Pages - Menu

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση Βενιζέλου για την αντιπυραυλική ασπίδα «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας

Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ | Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009  

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ «Πρόωρη και πρόχειρη» χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος χθες από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται γύρω από το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, αναφερόμενος σε χθεσινά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση της χώρας και καμία ειλημμένη απόφαση».
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας απασχόλησε την Ατυπη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μπρατισλάβα, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς παρουσίασε το νέο αμερικανικό σχέδιο. «Ο Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει ότι το νέο σχέδιο, εκτός των άλλων, λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα με τα ρωσικά συστήματα, αν το επιθυμήσει η ρωσική πλευρά. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και άλλες χώρες, μεταξύ.... των οποίωνη Ελλάδα, η Γερμανία και η Νορβηγία», επισήμανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός σχεδίου που ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη του μορφή.
«Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της χώρας και οι μεγάλες προτεραιότητές μας», ανέφερε ο έλληνας υπουργός και συμπλήρωσε ότι το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι πάρα πολύ καλό, αλλά βασίζεται και στο ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».
Σε ό,τι αφορά εξάλλου το θέμα των σχέσεων ΕΕ- ΝΑΤΟ, που συμπεριλαμβανόταν στα ζητήματα που συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας των «27», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο αναφέρθηκε σε ένα εκτενές «non paper», που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, την αυτονομία των δύο οργανισμών, την ισοτιμία τους, την ανάγκη να υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο οργανισμών και την ανάγκη να μετέχουν περισσότερο και πιο ενεργά οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ στις σχετικές δραστηριότητες. Οπως σημείωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος «υπήρξε θερμή υποδοχή από τη σουηδική προεδρία, από τον ύπατο εκπρόσωποΧαβιέ Σολάνακαι από χώρες-μέληόπως η Κύπρος και η Γαλλία».
Τ έλος σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ για την προστασία των εμπορικών πλοίων από την πειρατεία πέριξ του Κόλπου του Αντεν, ο υπουργός ανέφερε ότι με απόφαση του ΚΥΣΕΑ η Ελλάδα αποφάσισε να ανανεώσει και για το 2010 την εντολή της συμμετοχής της στην επιχείρηση με μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να βρεθούν πρακτικοί τρόποι ώστε οι πειρατές να οδηγούνται σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο απασχόλησε επίσης και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της επιχείρησης με στόχο οι σομαλικές ένοπλες δυνάμεις να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του σομαλικού κράτους.(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου