Pages - Menu

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Η "Πράσινη" Κατερίνη στη Real News



ΤΡΙΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Σύμφωνα με το ολοσέλιδο ρεπορτάζ του έθνετου realplanet της εφημερίδας RealNews η Κατερίνη θα αποκτήσει νέο περιβαλλοντικό πρόσωπο μετά τις βιοκλιματικές αναπλάσεις που σχεδιάζονται σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Με βάση το ρεπορτάζ τα έργα που θα υλοποιηθούν επιλέχθηκαν βάσει μελέτης του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και καθηγητή Μάνθου Σανταμούρη.
«Θέλουμε να φτιάξουμε μια βιώσιμη πόλη. Χορτάσαμε Τσιμέντο», δηλώνει στην εφημερίδα RealNews ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης.
Με βάση λοιπόν τον σχεδιασμό που υπάρχει η εικόνα στην πλατεία δημαρχείου αλλάζει με την αντικατάσταση των πλακών στα πεζοδρόμια και του οδοστρώματος με ψυχρά υλικά, δενδροφυτεύσεις και χρήση στοιχείων σκίασης (πέργκολες)
«Η αναβάθμιση της πλατεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος των φυτών που θα τοποθετηθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα χαμηλό σε υδατικές απαιτήσεις οικοσύστημα με ενδιαφέρουσα βιοποικιλότητα», λέει ο αρμόδιος....... καθηγητής Μάνθος Στανταμούρης.
Τα δέντρα που προτείνονται για να φυτευτούν στην πλατεία αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης είναι η άκαρπη μουριά, που είναι ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση, η φλαμουριά, που είναι ιδανική επιλογή για δημόσιους χώρους, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, η ιπποκαστανιά,, που είναι δένδρο φυλλοβόλο και πολύ ανθεκτικό στο ψύχος και ταιριάζει επίσης στο κλίμα της Κατερίνη.
Στα κατάλληλα είδη για τη δενδροφύτευση περιλαμβάνονται επίσης η κουτσουπιά, η καλλωπιστική δαμασκηνιά και ο πλάτανος.
Ο καθηγητής Σανταμούρης υπογραμμίζει μάλιστα ότι εκτός από την επιλογή του φυτικού υλικού, απαιτείται κατάλληλη υποδομή, ώστε τα δέντρα να αναπτυχθούν στις συγκεκριμένες αστικές συνθήκες. Οι χώροι υποδοχής των δέντρων πρέπει να επιτρέπουν τη σωστή ανάπτυξη της ρίζας, ενώ το χώμα πρέπει να είναι εμπλουτισμένο με οργανικά στοιχεία, επισημαίνει ο κ. Σανταμούρης στη μελέτη του.
Η μελέτη περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος άρδευσης που θα εμποδίζει παράλληλα την αλόγιστη κατανάλωση νερού. Με την υλοποίηση των παρεμβάσεων επιτυγχάνεται μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4 βαθμούς κελσίου και αυτό, με βάση τους επιστήμονες συνεπάγεται βελτίωση των βιοκλιματικών συνθηκών σε ποσοστό 75%.
Εξάλλου, για την ανακατασκευή του δημαρχείου έγινε θερμική μελέτη του κτιρίου, ώστε οι παρεμβάσεις να εξασφαλίσουν τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη βελτίωση των εσωτερικών περιβαλλοντικών συνθηκών.
Εξάλλου, στην οδό Ειρήνης στόχος της ανάπλασης είναι η δημιουργία μικροκλίματος πάλι με τη χρήση ψυχρών υλικών, τόσο στις πλάκες του πεζοδρομίου, όσο και στον δρόμο.
Επιπλέον ο καθηγητής που είναι υπεύθυνος για τη μελέτη προτείνει τα υλικά αυτά να χρησιμοποιηθούν και στις επιφάνειες των κτιρίων συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμική νησίδας.
Κατά μήκος του δρόμου θα γίνει δενδροφύτευση με φυλλοβόλα δέντρα τα οποία έχουν πολύ χαμηλή διαπερατότητα στην ολική ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι που κυμαίνεται από 2 έως 5%. Η βιοκλιματική ανάπλαση περιλαμβάνει επίσης τη χρήση στοιχείων σκίασης καθώς και τη μείωση της ανθρωπογενούν θερμότητας.
Η κλιματική αξιολόγηση της οδού ειρήνης έδειξε ότι η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας του αέρα το καλοκαίρι είναι 35 βαθμοί κελσίου, ενώ η ελάχιστη είναι 34 βαθμοί. Μετά τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις η μέγιστη τιμή θα είναι 32 βαθμοί κελσίου ενώ η ελάχιστη 31 βαθμοί. Επιτυγχάνεται δηλαδή μείωση της θερμοκρασίας του αέρα κατά περίπου 3 βαθμούς.
Με βάση πάντα το ρεπορτάζ της Real News ο δήμος Κατερίνης έχει οριοθετήσει 220 σημεία μέσα στον αστικό ιστό, τα οποία θα μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και πλατείες.(ΔΙΟΝ)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου