Pages - Menu

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Συστράτευση για "δίκαιες ανατροπές" ζήτησε ο πρωθυπουργός

ΤΡΙΤΗ 15-12- 2009


Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για "σημαντικές" και "δίκαιες ανατροπές" στη χώρα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας ενώπιον των κοινωνικών φορέων στο Ζάππειο Μέγαρο και κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.
"Σας κάλεσα για να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί και άμεσα σε μία νέα εθνική κοινωνική συμφωνία. Μία συμφωνία για να σώσουμε τον τόπο μας, αλλά και μαζί να ξεκινήσουμε μία διαρκή σχέση διάλογου και συμμετοχής" δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Σας ζητώ να συστρατευθούμε για να πετύχουμε μεγάλες ανατροπές. Θα πάρουμε αποφάσεις και άμεσα. Θα μπορούσαμε αυτές τις αποφάσεις να τις απλώναμε σε όλη την τετραετία, αλλά δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια" πρόσθεσε. "Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που δεν  πήραμε δεκαετίες ολόκληρες" υπογράμμισε.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαφθορά, χαρακτηρίζοντας "εχθρό" την πελατειακή συγκρότηση του κράτους. Προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι τερματίζονται οι συμβάσεις έργου καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα "Βατοπέδια".
Ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο οποίος θα δώσει τη ....δυνατότητα να περιοριστούν οι εκλογικές δαπάνες και το μαύρο χρήμα. "Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε το ισχύον σύστημα", υπογράμμισε.
Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για κοινωνικά δίκαιες αποφάσεις και αλλαγές που δεν θα θίγουν τους ασθενέστερους και θα προστατεύουν τη μεσαία τάξη. "Δεν θέλω να πάρω ημίμετρα και αποφάσεις που πλήττουν εκείνους που δεν ευθύνονται για την κατάσταση", σημείωσε.
"Ως πρωθυπουργός της χώρας σας ζητώ να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε" απευθύνθηκε στους κοινωνικούς φορείς ο Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε,  θα τα θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου θα αναφερθεί και σε περισσότερες λεπτομέρειες. Τόνισε ωστόσο, ότι είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τις έχει ήδη αναλάβει.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2010 και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 4 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο περιορισμός του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα γίνεται με τη μείωση του ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα.
Όσον  αφορά το δημόσιο χρέος αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο από το 2012 με την παράλληλη επιστροφή των προϋπολογισμών σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα μέτρα τα οποία περιέγραψε ο πρωθυπουργός για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι τα εξής:
Η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας, η πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αυξήσεις στο δημόσιο που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθούς έως τα 2.000 ευρώ. Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί η ωρίμανση.
Μείωση των δαπανών για επιδόματα κατά 10%. Κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, κλείσιμο των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό και ενσωμάτωση στις πρεσβείες, μείωση των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων και επίσης μείωση του αριθμού των μελών στις ΔΕΚΟ.
Επίσης, μείωση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ, πολυετείς προϋπολογισμοί προγραμμάτων από το 2011 και από τον Ιανουάριο τριετείςπροϋπολογισμοί από κάθε υπουργείο και θέσπιση ισολογισμών με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο.
Για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%.
Παράλληλα από το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα καθιερωθεί διπλογραφικό σύστημα καταγραφής των προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία. Θεσπίζεται επίσης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία, επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.
Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα ο πρωθυπουργός είπε ότι αρχίζει διάλογος για μια ριζική ανατροπή προκειμένου να μην ρίχνονται τα βάρη στο μισθωτό, το συνταξιούχο και τον συνεπή επιχειρηματία και να είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή.
Στο πλαίσιο των αλλαγών καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένηφορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
Θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια.
 Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.
Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών. Επίσης, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές.
Εκτός από αυτά, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρξουν μέτρα και για το πόθεν έσχες και την έκπτωση των δαπανών από τους φορολογούμενους με αποδείξεις.
Προανήγγειλε έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα υπάρξει νέος γύρος μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων για εταιρείες του δημοσίου που δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και η τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
"Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι».Η λαϊκή παροιμία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις αποψινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε" ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια στόματος του εκπροσώπου Π. Παναγιωτόπουλου.
"Η εμμονή του κ. Παπανδρέου να επιλέγει την απραξία και την αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση την αοριστία, την ώρα που όλοι του ζητούν να ανακοινώσει ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργεί κλίμα πολιτικής παθογένειας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές" συμπλήρωσε.
"Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις" αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.
"Απ’ ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη «διακαναλική» του κ. Παπανδρέου" ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ.
"Η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της ΟΚΕ, αποτέλεσε μια φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου" αναφέρει ο Συνασπισμός σε σχετική ανακοίνωση.
"Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απ’ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση. (...) Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων" συμπληρώνεται.(ΠΗΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου