Pages - Menu

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Η πολιτική βούληση …επέστρεψε

POLITIKH_BOYLHSH_1


Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποδείχθηκε η σοβαρότερη αιτία για τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού νότιας Πιερίας, καθώς και για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης. Την εγγύηση δανείου προς τη ΔΕΥΑΝΟ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ βουλευτές και νομάρχης, δεσμεύτηκαν για σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα…
Συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα του Σαββάτου το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικού Ολύμπου μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις που σημειώθηκαν όσον αφορά την ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής και τη μη λειτουργία του βιολογικού της νότιας Πιερίας. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, συμμετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, ο Νομάρχης Πιερίας και ο Δήμαρχος Λιτοχώρου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο παρά τις αντεγκλήσεις που σημειώθηκαν μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, αποφάσισε τελικά, αν οι χρηματοδοτήσεις δεν εξασφαλιστούν από εθνικούς πόρους, να εγγυηθεί τη δανειοδότηση της ΔΕΥΑΝΟ, αφού οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές και η χώρα μας κινδυνεύει να κληθεί να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων που δαπανήθηκαν για το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής και το βιολογικό καθαρισμό.
Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη και αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τη διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής.
«Η Διαχειριστικής Αρχή έχει μεγάλα παράπονα» είπε ο ....κ. Αμοιρίδης, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα για το ζήτημα. «Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που της δόθηκαν από πλευράς Δήμου. Εγκεκριμένα χρήματα έχουν χαθεί. Η Διαχειριστική Αρχή είναι τουλάχιστον αγανακτισμένη από την πορεία των έργων» ανέφερε τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό «όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε».
Ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ δήλωσε ότι δεν θέλει να φανταστεί το μέλλον της περιοχής χωρίς τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, αφού η οικονομία και η κοινωνική συνοχή της ευρύτερης περιοχής στηρίζεται στην προστασία του φυσικού της πλούτου.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την κρισιμότητα του ζητήματος, λέγοντας ότι αν δεν λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα έργα (αποχετευτικό και βιολογικός) μέχρι την Άνοιξη του 2010, «όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την υλοποίηση αυτών των έργων, θα πρέπει να επιστραφούν από τη χώρα μας στην Ε.Ε», κάτι που πέρα από το οικονομικό κόστος θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην αξιοπιστία του νομού ως προς τη διεκδίκηση αναγκαίων έργων. «Με τέτοιες πρακτικές χάνουμε την αξιοπιστία μας ως τόπος», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας να εγγυηθεί ο Δήμος για να πάρει δάνειο η ΔΕΥΑΝΟ, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα και μέχρι την Άνοιξη να λειτουργήσουν.
«Είναι ένα έργο για το οποίο ακούσαμε πάρα πολλά για τα προβλήματα του και την πορεία του», ανέφερε η βουλευτής, Μαρία Μίχου, η οποία διευκρίνισε πως δεν είναι η ώρα που θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για παραλείψεις ή κωλύματα. «Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα» είπε υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι στις 31 του μήνα κλείνει  το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. «Αυτό που αντιλαμβανόμαστε  όλοι είναι ότι λείπουν τα χρήματα, φυσικά η πολιτική βούληση καθώς και οι επιλογές που πρέπει να γίνουν για το συγκεκριμένο  έργο», είπε η κ. Μίχου. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της εξέφρασε την άποψη ότι η συνέχεια του έργου πρέπει να ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ, εκφράζοντας την πρόθεση να «πιέσει» την κεντρική διοίκηση να το πράξει και να το προωθήσει στο ΕΣΠΑ.
Την ενόχλησή του, εμμέσως πλην σαφώς, για το χρονικό σημείο που επέλεξε ο Δήμος Αν. Ολύμπου να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου για ένα τόσο σημαντικό και σύνθετο πρόβλημα, εξέφρασε ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου. «Πολλά από αυτά, τα ακούω πρώτη φορά», είπε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη μη έγκαιρη ενημέρωση.

POLITIKH_BOYLHSH_2Τη σύσταση τριμελούς επιτροπής από την ΤΥΔΚ Πιερίας, τον Φορέα Διαχείρισης του Βιολογικού Καθαρισμού και τη Νομαρχία, πρότεινε ο Νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, ώστε μαζί με την τεχνική εταιρία που θα ορίσει ο Δήμος Αν. Ολύμπου να θέσουν σε λειτουργία τον Βιολογικό Καθαρισμό.
Ο κ. Παπαστεργίου, άφησε αιχμές για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΝΟ και του Βιολογικού Καθαρισμού, λέγοντα πως αν υπήρχε πολιτική βούληση ο Βιολογικός Καθαρισμός θα είχε λειτουργήσει, ενώ υποστήριξε ότι μέσα σε δύο μήνες μπορεί να τεθεί σε λειτουργία αρκεί να ανατεθεί σε μηχανικούς «και όχι σε δικηγόρους» να το κάνουν. «Για εμένα ο Βιολογικός Καθαρισμός μπορεί να λειτουργήσει πολύ σύντομα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και τίποτα άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νομάρχης πρότεινε επίσης να αξιοποιηθεί η εμπειρία του κατασκευαστή του έργου «για να βάλει εμπρός τον Βιολογικό Καθαρισμό», ενώ ανέφερε ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει πριν από πολλά χρόνια μόνο με 30 βυτιοφόρα με λύματα την ημέρα κάτι που δεν έγινε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο νομάρχης και στο έργο της αποχέτευσης του Αν. Ολύμπου και στις προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (η οποία έκανε τις μελέτες) για τη χρηματοδότησή του. Για τη συνέχεια των έργων ο κ. Παπαστεργίου, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, προτείνοντας να χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο έργο της αποχέτευσης με χρηματοδότηση από το ΕΠΣΑ, «ως έργο γέφυρα», με μια νέα μελέτη που θα κατατεθεί και η οποία θα περιλαμβάνει το ανεκτέλεστο έως σήμερα έργο αλλά και τα νέα αποχετευτικά δίκτυα του Πλαταμώνα και του υπόλοιπου Σκοτίνα και Λεπτοκαρυάς.
Ο κ. Παπαστεργίου πρότεινε, για τη χρηματοδότηση των συνδέσεων και για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, στους Δημάρχους Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου, να δώσουν από 100.000 ευρώ στον Φορέα Διαχείρισης του Βιολογικού και η Νομαρχία, ως αντάλλαγμα,  να εκτελέσει δύο έργα αντίστοιχου προϋπολογισμού και στους δύο Δήμους.
Στην έντονη εσωτερική διαμάχη, μεταξύ του τέως δημάρχου Αστ. Χονδρόπουλου και του τέως Προέδρου της Επιχείρησης  της ΔΕΥΑΝΟ, η οποία «διέλυσε ουσιαστικά την Επιχείρηση», επέρριψε ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου, Δ. Μυλωνέρος.
Ο κ. Μυλωνέρος έκανε λόγο για «βαρύτατες ευθύνες» της διοίκησης του Δήμου, η οποία φόρτωσε στη ΔΕΥΑΝΟ επιπλέον έξοδα, χωρίς να τις εξασφαλίσει έσοδα, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν μπορεί να εγγυηθεί δάνειο ο Δήμος Αν. Ολύμπου, υποστηρίζοντας πως ήδη ο Δήμος οφείλει κοντά στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τελικώς, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει την ολοκλήρωση των έργων από εθνικούς πόρους, ενώ συμφώνησε και με την προοπτική να διερευνηθούν οι δυνατότητες, ώστε ότι έχει μείνει στη μέση να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε «να λειτουργήσει άμεσα η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού Νότιας Πιερίας και να γίνει η δημοπρασία συνδέσεων από το δήμο Ανατολικού Ολύμπου», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΟ, Στέλιος Γαλάνης.
Επίσης αποφασίστηκε ο Δήμος να εγγυηθεί δανείου στη ΔΕΥΑΝΟ, εφόσον το κρίνει απαραίτητο η Επιχείρηση, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το κομμάτι των έργων που θα έπρεπε να τελειώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 .(Πολιτεια/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου