Pages - Menu

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

"Μερική" συναίνεση

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
Τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανέλυσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
"Μερική"
συναίνεση
Τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο βίο ανέλυσε χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
«Εθνική υπόθεση» χαρακτήρισε ο Κάρολος Παπούλιας τη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς και επισήμανε πως «μοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για την ανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου».
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των προτάσεών του έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και αυτό παρά τις ιδεολογικές διαφορές.
Τόνισε ότι το θέμα της διαφθοράς είχε τεθεί από το .....ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά ως κύριο ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία χρειάζεται μια νέα αξιοπιστία και μια νέα εμπιστοσύνη.
«Πρέπει να χτυπήσουμε την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά, η οποία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και τα χρήματα του ελληνικού λαού» κατέληξε.
Η διαφάνεια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της διοίκησης στα δημόσια έργα τις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Οι προτάσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός αφορούν:
- Aλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με την πρόταση θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά να είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
- Θα αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.
- Θα αναμορφωθεί ο θεσμός του «πόθεν έσχες» και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στη δήλωση του πόθεν έσχες.
- Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.
- Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συμφωνήσουν τα κόμματα στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος με το οποίο συνάπτονται συμβάσεις δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
- Διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επίσης θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές.
- Αντιμετώπιση της πολυνομίας. Προς το σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας.
- Έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.
- Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.
- Ενίσχυση των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας.
- Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόταση του κ. Παπανδρέου να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Aντώνης Σαμαράς τόνισε πως σύμφωνος με πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης, με εξαίρεση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό μοντέλο. Συγκεκριμένα:
  • για την πάταξη της φοροδιαφυγής: συμφωνεί με τη θέσπιση ενός λογικού πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά «διαφωνούμε κατηγορηματικά με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή»,
  • για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής: συμφωνεί στην πρόταση για ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά θέτει ως απαραίτητες προϋποθέσεις να υπάρξουν ευρύτερα μέτρα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και να ακολουθήσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή νομοθεσία,
  • για την πολυνομία: συμφωνεί να ξεκινήσει άμεσα η κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων και προεδρικών διαταγμάτων, που αφορούν κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης,
  • για την αλλαγή του πλαισίου του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων: συμφωνεί ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος και πραγματικές κυρώσεις,
  • για τον διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού από αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή: συμφωνεί και προτείνει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και για τον έλεγχο του Απολογισμού και όχι μόνο του Προϋπολογισμού,
  • για τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών της Βουλής: «επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση»,
  • για αλλαγή του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό μοντέλο: διαφωνεί καθώς πιστεύει ότι «αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος». 
Τέλος, ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε τη συζήτηση ως μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, επισημαίνοντας πως όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι στο Κοινοβούλιο.
Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστική συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται αποφασιστική παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο.
Έκανε μάλιστα λόγο για δύο χαμένες ευκαιρίες στην προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Παράλληλα, τόνισε ότι η συζήτηση έγινε με φόντο την οικονομική κρίσης και ότι είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, δεν είναι, όμως, προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα Ισλανδίας, λέγοντας ότι πρόκειται για χώρα που είναι πολύ προηγμένη σε νόμους, σε θεσμούς και διαφάνεια και που, όμως, χρεοκόπησε.
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού και του αναπτυξιακού μοντέλου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα στη Βουλή να καταθέσει συγκροτημένα τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενδεχομένως όπως είπε κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά που ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι «η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές.Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά.»
Διευκρίνισε ότι από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της να συνδεθούν η διαφθορά και τα σκάνδαλα με την οικονομική κρίση, ως αιτία και ως διέξοδος από αυτήν.
Όσον αφορά τις ειδικότερες θέσεις για το θέμα της διαφθοράς που η ίδια ανέπτυξε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες, στην ανάγκη κατάργησης του φορολογικού απορρήτου, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%.
Χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα προνόμια που, όπως είπε, έχουν οι βουλευτές και εξέφρασε ως θέση του κόμματος της την ανάγκη να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και απλώς η βουλευτική θητεία να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου