Pages - Menu

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ο Σ. Ξυνίδης νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Ο βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης, που προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας όμως λιγότερες από τις μισές ψήφους, 180 σε σύνολο 374 ψηφισάντων . Ο αυτοπροταθείς Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πήρε 126 ψήφους, ενώ υπήρξαν 53 λευκά και 15 άκυρα.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο εξελέγησαν Κουτσουκος (117 ψήφοι), Μιχας (116), Ασκούνης (114), Ανδρουλάκης(106), Οικονόμου (102), Αντωνίου (101), Κουκουλόπουλος (96), Κουσελάς (88), Οθωνας (86), Παυλίδου (83), Χαλάτση (70) , Ράπτη (65) Σακελαρης (63) και Κισκηρα (63). Απο τους προταθέντες από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν εξελέγησαν οι Τάτσης και Ντελεδήμου.
Ομιλια Παπανδρέου
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί .....να γίνει υπόδειγμα χώρας και κράτους εξέφρασε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Έθεσε, όμως, ως προϋπόθεση την σφυρηλάτηση κοινωνικών συμμαχιών και τη συμμετοχή του πολίτη γιατί, όπως τόνισε, "δεν φθάνουν μόνο οι ιδέες αλλά ούτε και η βούληση της κυβέρνησης".
Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε εκ νέου την απόφαση του ίδιου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της οικονομίας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στη νέα κοινωνική συμμαχία, που, όπως είπε, πρέπει να δημιουργηθεί για να αλλάξει η Ελλάδα, τόνισε ότι "σε αυτή τη συμμαχία όλοι έχουν συμμετοχή αλλά και ευθύνη".
Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο

"Οδικός χάρτης"
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα, με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον "οδικό χάρτη" για όλες τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έναν επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη δημιουργία μιας πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας.
"Η συμφωνία που θα επιτευχθεί", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, "δεν σημαίνει ανοχή, αλλά αντιθέτως σημαίνει συμμετοχή και συνευθύνη για την πορεία του τόπου". "Βασική αρχής της συμμαχίας", πρόσθεσε, "θα είναι ο σεβασμός του καθενός προς τον άλλο και όλων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο".
Ειδική μνεία έκανε στο ρόλο του κόμματος εφεξής και σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης από το Κίνημα. Αποσαφήνισε ότι "η κυβέρνηση ασκεί μεν την εξουσία, όμως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση". Οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικοί, αλλά, όμως, είναι και ρόλοι που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.
Αναγνώρισε ότι στο παρελθόν οι σχέσεις αυτές δεν ήταν οι σωστές και ότι ήταν λάθος ο παραμερισμός του κόμματος όταν και πάλι ασκούσε κυβερνητική εξουσία, όταν αφέθηκε να είναι ανενεργό ή ακόμα και υποχείριο του κρατισμού και της εξουσιολαγνείας.
"Εμείς θέλουμε να δώσουμε την εξουσία στον πολίτη και την κοινωνία των πολιτών και όχι των κολλητών", τόνισε και πρόσθεσε ότι "αυτή ήταν μία από τις βασικές αιτίες που αποξένωσαν την κυβέρνηση από την κοινωνία". Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει πάλι το ίδιο λάθος ούτε να μετατραπεί το κόμμα σε μεσάζοντα και διεκπεραιωτή συναλλαγών με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.
Το Κίνημα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, θα παραμείνει πιο ενεργό και πιο δραστήριο, ένα εργαστήριο παραγωγής δημοκρατίας και συμμετοχής, ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης.
Μεταρρυθμίσεις
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η αυτοδιοικητική και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο να υποστηρίξει αυτές τις θεμελιώδεις , όπως τις χαρακτήρισε αλλαγές.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι ξεπεράστηκε το πρώτο βασικό εμπόδιο που ήταν η απαισιοδοξία και η δυσπιστία. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη κατάκτησή μας ως Ελληνες. Ήταν, τόνισε, η πρώτη νίκη των πολιτών απέναντι στην αποσύνθεση και το τέλμα.
Ο λαός, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μας έδωσε εντολή να διαχειριστούμε απλά την εξουσία, ή να αλλάξουμε μόνο τα πρόσωπα, αλλά ζήτησε να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα και να υπάρξει ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.
Εφαρμογή του προγράμματος των 100 ημερών
Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε την απόφασή του για την εφαρμογή του προγράμματος των εκατό ημερών που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, ανεξάρτητα, όπως είπε, από πιέσεις και από όποιες δυσκολίες υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και υπενθύμισε ότι ζούμε σε μια Ευρώπη και σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα, όπου κυριαρχούν ακόμα νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα δώσουν τη μάχη απέναντι στη λογική που θέλει την κρίση να την πληρώνουν πάντα οι αδύναμοι σε όφελος των λίγων και ισχυρών.
Τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ήταν μια στοιχειώδης υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η προσπάθεια αυτή θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, αν δεν συνοδευτεί από συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών, τα οποία, όπως υπογράμμισε, βρίσκονται σε πρωτοφανή κατάσταση.
Το συμμάζεμα ξεκίνησε, πρόσθεσε, όχι γιατί δεχόμαστε πιέσεις αλλά γιατί αυτό επιβάλλει ο σεβασμός προς τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Επεσήμανε ότι το τεράστιο έλλειμμα που άφησε πίσω η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ανεξήγητο: "Η εκτίναξη του, πρόσθεσε, προήλθε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης, τις σπατάλες, την απουσία ελέγχου, τη διαφάνεια. Σε αυτές τις λογικές βάζουμε τέρμα", τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Διαφάνεια παντού"
Πρώτη δουλειά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι να καθιερώσουμε τη διαφάνεια παντού. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σκληρή, αλλά, όπως τόνισε, το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι αξιόπιστο και οραματικό και υπάρχει η βούληση για να κερδηθεί και πάλι η αξιοπιστία της χώρας.
Επίσης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλάζει πλήρως το τοπίο της πολιτικής και των θεσμών της χώρας, όπως και οι σχέσεις κράτους και πολίτη, για να βιώσουν οι Ελληνες μια δημοκρατία με ουσία και ποιότητα την οποία θα αντιλαμβάνονται καθημερινά.
Ακόμη αναφέρθηκε στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής, την οποία έθεσε ως προτεραιότητα, γιατί, όπως τόνισε, μόνο ένα πραγματικά αυτόνομο πολιτικό σύστημα μπορεί να θέτει το συμφέρον των πολλών πάνω από ιδιοτέλειες λίγων. Μόνο μια ανεξάρτητη πολιτική εξουσία, τόνισε, μπορεί να θέτει κάθε φορά το κοινό, το δημόσιο, πάνω από την πελατειακή σκοπιμότητα.
Ο ρόλος του κράτους
Στάθηκε επίσης στο ρόλο του κράτους και στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και τον περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και ήδη, όπως είπε, στο Μέγαρο Μαξίμου αυτός ο αριθμός μειώθηκε κατά 50%.
Επίσης αναφέρθηκε στα stage τα οποία, όπως είπε, θα χρησιμοποιούνται στην αγορά εργασίας ως μέθοδοι μαθητείας και όχι ως εμπόριο ψυχών για την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας. Και εξήγγειλε ότι οι αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών θα γίνουν πράξη και η αρχή θα γίνει από όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο δημόσιο. (nooz.gr)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου