθηκαν οι στόχοι και τα οράματα?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που, τόσα χρόνια μετά, συνεχίζει να μη σέβεται τους πολίτες του όταν περιμένουν με τις ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθούν?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που δε φροντίζει για την περίθαλψη και στήριξη των ηλικιωμένων, των αρρώστων, των εχόντων ανάγκη?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που ξοδεύει χρήματα για φιέστες και δεν επενδύει στην Παιδεία?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που από τη μία αφήνει τους πολίτες του έρμαιο στα κακοποιά στοιχεία και από την άλλη στοχοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες ως υπαίτιους της εγκληματικότητας?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που είναι ο παρίας της διεθνούς σκηνής?
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Διαμαρτυρία για απόλυση εργαζόμενης στη Θεσσαλονίκη


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - zougla.gr

Η απόφαση επιχείρησης να απολύσει μια εργαζόμενη και μητέρα ενός μωρού 13 μηνών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα δεκάδες μέλη του να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από μεγάλο κατάστημα.

Σύμφωνα με την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων, η εργαζόμενη στο κατάστημα απολύθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος, ενώ αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής την πρόεδρο της Ένωσης και βουλευτή του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, συναντήθηκε με τη διεύθυνση.

Μετά την άρνηση της επιχείρησης να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων θα προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση, το Σάββατο, 11 πμ με 2μμ, έξω από το κατάστημα.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis=-gr.blogspot.com

Ο Α. Μιαούλης, η Παναγία, ο Νέλσων και η καταστροφή του στόλου

greekshippingnews.gr

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ -

Ο ναύαρχος Μιαούλης ήταν θαλασσοδαρμένος και ατρόμητος ναυτικός. Κάποτε έπεσε σε μεγάλη φουρτούνα. Ατάραχος επέβλεπε τον πλου του καραβιού. Όμως το πλήρωμα είχε τρομοκρατηθεί. Οι ναύτες πήραν μια εικόνα της Θεομήτορος και τη βύθιζαν στα θαλασσινά νερά, που είχαν κατακλύσει το σκάφος. Με δάκρυα στα μάτια επικαλούνταν τη θεία αντίληψη. Οταν τους είδε ο Μιαούλης, έφριξε. Είπε: «Αν ήμουν εγώ Παναγία θα τους καταπόντιζα όλους αυτούς τους άθλιους. Έχουν όλα τα μέσα για να σωθούν, άρμενα και πηδάλιο. Αλλά δεν κάνουν τίποτα, μόνο ασεβούν και ατιμάζουν την εικόνα της Θεοτόκου και επικαλούνται επί ματαίω το όνομα του Θεού». Είπε στον υποπλοίαρχο να διατάξει στους ναύτες να βάλουν την εικόνα στη θέση της και να ακούσουν τα προστάγματά του, γιατί αυτός είναι που φροντίζει για τη σωτηρία τους.
Γεννήθηκε στην Ύδρα στις 20 Μαϊου 1769. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος, γιος του Δημητρίου Βώκου. Ο πατέρας του ήταν εμποροπλοίαρχος και καταγόταν από τα Φύλλα και εγκαταστάθηκε τελικά στην Ύδρα.
Ένας από τους προγόνους του καπετάν Δημήτρη Βώκου έφτασε στα μαχαίρια με τους Τούρκους. Αναγκάστηκε έτσι η γενιά των Βωκαίων, από τον παππού - ίσως και πιο πέρα - του καπετάν Δημήτρη, το 1668, να φύγει και να κρυφτεί, πρώτα στο ερημονήσι Δοκό και ύστερα να περάσει στην Ύδρα.
Ο Ανδρέας Μιαούλης από μικρός ασχολήθηκε με το ναυτικό επάγγελμα και σε ηλικία μόλις 16 ετών έγινε κυβερνήτης του οικογενειακού εμπορικού πλοίου.
Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διέσπασε αρκετές φορές τον αγγλικό αποκλεισμό, κέρδισε πολλά χρήματα από το εμπόριο, ναυπήγησε δικά του πλοία και αντιμετώπισε πειρατές.

Στη συνέχεια, και αφού η περιουσία του συνεχώς αυξανόταν, ανέθεσε στον Υδραίο ναυπηγό Μαστρογεώργη την κατασκευή ενός νέου μεγάλου εμπορικού πλοίου. Η χωρητικότητα του νέου αυτού πλοίου ήταν 498 τόνοι, ήταν εφοδιασμένο με 22 κανόνια ενώ το πλήρωμα υπερέβαινε τα 100 άτομα. Με το ξέσπασμα του Αγγλογαλλικού πολέμου ο Ανδρέας Μιαούλης απέκτησε τεράστια περιουσία διασπώντας τους αγγλικούς αποκλεισμούς. Σε ένα ταξίδι όμως, περίπου το 1802, κοντά στο Κάδιξ συνελήφθη το πλοίο του από περιπολικό και ρυμουλκήθηκε στην ναυαρχίδα του Άγγλου ναύαρχου Νέλσωνα. Ο Ναύαρχος, ύστερα απο την ειλικρινή ομολογία του και θαυμάζοντας τη τόλμη του τον άφησε ελεύθερο.[iii] Μάλιστα έχει διασωθεί κατά την ναυτική παράδοση η ακόλουθη στιχομυθία μεταξύ ναυάρχου Νέλσωνα και Μιαούλη που πιθανώς έγινε στην ισπανική γλώσσα, την οποία μίλαγε ο Μιαούλης:[2]
-Είσαι Έλληνας;
-Μάλιστα Ναύαρχε!
-Το ξέρεις πως σ' αυτά τα μέρη εφαρμόζω αποκλεισμό;
-Το γνωρίζω πολύ καλά κύριε ναύαρχε!
-Και τότε γιατί τον παραβιάζεις;
-Για το συμφέρον μου ναύαρχε!
-Αν ήμουν εγώ στη θέση σου και εσύ στη δική μου τι θάκανες;
-Θα σε κρεμούσα απ' το λαιμό, στο πινό της μαΐστρας, Ναύαρχέ μου! (=σημείο ανακρέμασης άγκυρας)
Είχε όμως την ατυχία λίγους μήνες αργότερα το πλοίο του να χτυπήσει σε ύφαλο κοντά στο Γιβραλτάρ και να βουλιάξει. Ύστερα απο αυτό αναγκάστηκε να καταφύγει στην Γένοβα και να ναυπηγήσει νέο πλοίο, χωρητικότητας 400 τόνων και αξίας 160.000 πιάστρων, ποσό που του στέρησε την πρωτιά μεταξύ των Υδραίων πλοιοκτητών. Ο ιστορικός Yemeniz αναφέρει ότι σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια είχε συλληφθεί από Μαλτέζους πειρατές, οι οποίοι αρχικά είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν, στη συνέχεια όμως τους έπεισε να τον πάνε στην Πελοπόννησο για να τους δώσει ένα χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Τελικά το πειρατικό, αφού αποβίβασε τον Μιαούλη και έξι πειρατές σε κάποιο χωριό αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αφήνοντάς τον ελεύθερο, λόγω της εμφάνισης ελληνικού πλοίου που το καταδίωκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιαούλης λόγω της γενναιότητας του αλλά και της ισχυρογνωμοσύνης του είχε εμπλακεί σε πολλές διαμάχες. Η πιο διάσημη ήταν αυτή με ένα γαλλικό πλοίο λίγο έξω από τις ακτές της Ιταλίας. Η ναυμαχία διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες και τελικά είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση του γαλλικού πλοίου.[3]
Το 1807 αναγκάστηκε να διαμείνει στην Αθήνα για θεραπεία λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και του υπερβολικού καπνίσματος. Από τότε σταμάτησε να πίνει και να καπνίζει. Το ίδιο έτος πρωταγωνίστησε στην εμφύλια διαμάχη που παραλίγο να ξεσπάσει στην Ύδρα. Αιτία ήταν η πρόσκληση των Ρώσων στους Υδραίους να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων, κάτι που μεγάλη μερίδα των κοτζαμπάσηδων και των πλοιοκτητών αποστρεφόταν. Ο Γεώργιος Βούλγαρης, διοικητής του νησιού, κατέφυγε στην Αθήνα και έδωσε εντολή στον Μιαούλη να συγκροτήσει στρατιωτικό σώμα και να ανακαταλάβει την εξουσία. Ο Μιαούλης, όντας άνθρωπος με επιρροή, κατάφερε μυστικά να συγκεντρώσει Υδραίους στρατιώτες και να παραδώσει πάλι την εξουσία στον Βούλγαρη.[4]
Μετά την πτώση του Ναπολέοντα ο Μιαούλης από το 1816 έπαψε να ταξιδεύει και αποσύρθηκε στην Ύδρα όπου και ασχολήθηκε με το εμπόριο παραδίδοντας ουσιαστικά την ναυτιλιακή επιχείρηση στον γιό του, Δημήτριο. Παράλληλα τα πλοία του ταξίδευαν στις Ευρωπαϊκές ακτές.[5]

Στην Επανάσταση του 1821 ορίστηκε συναρχηγός της υδραίικης ναυτικής μοίρας μαζί με τον Ιάκωβο Τομπάζη και τον επόμενο χρόνο τον διαδέχτηκε στην αρχηγία του στόλου.
Το πρώτο του ανδραγάθημα πραγματοποιήθηκε στη ναυμαχία της Πάτρας στις 20 Φεβρουαρίου 1822.
Αλυσίδα ολόκληρη από ναυμαχίες, μικρές και μεγάλες ναυτικές επιχειρήσεις συνθέτουν τον πίνακα της δράσης του. Στη Χίο στις 19 Μαϊου 1822, έξω από τις Σπέτσες, στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, στη Μυτιλήνη και σε άλλα σημεία του Βορ. Αιγαίου το 1823, στα Ψαρά, στις 3 Ιουλίου 1824, στο Γέροντα, στις 29 Αυγούστου 1824, έξω από τη Σάμο, στις 6 Σεπτεμβρίου 1824, μέσα στο λιμάνι της Μεθώνης, στις 30 Απριλίου 1825, στη Σούδα κι έξω από το Μεσολόγγι, ιδιαίτερα όταν άρχισε η μεγάλη έλλειψη τροφών στη φρουρά. Πάσχισε με κάθε μέσο να βοηθήσει την πολιορκημένη πόλη. Πέτυχε να περάσει ποσότητα τροφίμων στις 20 Νοεμβρίου 1825, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στις 1 Απριλίου 1826 και το Μεσολόγγι έπεσε ύστερα από 10 μέρες.

Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν αντίθετος με την εθνική εξέγερση γιατί πίστευε ότι οι Έλληνες δεν ήταν ακόμα επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό. Ήταν απολύτως λογικό να φοβάται λοιπόν μια επικείμενη επανάσταση αφού μια ενδεχόμενη αποτυχία θα έπληττε τα συμφέροντα της Ύδρας, η οποία ήταν ημιαυτόνομη, πλην όμως είδε με ευχαρίστηση την εκλογή του γιου του στη θέση του μοίραρχου - αρχηγού των υδραίικων πλοίων.
Σημασία έχει ότι στις 27 Μαρτίου του 1821 ο Αντώνιος Οικονόμου ξεσήκωσε τους Υδραίους, κήρυξε την επανάσταση στο νησί και ουσιαστικά ανάγκασε κάτω από την πίεση του λαού τους κοτζαμπάσηδες, μεταξύ αυτών και τον Μιαούλη, να συμμετάσχουν στον απελευθερωτικό αγώνα. Την επόμενη μέρα ο Μιαούλης προσέφερε υπέρ της ανεξαρτησίας 3.625 σπανικά τάλιρα ενώ στις 31 Μαρτίου υπέγραψε ως Αντώνη Βοκού την εκλογή του Οικονόμου ως διοικητή του νησιού. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη αποσύρθηκε στην οικία του και απλά παρακολουθούσε τα γεγονότα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς δεν φαίνεται να ενεπλάκη καθόλου στην δολοφονία του Οικονόμου ενώ τον πρώτο χρόνο δεν πήρε μέρος σε καμία ναυμαχία σε αντίθεση με τον γιο του, Δημήτριο Μιαούλη (1782-1829), ο οποίος ήταν πλοίαρχος και συμμετείχε σε πολλές ναυμαχίες στον Κορινθιακό κόλπο, στις Σπέτσες κ.λπ.[6]
Στις 20 Ιουλίου του 1821 ο Μιαούλης μαζί με τους Φραγκίσκο Βούλγαρη, Μανώλη Τομπάζη και Γεώργιο Κιβώτο έθεσαν με έγγραφο τους τα πλοία τους και τους εαυτούς τους στην διάθεση της πατρίδας.[7] Μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο Μιαούλης απλώς προστάτευε τα ευρωπαϊκά πλοία και παρατηρούσε τις κινήσεις των τουρκικών. Στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε επικεφαλής 21 Υδραϊκών πλοίων να συναντηθεί με 9 Σπετσιώτικα για να κατευθυνθούν όλα μαζί στο Νιόκαστρο. Πράγματι στις 28 Σεπτεμβρίου έφτασαν και δύο μέρες αργότερα συγκρούστηκαν με τον τουρκικό στόλο. Όμως ο ελληνικός στόλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού τα τουρκικά πλοία ήταν καλύτερα ενώ παράλληλα είχαν την υποστήριξη της Αγγλίας, η οποία τα τροφοδοτούσε από τα Ιόνια νησιά. Μετά από αυτή τη ναυμαχία επέστρεψε στις 10 Οκτωβρίου στην Ύδρα.
Τον Ιανουάριο του 1822 εκλέχθηκε, μετά την παραίτηση του Ιάκωβου Τομπάζη, ναύαρχος του στόλου της Ύδρας. Στις 8 Φεβρουαρίου, ως ναύαρχος πια, ξεκίνησε για την Ζάκυνθο. Εκεί συναντήθηκε με τα Ψαριανά και τα Σπετσιώτικα και στις 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία των Πατρών, όπου ο τουρκικός στόλος ηττήθηκε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Η ιδέα της ναυμαχίας ανήκε στον Μιαούλη και σύμφωνα με τον ιστορικό Διονύσιο Κόκκινο η νίκη ήταν δικό του επίτευγμα. Σημειώνει επίσης ότι από τότε αναγνωρίστηκε από όλους ως αρχηγός του ελληνικού στόλου.[8]
Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, και αφού είχε λάβει μέρος σε μερικές αψιμαχίες στην Χίο, βρέθηκε στο Ναύπλιο. Εκεί αντιμετώπισε με επιτυχία το στόλο του Καπιτάν πασά που αριθμούσε πάνω από 80 πλοία, σε αντίθεση με τον ελληνικό που είχε μόλις 60. Ο Μιαούλης σε συνεργασία και με τους άλλους πλοιάρχους, και κυρίως με τον Υδραίο Αντώνη Κριεζή, κατάφερε να τρέψει σε φυγή τον τουρκικό στόλο και να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό του τουρκικού φρουρίου του Ναυπλίου, το οποίο πολιορκούνταν από τους Έλληνες. Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Στάικος Σταϊκόπουλος κατέλαβε το κάστρο του Ναυπλίου και ο Μιαούλης παρέλαβε τον τουρκικό πληθυσμό για να τον μεταφέρει στην Μικρά Ασία, απ' όπου επέστρεψε τον Ιανουάριο του 1823.

Το ακρόπρωρο του πλοίου Άρης του Μιαούλη. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
Στις 11 Ιανουαρίου ανακηρύχτηκε αρχηγός των Υδραίων με τη σύμφωνη γνώμη προκρίτων και λαού. Στη συνέχεια απέπλευσε για την Σαμοθράκη, όπου απλώς παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Επιστρέφοντας, τα πλοία του δέχθηκαν επίθεση στο Άγιο Όρος ενώ στις 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ναυμαχία στην Σκιάθο. Εκεί ο ελληνικός στόλος αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή προκαλώντας όμως στον εχθρικό στόλο μεγάλες ζημιές. Στις 4 Ιουλίου του 1824 ο Μιαούλης έσπευσε καθυστερημένα στα Ψαρά, όπου βρήκε μια μικρή μοίρα του τούρκικου στόλου, την οποία και κατέστρεψε. Στις 24 Αυγούστου του 1824 ενεπλάκη με τον ενωμένο Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, τον οποίο παρέσυρε στον κόλπο του Γέροντα. Στις 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η Ναυμαχία του Γέροντα, στην οποία ο εχθρικός στόλος έχασε 27 πολεμικά πλοία. Ο Μιαούλης επιτέθηκε στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, ο οποίος αριθμούσε 101 πλοία και 50.000 ναύτες, και τον ανάγκασε να υποχωρήσει, αποτρέποντας έτσι τους Τούρκους από το να αποβιβαστούν στην Σάμο. Επι 20 ημέρες ο ελληνικός στόλος παρενοχλούσε τον εχθρικό με αποτέλεσμα ο τουρκικός να αποχωρήσει για τον Ελλήσποντο και ο Αιγυπτιακός να καθυστερήσει να αποβιβάσει στρατιωτικά σώματα στην Πελοπόννησο.[9]
Τους επόμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν διάφορες ναυμαχίες ήσσονος σημασίας κοντά στην Χίο, στην Ικαρία κ.α. Την 1η Νοεμβρίου του 1824 ο ελληνικός στόλος επιτέθηκε στον Αιγυπτιακό κοντά στην Κρήτη. Η σφοδρότητα της μάχης ήταν μεγάλη και ο Αιγυπτιακός στόλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει έχοντας τεράστιες απώλειες. Ο Παναγιώτης Ι. Καρατζάς γράφει απο την Πίζα στον Μιαούλη για την επιτυχία του: «Μόνος ο Μιαούλης είναι ο μη θαυμάζων τον Μιαούλην».[10]
Τους πρώτους μήνες του 1825 ο Μιαούλης βρισκόταν μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης ανήμπορος να εμποδίσει την απόβαση στρατιωτικών σωμάτων απο τον Αιγυπτιακό στόλο. Στις 2 Απριλίου βρέθηκε στο Ναυαρίνο ενώ λίγες μέρες αργότερα ο ελληνικός στρατός κατατροπώθηκε στη Σφακτηρία εξαιτίας της αδυναμίας του ελληνικού στόλου να τον ενισχύσει. Τις επόμενες μέρες όμως ο ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη αιφνιδίασε τον Αιγυπτιακό στην Μεθώνη. Οι καταστροφές που προκάλεσε ήταν μεγάλες και καθυστέρησαν αρκετά τον Ιμπραήμ. Η σημασία της νίκης ήταν τεράστια για τους Έλληνες αφού ανυψώθηκε το ηθικό τους και παράλληλα κέρδισαν χρόνο για να αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ.
Στις 31 Μαΐου συγκρούστηκε με τον τουρκικό στόλο στην Σούδα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ύδρα. Στις 14 και 25 Νοεμβρίου συναντήθηκε με τον τουρκικό στόλο στην Γλαρέντζα και στο Μεσολόγγι αντίστοιχα, στον οποίο προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Στην πρώτη σύγκρουση φονεύθηκε και ο καπετάνιος Θεόδωρος Βώκος.
Σημαντική ήταν και η προσφορά του στην ενίσχυση της άμυνας του Μεσολογγίου. Ο Μιαούλης κατα την πρώτη πολιορκία κατάφερνε συνεχώς να διασπά τον ναυτικό αποκλεισμό. Τον Ιανουάριο του 1826 βρέθηκε στην πόλη την οποία και ανεφοδίασε. Η εντύπωση τότε που σχημάτισε ήταν θλιβερή. Σε γράμμα προς την κυβέρνηση ανέφερε ότι το Μεσολόγγι δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ καιρό ακόμα. Λόγω έλλειψης τροφίμων αναγκάστηκε να φύγει αλλά επανήλθε στις 25 Μαρτίου του ίδιου χρόνου. Στις 5 Απριλίου σε γράμμα του προς τους προκρίτους της Ύδρας αναφέρει: «Λογαριάσετε ως χαμένον το Μεσολόγγι». Πράγματι τα λόγια του επαληθεύθηκαν πέντε μέρες αργότερα οπότε και πραγματοποιήθηκε η ηρωική έξοδος. Μετά την καταστροφή του Μεσολογγίου ο Μιαούλης αναχώρησε για το Αιγαίο, όπου στις 28-30 Αυγούστου, κοντά στην Μυτιλήνη συγκρούστηκε με τον τουρκικό στόλο. Στη συγκεκριμένη ναυμαχία και οι δύο πλευρές είχαν μεγάλες απώλειες.
Από πολιτικής πλευράς ο Μιούλης υποστήριζε ανοιχτά από το 1825 την Αγγλία. Μάλιστα ήταν ένας από αυτούς που υπέγραψαν την επιστολή, την οποία είχε συντάξει ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, με την οποία ζητούσε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος την προστασία της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον Γενναίο Κολοκοτρώνη ο Μιαούλης αναφερόταν μέσα στο έγγραφο «ως πρόεδρος της θαλάσσης».[11] Η αγγλική επιρροή, συγκεκριμένα αυτή του Μαυροκορδάτου, θα τον οδηγήσει και στην ανταρσία της Ύδρας. Ενδεικτικό της σχέσης του με το αγγλικό κόμμα είναι ότι την επιστολή της κυβέρνησης προς τον Άγγλο υπουργό εξωτερικών ανέλαβε να την παραδώσει ο Δημήτριος Μιαούλης. Σε τοπικό επίπεδο ο Μιαούλης είχε εναντιωθεί στην οικογένεια Κουντουριώτη. Η κόντρα μεταξύ των δύο οικογενειών ανάγκασε τον πρώτο στις 22 Νοεμβρίου του 1826 να εγκαταλείψει την Ύδρα ενώ παράλληλα το σπίτι του δεχόταν επίθεση από τον λαό, ο οποίος είχε υποκινηθεί από τους Κουντουριώτηδες.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης διαδραματίζονταν σε παρασκηνιακό επίπεδο διπλωματικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας αλλά και εις βάρος διαφόρων αγωνιστών. Ένα από αυτά είχε σχέση και με τον διορισμό του Κόχραν στη θέση του αντιναυάρχου του ελληνικού στόλου. Η Αγγλία εκβιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του δανείου, την ανάγκασε να διορίσει τον Κόχραν αντιναύαρχο του ελληνικού στόλου, διορισμός που επικυρώθηκε στις 16 Μαρτίου του 1827 από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Ο Κόχραν ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχε φθάσει στην Ελλάδα και συμπεριφερόταν σαν αρχηγός του στόλου με αποτέλεσμα ο Μιαούλης, προβλέποντας την απομάκρυνση του, να υποβάλλει την παραίτηση του χωρίς όμως να αφήσει τον παραμικρό υπαινιγμό για την πράξη της κυβέρνησης. Μετά την παραίτηση του περιορίστηκε στην διοίκηση του πολεμικού πλοίου Ελλάς.

Ο Καποδίστριας, που τον εκτιμούσε ιδιαίτερα, του ανέθεσε την αρχηγία του στόλου του Αιγαίου, αλλά στη συνέχεια υπήρξε από τους πρωτεργάτες της αντικαποδιστριακής κίνησης και έφτασε στο σημείο να διατάξει την πυρπόληση των ελληνικών πλοίων στο λιμάνι του Πόρου, ενέργεια που τον στιγμάτισε. Ορίστηκε μέλος της επιτροπής που μετέβη στο Μόναχο για να προσφέρει την αφοσίωση του έθνους στον Oθωνα, από τον οποίο διορίστηκε αρχηγός του Ναυτικού Διευθυντηρίου και γενικός επιθεωρητής του στόλου. Το 1834 έγινε σύμβουλος της επικρατείας.
Με τον ερχομό του Καποδίστρια, ο Μιαούλης αντικατέστησε τον Κόχραν, ο οποίος είχε φύγει κρυφά για το Λονδίνο. Η κύρια αποστολή που του ανατέθηκε ήταν η πάταξη της πειρατείας, η οποία βασάνιζε την ελληνική κυβέρνηση αφού η Ελλάδα γι' αυτό το θέμα γινόταν συχνά στόχος των εφημερίδων στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατάφερε να καταστήσει ασφαλή τα ελληνικά χωρικά ύδατα πατάσσοντας την πειρατεία.
Αρχικά ο Μιαούλης κατάφερε να πείσει τους οπλαρχηγούς του Ολύμπου να σταματήσουν την πειρατεία και να υπακούσουν στην ανώτατη αρχή. Στη συνέχεια αφού συνέλαβε μερικά πειρατικά αναχώρησε για την Χίο με σκοπό να βοηθήσει στην υπεράσπιση της. Τον Ιανουάριο του 1828 φτάνει στη Χίο όπου η κατάσταση είναι τραγική. Οι στρατιώτες λιποτακτούν ενώ ο τουρκικός στρατός ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Λόγω του περιορισμένου αριθμού πολεμικών που είχε υπό τη διοίκηση του δεν είχε την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στόλο. Τελικά στις 5 Μαρτίου ο Φαβιέρος και οι στρατιώτες του επιβιβάστηκαν στο πλοίο του Μιαούλη και μεταφέρθηκαν στα Ψαρά και στη Σύρο.
Στα τέλη Μαΐου ο ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη συγκρούστηκε στη Μυτιλήνη με τον τουρκικό. Ο τουρκικός στόλος νικήθηκε και τράπηκε σε φυγή αφήνοντας αφύλαχτα μερικά τουρκικά εμπορικά πλοία, τα οποία και μεταφέρθηκαν στην Αίγινα. Η νίκη όμως αυτή ήταν σημαντική γιατί έτσι αποτράπηκε η απόβαση 8.000 Τούρκων στρατιωτών στην Σάμο. Ύστερα και από αυτή τη νίκη ο Καποδίστριας για να τον τιμήσει όρισε να του δοθούν 2.000 γρόσια για να καλύψει τις τυχόν ανάγκες του. Τον Ιανουάριο του 1829 συνάντησε τον Γάλλο στρατηγό Μαιζόν για να του επιδώσει ευχαριστήρια επιστολή. Τον Μάρτιο απέπλευσε για τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι αποκλείοντας τα. Μετά από λίγες μέρες και τα δύο φρούρια παραδόθηκαν με συνθήκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιαούλης φρόντισε να τηρηθεί η συνθήκη και όλοι οι Τούρκοι να φτάσουν ασφαλείς στις Τουρκικές ακτές.[12]
Στις 14 Αυγούστου εκλέχθηκε γερουσιαστής πρώτου τμήματος, θέση όμως από την οποία παραιτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Από τότε ουσιαστικά ξεκινάει η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών αφού ο Μιαούλης περνάει στην αντιπολίτευση διαμαρτυρόμενος για την πολιτική του κυβερνήτη απέναντι στους Υδραίους πλοιοκτήτες. Στις 18 Μαρτίου του 1830 παραχωρήθηκε στον Δημήτριο Μιαούλη, ύστερα από απαίτηση του Ανδρέα και παρέμβαση του Καποδίστρια, εθνική γή στην Γλυκεία του Ναυπλίου.[13]
Η προσπάθεια του Καποδίστρια να παραγκωνίσει από τις θέσεις εξουσίας προσωπικότητες της επανάστασης είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία χάσματος μεταξύ των μεγάλων πολιτικών οικογενειών και του Καποδίστρια. Στις μεταρρυθμίσεις και στον τρόπο διακυβέρνησης του κράτους αντιτάχθηκαν κυρίως οι οικογένειες των Μαυρομιχαλέων και των Κουντουριωτέων καθώς και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, αρχηγός της φατρίας των Μαυρομιχαλέων αντιπροσώπευε την γαλλική παράταξη ενώ ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Λάζαρος Κουντουριώτης την αγγλική. Και οι δύο όμως παρατάξεις συνεργάστηκαν προκειμένου να διώξουν τον Ρωσόφιλο, όπως τον χαρακτήριζαν, Ιωάννη Καποδίστρια.[14]
Γρήγορα λοιπόν η Μάνη, προπύργιο της οικογενείας Μαυρομιχάλη, και η Ύδρα, προπύργιο της οικογένειας Κουντουριώτη, εξελίχτηκαν σε αντικαποδιστριακά κέντρα. Στην Ύδρα και στην Μάνη οι πρόκριτοι ξεκίνησαν τις επαφές και με προκρίτους άλλων περιοχών για την προετοιμασία εξέγερσης. Ο Μιαούλης παρόλο που είχε ευεργετηθεί απο τον Καποδίστρια, προσχώρησε στην ομάδα των Υδραίων προκρίτων.
Στα μέσα Ιουλίου του 1831 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης υποκίνησε εξέγερση στη Μάνη αναγκάζοντας τον Καποδίστρια να στείλει στρατιωτικά σώματα για να την καταστείλει. Την 14η Ιουλίου οι Μιαούλης και Κριεζής με 200 Υδραίους στρατιώτες κατέλαβαν τον ναύσταθμο στον Πόρο. Η φρουρά του νησιού στάθηκε ανίκανη να τους αντιμετωπίσει αφού στήριξη από το ναυτικό δεν υπήρξε.
Ο Μιαούλης μαζί με τον Μαυροκορδάτο προσπάθησαν να πείσουν τον Κωνσταντίνο Κανάρη να συνταχθεί μαζί τους χωρίς όμως επιτυχία. Αμέσως έσπευσαν οι αντιπρέσβεις των τριών μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να διαπραγματευθούν. Ο Μιαούλης στις συναντήσεις αυτές, ως διοικητής του ναύσταθμου του Πόρου πια, είχε βαρύνουσα γνώμη. Ήταν όμως χαρακτηριστική η εμπάθεια με την οποία αντιμετώπιζε τον Ρώσο αντιπρόσωπο, εμπάθεια που δεν είχε διαφανεί τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Γάλλο πλοίαρχο Vaillant που βρισκόταν εκείνη την εποχή στον Πόρο, σε κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Μιαούλη ο δεύτερος αποκάλεσε τον Καποδίστρια, Ρώσο και τύραννο.[15]
Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι αιφνιδιάζοντας τους εξεγερμένους τάχθηκαν υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης και απαίτησαν την παράδοση των επαναστατών. Έτσι οι Αγγλικοί, Γαλλικοί και Ρωσικοί στόλοι είχαν αποκλείσει τα λιμάνια του Πόρου και της Ύδρας έτσι ώστε να μην επιτραπεί η ένωση των στόλων των επαναστατών. Ο ελλιμενισμένος εθνικός στόλος στον Πόρο ήταν υπό την αρχηγία του Μιαούλη ενώ μια μικρή μοίρα ήταν υπο την αρχηγία του Κανάρη, που δεν δεχόταν να υπακούσει στους επαναστάτες.

Η πρύμη και η πλώρη της λέμβου της Ελλάς, που χρησιμοποίησε ο Μιαούλης για να διαφύγει μετά την πυρπόληση του στόλου. Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Την 1η Αυγούστου κατέφθασε και ο Ρωσικός στόλος στο λιμάνι του Πόρου, όπου και απαίτησε την άμεση εγκατάλειψη των πλοίων. Το βράδυ της ίδιας μέρας εκρήξεις ακούστηκαν από την πλευρά των επαναστατών ενώ με την ανατολή του ηλίου ανατινάχθηκε το πολεμικό πλοίο «Ελλάς». Στη συνέχεια ανατινάχτηκαν και τα υπόλοιπα πλοία. Υπαίτιος για αυτή την καταστροφή ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης, ο οποίος είχε απειλήσει τις ξένες δυνάμεις να μην επιχειρήσουν έφοδο γιατί θα κατέστρεφε τον ελληνικό στόλο. Τελικά, ύστερα και από πιέσεις του Μαυροκορδάτου και των Υδραίων προκρίτων, έκανε πράξη τις απειλές του. Μετά την καταστροφή και του τελευταίου πλοίου διέφυγε με λέμβο μαζί με τον Μαυροκορδάτο στην Ύδρα.
Με εγκύκλιο του ο Καποδίστριας πληροφορεί τον ελληνικό λαό για τα γεγονότα στον Πόρο ενώ ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανέφερε σε επιστολή του προς τον Καποδίστρια: «Εν Πόρω 1 Αυγούστου 10 1/2 ώρας προς μεσημβρίας. Ο Μιαούλης παρέδωκεν εις τας φλόγας την Ελλάδα και την κορβέτταν η Ύδρα είθε παραδοθή το όνομα του αυτουργού τοιαύτης πράξεως βαρβαροτάτης εις αιώνιον ανάθεμα! Τα στρατεύματα κατέλαβον την πόλιν, το φρούριον και τα διασωθέντα ατμοκίνητα. Ευρέθησαν δε εις τ'ατμοκίνητα αυτά εις τον ναύσταθμον και εις τας αποθήκας φιτύλια εις τα υπονόμους, αι οποία έμελλον να αποκαταστήσουν τον Πόρον σωρόν ερειπίων και φαίνεται οτι ολίγον έλειψεν ώστε να τελειώσουν ο Μιαούλης και οι συναίτιοι του τοιαύτην πράξιν καταστροφής και ερημώσεως».[16]
Η πράξη του Μιαούλη ξεσήκωσε την γενική κατακραυγή όλων των σημαινόντων προσωπικοτήτων, εκτός βέβαια απο αυτών της Μάνης και της Ύδρας. Η αλήθεια είναι ότι ο Μιαούλης άθελα του έγινε όργανο του Μαυροκορδάτου[iv] και των συμφερόντων του, χωρίς όμως αυτό να δικαιολογεί την πράξη της πυρπόλησης του στόλου[vi]. Ο Κωνσταντίνος Κούμας θα σημειώσει: «Αγαθέ ποτέ Μιαούλη κοσμοπεριβόητε δια τας κατά των εχθρών ανδραγαθίας σου πως έστερξας να γείνης όργανον αδικίας ανηκούστου και να περικαλύψης με όνειδος την μέχρι τούδε με κλέος στεφανωμένην κεφαλήν σου;».[17] Σίγουρη είναι πάντως η μεταμέλεια του Μιαούλη αφού σύμφωνα με τον Νικόλαο Δραγούμη, ο Μιαούλης είχε πει στον Σπυρίδωνα Τρικούπη το 1833: «Αν σε είχα σιμά μου εις τον Πόρον να με συμβουλεύσης οταν αποφάσισα να καύσω την φρεγάτα δεν θα την έκαια».[18]
Στις 13 Αυγούστου παραπέμφθηκαν σε δίκη, αν και δεν είχαν συλληφθεί, ενώ στις 14 Αυγούστου ο Καποδίστριας τους διεμήνυσε ότι σε περίπτωση που σταματήσουν τις εχθρικές τους ενέργειες προς την κυβέρνηση, «η κυβέρνησις είναι έτοιμη να λησμονήση τα παρελθόντα προς χάριν αυτών». Τελικά όλα έληξαν με την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.

Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1835 και τάφηκε στον Πειραιά στην Ακτή που ονομάστηκε έκτοτε Ακτή Μιαούλη.
Σημειώσεις
i. ^ Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τον ακριβή τόπο γέννησης του Ανδρέα Μιαούλη. Πολλοί ιστορικοί με βάση τοπικές παραδόσεις υποστηρίζουν οτι γεννήθηκε στα Φύλλα Ευβοίας.[22] Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο αφού οι Βώκοι παρουσιάζονται μόνιμα εγκαταστημένοι στην Ύδρα απο το 1668. Έτσι θεωρείται πιθανότερο, αν όχι σίγουρο, να έχει γεννηθεί στην Ύδρα. Την τελευταία άποψη ενστερνίζονται και οι Γεώργιος Κριεζής, Αντώνιος Σαχίνης, Κωνσταντίνος Ράδος κ.α.[23] Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Ανδρέας Μιαούλης σε επιστολή προς τον Καποδίστρια σχετικά με γράμμα δημογερόντων της Εύβοιας αναφέρει: «Αυτής» εννοώντας την Εύβοια «ως ούσης γής της γεννήσεως των πατέρων μου, λογίζομαι πατριώτης». Αναγνωρίζει λοιπόν την Εύβοια ως τόπο γέννησης των προγόνων του αλλά οχι δικό του.[24]

ii. ^ Το οικογενειακό επώνυμο του Μιαούλη ήταν Βώκος ή Βόκος. Γιατί όμως ο Ανδρέας αποφάσισε να άλλαξει το επώνυμο του δεν είναι γνωστό. Εικάζεται οτι το επώνυμο Μιαούλης το απέκτησε απο το τουρκικό πλοίο «Μιαούλ» που αγόρασε στην Χίο.[25] Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο για προσωνύμιο που του κόλλησαν οι άνδρες του πληρώματός του επειδή συνήθιζε να τους φωνάζει με «μια ούλοι», δηλαδή με «μιας όλοι μαζί».[26] [27]. Αυτό όμως αμφισβητείται από το γεγονός ότι τότε ο Μιαούλης δεν μπορούσε να δώσει τέτοιο παράγγελμα αφού τα πληρώματά του μιλούσαν και καταλάβαιναν μόνο αρβανίτικα.[28]

iii. ^ Αξίζει να αναφερθεί και η άποψη του Κορδάτου, ο οποίος υποστηρίζει οτι ο Μιαούλης ήταν μασόνος με αρκετά μεγάλο βαθμό. Έτσι ο Νέλσων, ο οποίος ήταν διάσημος μασόνος, λόγω της κοινής τους ιδιότητας τον άφησε ελεύθερο σε αντίθεση με τους δύο άλλους Σπετσιώτες που είχε συλλάβει και οι οποίοι δεν είχαν πραγματικά καμία σχέση με τους Γάλλους.[29]

iv. ^ Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος δεν παραδέχθηκε ποτέ την εμπλοκή του στην λήψη της απόφασης του Μιαούλη να πυρπολήσει τον εθνικό στόλο. Χαρακτηριστικά σε ομιλία του στη βουλή αναφέρει: «Σας είπαν, Κύριοι, οτι εγώ εσυμβούλευσα τον εμπρησμόν του εθνικού στόλου· δεν είναι αληθές» [..] «αν τα πλοία δεν εκαίοντο τότε, η Ελλάς ήθελε θρηνεί σήμερον το γενικόν των ελευθεριών της ναυάγιον». [30] Βλέπουμε οτι στο τέλος της ομιλίας του ενώ αρνείται την κατηγορία περι συνενοχής δικαιολογεί ως πολιτικός σύμβουλος του Μιαούλη απολύτως την πράξη του.

v. ^ Η απόφαση της Βαυαρικής αυλής να συμπεριλάβει τον Μιαούλη στην τριμελή επιτροπή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας αγωνιστών της επανάστασης αλλά και στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος απέρριψε την πρόταση να αντικαταστήσει ο γιος του, Ιωάννης Γενναίος Κολοκοτρώνης, τον Νικηταρά στην τριμελή επιτροπή. Ύστερα και απο αυτή την άρνηση την κενή θέση κάλυψε ο Δημήτρης Πλαπούτας.

vi. ^ Βέβαια υπάρχει και η άποψη αρκετών ιστορικών, κυρίως Γερμανών, όπως του Βόλφ Ζαίντλ, του Φρειδερίκου Τίρς, του Karl Mendelsson Bartholdy, του Φίνλευ κ.α. οι οποίοι θεωρούν την πυρπόληση του στόλου πράξη ηρωϊκή και αναγκαία αφού ο Καποδίστριας κυβερνούσε δεσποτικά και απολυταρχικά. Οι απόψεις αυτές κρίνονται υπερβολικές αλλα δικαιολογημένες αφου οι περισσότεροι ξένοι ιστορικοί της εποχής θεωρούσαν τον Καποδίστρια όργανο της Ρωσικής πολιτικής και γι'αυτό είχαν αναπτύξει αντικαποδιστριακά αισθήματα.

''ΚΡΑΧΤΗΣ' - kraxtis-gr.blogspot.com

Εργάτες πήραν όμηρο τον διευθυντή τους στη Γαλλία


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΟΜΑΔΑ TVXS
Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, της τεχνολογικής - φαρμακευτικής εταιρίας "3Μ", που είναι αμερικανικών συμφερόντων και εδρεύει στη Γαλλία, πήραν όμηρο τον διευθυντή τους σε μια ενέργεια διαμαρτυρίας για τις απολύσεις που σχεδιάζει η διοίκησή της εταιρίας. Η διοίκηση της "3M" είχε ανακοινώσει ότι θα απολύσει 110 από τους 235 υπαλλήλους της στο εργοστάσιο στην Πιτιβιέρ.

Παρόμοιο επεισόδιο είχε σημειωθεί σε εργοστάσιο της Sony στη νοτιοδυτική Γαλλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν δεκάδες εργαζόμενοι πήραν ως ομήρους τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον διευθυντή του τμήματος ανθρώπινων πόρων διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις που είχαν εξαγγελθεί σε αυτό.

ΚΡΑΧΤΗΣ kraxtis-gr.blogspot.com

Εμπρησμοί το βράδυ στην Αθήνα

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - madata.gr

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα σε κτίριο στο οποίο στεγάζεται εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Το περιστατικό συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες, στην οδό Έλλης στη Νέα Ιωνία.

Στο κτίριο εκείνη την ώρα βρισκόταν μια γυναίκα, φύλακας ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφάλειας, η οποία παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιστρατεύτηκαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 20 άτομα προσωπικό.

Μισή ώρα αργότερα, πυρκαγιά σημειώθηκε στη Probank στην Ηλιούπολη στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 26. Στο σημείο έφτασαν 3 οχήματα της πυροσβεστικής με 9 άτομα προσωπικό.

Στις 02:30 τα ξημερώματα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο ήταν παρκαρισμένο στη Λεωφόρο Ηρακλείου, στο Ηράκλειο Αττικής.

ΚΡΑΧΤΗΣ

kraxtis-gr.blogapot.com

Αγκυροβολημένο ανοικτά της Σαντορίνης το Αίολος Κεντέρης 2


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - madata.gr

Αγκυροβολημένο στον όρμο Κολούμπο παραμένει το πλοίο «Αίολος Κεντέρης ΙΙ» που προσέκρουσε χθες στις 21:05 το βράδυ στο μόλο του λιμανιού της Θήρας, κατά τη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης.

Επιβάτες και πλήρωμα περιμένουν να κοπάσουν οι άνεμοι, που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 8 μποφόρ, προκειμένου να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι.

Από την πρόσκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά ο υποπλοίαρχος και ένας επιβάτης του πλοίου, ο οποίος μεταφέρθηκε με λάντζα στη Σαντορίνη και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Ο υποπλοίαρχος επειδή τραυματίστηκε στο χέρι δεν κατάφερε να κατέβει την ανεμόσκαλα κι έτσι παραμένει στο πλοίο.

Αγωνία εν πλω

Στο μόλο του λιμανιού της Θήρας προσέκρουσε το πλοίο «Αίολος Κεντέρης ΙΙ», με 20 επιβάτες και 26 άτομα πλήρωμα, κατά τη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης στις 21:05 χθες το βράδυ.

Το πλοίο προσέκρουσε στο μόλο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Από την πρόσκρουση στο πλοίο έχουν δημιουργηθεί μόνο εκδορές κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Το «Αίολος Κεντέρης ΙΙ» εκτελούσε το δρομολόγιο Σύρος, Πάρος, Νάξος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ίος, Θηρασία, Θήρα και Ανάφη.

ΚΡΑΧΤΗΣ

kraxtis-gr.blogapot.com

Μία απειλή σε ένα φέρετρο έξω από την πόρτα του


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 -madata.gr

Ένα καπάκι από φέρετρο, πάνω στο οποίο υπήρχε το σημείωμα... «Θα το πλιρόσις» (έτσι ανορθόγραφα ήταν γραμμένο το σημείωμα) βρήκε στην αυλή του σπιτιού του ένας 50χρονος αγρότης στο Τυμπάκι Ηρακλείου.

Πρόκειται για μακάβριο «αστείο» ή για προειδοποίηση; Ο 50χρονος πάντως, δεν γέλασε ιδιαίτερα με το θέαμα και προσέφυγε στο Αστυνομικό Τμήμα Τυμπακίου, όπου κατήγγειλε το περιστατικό.

Αστυνομικοί πήγαν στον «τόπο του εγκλήματος» -πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων, όπου ο 50χρονος διατηρεί θερμοκήπια και έχει χτίσει ένα μικρό κατάλυμα- είδαν ιδίοις όμμασι το φέρετρο και το… ανορθόγραφο σημείωμα και κατέγραψαν το πρωτοφανές περιστατικό.

Ο αγρότης κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων, στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να υποψιαστεί ποιος πέταξε το φέρετρο στην αυλή του σπιτιού του, γιατί δεν έχει διαφορές με κανέναν…

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

Διαιτητής έδειξε 18... κόκκινες κάρτες!



ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - SPORT 24
Η βία στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο έχει καταντήσει... συνηθισμένο θέαμα, όμως αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση στη "χώρα του τανγκό" ίσως να μην έχει προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά!


Και αυτό γιατί λίγες μόλις ημέρες μετά τα επεισόδια μεταξύ της Γοδόι Κρους και της Σαν Μαρτίν, μία αναμέτρηση για την Primera C ολοκληρώθηκε άδοξα, με τον "άρχοντα της αναμέτρησης" να αναγκάζεται να αποβάλλει όλους τους παίκτες της μίας ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών.
Οι δύο εμπλεκόμενες ομάδες σε αυτό το ιστορικό ματς ήταν η Μπαράκας Μπολίβαρ και η Τζενεράλ Λαμαδρίδ, και όταν το περιστατικό αυτό συνέβη το σκορ ήταν ήδη 3-0 υπέρ των γηπεδούχων.
Συγκεκριμένα, στο 60ο λεπτό, το παιχνίδι διακόπηκε αναγκαστικά όταν τρεις παίκτες και τέσσερα μέλη από το προπονητικό επιτελείο της Λαμαδρίδ πιάστηκαν σε καυγά με οπαδούς της Μπολίβαρ.
Η... σπίθα είχε ήδη εκτοξευτεί και η "φωτιά" δεν άργησε καθόλου να ανάψει: μέσα σε μερικά δευτερόλευτα όλοι οι παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας έτρεξαν προς βοήθεια των συμπαικτών τους και των ανθρώπων του πάγκου, με αποτέλεσμα να ανταλλάξουν άπειρες κλωτσιές και μπουνιές με τους οπαδούς.
Βλέποντας την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, ο διαιτητής αποφάσισε να βγάλει από το τσεπάκι ούτε μία ούτε δύο, αλλά 18 κόκκινες κάρτες στην Λαμαδρίδ, αποβάλλοντας όχι μόνο τους 11 παίκτες που ήταν στο χορτάρι αλλά και τους επτά αναπληρωματικούς.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, το παιχνίδι τελείωσε όπως ήταν φυσικό εις βάρος των φιλοξενουμένων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι στο αμέσως επόμενο ματς να αγωνιστούν με τις ρεζέρβες, καθώς έχουν 18 παίκτες τιμωρημένους.
Να σημειωθεί πως ανάλογο περιστατικό είχε λάβει χώρα το 1990 στην Ουρουγουάη, στο Clásico μεταξύ της Νασιονάλ Μοντεβιδέο και της Πενιαρόλ, με τον διαιτητή να αναγκάζεται τότε να δείξει 22 κόκκινες κάρτες μετά από άγριο ξύλο στο οποίο συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι παίκτες.
ΚΡΑΧΤΗΣ
kraxtis-gr.blogspot.com

Την Κυριακή 29 Μαρτίου Εγκαινιάζονται δύο νέα ιατρεία στην Κονταριώτισσα και το Δίον

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Την εκτέλεση των εργασιών έκανε η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου Κατερίνης

Έχοντας ρυθμιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες είναι όλα έτοιμα προκειμένου την Κυριακή 29 Μαρτίου να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των δύο νέων ιατρείων του Δήμου Δίου λύνοντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων. Τα νέα ιατρεία Κονταριώτισσας και Δίου είναι εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.
Οι υποδομές που δημιουργήθηκαν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα καθώς και η εύκολη προσέγγιση των ιατρείων λόγω της θέσης τους, θα εξυπηρετούν τους κατοίκους και κυρίως τους ηλικιωμένους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.
Τα νέα ιατρεία διαθέτουν εκτός του εξεταστηρίου, αίθουσα αναμονής, αίθουσα βραχείας νοσηλείας, εφημέριο ιατρών με στόχο σύντομα να μετεξελιχθούν σε πολυδύναμα ιατρεία. Την εκτέλεση των εργασιών έκανε η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου Κατερίνης ενώ την εποπτεία είχε ο ίδιος ο Διοικητής, ο κ. Παπαδημόπουλος.
Ο Δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος και το Δημοτικό Συμβούλιο καλούν όλους τους δημότες και τους φίλους του Δήμου Δίου στα εγκαίνια των νέων ιατρείων του Δήμου που θα πραγματοποιηθούν στις 11:30 π.μ. στην Κονταριώτισσα και στις 12:30 μ.μ. στο Δίον.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com