Pages - Menu

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Σώστε το βουνό των θεών


ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 ΠΗΓΗ
Την ώρα που οι πολιτικοί μαζεύουν ψήφους για μια θέση μεταξύ των 300 της Βουλής, οι πολίτες συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές ψήφους με στόχο τη θεσμική θωράκιση του Ολύμπου. Από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εκατοντάδες άνθρωποι έριξαν “δαγκωτό” υπέρ της επέκτασης των ορίων του εθνικού δρυμού από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr
Στόχος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, είναι να κατατεθούν χιλιάδες υπογραφές στους επόμενους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ
“Με διάταγμα του 1938(!), προστατεύεται μόνο μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων του Ολύμπου” επισημαίνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης. “Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ. Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που επεκτείνει τα όρια του δρυμού σε 238.000 στρέμματα εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το προεδρικό διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου πρέπει να συνταχθεί και να προωθηθεί άμεσα”.
Η ομάδα “πέταξε το γάντι” στους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων στους νομούς Πιερίας και Λάρισας, για να δεσμευτούν ώστε να θωρακιστεί το βουνό των θεών.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε διάστημα δύο εβδομάδων περισσότεροι από 700 άνθρωποι κατέθεσαν τις “υπογραφές” τους στην ιστοσελίδα www.otoposmou.gr. Από την Κατερίνη μέχρι την Κολονία, από τη Λάρισα μέχρι το Λουξεμβούργο, από τις Σέρρες μέχρι το Στρασβούργο και το Σικάγο, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ, Έλληνες και ξένοι που θεωρούν τον Όλυμπο παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ζητούν:
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άμεση έγκριση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ορίων του (επέκταση του εθνικού δρυμού από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα)
Από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) την άμεση προώθηση ένταξης του συνόλου του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και τον καθορισμό ζώνης απόλυτης προστασίας Α και ζώνης προστασίας Β με όρους των χρήσεων γης.
Από τη Δασική Υπηρεσία τον έλεγχο ανοικοδόμησης στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που περιβάλλονται από δάση.
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠΠΟ και τη Δασική Υπηρεσία τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων προστασίας έτσι ώστε η προστασία να μην επαφίεται στον πατριωτισμό της διοίκησης και στην αντοχή της στις πολιτικές/κομματικές πιέσεις.
Τι λένε οι υποστηρικτές της προσπάθειας
Έφη Πουλάκη-Παντερμαλή, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. “Είναι γνωστό το πρόχειρο και εύκολο δίλημμα που τίθεται πριν από κάθε πλήγμα στο περιβάλλον: η επιλογή πρέπει να γίνει ανάμεσα στην ‘ανάπτυξη που βλάπτει, ή την προστασία που απονεκρώνει’. Στον Όλυμπο όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια πλαστά διλήμματα. Οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε σοβαρά όπως οι αναπτυγμένες κοινωνίες, εκεί όπου η ίδια η προστασία και η προβολή των μνημείων γίνονται ο κύριος φορέας της ανάπτυξης. Αν επενδυθεί σωστά, το κεφάλαιο ‘Όλυμπος’ θα αποδώσει στο πολλαπλάσιο. Αν επενδυθεί ερασιτεχνικά, το κεφάλαιο θα εξανεμιστεί και ο ‘άσωτος υιός’ θα μείνει στο περιθώριο”.
Neil King, δημοσιογράφος, αγγλικό πρόγραμμα της Deutsche Welle. “Θεωρώ τον Όλυμπο ένα συμβολικό, μοναδικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής και ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει μέγιστης προστασίας. Οι πολιτικοί συχνά κωλυσιεργούν όταν δεν τους πιέζουν κάποια λόμπι. Εναπόκειται λοιπόν στους πολίτες να τους πιέσουν για να κάνουν αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν, δηλαδή να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολλών. Στην προκειμένη περίπτωση, η προστασία του Ολύμπου υπηρετεί τη βούληση όλων των Ευρωπαίων”.
Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. “Η σχέση του ανθρώπου με το βουνό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θέμα αισθητικής. Στην περίπτωση του Ολύμπου είναι θέμα πολιτισμού. Ο Όλυμπος είναι η ιστορία του πολιτισμού ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια και αυτό είναι βιωματικό για μένα. Θεωρώ την ατόφια παρουσία του Ολύμπου θέμα πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα”.
Βασίλης Μούγιος, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας της άσκησης, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ. “Έχοντας απολαύσει τα υπέροχα τοπία του Ολύμπου, την πανίδα του και τις εναλλαγές του κλίματος και της χλωρίδας του, αισθάνομαι αποτροπιασμό απέναντι στις προσπάθειες βιασμού της φύσης του. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και την πολιτεία, ώστε να κλείσουν οι πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα του Ολύμπου και να μην ανοίξουν καινούργιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου