Pages - Menu

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Επιχείρηση «ανατροπή στον χώρο της Δεξιάς» Οι κινήσεις Σαμαρά για επανασυσπείρωση της ΝΔ με νέα στελέχη, κοινωνικό φιλελευθερισμό και πατριωτικούς τόνους

SAΒΒΑΤΟ 5-12-2009
Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης (αριστερά) ανταλλάσσει χειραψία με τον κ. Αντ. Σαμαρά στη Βουλή προ ενός μηνός. Ο πρώην υπουργός συναντήθηκε χθες στη Ρηγίλλης με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ όπου του εξέθεσε τις απόψεις του για το κόμμα και τις πολιτικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στη δεξιά παράταξη μετά την επικράτηση στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας του κ. Αντ. Σαμαρά που προπαρασκευάζει ριζικές αλλαγές και ανατροπές στην πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος, έχοντας ως στρατηγική την πολιτική των «ανοικτών θυρών». Η λαϊκή νομιμοποίηση του νέου προέδρου από την κοινωνική βάση του κόμματος του δίνει ώθηση να προχωρήσει, χωρίς συμβιβασμούς, με ισχυρές δόσεις ανανέωσης και με «απόσυρση» των παραδοσιακών «βαρόνων». Η νέα εποχή που ξεκίνησε στη ΝΔ δεν θα έχει καμία σχέση με την περίοδο της προεδρίας του κ. Κ. Καραμανλή, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδεται από τη Ρηγίλλης.

Ο κ. Σαμαράς έχει συνεχείς επαφές και συσκέψεις για ...την αλλαγή της πορείας της ΝΔ, με κεντρικό στόχο την αύξηση της συσπείρωσης και την ενίσχυση της επιρροής στην κοινωνία, ώστε να αντιστρέψει το κλίμα της εκλογικής κατάρρευσης. «Η ΝΔ πρέπει να ξεφύγει από τη στρατηγική της στασιμότητας και να ξαναγίνει το κόμμα με τη μεγαλύτερη οργανωτική πυκνότητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά κορυφαίοι βουλευτές της ΝΔ, που μιλάνε για την ανάγκη να μετατοπιστεί το πολιτικό εκκρεμές από την Κεντροαριστερά.

Υπό τις συνθήκες ανατροπών στη δεξιά παράταξη, ο ΛΑΟΣ δέχεται ισχυρές πιέσεις και είναι ενδεικτικές οι κινήσεις αμηχανίας του προέδρου του κ. Γ.Καρατζαφέρη, στον οποίον φθάνουν μηνύματα ότι κάποια στελέχη του, ενδεχομένως και ένας βουλευτής του, να ανταποκριθούν θετικά σε μια πιθανή πρόσκληση του κ. Σαμαρά. Στο πλαίσιο της επανασυσπείρωσης της λαϊκής βάσης της ΝΔ, η νέα ηγεσία θα έβλεπε με καλό μάτι την ενσωμάτωση ικανών και αξιόλογων στελεχών του ΛΑΟΣ, αλλά όχι την πλήρη αφομοίωση του κομματικού του μηχανισμού. «Δεν μας ενδιαφέρει το “όλον”, αλλά τα ποιοτικά στελέχη» λένε παράγοντες της ΝΔ, που θεωρούν ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μεγάλη μετατόπιση από τον ΛΑΟΣ.

Πρώτιστο μέλημα της δημιουργίας της «νέας Δεξιάς» είναι η «στρατολόγηση» και η αξιοποίηση ικανών στελεχών, εντός και εκτός κομματικού ιστού, με την παράλληλη διαμόρφωση και των κατάλληλων πιέσεων για τη θεσμική αναδιοργάνωση του κόμματος, διαδικασία που θα κινηθεί με γοργούς ρυθμούς. Η κουλτούρα συμμετοχής που μόλις διαμορφώθηκε με την ψήφο περίπου 780.000 οπαδών της ΝΔ στις εκλογές δίνει δύναμη στον κ. Σαμαρά να αρθρώσει διαφορετικό πολιτικό λόγο. Και, όπως λένε υποστηρικτές του, θα ξεφεύγει από τα όρια ενός «παλαιοδεξιού λαϊκισμού» και μιας τεχνοκρατικής προσέγγισης και θα δίνει έμφαση στον επαναπροσδιορισμό τού τι σημαίνει πραγματικά Δεξιά στη σύγχρονη εποχή και ειδικά εν μέσω κοινωνικών αλλαγών λόγω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η ομιλία του κ. Σαμαρά την περασμένη Τρίτη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ήταν σαφές δείγμα για το στίγμα του στην οικονομία, ξεπερνώντας τον «χρεοκοπημένο νεοφιλελευθερισμό» και τον «αναχρονιστικό “λαϊκοσυντηρητισμό”» , όπως λένε κομματικοί παράγοντες. Ουσιαστικά προτείνει ένα μείγμα μιας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» που θα δίνει έμφαση στη μικροοικονομία, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση του ρόλου της μεσαίας τάξης και της κοινωνικής συνοχής με ισχυρούς εθνικοπατριωτικούς τόνους, δηλαδή με τόνωση της εθνικής συνείδησης και του πατριωτισμού.

O κ. Σαμαράς θέτει ως πρώτη προτεραιότητα να ξεπεράσει η ΝΔ τις αδυναμίες της και να λειτουργήσει ως σεβαστός κυβερνητικός ανταγωνιστής και να δημιουργήσει σε βάθος χρόνου συνθήκες επιστροφής στην εξουσία. Ενα από τα στοιχήματά του είναι, αφού έχει θέσει στο «χρονοντούλαπο» τα διαχειριστικά διακυβεύματα, να ανακτήσει η ΝΔ την ηθική ανωτερότητα, εμμένοντας και στον παραταξιακό πατριωτισμό, δίνοντας φωνή και στον απλό νεοδημοκράτη με το άνοιγμα των διαδικασιών, ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ της κομματικής ελίτ και της βάσης.

Συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του και με στελέχη που βρέθηκαν απέναντί του, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες και με τον πρώην υπουργό κ. Ευ. Μεϊμαράκη και άκουσε τις απόψεις του για το κόμμα και τις πολιτικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς δεν του πρότεινε κανέναν ρόλο, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να του είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν νέα στελέχη. Μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε ενωτικός και διατεθειμένος να βοηθήσει όπου χρειαστεί ο νέος πρόεδρος, χωρίς παζάρια. Διατεθειμένος να συνεισφέρει είναι και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης , ο οποίος είπε χθες (Ρ/Σ Βήμα 99,5) ότι δεν του έγινε κάποια πρόταση από τον κ. Σαμαρά, αλλά αν υπάρξει θα την αποδεχθεί. Στις πρώτες παρενέργειες της εκλογής του κ. Σαμαρά εντάσσεται και η παραίτηση του νομάρχη Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκη από μέλος της ΝΔ.

Στήριξη από τον Μίκη Θεοδωράκη
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας διαφορετικής εικόνας για την «άλλη Δεξιά» που επιχειρεί ο κ. Σαμαράς, συνεχίζεται το «ειδύλλιο» με τον κ. Μίκη Θεοδωράκη, με τη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο σπίτι του συνθέτη. O κ. Θεοδωράκης στήριξε χθες με δημόσια δήλωσή του τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας την ταύτιση απόψεων στα θέματα της ονομασίας των Σκοπίων και του Σχεδίου Αναν. «Σ΄ αυτά τα δύο ζωτικά προβλήματα, οι απόψεις μου συνέπεσαν πλήρως (για το πρώτο ήδη από το 1991) με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από τη νέα του θέσηαποτελεί για όσους σκέπτονται, όπως εγώ, ισχυρή ενίσχυση και ελπίδα» αναφέρει και υπογραμμίζει, αφού επισημαίνει τους κινδύνους από την παγκοσμιοποίηση: «Πρωταρχική μας επιδίωξη επομένως θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας συνείδησης και η καλλιέργεια του πατριωτισμού».

Εισέπραξε νέο «όχι» ο ΛΑΟΣ στην πίεση για πρόωρες εκλογές
Τ η συντήρηση πίεσης προς τη νέα ηγεσία της ΝΔ για το ζήτημα της επικείμενης προεδρικής εκλογής επεδίωξε χθες στη Βουλή ο ΛΑΟΣ, εισπράττοντας μιαν ακόμη άρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόταση του κ. Γ. Καρατζαφέρη για πρόκληση πρόωρων εκλογών.

«Στοιχηθείτε μαζί μας να πάμε παρέα στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ταρακουνήσουμε το ΠαΣοΚ και το σύστημα» προέτρεψε τη ΝΔ, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης . Αμεση ήταν η απάντηση από τον τέως υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος κάλεσε τον ΛΑΟΣ να μην επανέρχεται στο ζήτημα καθώς «δεν θα βρει ανταπόκριση», αφού η ΝΔ ως «κόμμα αρχών και αξιών δεν παίζειμε τους θεσμούς, ειδικά τώρα που υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής, αφού χαριτολόγησε σχολιάζοντας ότι «το κορυφαίο θεσμικό θέμα δεν θα αποτελέσει θέμα έκτακτης γενικής συνέλευσης στην “πολυκατοικία”» , πρόσθεσε αμέσως ότι «ο κ. Παυλόπουλος εξεδήλωσε την υψηλή αίσθηση ευθύνης της ΝΔ». Ο κ. Καρατζαφέρης που παρακολουθούσε τα διαμειβόμενα από το γραφείο του προσήλθε στην αίθουσα για να υποστηρίξει ότι ο ίδιος προτείνει «ροκ», αλλά η ΝΔ επιλέγει το «τάνγκο», το οποίο «θέλει δύο, αλλά δεν ξέρω ποιος θα είναι ο παρτενέρ και ποια η παρτενέρ». Επιμένοντας ότι «η ΝΔ θέλει να κάνει χώρο στο ΠαΣοΚ» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στράφηκε υπαινικτικά κατά του κ. Αντ. ΣαμαράΚ. Στεφανόπουλου που διατήρησε το ΠαΣοΚ στην εξουσία «μια ολόκληρη δεκαετία» και κατέληξε: «Αν θέλετε να τους χαρίσετε άλλη μια δεκαετία, μπράβο σας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους κόψουμε τον δρόμο».
και της συμφωνίας του το 1995 για την εκλογή του κ.Κ. Στεφανόπουλου που διατήρησε το ΠαΣοΚ στην εξουσία «μια ολόκληρη δεκαετία» και κατέληξε: «Αν θέλετε να τους χαρίσετε άλλη μια δεκαετία, μπράβο σας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους κόψουμε τον δρόμο». (BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου