Pages - Menu

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ντόρα Μπακογιάννη: Ήμουν πάντα στη Νέα Δημοκρατία


Συνέντευξη στην «ΕΠΤΑ», ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας

NTORA_MPAK._1

Κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην ΕΠΤΑ, μιλάει για την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για αυτήν καθ’ αυτήν την αναμέτρηση, χαρακτηρίζοντας την αμιγώς πολιτική.
Η εκλογική αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου, θα κρίνει αν η Νέα Δημοκρατία θα είναι κόμμα εξουσίας ή αν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας, αναφέρει η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, θέτοντας όρους καθαρά πολιτικούς για την επιλογή του επόμενου προέδρου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλάει για τη διεύρυνση του κόμματος, επιμένοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι και προς τα δεξιά, αλλά και προς το κέντρο, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους και όχι για να εξυπηρετήσει ευκαιριακές συμμαχίες προσώπων.
Η υποψήφια πρόεδρος,  κάνει λόγο για ορατές διαφορές της δικής της πρότασης σε σχέση με εκείνη του βασικού της αντιπάλου την οποία χαρακτηρίζει ως «πρόταση περιχαράκωσης», επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι, ποιος προτείνει, τι.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρεται στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την ΠΓΔΜ, εμμένοντας στην «κόκκινη γραμμή» που χάραξε  ο Κ. Καραμανλής και η οποία οδήγησε «στη μεγάλη εθνική νίκη του Βουκουρεστίου».  Η πρώην υπουργός, αφήνει αιχμές για τον βασικό αντίπαλό της υποστηρίζοντας οτι αποφεύγει να δώσει απάντηση στο αν είναι υπέρ ή όχι της εθνικής κόκκινης γραμμής για σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση.
Αναφερόμενη στη δική της πορεία στο κόμμα, τονίζει ότι έχει μια σταθερή πορεία αγώνων από τους οποίους δεν έλλειψε ποτέ και δεν υπέστειλε την σημαία του κόμματος, χαρακτηρίζοντας την ιδιότητα του Νεοδημοκράτη τίτλο τιμής.
Η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, θέτει τέσσερις βασικές κατευθύνσεις για την ανασυγκρότηση του κόμματος, ενώ στέλνει σαφές μήνυμα σε όλους εκείνους όσους διαπραγματεύονται  ρόλους στο κόμμα για την επομένη της εκλογής της…
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ:
Επτά: Υπάρχει αντίδοτο στην πικρή γεύση που άφησαν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου για τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Ακούστε, έχω ένα όραμα για μια δυνατή Νέα Δημοκρατία σε μια δυνατή Ελλάδα. Για μια πορεία ανοδική. Μια πορεία για το μέλλον της Ελλάδος. Η δική μας πρόταση είναι σαφής και κρυστάλλινα ξεκάθαρη. Έχουμε τέσσερις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις.
Κατεύθυνση πρώτη. Αυτοκριτική, συνέδριο, ανάλυση των αιτιών της ήττας για να μην επαναληφθούν. Να πούμε τι έφταιξε. Τα ηθικά ατοπήματα στελεχών μας που μας πλήγωσαν όλους. Οι αλαζονικές συμπεριφορές. Η καμαρίλα. Τα σκάνδαλα. Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά. Πρέπει να ανακτήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα με επιθετικές πρωτοβουλίες. Να μην επιτρέπουμε καμία σκιά πάνω από την πολιτική μας εντιμότητα.  
Κατεύθυνση δεύτερη, οι επτά μεγάλες τομές – και όσες ακόμη προτείνει η βάση της ΝΔ  στο συνέδριο και εγκριθούν – που θα κάνουν τη Νέα Δημοκρατία σύντομα ένα σύγχρονο, λειτουργικό και δημοκρατικό κόμμα με λογοδοσία παντού. Με εκπροσώπηση της βάσης παντού. Στη Νέα Δημοκρατία εισάγουμε πια τη δημοκρατική λογοδοσία. Ξεκάθαρα λόγια: από δω και πέρα, λογοδοσία στο κόμμα. Λογοδοσία και στο πολιτικό σύστημα. Και στο κόμμα όλοι θα δουλεύουν για όλους. Τέρμα οι ομάδες και οι παρέες!
Κατεύθυνση τρίτη, ξεκάθαρη, δυναμική, κοινωνικά ευαίσθητη, φιλελεύθερη ιδεολογία. Η Νέα Δημοκρατία είναι, πρώτα απ΄ όλα, και πάνω απ ‘ όλα το κόμμα της ελευθερίας. Αυτό σημαίνει: το κράτος είναι αποκλειστικά και μόνο το όργανο των πολιτών που υπηρετεί. Το κράτος δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι κάτι παραπάνω από μας. Τονίζω σε όλους τους τόνους: Τέρμα στο λαό υπηρέτη του κράτους. Αν ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας, θα ξανακάνουμε το κράτος υπηρέτη του πολίτη.
Κατεύθυνση τέταρτη και τελευταία. Άνοιγμα στην κοινωνία, νέοι υποστηρικτές – πολλοί νέοι υποστηρικτές – η Νέα Δημοκρατία ξανά στην πορεία προς την εξουσία. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Η λύση για να γίνει κυβέρνηση ξανά η Νέα Δημοκρατία είναι μία, αυτή που είπα και στο Συνέδριο: διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Αυτό σημαίνει άνοιγμα στην κοινωνία. Δεν περισσεύει κανείς.
Αυτή είναι η στρατηγική της νίκης. Μια στρατηγική που ενώνει την παράταξη και της δίνει προοπτική νίκης.
Ε: Οι εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, είναι εκλογές προσώπων ή θέσεων; Γιατί Ντόρα Μπακογιάννη και όχι Αντώνης Σαμαράς;
NTORA_MPAK._2Ντ. Μπ.: Οι διαφορές είναι ορατές.  Από τη μία μεριά υπάρχει  μια πρόταση περιχαράκωσης η οποία αλλάζει από ημέρα σε ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες για να εξυπηρετήσει μια ευκαιριακή συμμαχία προσώπων. Προτείνουν να κλειστούμε στον εαυτό μας και μετά να δούμε ποιους θα μπορέσουμε να τραβήξουμε στη Νέα Δημοκρατία. Έχει σημασία βεβαίως όμως  και ποιοι το προτείνουν. Ποια ήταν η δική τους πορεία. Από την άλλη πλευρά  υπάρχει  μια ξεκάθαρη θέση. Ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Με σύγχρονο, δυναμικό, αξιόπιστο πολιτικό λόγο που απαντά στα σημερινά προβλήματα. Αυτή είναι μια πρόταση προοπτικής από ανθρώπους που μπορεί να διαφώνησαν σε πολλά στο πλαίσιο πάντοτε του κόμματος αλλά έχουμε ένα μεγάλο κοινό χαρακτηριστικό. Δίνουμε τη μάχη μας για την Νέα Δημοκρατία πάντα μέσα από τη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε η μεγάλη συμμαχία των σταθερών αγωνιστών της παράταξης. Είμαστε όλοι στελέχη που έχουμε οικοδομήσει μια ειλικρινή σχέση και όχι ευκαιριακή σχέση μεταξύ μας.
 Ε.: Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Κ. Καραμανλής, κατάφεραν να έρθουν στην εξουσία, προσεγγίζοντας ψηφοφόρους του «μεσαίου χώρου», μόνο που τότε δεν υπήρχε το «αγκάθι» εκ δεξιών της Ν.Δ. που λέγεται ΛΑΟΣ. Πού θα τοποθετήσετε τη Νέα Δημοκρατία, με δεδομένο ότι και η δεξαμενή ψηφοφόρων στα δεξιά της είναι σημαντική;
Ντ. Μπ.: Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε μια παράταξη εσωστρεφής, ικανοποιημένη με τον εαυτό της ή μια παράταξη εξωστρεφής που θα δώσει νόημα ζωής, αποστολή και προορισμό στους οπαδούς και τα μέλη της, αλλά και προοπτική εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία. Στο συνέδριο τέθηκε ένα ψευτοδίλημμα: να στραφούμε προς τους οπαδούς μας και να τους φέρουμε πίσω ή να ανοιχτούμε και πέρα από τον σκληρό μας πυρήνα, στην κοινωνία, για να ξαναφέρουμε στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία; Εγώ λέω όχι στα ψευτοδιλήμματα. Η λύση για να γίνει κυβέρνηση ξανά η Νέα Δημοκρατία είναι μία, αυτή που είπα και στο Συνέδριο: Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά.  Όχι με ευκαιριακές συμμαχίες και με κινήσεις τακτικής, αλλά με συστηματική εξωστρεφή δράση. Κάνοντας ανοίγματα στα σύγχρονα, στα νέα ρεύματα σκέψης. Βρίσκοντας τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία, η οποία μοιάζει να κινείται πιο γρήγορα από μας.
Ε.: Ποιοι είναι οι τρεις τέσσερις βασικοί τομείς στους οποίους θα ρίξει το περισσότερο βάρος η Νέα Δημοκρατία, εφόσον εκλεγείτε;
NTORA_MPAK._3Ντ. Μπ.: Ονειρεύομαι μια δυνατή Νέα Δημοκρατία, σε μια δυνατή Ελλάδα. Ονειρεύομαι την Ελλάδα ισχυρή και τους Έλληνες να ζουν με ευημερία. Αλλά, για να είναι μια χώρα ισχυρή, πρέπει να έχει και κόμματα ισχυρά. Ένα τέτοιο ισχυρό κόμμα ονειρεύομαι να κάνω τη Νέα Δημοκρατία. Ακούω κάθε μέρα τη φωνή της βάσης. Και η βάση της Νέας Δημοκρατίας βροντοφωνάζει: Αλλάξτε τα όλα! Αλλάξτε πολιτική, οργανωθείτε απ’ την αρχή για να ξανακερδίσουμε την κοινωνία! Αλλά, πριν ξεκινήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζω να κάνω στο κόμμα μας, με την υποστήριξη της βάσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε.
Σε αυτό το ερώτημα απαντώ με τέσσερις βασικές  δεσμεύσεις: Πρώτον. Για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας λόγου, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα, πειστική προγραμματική πρόταση, συνεπή με την κοινωνικά φιλελεύθερη ιδεολογία μας, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτή σε νέα ρεύματα σκέψης. Δεύτερον. Για την ανανέωση της εικόνας του κόμματος, με την ανάδειξη νέων στελεχών σε θέσεις κλειδιά, που θα το μπολιάσουν με σύγχρονες αντιλήψεις. Τρίτον. Για την άμεση άσκηση αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην τους αφήσουμε χωρίς θεσμικό έλεγχο και να αναδείξουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτά που δημαγωγικά υπόσχονταν προεκλογικά. Τέταρτον. Για τη δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού και δημοκρατικού, ελκυστικού σε κάθε πολίτη. Πιστεύω για παράδειγμα, ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει θητεία. Δεν είναι Μητροπολίτης. Γι’ αυτό προτείνω τετραετή θητεία και εκ νέου κρίση. Έτσι, θα κάνουμε πάλι τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισες υπερήφανους για το κόμμα μας, έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε πάλι πλειοψηφική δύναμη.
Ε: Τι απαντάτε σε όλους εκείνους, που προσδοκούν από την ενδεχόμενη εκλογή σας στην προεδρία του κόμματος, νέους ρόλους στο κόμμα ή ακόμη και στις περιοχές τους;
Ντ. Μπ.: Εγώ έχω ξεκαθαρίσει προς όλους ότι δεν μοιράζω ρόλους πριν από την εκλογές.
Ε.: Ο βασικός σας αντίπαλος για την προεδρία, εκφράζει μια πιο σκληρή πολιτική έναντι της ΠΓΔΜ. Στην Μακεδονία, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα μας «πονάει». Η πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα, εφόσον εκλεγείτε, θα είναι αυτή που ακολουθήσατε και ως Υπουργός Εξωτερικών ή τίθεται προς διαπραγμάτευση;
Ντ. Μπ.: Τι να τεθεί προς διαπραγμάτευση; Η εθνική κόκκινη γραμμή που χαράξαμε μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, με την οποία χτίσαμε τη μεγάλη εθνική νίκη του Βουκουρεστίου; Η εξωτερική πολιτική και η διεθνής αξιοπιστία της χώρας είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και χρειάζονται καθαρές κουβέντες, όχι μισόλογα, ούτε ασάφειες. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει ξεκαθαρίσει την άποψή του πάνω στο θέμα. Αποφεύγει δηλαδή να δώσει απάντηση στο απλό ερώτημα αν είναι υπέρ ή όχι της εθνικής κόκκινης γραμμής για σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση. Μια κόκκινη γραμμή την οποία αποδέχθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με εξαίρεση το ΛΑΟΣ Την πολιτική αυτή θα την υπερασπιστούμε και στο μέλλον. Και θα πιέσουμε το ΠΑΣΟΚ να την ακολουθήσει και αυτό γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη γραμμή για τη χώρα, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε την ιστορία και τα συμφέροντά μας.
Ε.: Να σας ρωτήσω ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτου αποτελέσματος ή είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει;
Ντ. Μπ.: Εγώ έχω μια σταθερή πορεία αγώνων μέσα σε αυτή την παράταξη. Και λέω ευθέως: η επόμενη μέρα πρέπει να είναι μια μέρα ενότητας και συστράτευσης, και αυτό να το εγγυηθούμε όλοι. Την ενότητα την κάνω πράξη εδώ και χρόνια. Δεν είναι κούφια λόγια. Εγώ πάντα έκλεινα πληγές δεν άνοιγα. Οι νεοδημοκράτισσες και οι νεοδημοκράτες με γνωρίζουν καλά. Δεθήκαμε μέσα από αγώνες. Μέσα από αγώνες δύσκολους αλλά και ωραίους. Μας ενώνουν οι νίκες, αλλά και οι ήττες. Μας ενώνουν οι μεγάλες μας χαρές αλλά και οι πίκρες. Στιγμές συγκίνησης και πόνου, αλλά και στιγμές ανάτασης όταν με πρώτη την ΟΝΝΕΔ γιορτάζαμε με την γαλάζια μας σημαία.  Ήμασταν πάντοτε μαζί, πάντοτε ενωμένοι στους κοινούς μας αγώνες. Το 1990, το 1993, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009. Η αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι αμιγώς πολιτική. Και ως τέτοια την αντιμετωπίζω. Η βάση της ΝΔ θα πρέπει να ξέρει ποιος εγγυάται την προοπτική του κόμματος και ποιος την περιχαράκωση του. Κοιτάω μπροστά και παρουσιάζω θετικές προτάσεις για το μέλλον. Η πορεία του καθενός από εμάς είναι προάγγελος για το μέλλον.
Ε.: Κάποιοι πάντως σπεύδουν να σας χρεώσουν, ότι αυτή η τοποθέτηση είναι επιθετική και οδηγεί στην πόλωση

Ντ. Μπ.: Επίθεση είναι όταν λέω ότι ήμουν πάντα στη Νέα Δημοκρατία; Ότι δεν έλειψα από καμιά της μάχη, από καμιά εκλογή. Επίθεση είναι όταν λέω ότι δεν υπέστειλα ποτέ τη σημαία της παράταξης; Ότι την κρατούσα και την κρατώ πάντα περήφανα ψηλά. Επίθεση είναι όταν λέω ότι δεν κατέθεσα ποτέ την κομματική μου ταυτότητα; Για μένα δεν είναι. Γιατί για μένα η ιδιότητα του Νεοδημοκράτη, είναι τίτλος τιμής! (ΠΗΓΗ-Επτα/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου