Pages - Menu

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Μαύρο-κατάμαυρο νερό!

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

MAYRO_NERO_1
…από τα τοξικά στραγγίσματα των σκουπιδιών του ΧΥΤΑ, λένε οι κάτοικοι της περιοχής
Δεν ευθύνεται ο ΧΥΤΑ, απαντά η ΔΕΥΑΚ, που πριν από δέκα μήνες είχε ομολογήσει πως της διέφευγαν ανεπεξέργαστα στραγγίσματα, αλλά το είχε λύσει οριστικά το πρόβλημα
Αναζητείται αρμόδιος να δώσει πειστική απάντηση

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι της Χράνης, που ενοχοποιούν τον ΧΥΤΑ Κατερίνης για την εγκληματική απόρριψη ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων σε ρέματα της περιοχής. «Πήραμε δείγμα νερού από το ρέμα μετά τη συμβολή με το ρέμα Αθάνατο, στη θέση Παναγία (2 χλμ απόσταση από τον ΧΥΤΑ) και το νερό ήταν κατάμαυρο», λένε.
Φαίνεται πως οι «παράπλευρες και μη αντιμετωπίσιμες απώλειες», όπως είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο Φλεβάρη η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ τις διαρροές ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων σκουπιδιών στα παρακείμενα ρέματα και χωράφια, συνεχίζονται και σήμερα.
Η διαρροή των μαύρων, άκρως τοξικών στραγγισμάτων είχε ομολογηθεί πριν από δέκα μήνες από τη ΔΕΥΑΚ, αφού η μονάδα όσμωσης δεν μπορούσε να επεξεργαστεί τον μεγάλο όγκο των στραγγισμάτων του υπερκορεσμένου φατνώματος, ιδίως σε περιόδους βροχοπτώσεων που υπερχείλιζαν και οι δεξαμενές «αναμονής».
Μετά τη δημοσιοποίηση των διαρροών, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ διαβεβαίωνε...... πως είχε λύσει το πρόβλημα με μια «ευρεσιτεχνία»: έστελνε πάλι πίσω στο φάτνωμα τα παραπανίσια στραγγίσματα, έως ότου η μονάδα όσμωσης επεξεργαστεί τα προηγούμενα.
MAYRO_NERO_2Η «ευρεσιτεχνία» μάλλον δεν λειτούργησε ασφαλώς, αφού η διαφυγή ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων συνεχίζεται και σήμερα, ενώ οι κάτοικοι της γύρω περιοχής εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι τραγικά χειρότερη απ’ ό,τι τον περασμένο Φλεβάρη. Όπως λένε, έχουν μαυρίσει τα ρέματα όλης της ευρύτερης περιοχής, έτσι που η απαράδεκτη και εγκληματική αυτή κατάσταση να εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον κα τους κατοίκους εφτά χωριών: της Χράνης, του Κορινού, του Κούκου, της Σεβαστής, του Τριλόφου, της Τραπεζούντας και του Κάτω Αγ. Ιωάννη.
«Τα ζητήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η πιθανότητα μόλυνσης των υπογείων υδάτων και της παραλίας του Κορινού», λέει η Σταματία Μπέση, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Το Αθάνατο της Χράνης, «δεν επιτρέπουν ολιγωρίες. Το λόγο έχουν οι πολίτες και οι δικαστικές αρχές».
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ από την πλευρά της αρνείται σήμερα οποιαδήποτε ενοχή. Στην Επιτροπή κατοίκων της Χράνης που την επισκέφθηκε, υποστήριξε ότι από τις εκθέσεις
αυτοψίας που διενήργησαν ελεγκτικές αρχές δεν προκύπτει ευθύνη του ΧΥΤΑ για τη ρύπανση ρεμάτων.
Η Επιχείρηση στηρίζει την αιτιολογία της σε αναλύσεις επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων στραγγιδίων του ΧΥΤΑ, που έγιναν τον Μάρτη, τον Μάη και τον Ιούνη τρέχοντος έτους.
Η πρώτη ανάλυση, που έκανε η Χημική Υπηρεσία Κατερίνης σε δείγμα που της έστειλε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, έδειχνε ότι στα επεξεργασμένα στραγγίσματα υπήρχαν αυξημένες τιμές ρΗ (10,0) και αμμωνίας ΝΗ/ (65mg/l), καθώς και δυσάρεστη οσμή.
MAYRO_NERO_3Μετά απ’ αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε σε συστάσεις (τον περασμένο Μάρτη) προς τη ΔΕΥΑΚ, διότι, όπως ανέφερε στην έκθεσή της, «τα ευρήματα ήταν σε αντίθεση με τα οριζόμενα στην με αρ. πρωτ. 13485/1-12-08 Απόφαση Ανανέωσης-Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων της ΔΙΠΕΧΩ Κεντρικής Μακεδονίας»,ζητώντας να προβεί άμεσα στη βελτίωση του συστήματος επεξεργασίας στραγγισμάτων, ώστε να πληρούνται τα όρια ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων για διάθεση στον αποδέκτη και να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων, η οποία είχε λήξει.
Οι αρμόδιοι του Τμήματος ανέφεραν ακόμη ότι δεν διαπίστωσαν διαρροή ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων από τη μονάδα επεξεργασίας του ΧΥΤΑ προς παρακείμενα χωράφια, ενώ εντόπισαν εκτεταμένες απορρίψεις σκουπιδιών πάνω από το στεγανοποιημένο χώρο του ΧΥΤΑ και όχι έξω από αυτόν.
Παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τον ΧΥΤΑ Κατερίνης συνεχίζουν να αντικρίζουν μαύρα, κατάμαυρα νερά στα ρέματα και στα χωράφια.
Και περιμένουν μια πειστική απάντηση γι’ αυτό. Αν δεν μπορεί να τη δώσει η ΔΕΥΑΚ, θα πρέπει να τη δώσει το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας. Αν ούτε αυτό μπορεί να δώσει πειστική απάντηση, είναι υποχρεωμένοι να τη δώσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του τόπου.
Γιατί οι «παράπλευρες απώλειες» από τη διαρροή στραγγισμάτων είναι μια μόλυνση μακράς διαρκείας, αφού τα τοξικά συστατικά τους θα παραμείνουν χρόνια μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
Κι αυτό ούτε η λειτουργία του δεύτερου φατνώματος (που κόστισε 3,7 εκατ. ευρώ κι έχει διάρκεια ζωής μόλις 4 χρόνια) μπορεί να το λύσει. Οι ΧΥΤΑ, εκτός από κοστοβόροι, είναι και επικίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

MAYRO_NERO_4
Πολιτεια/Β.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου