Pages - Menu

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΚΛΕΦΤΟΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ



ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Το κείμενο Εγραψε ο λαογράφος Βασίλης Τζιώλης από τον Πλαταμώνα (13-3-2009 ΠΗΓΗ ΠΙΕΡ.ΑΝΤΙΛ)

Γράφοντας σήμερα αυτά τα λίγα ιστορικά, του Ολύμπου, και της περιοχής του Πλαταμώνα, θυμίζουμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας.
Μεταξύ όλων των λαών της Ελλάδας, είναι και ο λαός του Ολύμπου, και της περιοχής Πλαταμώνα.
Οι κάτοικοι του Ολύμπου από παράδοση ανέβαιναν στα βουνά και μεταβάλλονταν σε κλέφτες και αρματολούς. Πρώτος καπετάνιος από το αρματολίκι του Ολύμπου ήταν ο Καραμιχάλης.
Ο Καραμιχάλης γεννήθηκε στη Σκαμνιά Ολύμπου το 1575 περίπου και το πραγματικό του όνομα ήταν Γερομιχάλης. Σε ηλικία είκοσι ετών (20) διοργάνωσε μια ομάδα από πέντε αρματολούς και πήγαν στα βουνά του Ολύμπου. Μετά λίγον καιρό πήγαν στην Ελασσόνα και πιάσαν δέκα Τούρκους, τους πήραν τα όπλα τους, τα ρούχα τους, και άφησαν ένα χαρτί που έγραφε «θ’ αγωνιστούμε για την πατρίδα και την πίστη της ελευθερίας». Αυτοί ήταν οι πρώτοι αρματολοί και κλέφτες στον Όλυμπο, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα στα τέλη του 15ου αιώνα. Όπως αναφέρουν τα (ιστορικά στοιχεία) ο Όλυμπος είχε τους πρώτους κλέφτες με αρχηγό τον Καραμιχάλη, στα τέλη του 15ου αιώνα. Άλλες πηγές αναφέρουν πως λεγόταν Γερομιχάλης και το ‘Καρά’ το πήρε από τους Τούρκους για τον τρόμο και φόβο που τους έπιανε. Σε κάθε πέρασμα σε κάθε περιοχή θα έπιανε μερικούς Τούρκους και θα ζητούσε να του δώσουν γρόσια ή χρυσό για να τους αφήσει ελεύθερους.
Όμως οι Τούρκοι μη μπορώντας ν’ αντέξουν, κάλεσαν μεγάλες δυνάμεις Τούρκων απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας για να πιάσουν τον Καραμιχάλη.
Σε μια σπηλιά πιο πάνω από τον Σπαρμό Ελασσόνας με προδοσία κύκλωσαν τον Καραμιχάλη, και μετά από σκληρή μάχη σκότωσαν δύο από τους συντρόφους του ενώ αυτόν τον τραυμάτισαν.
Μια μέρα πήγε στον ηγούμενο στο μοναστήρι του Σπαρμού, της Αγίας Τριάδας και το παρακάλεσε να τους φιλοξενήσει μερικές μέρες, τους έβαλε σ’ ένα μπουντρούμι του μοναστηριού που σώζεται μέχρι σήμερα, κι έχει την επιγραφή χαραγμένη σε μια πέτρα. «Κ.Μιχ. 1605» το μοναστήρι κτίστηκε το 1119.
Μετά αποφάσισε με τους τρεις συντρόφους του να ντυθούν μοναχοί και να ακολουθούν όλες τις διαταγές του ηγούμενου. Εκείνη την εποχή ηγούμενος στο μοναστήρι ήταν ο πάτερ Ανδρέας από τα Μετέωρα.
Μετά τρία χρόνια ο Καραμιχάλης κατάφερε να συγκεντρώσει, δώδεκα άνδρες και έκανε το πρώτο χτύπημα στην Ελασσόνα, πιάσαν δέκα Τούρκους, τους σκότωσαν και τους πήραν τα ρούχα και τα όπλα τους.
Δεν πέρασαν πολλές μέρες και η ομάδα του Καραμιχάλη κατέβηκε στον Πλαταμώνα. Κοντά στην αρχιεπισκοπή του Πλαταμώνα ήταν το χωριό Πλαταμώνας.
Ο Πλαταμώνας ήταν περιτοιχισμένος με πέτρινα ντουβάρια ύψους 5 μέτρα περίπου γύρω γύρω.
Έξω από το τοίχος υπήρχε μια βρύση και από εκεί παίρναν οι Τούρκοι και οι σκλάβοι νερό και το πήγαιναν στο Κάστρο. Δεν πέρασε πολύ ώρα και επτά Τούρκοι και δέκα σκλάβοι με τα πήλινα κιούπια στον ώμο κατέβηκαν στη βρύση για να πάρουν νερό. Ο Καραμιχάλης επιτέθηκε στους Τούρκους και τους έπιασε όλους, τους πήραν και τους πήγαν πιο πάνω στο δάσος. Μετά δύο μέρες έστειλαν έναν Τούρκο στο Κάστρο να πει στον φρούραρχο να στείλει τα γρόσια που είχαν ζητήσει για να τους αφήσει ελεύθερους.
Ο Τούρκος επέστρεψε την ίδια μέρα κι έφερε τα γρόσια. Ο Καραμιχάλης φεύγοντας από τον Πλαταμώνα πήγε βόρεια δυτικά του Ολύμπου. Πέρασε από τη μονή του Αγίου Διονυσίου που τότε κτιζόταν, και μετά στην Πέτρα Ολύμπου.
Εκεί διοργάνωσε κι άλλες ομάδες κλεφτών και σιγά σιγά άρχισε να μεγαλώνει η κλεφτουριά στον Όλυμπο και στα Πιέρια.
Ο Όλυμπος ήταν για την Μακεδονία, αλλά και για την Θεσσαλία, ιερό βουνό των κλεφτών. Οι κλέφτες εξακολουθούν να δρουν και να βρίσκουν καταφύγιο στους πολλούς φυσικούς κρυψώνες του Ολύμπου.
Τα πολύχρονα δεινά των Τούρκων ανάγκασαν τους Έλληνες, να ενωθεί η Μακεδονία με την Ελλάδα και να σχηματίσουν την προσωρινή κυβέρνηση.
Εν Λιτόχωρω Ολύμπου 19 Φεβρουαρίου 1878.
Η προσωρινή Κυβέρνησις της Μακεδονίας.
Ευαγ. Κοροβάγκος Πρόεδρος, Αστερ. Αστερίου, Β. Ζαχαριάδης, Νικηφόρος Ιερομόναχος της Μ. Πέτρας, Παππά Αθανάσιος, Ιωάννης Βεργίδης, και Γιάννης Νικολάου.
Στις 2 Μαρτίου, ένα απόσπασμα Ελλήνων κατέλαβε το Κάστρο του Πλαταμώνα.
Οι κάτοικοι του Πλαταμώνα κήρυξαν την επανάσταση. Ως το τέλος Φεβρουαρίου, όλα τα χωριά της Πιερίας είχαν επαναστατήσει.
Το ίδιο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι συγκέντρωσαν στρατιωτικές δυνάμεις από την Πρίστινα, τα Σκόπια, και από τη Θεσσαλία, και από άλλα μέρη και ενισχύθηκε σημαντικά η τουρκική δύναμη, στον Πλαταμώνα, αλλά και στην Πιερία.
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου