Pages - Menu

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Πιο σκληρή επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας ( 02/12/2009 )


ΤΕΤΑΡΤΗ 2-12-2009   
Επικυρώνεται η κοινοτική οδηγία

Τετραετή παράταση για επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% ζητεί η Κομισιόν
Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς και επιπλέον περικοπές κρατικών δαπανών, παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνταντίνου, στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin, σήμερα στις Βρυξέλλες, στις 1-2 Δεκεμβρίου, όπου θα επικυρωθεί η απόφαση για πιο σκληρή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
 O Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα τονίσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, όπως η ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, και σε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.



Η Κομισιόν

Η Κομισιόν εκτιμά ότι ίσως τα έσοδα του 2010 διαμορφωθούν υψηλότερα από τον επίσημο στόχο (καθώς όπως έχει πει και ο ....υπουργός Οικονομικών είναι υποεκτιμημένα), ενώ για τη μείωση του υψηλού ελλείμματος κατανοεί ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια.
Η κυβέρνηση αναζητεί τριετή-τετραετή προθεσμία για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατετεθεί στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο.
Το Ecofin θα επικυρώσει την απόφαση για την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης. Το στάδιο αυτό είναι τυπικό, καθώς μετά από δύο μήνες, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η χώρα θα περάσει στο άρθρο 104, παράγραφος 9, που θα σημάνει την -τυπική, γιατί ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει- έναρξη της σκληρής κοινοτικής επιτήρησης για την οικονομία.
Η απόφαση
Στο προσχέδιο της απόφασης αναφέρεται ότι η ισχυρή επιδείνωση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας το 2009 οφείλεται κυρίως στην «ανεπαρκή αντίδραση των ελληνικών αρχών». Όπως επισημαίνεται, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε, επειδή τα μέτρα για τον έλεγχο του ελλείμματος που υιοθετήθηκαν μέσα στο 2009 δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Τι προβλέπεται
Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που υπάγεται για δεύτερη φορά στο 104, παράγραφος 9.
Στο άρθρο 104, παράγραφος 8, αναφέρεται ότι αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημοσίως.
Εν συνεχεία (άρθρο 104, παράγραφος 9), προβλέπεται ότι το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν.
Με άλλα λόγια, η Κομισιόν θα ελέγχει ανά τρίμηνο την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Η ελληνική πλευρά είχε προθεσμία έως τα τέλη του 2010 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Καθώς αυτό είναι αδύνατο, ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει σε παράταση, έως τα τέλη του 2013 (ή ακόμα καλύτερα του 2014), κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο, παράλληλα με την -τυπική- υπαγωγή από το 104,8 στο 104,9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου