Pages - Menu

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Αυστηρές συστάσεις

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
Στη λήψη αναγκαίων μέτρων επιμένει το Ecofin για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων
Αυστηρές
συστάσεις
Την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης ανακοινώνουν σήμερα οι Βρυξέλλες, κλιμακώνοντας τις πιέσεις τους για δημοσιονομική προσαρμογή. Σήμερα επίσης ξεκινά στη Βουλή η προκαταρκτική συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στον απόηχο των δεσμεύσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες για μείωση του ελλείμματος, διαρθρωτικές αλλαγές και αξιόπιστα στοιχεία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την απόφασή της για υπαγωγή της Ελλάδας στα όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, που αποτελεί τον προθάλαμο για την υπαγωγή της στο ακόμη αυστηρότερο καθεστώς της παραγράφου 9.
Στο άρθρο 104, παράγραφος 8, αναφέρεται ότι αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημοσίως.
Μετά, (παράγραφος 9) το Συμβούλιο μπορεί να .....καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν.
Εφιαλτικά ελλείμματα και χρέη
Στο 14σέλιδο, συνοδευτικό της απόφασης της Επιτροπής που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγείται στην απόφαση υπαγωγής στο άρθρο 104, παράγραφος 8.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί το 12% το 2009 και το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 102,6% το 2009. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα αποδεικνύονται για το 2009 κατά 3,5% μικρότερα, ενώ οι δαπάνες κατά 2,5% μεγαλύτερες.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι δεν δίνονται στους πολίτες κίνητρα για να είναι φορολογικά συνεπείς. Επισημαίνεται ακόμα ότι οι αυξήσεις το 2008 και το 2009 ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Αλμούνια: «Χαμένο εξάμηνο»
Μετά το μετά το Ecofin, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός, τονίζοντας πως δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την Άνοιξη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας προς την Ελλάδα.
Ο ίδιος έδωσε άλλωστε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου «ραντεβού», λέγοντας ότι η Επιτροπή σε διάστημα 2-3 μηνών θα επανέλθει με νέες προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ζήτησε από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με πνεύμα ρεαλισμού και όχι εκδικητικότητας και δεσμεύθηκε ότι ως τις αρχές του 2010, οπότε θα έχει υποβληθεί και το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα έχουν επαρκή δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τα οποία θα επιβεβαιώνουν τη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μείζονα προβλήματα.
«Μαραθώνιος» εξυγίανσης
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τους εταίρους του στην ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 9,4% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και στις αρχές του 2010 θα ορίσει συγκεκριμένη προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Η δημοσιονομική εξυγίανση «θα είναι Μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση «πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ;».
Η μείωση του ελλείμματος κατά 3,3% το επόμενο έτος θα προέλθει, όπως ανέφερε ο υπουργός, κατά 60% από την αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών. Οι Βρυξέλλες διαφωνούν με την αναλογία αυτή, ζητώντας να μπει βαθιά το μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες.
Ο υπουργός, από την πλευρά του επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά θα έχουμε μείωση των πρωτογενών δαπανών», άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό, καθώς εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του.
Απασφαλίζει το Ασφαλιστικό
Προκειμένου να πείσει η κυβέρνηση ότι διαθέτει ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, επιστράτευσε δύο βασικά «όπλα»: Τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη ριζική αλλαγή του τρόπου κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών.
Ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο Γ.Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε μεταξύ άλλων:
  • αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος,
  • κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης,
  • διεύρυνση της φορολογικής βάσης,
  • άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
  • κατάργηση των Stage,
  • εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,
  • ενιαίο κέντρο για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων
  • Εφαρμογή του «δύο συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται» στο Δημόσιο.
Ως προς τον τρόπο κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισμών, η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Οργή για τα στατιστικά στοιχεία
Ανοιχτό άφησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και το ενδεχόμενο να καταλογιστούν ευθύνες για το άλλο μεγάλο ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την οργή των Βρυξελλών: Την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της.
Ενδεικτικό του κλίματος στις Βρυξέλλες είναι ότι στο κείμενο συμπερασμάτων του Ecofin υπάρχει ξεχωριστή παράγραφος για την Ελλάδα, στην οποία το Συμβούλιο εκφράζει «τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία.»
Το Συμβούλιο, μάλιστα «καλεί εκτάκτως» την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της ΕΕ» ως προς τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και «το θεσμικό σύστημα παραγωγής τους», δίνοντας διορία πριν από το τέλος του έτους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του και τους κοινοτικούς παράγοντες ότι η κυβέρνηση θα καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη την ΕΣΥΕ και θα συστήσει επιτροπή για τη διερεύνηση ανεπαρκειών στην υπηρεσία, με τη συνδρομή αξιωματούχων από την Eurostat.
 ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου