ΣΑΒΒΑΤΟ 5-12-2009
"Οποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι" έλεγε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, πρόεδρος της ΝΔ τα δύσκολα χρόνια μετά τη συντριβή του 1981. Τον διέψευσε το πολιτικό του παιδί, ο Αντώνης Σαμαράς, που επέστρεψε αρχηγός στο "μαντρί", έπειτα από μια νέα ακόμη μεγαλύτερη συντριβή της ΝΔ.
Η πολιτική ιστορία του Αντώνη Σαμαρά μοιάζει με παραμύθι.
Tενίστας ή ντράμερ; Tίποτα από τα δύο. Πολιτικός, πρόεδρος της ΝΔ είναι η απάντηση. Σύμφωνα πάντως με συμφοιτητή του στη Βοστώνη εργάστηκε και σε πιτσαρία και μάλιστα "έκανε κόλπα στον αέρα". Το βέβαιο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς ως τενίστας φύλαγε το καλύτερό του σερβίς, αλά Φέντερερ, για το τέλος. Ως ντράμερ «έπαιξε» τη διαδοχή στο.... δικό του ροκ ρυθμό και μάλλον το βράδυ της Κυριακής θα θυμήθηκε τα φοιτητικά του χρόνια, όταν με τον συμφοιτητή και συγκάτοικό του Γιώργο Παπανδρέου στοιχημάτιζε ότι κάποια μέρα θα βρεθούν στα έδρανα της βουλής.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ακριβώς από «πολιτικό τζάκι», όπως Παπανδρέου και Καραμανλης, αλλά είναι γόνος αστικής οικογένειας, δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα. Γεννήθηκε στις 23 Μαίου 1951. Πατέρας του ο κορυφαίος καρδιολόγος και διοικητής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Κωνσταντινος Σαμαράς, μητέρα του η Ελένη Ζάνα. Εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανηψιός του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά.
Παιδί αστικής οικογένειας, το 1969, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Amherst και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard. Η ιστορία λέει ότι ο πατέρας του τον προόριζε για γιατρό, αλλά του χάλασε τα σχέδια μια διάλεξη του νομπελίστα οικονομολόγου Γκαλμπρεϊθ, που κέντρισε το ενδιαφέρον του νεαρου Αντώνη.
Η φιλία με το Γιώργο Παπανδρέου
Με τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και υπήρξαν και δύο μαθητές του Κολεγίου Αθηνών, πρωτογνωρίστηκαν στο Amherst College της Μασαχουσέτης, στη φοιτητική εστία Charles Pratt, όπου συγκατοίκησαν για μία χρονιά. Σε συνέντευξή του στους «Νew York Times», τον Απρίλη του 1985, δηλώνει: «Όταν οι συνάδελφοί μας βουλευτές μας βλέπουν να καθόμαστε και να κρυφογελάμε με τον Γιώργο, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν μιλάμε για πολιτικά, αλλά για τις παλιές φιλενάδες μας από το Holyoke και το Smith».
Διαδηλωτές
Εκτός όμως από τις φιλενάδες, ανέπτυξαν και αγωνιστική δράση. Συμμετείχαν στον αποκλεισμό μιας αεροπορικής βάσης σε μικρή απόσταση από το κολέγιό τους. Είχε προηγηθεί η διάψευση των ισχυρισμών του προέδρου Νίξον ότι δεν γίνονται πια βομβαρδισμοί στο Λάος. Πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στη βάση West Over, στο Νιου Χάμσαϊρ. Οι φοιτητές συνελήφθησαν από τις αρχές, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το μικρό κρατητήριο της πόλης του Αmherst δεν τους χωρούσε.
Η ιστορία αναφέρει ότι ένα βράδυ, έπειτα από μια πορεία κατά των βομβαρδισμών στο Λάος και στην Καμπότζη, οι δυο νεαροί πήγαν να φάνε. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Σαμαράς λέει στον Παπανδρέου: «Πάμε στοίχημα ότι εμείς οι δύο θα βρεθούμε κάποτε μαζί στη Βουλή»; «Το έχεις χάσει από χέρι. Σιγά μην ασχοληθώ εγώ με την πολιτική» ήταν η απάντηση του νυν πρωθυπουργού.
Η πιτσαρια
Όπως εξιστορεί ο Στέφανος Μανουηλίδης, φίλος και συμφοιτητής στο Αμχερστ, ο Αντώνης Σαμαράς εργάστηκε και σε μια πιτσαρία, ονόματι «College Inn». Ιδιοκτήτης ο εκ Ρόδου ομογενής, Κρις Μπελ ο οποίος συστηνόταν και ως συγγενής του Νίκου Μπελογιάννη. Σύμφωνα με τον κ. Μανουηλίδη, ο νεαρός Αντώνης έμαθε γρήγορα όλα τα κολπα της δουλειάς, « να πετάει την πίτσα στον αέρα και να τη στριφογυρίζει σαν ιταλός εξπέρ».
Το βάπτισμα στην πολιτική
Επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1976, αναλαμβάνει υπεύθυνος του Σπουδαστικού Τμήματος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Και το 1977, σε ηλικία 26 ετών, εκλέγεται, διαδεχόμενος το θείο του, βουλευτής Μεσσηνίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Γίνεται ο νεαρότερος βουλευτης στην μέχρι τότε ιστορία του κοινοβουλίου. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα τον ακολουθησει στα έδρανα της βουλής, αλλά ως πολιτικός αντίπαλος, ο μέχρι πριν λίγα χρόνια συμφοιτητής του και συγκάτοικος, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Αντώνης Σαμαράς, θεωρείται πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ, προέδρου της ΝΔ τα δύσκολα χρόνια μετά τη συντριβή του 1981. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην πρόσφατη συγκέντρωση στα Ιωάννινα έκανε ειδική αναφορά στον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον οποίο χαρακτήρισε «δάσκαλό» του. Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του Βήματος Σταύρος Ψυχάρης, ο Αβέρωφ το 1984 προτιμούσε ως διάδοχό του τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν όμως πολύ νέος, μόλις 33 ετών, και για το λόγο αυτό τον έχρισε… «αρχιστράτηγο του Μητσοτάκη», ο οποίος επίσης επένδυσε πολιτικά στο άστρο του Μεσσήνιου πολιτικού.
Τον Ιούλιο του 1989, ο Αντώνης Σαμαράς, στα 38 του χρόνια, αναλαμβανει για για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και στη συνέχεια, στα 39 του, γίνεται ο νεαρότερος υπουργός εξωτερικών, πρώτα στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ακολούθως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένα αξίωμα που θα σημαδέψει την πολιτική του σταδιοδρομία.
O γάμος
Στις 26 Μαΐου 1990, παντρεύεται στην Πύλο τη Γεωργία Κρητικού. Η γνωριμία τους "κινηματογραφική", κυριολεκτικά. Ο Αντωνης Σαμαρας μιλάει σε κομματική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αστέρια» στη λεωφόρο Κηφισίας. Ο επιχειρηματίας Ακης Κρητικός παρακολουθεί την εκδήλωση μαζι με την κόρη του Γεωργία, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο. Η ομιλία τελειώνει και όλοι σπεύδουν να συγχαρουν το νεαρό βουλευτή, ο οποίος «μαγνητίζεται» από τη νεαρή φοιτήτρια. Μόλις τελειώνει τον λόγο του ο νεαρός πολιτικός, σπεύδουν όλοι να τον χαιρετήσουν. Αρκείται σε μια τυπική χειραψία. Την επόμενη μέρα ζητεί από τον φωτογράφο όλες τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει. Εκείνος του πάει τριακόσιες φωτογραφίες! Καταφέρνει όμως να την εντοπίσει. Και στις 20 Μαΐου του 1990, ο Αντώνης και η Γεωργία ενώνονται με τα δεσμά του γάμου στην Πυλο. Οι προσκεκλημένοι περισσότεροι από 10 χιλιάδες, ανάμεσά τους βέβαια και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ηταν χωρις αμφιβολία το κοσμικο γεγονός της χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελεύθερος Τύπος που είχε πλούσιο ρεπορταζ του γάμου πούλησε την επόμενη μέρα 30 χιλιάδες φύλλα παραπάνω!
Το «διαζύγιο» με Μητσοτάκη
Τότε όμως, ανακύπτει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Εξελίσσεται γρήγορα σε μείζον εθνικο ζήτημα που κατεβάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους να διαδηλώνουν «η Μακεδονία είναι Ελληνική». Το σχετικό αυτοκόλλητο είναι στο παρμπρίζ όλων σχεδον των αυτοκινήτων και το ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι ότι " οι Σκοπιανοί θα μας πουν πως τα Γιουγκο (γιουγκοσλάβικα αυτοκίνητα) είναι ο Βουκεφάλας"! Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δακρύζει και ο Αντώνης Σαμαρά, που 25 χρόνια μετά δηλώνει «εγώ τιμώ αυτό το δάκρυ», έρχεται σε κόντρα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη.
Στις 13 Απριλίου 1992 έγινε σύσκεψη των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πολιτικές» λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο ιδιος ο Σαμαρας, καταλογίζει διγλωσσία στον τότε πρωθυπουργό. Αλλοι καταλογίζουν στον Αντώνη Σαμαρά «υπερπατριωτική στάση», άλλοι όμως επισημαίνουν ότι τήρησε συνεπή εθνική στάση.
Η ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης (ΠΟΛΑΝ) με «νονό» τον Οδυσσέα Ελύτη
Επόμενο και μάλλον αναμενόμενο βήμα από τον Αντωνη Σαμαρά ήταν η ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος. Και αυτό έγινε στις 30 Ιουνίου 1993. Το όνομα του νέου φορέα «Πολιτική Ανοιξη», όνομα μάλλον ασυνήθιστο, με εμπνευστή το νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ο οποιος εξέφρασε τη στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά με δημόσια δήλωσή του. Μεταξύ των προσώπων που στήριξαν την προσπάθεια αυτή ο αείμνηστος Ανδρέας Λεντάκης, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Άκης Γεροντόπουλος.
Σύνθημα του νέου κόμματος, η λέξη «υπέρβαση» που ταυτίστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη ο νέος φορέας εξέφραζε την υπέρβαση του διπολισμού στην πολιτική ζωή της χώρας και άνοιγε μια νέα σελίδα στην αξιοποίηση των δυνάμεων του ελληνικού έθνους πέρα από τεχνητά ιδεολογικά σύνορα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη, αλλά διατήρησαν τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι, πρώτα ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία χάνει τη δεδηλωμένη έχοντας μόνο 150 έδρες και πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 10 Οκτβωριου 1993.
Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 10 Οκτωβρίου 1993, η ΠΟΛΑΝ η συγκέντρωσε 4,88%, εξέλεξε 10 βουλευτές και αργότερα στήριξε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας , το 1995. Στις ευρωεκλογές του 1994 η Πολιτική Ανοιξη παίρνει 8,7% και καταλαμβάνει δύο έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτή ήταν όμως και η τελευταία εκλογική της επιτυχία. Σε λίγο θα ξεκινούσε ένας Πολιτικός Χειμώνας.
Τα πέτρινα χρόνια
Στις βουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου 1996, τις οποίες κερδίζει πάλι ο Κώστας Σημιτης, η Πολιτική Ανοιξη μένει εκτός κοινοβουλίου, καθώς για 300 ψήφους δεν πιάνει το όριο του 3% (2,94%). Τριακόσιες ψήφοι που άλλαξαν την ιστορια του Αντώνη Σαμαρά και ενδεχομένως την ιστορία της ΝΔ. Ακολουθεί δεύτερη εκλογική αποτυχία στις ευρωεκλογές του 1999 και όλοι σημειώνουν ότι το τέλος έρχεται για να δικαιωθεί η ρήση του μέντορα του Αντωνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Αβέρωφ ότι «όποιος φύγει από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι» .
Πράγματι λίγους μήνες αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 2000, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει ότι η «Πολιτική Άνοιξη» δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000, αλλά θα συνεχίζει να υπάρχει και να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Να υπάρχει, αλλά για πόσο ακόμα;. Ολο αυτό το διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ. Είναι φανερό ότι «ψήνεται» η επιστροφή στο μαντρί, όταν αρθεί το βέτο της πλευράς Μητσοτάκη, που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί τυχόν επάνοδο του Αντώνη Σαμαρά ως αιτία πολέμου.
Στο διάστημα αυτό οι δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις Σαμαρά είναι ελάχιστες, ως επίδειξη «καλής διαγωγής». Το «διαβατήριο» επιστροφής στα πάτρια εδάφη εκδίδεται το 2004. Λιγο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου ανακοινώνει τη στήριξή του στη ΝΔ, στις 13 Μαίου αναστέλλει τη λειτουργία της Πολιτικής Ανοιξης και ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, εκλέγεται ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Το comeback θα ολοκληρωθεί το 2007. Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου επανεκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας, ακριβώς 30 χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή το 1977 και 11 χρόνια μετά την αποτυχία της Πολιτικής Ανοιξης στις εκλογές του 1996. Εντεκα πέτρινα χρόνια. Η συνέχεια είναι γνωστη. Στις αρχές του 2009, στον ανασχηματισμό του Κώστα Καραμανλή, αναλαμβάνει το υπουργειο Πολιτισμού. Ακουλουθει η συντριβή της ΝΔ, στις εκλογές του Οκτωβρίου, η παραίτηση Καραμανλή και η άνετη επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη, της κόρης του Κων/νου Μητσοτάκη, σε ένα περίεργο παιγνίδι της πολιτικής μοίρας. Για να διαψεύσει πανηγυρικά τη ρήση του πολιτικού του μέντορα ότι «όποιος βγει από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι». Ο ιδιος φέρεται να έχει πει «θα φύγω από το μαντρί μόνο αν δω το λύκο μέσα σε αυτό»! (ΠΗΓΗ)
Η πολιτική ιστορία του Αντώνη Σαμαρά μοιάζει με παραμύθι.
Tενίστας ή ντράμερ; Tίποτα από τα δύο. Πολιτικός, πρόεδρος της ΝΔ είναι η απάντηση. Σύμφωνα πάντως με συμφοιτητή του στη Βοστώνη εργάστηκε και σε πιτσαρία και μάλιστα "έκανε κόλπα στον αέρα". Το βέβαιο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς ως τενίστας φύλαγε το καλύτερό του σερβίς, αλά Φέντερερ, για το τέλος. Ως ντράμερ «έπαιξε» τη διαδοχή στο.... δικό του ροκ ρυθμό και μάλλον το βράδυ της Κυριακής θα θυμήθηκε τα φοιτητικά του χρόνια, όταν με τον συμφοιτητή και συγκάτοικό του Γιώργο Παπανδρέου στοιχημάτιζε ότι κάποια μέρα θα βρεθούν στα έδρανα της βουλής.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ακριβώς από «πολιτικό τζάκι», όπως Παπανδρέου και Καραμανλης, αλλά είναι γόνος αστικής οικογένειας, δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα. Γεννήθηκε στις 23 Μαίου 1951. Πατέρας του ο κορυφαίος καρδιολόγος και διοικητής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Κωνσταντινος Σαμαράς, μητέρα του η Ελένη Ζάνα. Εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανηψιός του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά.
Παιδί αστικής οικογένειας, το 1969, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Amherst και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard. Η ιστορία λέει ότι ο πατέρας του τον προόριζε για γιατρό, αλλά του χάλασε τα σχέδια μια διάλεξη του νομπελίστα οικονομολόγου Γκαλμπρεϊθ, που κέντρισε το ενδιαφέρον του νεαρου Αντώνη.
Η φιλία με το Γιώργο Παπανδρέου
Με τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και υπήρξαν και δύο μαθητές του Κολεγίου Αθηνών, πρωτογνωρίστηκαν στο Amherst College της Μασαχουσέτης, στη φοιτητική εστία Charles Pratt, όπου συγκατοίκησαν για μία χρονιά. Σε συνέντευξή του στους «Νew York Times», τον Απρίλη του 1985, δηλώνει: «Όταν οι συνάδελφοί μας βουλευτές μας βλέπουν να καθόμαστε και να κρυφογελάμε με τον Γιώργο, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν μιλάμε για πολιτικά, αλλά για τις παλιές φιλενάδες μας από το Holyoke και το Smith».
Διαδηλωτές
Εκτός όμως από τις φιλενάδες, ανέπτυξαν και αγωνιστική δράση. Συμμετείχαν στον αποκλεισμό μιας αεροπορικής βάσης σε μικρή απόσταση από το κολέγιό τους. Είχε προηγηθεί η διάψευση των ισχυρισμών του προέδρου Νίξον ότι δεν γίνονται πια βομβαρδισμοί στο Λάος. Πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στη βάση West Over, στο Νιου Χάμσαϊρ. Οι φοιτητές συνελήφθησαν από τις αρχές, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το μικρό κρατητήριο της πόλης του Αmherst δεν τους χωρούσε.
Η ιστορία αναφέρει ότι ένα βράδυ, έπειτα από μια πορεία κατά των βομβαρδισμών στο Λάος και στην Καμπότζη, οι δυο νεαροί πήγαν να φάνε. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Σαμαράς λέει στον Παπανδρέου: «Πάμε στοίχημα ότι εμείς οι δύο θα βρεθούμε κάποτε μαζί στη Βουλή»; «Το έχεις χάσει από χέρι. Σιγά μην ασχοληθώ εγώ με την πολιτική» ήταν η απάντηση του νυν πρωθυπουργού.
Η πιτσαρια
Όπως εξιστορεί ο Στέφανος Μανουηλίδης, φίλος και συμφοιτητής στο Αμχερστ, ο Αντώνης Σαμαράς εργάστηκε και σε μια πιτσαρία, ονόματι «College Inn». Ιδιοκτήτης ο εκ Ρόδου ομογενής, Κρις Μπελ ο οποίος συστηνόταν και ως συγγενής του Νίκου Μπελογιάννη. Σύμφωνα με τον κ. Μανουηλίδη, ο νεαρός Αντώνης έμαθε γρήγορα όλα τα κολπα της δουλειάς, « να πετάει την πίτσα στον αέρα και να τη στριφογυρίζει σαν ιταλός εξπέρ».
Το βάπτισμα στην πολιτική
Επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1976, αναλαμβάνει υπεύθυνος του Σπουδαστικού Τμήματος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Και το 1977, σε ηλικία 26 ετών, εκλέγεται, διαδεχόμενος το θείο του, βουλευτής Μεσσηνίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Γίνεται ο νεαρότερος βουλευτης στην μέχρι τότε ιστορία του κοινοβουλίου. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα τον ακολουθησει στα έδρανα της βουλής, αλλά ως πολιτικός αντίπαλος, ο μέχρι πριν λίγα χρόνια συμφοιτητής του και συγκάτοικος, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Αντώνης Σαμαράς, θεωρείται πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ, προέδρου της ΝΔ τα δύσκολα χρόνια μετά τη συντριβή του 1981. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην πρόσφατη συγκέντρωση στα Ιωάννινα έκανε ειδική αναφορά στον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον οποίο χαρακτήρισε «δάσκαλό» του. Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του Βήματος Σταύρος Ψυχάρης, ο Αβέρωφ το 1984 προτιμούσε ως διάδοχό του τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν όμως πολύ νέος, μόλις 33 ετών, και για το λόγο αυτό τον έχρισε… «αρχιστράτηγο του Μητσοτάκη», ο οποίος επίσης επένδυσε πολιτικά στο άστρο του Μεσσήνιου πολιτικού.
Τον Ιούλιο του 1989, ο Αντώνης Σαμαράς, στα 38 του χρόνια, αναλαμβανει για για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και στη συνέχεια, στα 39 του, γίνεται ο νεαρότερος υπουργός εξωτερικών, πρώτα στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ακολούθως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένα αξίωμα που θα σημαδέψει την πολιτική του σταδιοδρομία.
O γάμος
Στις 26 Μαΐου 1990, παντρεύεται στην Πύλο τη Γεωργία Κρητικού. Η γνωριμία τους "κινηματογραφική", κυριολεκτικά. Ο Αντωνης Σαμαρας μιλάει σε κομματική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αστέρια» στη λεωφόρο Κηφισίας. Ο επιχειρηματίας Ακης Κρητικός παρακολουθεί την εκδήλωση μαζι με την κόρη του Γεωργία, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο. Η ομιλία τελειώνει και όλοι σπεύδουν να συγχαρουν το νεαρό βουλευτή, ο οποίος «μαγνητίζεται» από τη νεαρή φοιτήτρια. Μόλις τελειώνει τον λόγο του ο νεαρός πολιτικός, σπεύδουν όλοι να τον χαιρετήσουν. Αρκείται σε μια τυπική χειραψία. Την επόμενη μέρα ζητεί από τον φωτογράφο όλες τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει. Εκείνος του πάει τριακόσιες φωτογραφίες! Καταφέρνει όμως να την εντοπίσει. Και στις 20 Μαΐου του 1990, ο Αντώνης και η Γεωργία ενώνονται με τα δεσμά του γάμου στην Πυλο. Οι προσκεκλημένοι περισσότεροι από 10 χιλιάδες, ανάμεσά τους βέβαια και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ηταν χωρις αμφιβολία το κοσμικο γεγονός της χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελεύθερος Τύπος που είχε πλούσιο ρεπορταζ του γάμου πούλησε την επόμενη μέρα 30 χιλιάδες φύλλα παραπάνω!
Το «διαζύγιο» με Μητσοτάκη
Τότε όμως, ανακύπτει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Εξελίσσεται γρήγορα σε μείζον εθνικο ζήτημα που κατεβάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους να διαδηλώνουν «η Μακεδονία είναι Ελληνική». Το σχετικό αυτοκόλλητο είναι στο παρμπρίζ όλων σχεδον των αυτοκινήτων και το ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι ότι " οι Σκοπιανοί θα μας πουν πως τα Γιουγκο (γιουγκοσλάβικα αυτοκίνητα) είναι ο Βουκεφάλας"! Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δακρύζει και ο Αντώνης Σαμαρά, που 25 χρόνια μετά δηλώνει «εγώ τιμώ αυτό το δάκρυ», έρχεται σε κόντρα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη.
Στις 13 Απριλίου 1992 έγινε σύσκεψη των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πολιτικές» λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο ιδιος ο Σαμαρας, καταλογίζει διγλωσσία στον τότε πρωθυπουργό. Αλλοι καταλογίζουν στον Αντώνη Σαμαρά «υπερπατριωτική στάση», άλλοι όμως επισημαίνουν ότι τήρησε συνεπή εθνική στάση.
Η ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης (ΠΟΛΑΝ) με «νονό» τον Οδυσσέα Ελύτη
Επόμενο και μάλλον αναμενόμενο βήμα από τον Αντωνη Σαμαρά ήταν η ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος. Και αυτό έγινε στις 30 Ιουνίου 1993. Το όνομα του νέου φορέα «Πολιτική Ανοιξη», όνομα μάλλον ασυνήθιστο, με εμπνευστή το νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ο οποιος εξέφρασε τη στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά με δημόσια δήλωσή του. Μεταξύ των προσώπων που στήριξαν την προσπάθεια αυτή ο αείμνηστος Ανδρέας Λεντάκης, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Άκης Γεροντόπουλος.
Σύνθημα του νέου κόμματος, η λέξη «υπέρβαση» που ταυτίστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη ο νέος φορέας εξέφραζε την υπέρβαση του διπολισμού στην πολιτική ζωή της χώρας και άνοιγε μια νέα σελίδα στην αξιοποίηση των δυνάμεων του ελληνικού έθνους πέρα από τεχνητά ιδεολογικά σύνορα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη, αλλά διατήρησαν τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι, πρώτα ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία χάνει τη δεδηλωμένη έχοντας μόνο 150 έδρες και πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 10 Οκτβωριου 1993.
Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 10 Οκτωβρίου 1993, η ΠΟΛΑΝ η συγκέντρωσε 4,88%, εξέλεξε 10 βουλευτές και αργότερα στήριξε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας , το 1995. Στις ευρωεκλογές του 1994 η Πολιτική Ανοιξη παίρνει 8,7% και καταλαμβάνει δύο έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτή ήταν όμως και η τελευταία εκλογική της επιτυχία. Σε λίγο θα ξεκινούσε ένας Πολιτικός Χειμώνας.
Τα πέτρινα χρόνια
Στις βουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου 1996, τις οποίες κερδίζει πάλι ο Κώστας Σημιτης, η Πολιτική Ανοιξη μένει εκτός κοινοβουλίου, καθώς για 300 ψήφους δεν πιάνει το όριο του 3% (2,94%). Τριακόσιες ψήφοι που άλλαξαν την ιστορια του Αντώνη Σαμαρά και ενδεχομένως την ιστορία της ΝΔ. Ακολουθεί δεύτερη εκλογική αποτυχία στις ευρωεκλογές του 1999 και όλοι σημειώνουν ότι το τέλος έρχεται για να δικαιωθεί η ρήση του μέντορα του Αντωνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Αβέρωφ ότι «όποιος φύγει από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι» .
Πράγματι λίγους μήνες αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 2000, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει ότι η «Πολιτική Άνοιξη» δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000, αλλά θα συνεχίζει να υπάρχει και να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Να υπάρχει, αλλά για πόσο ακόμα;. Ολο αυτό το διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ. Είναι φανερό ότι «ψήνεται» η επιστροφή στο μαντρί, όταν αρθεί το βέτο της πλευράς Μητσοτάκη, που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί τυχόν επάνοδο του Αντώνη Σαμαρά ως αιτία πολέμου.
Στο διάστημα αυτό οι δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις Σαμαρά είναι ελάχιστες, ως επίδειξη «καλής διαγωγής». Το «διαβατήριο» επιστροφής στα πάτρια εδάφη εκδίδεται το 2004. Λιγο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου ανακοινώνει τη στήριξή του στη ΝΔ, στις 13 Μαίου αναστέλλει τη λειτουργία της Πολιτικής Ανοιξης και ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, εκλέγεται ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Το comeback θα ολοκληρωθεί το 2007. Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου επανεκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας, ακριβώς 30 χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή το 1977 και 11 χρόνια μετά την αποτυχία της Πολιτικής Ανοιξης στις εκλογές του 1996. Εντεκα πέτρινα χρόνια. Η συνέχεια είναι γνωστη. Στις αρχές του 2009, στον ανασχηματισμό του Κώστα Καραμανλή, αναλαμβάνει το υπουργειο Πολιτισμού. Ακουλουθει η συντριβή της ΝΔ, στις εκλογές του Οκτωβρίου, η παραίτηση Καραμανλή και η άνετη επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη, της κόρης του Κων/νου Μητσοτάκη, σε ένα περίεργο παιγνίδι της πολιτικής μοίρας. Για να διαψεύσει πανηγυρικά τη ρήση του πολιτικού του μέντορα ότι «όποιος βγει από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι». Ο ιδιος φέρεται να έχει πει «θα φύγω από το μαντρί μόνο αν δω το λύκο μέσα σε αυτό»! (ΠΗΓΗ)
Η ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήφροντιζει τα παιδια της
ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ξαναγυρισε στην ΝΔ το 2000
αλλα δεν τον ακολουθησαμε
οχι στους συμβιβασμενους
σαπιο κομμα η ΝΔ