Pages - Menu

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - «Οι βουλευτές δεν είναι άφωνοι»

ΚΥΡΙΑΚΗ 29-11-2009

Δεν έγινε καμία ανταρσία στη Βουλή, λέει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, ο οποίος ζήτησε δημοσίως από τον υπουργό Οικονομικών να μην ισχύσει το πάγωμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο όριο των 2.000 ευρώ. Την κίνησή του αυτή τη χαρακτηρίζει «παρότρυνση προς την κυβέρνηση να διαλύσει τη σύγχυση».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ **Στην πρώτη συνέντευξή του μετά το θόρυβο που ξέσπασε και υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει, ο Χρ. Παπουτσής σημειώνει ότι «οι βουλευτές δεν είχαν ενημερωθεί επισήμως. Στηρίζουμε όλους τους υπουργούς, αλλά οι βουλευτές για να στηρίζουν πρέπει να γνωρίζουν. Δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι, χωρίς φωνή, όταν η κοινωνία βομβαρδίζεται με πληροφορίες που θίγουν την αξιοπιστία μας».
* «Ανταρσία Παπουτσή στη Βουλή». Ετσι περιέγραψαν τα ΜΜΕ τη διαφοροποίησή σας στο θέμα του παγώματος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων...
- Από πότε η παρότρυνση προς την κυβέρνηση να διαλύσει τη σύγχυση και να διευκρινίσει την πολιτική της αποτελεί ανταρσία; Πολύ περισσότερο, .....μάλιστα, όταν η κίνηση αυτή ήταν στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου μου και από το βήμα της Βουλής.
* Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί μ' ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα, ή με μία συνάντηση με τον υπουργό...
- Η δημόσια συζήτηση ήταν ήδη σε υψηλούς τόνους και οι διαμαρτυρίες των βουλευτών έντονες γιατί δέχονταν μεγάλη πίεση από παντού...
* Δεν υπήρξε κάποιο στάδιο ενημέρωσης των βουλευτών;
- Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Ούτε κάποια επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση. Η κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη, χωρίς φωνή και αντανακλαστικά, όταν η κοινωνία βομβαρδίζεται με πληροφορίες που δημιουργούν σύγχυση και θίγουν την αξιοπιστία μας. Είμαστε η κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας της Βουλής και στηρίζουμε αποφασιστικά την κυβέρνηση. Και όλους τους υπουργούς χωρίς καμία εξαίρεση. Αλλά οι βουλευτές για να στηρίζουν πρέπει να γνωρίζουν... Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω ότι έγινε τίποτα από πρόθεση... Βρήκαν, όμως, ορισμένοι την ευκαιρία να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του Γιώργου Παπανδρέου.
* Ηταν, πιστεύετε, μία αβλεψία της ηγεσίας του υπουργείου;
- Δυσλειτουργίες στην αρχή μιας νέας προσπάθειας με την ασφυκτική πίεση των μεγάλων αναγκών της χώρας. Και μην ξεχνάτε ότι ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν προεκλογικώς αυτήν την κατάσταση στην οικονομία ...
* Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τον Γ. Παπανδρέου...
- Ο κ. Προβόπουλος είπε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το Σεπτέμβριο το ταμειακό έλλειμμα ήταν περίπου στο 8%...
* Αρα, είχατε καθαρή εικόνα...
- Οχι, όμως, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ούτε τα στοιχεία ούτε τα επιμέρους μεγέθη γνωρίζαμε. Και η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρουσίαζε στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες διαφορετικά στοιχεία.
* Προφανώς, λοιπόν, υποβαθμίσατε την κατάσταση.
-Οχι καθόλου, την αξιολογήσαμε. Εκτοτε ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία αναφέρεται στην τραγική κατάσταση της οικονομίας. Και όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα από την κρίση και τα αδιέξοδα. Να ξαναφέρουμε την αισιοδοξία σε οικονομία και κοινωνία.
* Ναι, αλλά δεν είναι λεπτομέρεια ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας να διαφωνεί δημοσίως με τον υπουργό Οικονομικών.
- Επαναλαμβάνω ότι δεν διαφώνησα με κανέναν υπουργό. Αντιμετώπισα τη σύγχυση και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από κάποιες διαρροές χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη των διαρροών. Κανείς δεν μίλησε από την κυβέρνηση, κανείς δεν ανακοίνωσε κάτι επισήμως. Και γι' αυτό το λόγο κάλεσα την κυβέρνηση να διευκρινίσει την πολιτική της. Και απ' ό,τι αποδείχτηκε, είχα δίκιο, καθώς οι διευκρινίσεις ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Γι' αυτό είναι κρίμα να γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος για ένα στοιχείο της εισοδηματικής πολιτικής που θα κατατεθεί τον Φλεβάρη. Εξάλλου θα ήταν αδιανόητο η εισοδηματική πολιτική να παρουσιάζεται με διαρροές...
* Δύο ερμηνείες δόθηκαν για τη συμπεριφορά σας, η μία λέει ότι είστε χολωμένος επειδή δεν μπήκατε στην κυβέρνηση.
- Αποδέχτηκα συνειδητά το ρόλο που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός και το σκεπτικό του ότι απ' αυτή τη θέση μπορώ να βοηθήσω καλύτερα στο νέο πλαίσιο διακυβέρνησης. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή υποστήριξα το Γ. Παπανδρέου μόνο με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους, και όχι για να διαπραγματευτώ μία θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Ούτε και έδωσα τη μάχη από την πρώτη γραμμή για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ για να προετοιμάσω την προσωπική μου υπουργική πορεία.
* Η δεύτερη είναι ότι εκφράζετε το λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ που αντιστέκεται στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού.
- Θα χρησιμοποιήσω βαριά κουβέντα, αλλά είναι γελοία προσέγγιση ορισμένων που είναι κολλημένοι στο παρελθόν. Τι να κάνουμε, όμως; Ακόμη και στην εποχή του CD υπάρχουν γραμμόφωνα. Δεν είναι γελοίο να προβάλουν ως λαϊκιστή έναν πολιτικό που έχει περάσει απ' όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., συμμετείχε στη διαμόρφωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και πρωταγωνίστησε στην απελευθέρωση των αγορών ενέργειας στην Ευρώπη και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην Ελλάδα; Μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί, αλλά γνωρίζω πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πώς γίνεται η διεθνής κερδοσκοπία. Οτι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά ότι χρειάζεται συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένα μέτρα. Η ιστορία λέει ότι ουδέποτε βρέθηκαν λύσεις μέσα από στυγνή δημοσιονομική διαχείριση. Δεν μπορείς να αγνοείς την κοινωνία.
* Μα γι' αυτό ακριβώς σας καταγγέλλει το ΚΚΕ και κηρύσσει πόλεμο στον πόλεμο που ξεκινήσατε με το ασφαλιστικό.
- Ορίστε, είναι τώρα αυτή πολιτική ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
* Δεν δικαιούται το ΚΚΕ να διαφωνεί;
- Φυσικά, όπως και ο κάθε πολίτης. Αλλά όλοι μας έχουμε υποχρέωση να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι αλλά και οι μελλοντικοί πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη και ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
* Εχετε την αίσθηση, όπως ορισμένοι σύντροφοί σας, ότι το ΚΚΕ ανακάλυψε την ταξική πάλη από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση;
- Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ έχει ξεχάσει την ταξική πάλη. Νομίζω, όμως, ότι πιστεύουν πως η ταξική πάλη θα γινόταν με καλύτερους όρους για το ίδιο, αν στην κυβέρνηση δεν ήταν η σοσιαλιστική παράταξη, αλλά η συντηρητική.
* Τοποθέτησε η κυβέρνηση τον κ. Ζορμπά σε επιτελική θέση. Κάποτε ήταν κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ.
- Είναι μια επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει από τον κ. Ζορμπά να συμβάλει με την εμπειρία και τη γνώση του στην καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
* Ωστόσο έχει παράδοση συγκρούσεων.
- Ναι, αλλά οι γνώσεις και οι εμπειρίες του είναι πολύτιμες για οποιαδήποτε κυβέρνηση.
* Ανησυχεί ο πρωθυπουργός για τα φαινόμενα ασυνεννοησίας;
- Τα θεωρώ φυσιολογικά. Μην ξεχνάτε ότι ερχόμαστε να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα, η οποία προϋποθέτει αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης, νέες νοοτροπίες και συμπεριφορές και πάνω απ' όλα ενίσχυση του κύρους και της λειτουργίας της Βουλής. Να είστε βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Και ο Γ. Παπανδρέου θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός, γιατί έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον, αρνείται τους δογματισμούς, είναι θετικός στα νέα ρεύματα σκέψης, αποστρέφεται τις συντηρητικές εμμονές...
* Με τα συμφέροντα;
- Καμία σχέση. Και αυτό είναι ολοφάνερο. Εχει υψηλά την αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος και την ανάγκη για συνοχή και αλληλεγγύη στην κοινωνία. Και έτσι δεν υπάρχει περιθώριο για τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Ο Γ. Παπανδρέου έχει τη δέσμευση να θωρακίσει το πολιτικό σύστημα από τις εξωθεσμικές επιρροές. Αυτή είναι η σημαία μας.(http://www.enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου